Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 22, 2025, 18:43:53 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 50
  Print  
Author Topic: Основни линии и фамилии включени в селекционната работа на М.А.К.К.  (Read 454315 times)
0 Members and 9 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #540 on: July 16, 2016, 12:19:05 PM »

Два дена казва и ти ме питаш какво казвам? А включването е само, ако някой въди от конкретна кръв и тя биде засегната? Трябва да сме повече от това, ако искаме да имаме порода. Остани си със здраве! cheers

Пчелинеца държи приза, но ето нещо също толкова интересно като факт.

Шаро Пепеленовия (1991) - баща му Пальо(1980) и майка му Кандза(1980) - брат и сесрта от едно кучило!
http://www.karakachan.org/database/dogs_result.php?id=141&pg=1

Четейки това, се оказва че 11-годишния му баща е заплодил 11-годишната му майка, които са брат и сестра, били са живи на едно и също място и са били фертилни до дълбока старост. Това, само по себе си е уникално!
« Last Edit: July 16, 2016, 12:20:19 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #541 on: July 16, 2016, 12:24:09 PM »

Два дена казва и ти ме питаш какво казвам? А включването е само, ако някой въди от конкретна кръв и тя биде засегната? Трябва да сме повече от това, ако искаме да имаме порода. Остани си със здраве! cheers

Със здраве  cheers, а  никой не се засяга просто това са фактите  . Караман 2 Тито е от повторение на връзката Караман Пчелин Х Дея SBG , същата връзка беше направена за първи път  от баща ми в началото на 2000г. от където се роди и моя Караман SBG . 
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #542 on: July 16, 2016, 12:53:20 PM »

Ариман, искаше примери от съвтеменните кучета които със сигурност се знае на колко години са- дадохме ти. Ти пак продължаваш да се съмняваш и се връщаш при кучета отпреди 20 - 30 години!? Не те разбирам! Вече беше обяснено за условността на точните дати на раждане на аборигенните кучета и че е възможно да има известни неточности. Сега се сещам за още един пример от съвремието - Баро, синът на Гуджо, който взех също за разплод, беше на 14 години и заклещваше и държеше по 40 минуто кучките - има и свидетели за това. Последното куче.от него сега е на 1-2 години - Шума. Също беше овчарин.
« Last Edit: July 16, 2016, 13:43:38 PM by kennel Vucho » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #543 on: July 16, 2016, 14:30:01 PM »

Примери бяха дадени, за което благодаря, но максимума, които постигнахме е 14, но не и 16, две година - могат да бъдат две поколения, щото кучета раждат на по една година.
Връщам се към стари кучета, защото те са таксувани като основоположници на линии, също и защото излиза, че само те са били толкова дълголетни.
Тук не говорим за неточност в дати, защото при времеви диапозан от 10 години, дали се е родило в началото или на края на годината няма абсолютно никакво значение.
От всичко написано разбираме едно, че в момента няма живи кучета, раждани 2000 година, които да дават поколения, без медикаменти и без епруветки, съвсем просто е.
« Last Edit: July 16, 2016, 14:32:20 PM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #544 on: July 16, 2016, 14:59:02 PM »

Ариман преиначаваш думите - условността възрастта на кучетата родени преди 30 50 и повече години е факт! Да, възможно е при такива примери да се бъркат една или две години. Разминаването може да дойде от спомените на собствениците, или на съвременници и свидетели на битието на конкретното куче живяло преди много години. Пример,: питаш бай Юсуф на колко години беше Мечо преди 30 години когато се хвана с вълка? -  " Кучето тогава беше младо - 3,-4 години." Ами ако е било на 2 години и половина? Ето ти разлика от близо 3 години! Сега разбра ли, най-после? Така са се взимали данните, Ариман! Ако си мислиш че сме взимали тетрадката в която бай Юсуф си е записал кога бащата на Мечо е "явал" (както казват по якорудско) майката му, е нема как да ти кажа че е така! Много ми се иска ( пък види се и на теб), но просто няма как да стане защото просто няма такава тетрадка! Просто трябва да приемем тази условност със всичките и негативи, но и да не забравяме и че въпреки всичко тази информация е изключително ценна! Така се връща времето назад и се следи произход, така се събира история! Ако нямаше тази информация, пък макар и с някои неточни дати, какво щяхме да имаме? Нищо! Абсолютно нищо! Така че те приканвам да се отнасяш с необходимото уважение към труда на много хора които са си направили грижа да ходят да питат, да записват!
« Last Edit: July 16, 2016, 15:19:13 PM by kennel Vucho » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #545 on: July 16, 2016, 15:41:27 PM »

Kennel Vucho, "преиначаване" е най-точната търсена дума, някъде определено е имало такова, но не е при мен, аз само чета написаното и питам за това, което привлича вниманието ми. А относно уважението, мисля че го изяснихме, представяш ли си да не бях добронамерен?! Притеснението е друго, че много и всякакъв народ чете тази платформа.

Определено имам още питания и за да не останем с лошо впечатление един за друг е редно да попитам да продължавам или да си дадем почивка?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #546 on: July 16, 2016, 15:56:36 PM »

Не мисля че има за какво да се притесняваме че сме в грешка, още повече да се притесняваме от въпроси! Данните са такива каквито са взети от хората, когато са се проследявли аборигенните кучета като произход! Възможно е да има и технически грешки при прехвърляне на информацията в регистъра. Не се притеснявай да питаш каквото и да е стига да е в моята компетенция ще се опитам да ти отговоря! Само най-напред аз да питам - разбра ли от къде идват на пръв поглед странните данни при възрастта на кучетата аборигени? Лесно бихме ги манипулирали но това ще е подмяна на оригиналната информация събрана на терен.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #547 on: July 16, 2016, 16:55:08 PM »

Ariman, нали осъзнаваш, че ако сме се притеснявали можехме да направим и далеч по лесното - да не правим публична тази база данни.
Впрочем всички останали крият данните си, а това им дава възможности за натъкмяване според всяка смяна в посоката на вятъра.
Относно родителите на Шаро Пепеленовия, ами били са брат и сестра, били са живи и са били на съседни колиби. Резултата е Шаро. Дали ни харесва, дали е по киноложките правила - няма значение. Случило се е. Впрочем майката на Шаро за последно е родила от него, когато бе 14 годишна. На следващото и поредно заплождане със сина и започва да и тече гной от вулвата/вероятно развила пиометра/ и умря.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Habits
Hero Member

« Reply #548 on: July 16, 2016, 17:30:41 PM »

kenel Vucho, не ме разбирайте погрешно,абсолютно добронамерен съм

Мхм, за това завъртя колелото триста пъти. На всички ни стана ясно откъде идва информацията за годините на кучетата. С такъв тип подадена информация няма как да се гарантира достоверността. Това е предадено, това имаме. Който не вярва да ходи да проверява. Ако нямаше задни помисли дискусията щеше да приключи може би преди 15-20 поста.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
rex
Hero Member

« Reply #549 on: July 16, 2016, 18:10:59 PM »

Станиславе учудваш ме. Кои да са му задните мисли на Ариман-конкуренция ли прави, за пост ли се бори?! Просто единствен се осмелява да изкаже на глас това,  което би направило впечатление на някой с ей толкова аналитично мислене и малко мозък в главата. И с достъп до общия форум само. Мога да се обзаложа, че и бая активисти вчера и днес за сефте са обърнали внимание на тези факти. Това е поредната не-лишена от смисъл дискусия, която той инициира. И която е в полза на МАКК, тъй като с културен тон се излага интересна фактология.  На другия-неконструктивния тон, неведнъж си ставал свидетел-е, същия ли е?
Опитай се да погледнеш от страната на човек, търещ инфо- особено през призмата на "външната" форумна активност от последните месеци.
Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #550 on: July 16, 2016, 18:27:13 PM »

Reх, лошо няма човек да търси информация! Нали за това е и форума и базата данни! Но нека и да влизаме в дискусиите с разбиране! Повтаряме едно и също в продължение на цял ден - за условността на информацията и как въпреки тази условност колко е ценно да имаш информация, и накрая пак - да ама преди 30 години куче Х е било на  У години и заплодило, възможно ли е? Показахме че е и в съвременната популация не са изключение възрастни кучета с изразена оплодителна способност и нагон, и въпреки това, пак се връщаме в архивите от преди 30 години! Е за това нормалния човек реагира по такъв начин, както реагира Станислав.
« Last Edit: July 16, 2016, 18:42:45 PM by kennel Vucho » Logged
rex
Hero Member

« Reply #551 on: July 16, 2016, 18:43:52 PM »

Пиша си през тел. и и ми е тегаво да съм изчерпателен - сори за което. За цял ден се изясни фактологиятя около няколко основоположника на линии, което е важното. Както за мене, така и за много други хора това е инересна, а и нова информация. Която за пръв път се появява във форума. За жалост за пръв път от доста време насам...

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #552 on: July 16, 2016, 18:46:35 PM »

Защо за жалост? Когато има интерес или пък конкретни въпроси, винаги се е получавала смислена дискусия! Това прави нашият форум по различен от всички останали, мисля?
rex
Hero Member

« Reply #553 on: July 16, 2016, 18:53:10 PM »

Лично за мен е за жалост, защото честите дискутирания ми харесваха далеч повече от липсата им в последно време. smile
Приятна вечер, тоя тел ме измъчи.

todor_govedarci
Hero Member

« Reply #554 on: July 16, 2016, 18:55:02 PM »

Спомена се майката на Шаро и че е имало заплождания от сина и,та да питам има ли снимки на поколение от такава връзка? А и снимки на майката?

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Pages: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 50
  Print  

Jump to: