Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 23, 2025, 23:03:23 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 50
  Print  
Author Topic: Основни линии и фамилии включени в селекционната работа на М.А.К.К.  (Read 455564 times)
0 Members and 17 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #660 on: August 12, 2016, 11:18:40 AM »

С точност не мога да кажа дали е от същото кучило или е от следващо ,но със сигурност е от същите майка и баща като самият Караман.
Мунко и радуилска кучка? При кой е раждан Караман, и при кой кучката, която показа, знае ли се?

След като се каза, че Гриво е ихтимански, то Караман и кучката също ли са раждани в Ихтиман, и ако да при кой?
« Last Edit: August 12, 2016, 11:23:31 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Ariman
Hero Member

« Reply #661 on: August 12, 2016, 11:31:18 AM »

Голямо текучество имаше тогава през фермата на Рангел и Петьо! В периода като се запознахме преди 16-17 години от там се извървяха доста кучета. Имаше повече от 50 възрастни кучета, без да броя малките! Голяма част от тях идваха като стари кучета, едни с имена други без имена. Добре че пак навреме се усетихме да снимаме и да пишем, защото и това нямаше да има като информация сега!

Текучеството е най-големия враг на чистопородността. Върволица от кучета с и без имена, с и без произход е деликатна за боравене материя. Това не е плюс в изясняването на произход, в конкретния случай. По нататък ще питам и за цифрата 50-60, тъй като дори най - богатите развъдници не поддържат такива бройки.

Ariman
Hero Member

« Reply #662 on: August 12, 2016, 11:52:07 AM »

Сега четем това.
Навремето се говореше, че Гриво и Караман Пчелинския са братя. После, че Гриво е син на Валтер, брат на Караман. Според мен не е изключено и двете неща да са верни и Гриво да е резултат от инбридинг по майка си. В крайна сметка сходството в типа на кучетата е в подкрепа на една теза за близко родство.

Обаче, само преди 2 години:
Различни са. Гриво се води племенник на Караман, син е на Валтер, който е брат на Караман.
Малка поправка Краси Валтер и Караман не са братя! Бабата на Караман е майка на Валтер (ако правилно съм разбрал д-р Вучков,преди време) и от там идва роднинската им връзка Smiley

Коя е бабата на Караманя сега?

« Last Edit: August 12, 2016, 11:54:26 AM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #663 on: August 12, 2016, 12:21:48 PM »

Е хее ти както си тръгнал ще искаш и прабабата да и се напише рождената дата, пък защо не и нейната баба! Ей така за разкош! ? Наистина щеше да е разкошно ако имахме и тази информация, ама уви! До това сме се добрали и това имаме записано! Иначе кой ти каза че Гриво е Ихтимански със сигурност?
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #664 on: August 12, 2016, 12:25:12 PM »

Голямо текучество имаше тогава през фермата на Рангел и Петьо! В периода като се запознахме преди 16-17 години от там се извървяха доста кучета. Имаше повече от 50 възрастни кучета, без да броя малките! Голяма част от тях идваха като стари кучета, едни с имена други без имена. Добре че пак навреме се усетихме да снимаме и да пишем, защото и това нямаше да има като информация сега!

Текучеството е най-големия враг на чистопородността. Върволица от кучета с и без имена, с и без произход е деликатна за боравене материя. Това не е плюс в изясняването на произход, в конкретния случай. По нататък ще питам и за цифрата 50-60, тъй като дори най - богатите развъдници не поддържат такива бройки.
Не знам какви богати развъдници имаш предвид но наистина не можеш и да си представиш за какво ставаше на въпрос при Рангел и Петьо! Там по едно време беше събран цвета на костенската  популация!
Ariman
Hero Member

« Reply #665 on: August 12, 2016, 13:03:23 PM »

Е хее ти както си тръгнал ще искаш и прабабата да и се напише рождената дата, пък защо не и нейната баба! Ей така за разкош! ? Наистина щеше да е разкошно ако имахме и тази информация, ама уви! До това сме се добрали и това имаме записано! Иначе кой ти каза че Гриво е Ихтимански със сигурност?

Фактология е това, стои си на страниците, момчето е казало, че така му е казано, а ние нали търсим произход, това просто се яви още една версия.

Със сигурност, с несигурност, нека първо четем, Божко няколко поста по-напред сподели за ихтиманския произход на Караман.
Приканвам, на конкретно зададенети ми въпроси да се отговаря конкретно, а не с въпроси. За да не остават четящите, пак с грешно впечатление. Ако нещо се знае, нека се сподели, кому е нужо такова усукване.

Нека да кажа, че не е задължително да ми отговаряш само ти kennel Vucho, това не е лично -  ако нещо не се знае, то нека се каже че не се знае, който знае ще каже, ако ли не - прибавяме още едно бяло поле и си правим сметката.
« Last Edit: August 12, 2016, 13:06:25 PM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #666 on: August 12, 2016, 13:13:41 PM »

Благодаря за одита, който извършваш,  но кой е конкретния въпрос на който не си получил отговор, защото така подвеждаш "четящите"!? Кое е конкретно : този бил казал, ама онзи не бил разбрал правилно, а пък третия мислел, ама не бил сигурен!  Ай сектир бе,  уважаеми четящи! Именно заради тази условност полетата назад са празни, Ариман! Както казах и преди всичко останало е свободно съчинение!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #667 on: August 12, 2016, 13:20:26 PM »

Нека да кажа, че не е задължително да ми отговаряш само ти kennel Vucho, това не е лично -  ако нещо не се знае, то нека се каже че не се знае, който знае ще каже, ако ли не - прибавяме още едно бяло поле и си правим сметката.

Ха що бе!? Интересно ми е! И аз като теб сега се чудя къде да се почеша!  Това в кръга на шегата!
Ariman
Hero Member

« Reply #668 on: August 12, 2016, 13:44:23 PM »

Добре, че е шегата да си кажем истината, нали знаеш - и това в кръга на шегата.
НО не аз подвеждам четящите, аз питам защо 1 и 1 не прави 2, а пет поста ми се обяснява как може да е и 3, и 4, и 5.
И моля преди да се сиктиросваме, припомням че публично достояние на родословията на МАКК е инициатива на самата МАКК, аз или който и да било другиго нямаме отношение по това решение. Ние четем представената информация и си задаваме логични въпроси.

Още малко хронология за неразбралите:
-Попитах Гриво и Караман братя ли са, защото от родословието не се вижда това - отговори ми се - кой ти каза че са братя?
-Попитах чичо и племенник ли са през брата на Караман Валтер - какво ми се отговори тогава, старите овчари измрели, нищо не се засича като версия.
-Попитах за кучките, дето са майки на тия мъжки - там даже нищо.

Спомена се , че имат някаква връзка, но никой не знае каква. Това е разбираемо, смилаемо, ясно и всъщност най-ценното казано. Благодаря.

Обаче не се споделят никакви факти, дори тези които явно се знаят. Пределно ясно ми е, как се събира информация и че и малкото е ценно, ама де да чуем и това малко.

- Божко казава ихтимански произход - после мен ме питаш кой ти каза, че е с ихтимански произход?

И най-накрая съвсем случайно виждам какво е писал Тошко преди 2 години и е нормално да добавя и това към версиите за произход, нали? След като се различава от всички и отива най-далеко като знание!

И вместо "свободни съчинения" и "бели полета", хората отдавна са го измислили, наричат го бяло родословие, предложение, вкарайте цветове на родословията, чиста ви работа. После всеки развъдчик на своя отговорност прави връзка от куче с пълно(да речем червен цвят) родослови с куче с бяло, просто е.

А така какво излиза от написаното, имаме кръв на Гриво, и сега се работи с нея, пък нямаме идея кой е.
« Last Edit: August 12, 2016, 13:47:16 PM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #669 on: August 12, 2016, 14:02:29 PM »

Е нали и аз това обяснявам  (вече не броя колко пъти)! Хронологията беше ясна още преди 20 поста.  Има различни версии относно генеалогичната връзка между Караман и Гриво.  Нито една обаче не е потвърдена от достоверен източник. Поради тази причина не сме описали данните назад в родословието на Гриво в Родословната книга.
Второ. Боко казва че "мисли че е бил" Гриво в Ихтиман.  Но дали е така, и ако е бил там, там ли е раждан или е пренесен там от Костенец,  също не можем да кажем със сигурност.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #670 on: August 12, 2016, 14:05:16 PM »

И трето. Най-важното!  Ще ме прощаваш ама въпреки старанието ти за прецизност,  "бели полета" и "свободни съчинения " са две коренно различни неща!  Едното е свързано с липса на информация,  докато второто си чиста проба фалшификация! Гриво е куче с аборигени произход както и повечето негови връстници с които започна организирана развъднна дейност!
vano
Guest
« Reply #671 on: August 12, 2016, 14:10:51 PM »

Аз пък не виждам къде е големия проблем. Рано или късно ровейки назад се стига до куче с неизвестен произход. Положението с Гриво е такова. Има няколко версии, никоя не е достоверна на 100%, затова си стои празно. Какво имаме напред - двама сина - Пламен и Чопър. Каквото се знае за тях също е написано. Пламен е от кучка, дъщеря на пчелинския Караман и е произведен от Рангел и Петър, Чопър е от кучка щерка на Шабан и голата Тича и е произведен от Славейко Балджийски. В МАКК се работи основно през един син и една дъщеря на Пламен от връзката му с Канджа Тито - Гриво и Пламена. От въпросния Гриво има извадени 2 или 3 кучила, от които в разплодна възраст има няколко кучета, едно от които е Боби (от връзката Гриво x  Гилза-2 КараБорун) от който има вече 2 кучила от Меца КараБорун и от Сирия КараБорун.  От Пламена Тито в асоциацията има изкарано 1 кучило от Рангел Тито, от което са 4 или 5 мъжкара - Гриво, Караман, и т.н. не им помня имената. Това е каквото има по Гриво с празното родословие. Може и да съм пропуснал нещо. С Чопър доколкото знам се работи в МОКК и там основно е вадил кучета Генко Стоянов.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #672 on: August 12, 2016, 14:15:09 PM »

Ама,  Панайотов,  ти пък! Как може да не знаеш прапрадядото на Гриво!  Излагаш организацията , значи!
Ariman
Hero Member

« Reply #673 on: August 12, 2016, 14:15:24 PM »

Е нали и аз това обяснявам  (вече не броя колко пъти)! Хронологията беше ясна още преди 20 поста.  Има различни версии относно генеалогичната връзка между Караман и Гриво.  Нито една обаче не е потвърдена от достоверен източник. Поради тази причина не сме описали данните назад в родословието на Гриво в Родословната книга.
Второ. Боко казва че "мисли че е бил" Гриво в Ихтиман.  Но дали е така, и ако е бил там, там ли е раждан или е пренесен там от Костенец,  също не можем да кажем със сигурност.

Последно тук питам едно - има ли въобще нещо, което можем да кажем със сигурност по случая? Дано не прозвучи като риторичен въпрос.

И трето. Най-важното!  Ще ме прощаваш ама въпреки старанието ти за прецизност,  "бели полета" и "свободни съчинения " са две коренно различни неща!  Едното е свързано с липса на информация,  докато второто си чиста проба фалшификация! Гриво е куче с аборигени произход както и повечето негови връстници с които започна организирана развъднна дейност!

:biggrin:А сега де, как ще разбереш кое, кога е? Кога те лъжа за произход и кога не знам?

Ariman
Hero Member

« Reply #674 on: August 12, 2016, 14:17:18 PM »

Аз пък не виждам къде е големия проблем. Рано или късно ровейки назад се стига до куче с неизвестен произход. Положението с Гриво е такова. Има няколко версии, никоя не е достоверна на 100%, затова си стои празно. Какво имаме напред - двама сина - Пламен и Чопър. Каквото се знае за тях също е написано. Пламен е от кучка, дъщеря на пчелинския Караман и е произведен от Рангел и Петър, Чопър е от кучка щерка на Шабан и голата Тича и е произведен от Славейко Балджийски. В МАКК се работи основно през един син и една дъщеря на Пламен от връзката му с Канджа Тито - Гриво и Пламена. От въпросния Гриво има извадени 2 или 3 кучила, от които в разплодна възраст има няколко кучета, едно от които е Боби (от връзката Гриво x  Гилза-2 КараБорун) от който има вече 2 кучила от Меца КараБорун и от Сирия КараБорун.  От Пламена Тито в асоциацията има изкарано 1 кучило от Рангел Тито, от което са 4 или 5 мъжкара - Гриво, Караман, и т.н. не им помня имената. Това е каквото има по Гриво с празното родословие. Може и да съм пропуснал нещо. С Чопър доколкото знам се работи в МОКК и там основно е вадил кучета Генко Стоянов.

notworthy Благодаря Вано, това е отговор!
Наистина трябва да помислите за белите родословия, 5 пояса от абориген с бяло родословие и като ги вкарате в линия 6-то вече е с пълно, никой не може да ти каже копче.
Поздрави!

Pages: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 50
  Print  

Jump to: