Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 23, 2025, 22:39:36 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 50
  Print  
Author Topic: Основни линии и фамилии включени в селекционната работа на М.А.К.К.  (Read 455538 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #675 on: August 12, 2016, 14:26:34 PM »

Е нали и аз това обяснявам  (вече не броя колко пъти)! Хронологията беше ясна още преди 20 поста.  Има различни версии относно генеалогичната връзка между Караман и Гриво.  Нито една обаче не е потвърдена от достоверен източник. Поради тази причина не сме описали данните назад в родословието на Гриво в Родословната книга.
Второ. Боко казва че "мисли че е бил" Гриво в Ихтиман.  Но дали е така, и ако е бил там, там ли е раждан или е пренесен там от Костенец,  също не можем да кажем със сигурност.

Последно тук питам едно - има ли въобще нещо, което можем да кажем със сигурност по случая? Дано не прозвучи като риторичен въпрос.

И трето. Най-важното!  Ще ме прощаваш ама въпреки старанието ти за прецизност,  "бели полета" и "свободни съчинения " са две коренно различни неща!  Едното е свързано с липса на информация,  докато второто си чиста проба фалшификация! Гриво е куче с аборигени произход както и повечето негови връстници с които започна организирана развъднна дейност!

:biggrin:А сега де, как ще разбереш кое, кога е? Кога те лъжа за произход и кога не знам?

Ако те познавам добре ще знам дали ме лъжеш или не знаеш. Ти знаеш ли прапрабата на твоята прабаба? Това е риторичен въпрос!
« Last Edit: August 12, 2016, 14:27:46 PM by kennel Vucho » Logged
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #676 on: August 12, 2016, 14:39:28 PM »

Ариман - Къде пък няколко пъти съм казал за ихтимански произход, някой ми слага думи в устата. .... казвам ,че мисля за Гриво ,че е взет от ихтиман, а не че е раждан там. ....
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #677 on: August 12, 2016, 14:41:10 PM »

После пък ми слагаш това, че за Караман съм казал че имал Ихтимански произход. .....
Ariman
Hero Member

« Reply #678 on: August 12, 2016, 15:16:20 PM »

Не бързaй със силните обвинения, нищо не ти слaгaм, прощaвaй Божко, объркл съм Кaрaмaн с Гриво, но дет' се викa не е болкa зa умирaне, при положение, че нищо не е ясно. biggrin
Инaк кaкво дa ти кaжa, товa е нaгледен пример нa лошо предaвaне нa информaциятa, aз кaкво съм искaл дa кaжa той кaкво рaзбрaл. Бил взимaн от Ихтимaн, но не бил рaждaн тaм. Ясно. A кaкъв му е произходa тогaвa?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #679 on: August 12, 2016, 15:59:19 PM »

Аз пък не виждам къде е големия проблем. Рано или късно ровейки назад се стига до куче с неизвестен произход. Положението с Гриво е такова. Има няколко версии, никоя не е достоверна на 100%, затова си стои празно. Какво имаме напред - двама сина - Пламен и Чопър. Каквото се знае за тях също е написано. Пламен е от кучка, дъщеря на пчелинския Караман и е произведен от Рангел и Петър, Чопър е от кучка щерка на Шабан и голата Тича и е произведен от Славейко Балджийски. В МАКК се работи основно през един син и една дъщеря на Пламен от връзката му с Канджа Тито - Гриво и Пламена. От въпросния Гриво има извадени 2 или 3 кучила, от които в разплодна възраст има няколко кучета, едно от които е Боби (от връзката Гриво x  Гилза-2 КараБорун) от който има вече 2 кучила от Меца КараБорун и от Сирия КараБорун.  От Пламена Тито в асоциацията има изкарано 1 кучило от Рангел Тито, от което са 4 или 5 мъжкара - Гриво, Караман, и т.н. не им помня имената. Това е каквото има по Гриво с празното родословие. Може и да съм пропуснал нещо. С Чопър доколкото знам се работи в МОКК и там основно е вадил кучета Генко Стоянов.

notworthy Благодаря Вано, това е отговор!
Наистина трябва да помислите за белите родословия, 5 пояса от абориген с бяло родословие и като ги вкарате в линия 6-то вече е с пълно, никой не може да ти каже копче.
Поздрави!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #680 on: August 12, 2016, 16:00:01 PM »

Какво значи с пълно?
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #681 on: August 13, 2016, 07:39:47 AM »

Не бързaй със силните обвинения, нищо не ти слaгaм, прощaвaй Божко, объркл съм Кaрaмaн с Гриво, но дет' се викa не е болкa зa умирaне, при положение, че нищо не е ясно. biggrin
Инaк кaкво дa ти кaжa, товa е нaгледен пример нa лошо предaвaне нa информaциятa, aз кaкво съм искaл дa кaжa той кaкво рaзбрaл. Бил взимaн от Ихтимaн, но не бил рaждaн тaм. Ясно. A кaкъв му е произходa тогaвa?

Различни са били времената тогава от сега и от там и тези неясноти и много версии , ако се започне подобен анализ съм сигурен ,че до всяко едно известно куче ще се стигне до същата картинка , много малко хора са си записвали , а и до голяма степен това ровене за информация идва доста късен епап и от там и празнотите (това е мое мнение )  . Мисля си че не е и ненормално хората (тези които са живи разбира се )  произвели дадените основоположници или други известни кучета да не си спомнят с точност кое от кои родители е дошло и че да помнят  рожденната дата , стига им че е родено в техния двор .  Също известна практика в миналото е че всички кучета минават за синове и дъщери на известното куче в двора или стопанството , но това са други теми .
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #682 on: August 13, 2016, 08:12:39 AM »

За това при описанието на стандартите на местните породи в историята на създаването им  се използва термина "народна селекция ". Важното е от тази основа - народната селекция, да се премине в документално изрядна целенасочена организирана развъдна дейност. Всъщност това се опитваме да направим в МАКК. И смело мога да твърдя че няма друга подобна структура у нас, която публично да представя своята развъдна дейност посредством електронен регистър.
« Last Edit: August 13, 2016, 08:15:32 AM by kennel Vucho » Logged
Habits
Hero Member

« Reply #683 on: August 13, 2016, 09:29:19 AM »

То това е толкова ясно и очевидно, че няма накъде повече. Аз за това не мога да разбера как така Ариман не успява да го разбере. Гледам, че е доволен от отговора на Вано. Само че аз не виждам Вано да му е отговорил нещо повече от това, което вече не знам колко поуста подред се преговаря и повтаря. Няма нищо лошо да търсиш, да се ровиш и да получаваш отговори, да не ме разберете грешно, нали...  smile
Сега, след като всичко се разбра, много бих искал Ариман да сподели кой би бил перфектният отговор, който той трябваше да получи още в самото начало и да видим колко се различава от това, което д-р Вучков му даде като информация в самото начало. Така ще се вадят поуки за бъдещи дискусии.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #684 on: August 13, 2016, 13:17:39 PM »

Аз пък не виждам къде е големия проблем. Рано или късно ровейки назад се стига до куче с неизвестен произход. Положението с Гриво е такова. Има няколко версии, никоя не е достоверна на 100%, затова си стои празно. Какво имаме напред - двама сина - Пламен и Чопър. Каквото се знае за тях също е написано. Пламен е от кучка, дъщеря на пчелинския Караман и е произведен от Рангел и Петър, Чопър е от кучка щерка на Шабан и голата Тича и е произведен от Славейко Балджийски. В МАКК се работи основно през един син и една дъщеря на Пламен от връзката му с Канджа Тито - Гриво и Пламена. От въпросния Гриво има извадени 2 или 3 кучила, от които в разплодна възраст има няколко кучета, едно от които е Боби (от връзката Гриво x  Гилза-2 КараБорун) от който има вече 2 кучила от Меца КараБорун и от Сирия КараБорун.  От Пламена Тито в асоциацията има изкарано 1 кучило от Рангел Тито, от което са 4 или 5 мъжкара - Гриво, Караман, и т.н. не им помня имената. Това е каквото има по Гриво с празното родословие. Може и да съм пропуснал нещо. С Чопър доколкото знам се работи в МОКК и там основно е вадил кучета Генко Стоянов.

notworthy Благодаря Вано, това е отговор!
Наистина трябва да помислите за белите родословия, 5 пояса от абориген с бяло родословие и като ги вкарате в линия 6-то вече е с пълно, никой не може да ти каже копче.
Поздрави!

И как ще се отрази на качеството на кучето и важността му за линията и породата, това дали хартията на която са описани предците му е бяла, зелена или пенбена, и дали е с пълни 3,4,5 пояса или с пълни 6 и повече пояса?
И смяташ ли дали ми дремело за нечие скъсано копче, когато съм въдил кучета по Мечо, Шаро пепеленовия, Китан, Гаро, Пчелинеца и т.н. все песове с празни петна в родословията?

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Ariman
Hero Member

« Reply #685 on: August 14, 2016, 13:19:15 PM »

Какво значи с пълно?

Не такова, като на Гриво, а поне с известни родители.

Ariman
Hero Member

« Reply #686 on: August 14, 2016, 13:46:48 PM »

И как ще се отрази на качеството на кучето и важността му за линията и породата, това дали хартията на която са описани предците му е бяла, зелена или пенбена, и дали е с пълни 3,4,5 пояса или с пълни 6 и повече пояса?
И смяташ ли дали ми дремело за нечие скъсано копче, когато съм въдил кучета по Мечо, Шаро пепеленовия, Китан, Гаро, Пчелинеца и т.н. все песове с празни петна в родословията?

Нали все още говорим за чистопородност и чистопородно развъждане? Нали достоверност търсим, потвърждаваме?(Щото те, нали и дого аржентино, обути в кевлар не дават задна при мечката, щом хартията не в важна да вземем да се възползваме и да използваме това им качество? - това е кръга на шегата, разбира се.)
Нали тази хартия удостоверява принадлежността на дадено куче, именно, към дадена линия и дадена порода? Нали МАКК, в крайна сметка не е изключение от правилата и воденето на селекцията, и документацията не трябва да бъде в разрез с тези на Международната федерация по кинология, пише го и в самия ви устав. Там ползват цветни родословия, нали?

Сега и друго се замислих, ако един ден примерно МАКК поеме друг курс на плаване, смени платната и реши да тръгне по пътя на признаване на породата КК от МФК и на проверяващите експерти се представят неоходимите документи и прословутия брой кръвни линии, как ще им се преведе това с копчето, как ще им се обясни "пъпкуването" - кой родоначалник, кой продължител и др.?
Да не стане изгубване в превода, като в онзи виц:
"Англоговоряща клиентка се обръща към барман:
- Do you speak English?
- Рехаво... "

Поздрави,
« Last Edit: August 14, 2016, 13:50:58 PM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #687 on: August 14, 2016, 14:41:01 PM »

Ариман или се правиш на ударен или нещо не се разбираме!  Кой кога е казал че в МАКК не се стремим към водене на стриктна развъдна документация? Кога е ставало въпрос за отстъпване и за миг от чистопородността? Та нали именно поради водената документация в МАКК, по дяволите, водим и тоя разговор! Никой не казва че ще вадим родословце на куче умряло преди 30 години! Естествено че ще е с празни полета! Та нали от такива аборигенни  екземпляри е започнала развъдна та работа във всяка една порода!
Ariman
Hero Member

« Reply #688 on: August 14, 2016, 15:02:51 PM »

Kennel Vucho, всички се разбрахме добре, за това не бери грижа! Но наистина не е задължително да си пишем само двамата, аз останах с впечатление, че след отговара какво е пълно, няма да има неразбрали. Удивителните не са необходими, на всяка цена, на всяко изречение, седнали сме и си приказваме кротко и спокойно, нали?
Някъде чу ли ме да споменавам,дори бегло,израза - "не се води стриктна документация в МАКК"? Не съм казвал такова нещо.
Никой не говори за отстъпване от чистопородността, говорим че произхода и чистопородността вървят ръка за ръка, това са различни неща.

Аборигенни екземпляри, замислям се и за друго, съвременниците на т.нар. основоположници при КК, например при породата туркменси алабай, че ако щеш и КО, родени в 90-те са с проследен произход (образно)20 години назад, и то в голяма степен неоспорен.Просто правя паралел, а там говорим за хиляди км. разстояние, не като тук.Дори като сметнеш факта, че туркмените са 2 пъти по - големи шметни - капели от нас.

Разбира се, че най-най-на края, ще има едно куче, от което е тръгнало всичко. Това не ни бърка, ясно е. Тука проблема беше, че дори не се дадоха конкретни предположения за произход при Гриво. Примерно ако баща му е Мунко, този Мунко как е изглеждал? Имаше конкретни въпроси, но те се размиха, а не трябваше. И в крайна сметка, след като всичките версии са така противоречиви, как може да свързваме Гриво с Караман от Пчелин, на каква твърда основа бихме могли да стъпим? Това са логични въпроси - не мислите ли? Не съм непременно аз лошия, просто 2 и 2 се опитваме да го направим 4.
« Last Edit: August 14, 2016, 15:05:52 PM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #689 on: August 14, 2016, 15:33:27 PM »

Не! Ти си неспасяем случай! Или аз съм изключително труден за разбиране! УСПЕХ!
« Last Edit: August 14, 2016, 15:35:10 PM by kennel Vucho » Logged
Pages: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 50
  Print  

Jump to: