Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 23, 2025, 13:37:27 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 50
  Print  
Author Topic: Основни линии и фамилии включени в селекционната работа на М.А.К.К.  (Read 455439 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #165 on: July 14, 2010, 09:39:48 AM »

Е хубаво де,ама пак замряха нещата.Освен Бодра,Рижльото и онова другото дето спомена за него д-р Вучков(забравих му името)няма ли и други наследници на Бодровеца?
В началото беше най-добре:снимка под снимка с кратко описание на всяко куче,ако и сега го направите ще бъде много хубаво.
Ако перефразираме думите на Росен Петров,можем да кажем:"Ако знаем какви кучета сме имали,ще знаем и какви кучета можем да имаме" notworthy cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #166 on: July 14, 2010, 10:25:39 AM »

....Позволете ми да не се съглася нито с Огнян нито с Росен по отношение на Рекси. Кучето беше сравнително ниско - да, но много здрав и набит. Отлична костна система - без забележки по постановката на краката нито при предни нито при задните. Кучето стъпваше много широко и отпред и отзад....

....Бодровското куче Рангел го взеха вече напълно зряло. Наистина може би имаше леко събиране на скакателните стави, но въобще не става въпхрос за ясно изразен Х който да е чак толкова голям проблем.........

В крайна сметка се изясни, че има проблем, но не "чак толкова голям проблем".
Според мене по-важното бeше да се коментира от къде идва той. Дали е в следствие неправилно отглеждане, някаква травма или генетично наследен. Ако е второто проблема не е чак толкова малък, ясно защо   Wink  Не коментирам въпросното куче, защото не съм го виждал, но съм виждал други с подобни отклонения. Подобна некоректна постановка при задните крайници довела до известна степен и до деформация на лапата неминуемо води до проблеми при по-интензивно движение. При един евентуален сблъсак/битка/, за което кучето трябва да е готово във всеки един момент в работна среда, то ще има значително по-малки шансове независимо колко му е голяма главата и сърцат характера. Мисля, че при каракачанеца бързината и точността по време на атаката са от решаващо значение. Ще се съгласите че в природата оцеляването на хищник с подобни проблеми е невъзможно. Следователно нашето куче, ще има срещу себе си един винаги перфектен и идеално подготвен като движенческа култура безкомпромисен противник.
Ето защо аз лично не бих заплодил на подобно куче.

" Не забравяйте, че хубавата глава плюс правилна конституция на тялото са вашите цели."     Wink
                                               един от принципите на Реймонд Опенхаймер
« Last Edit: July 14, 2010, 14:51:25 PM by runka » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
rex
Hero Member

« Reply #167 on: July 14, 2010, 12:35:50 PM »

Изцяло споделям мнението на runka.
Не че съм някакъв специалист или развъждач, може би затова и не мога да разбера нуждата от подобен компромис. За мен обаче винаги най-хубавото куче е било, е и ще бъде здравото куче. И съответно никога не бих направил компромис с него. Особено ако говорим за генетични проблеми, а най-вече тазобедрена дисплазия. Не говоря, че  конкретния случай е точно такъв, щото и аз нито съм виждал това куче, нито поколението съм му виждал, но определено прилича, както се описва с Х-постановката, която се предава по наследство.
При азиатите има не един случай, когато заради ценна кръв на някое куче с доказана дисплазия, то е включвано в нечия разплодна програма. От поколенията му са избирани чисти от дисплазия кучета, които също стават разплодници, с  доброто намерение хем да се затвърждават добри качества, хем кучетата да са здрави. Да де, ама ядец – диспластични приплоди от здрави родители. И пак, и пак, и пак. Специално за това нещо направи ли се компромис – сбогом Гергино!
Аз никога не бих заплодил на куче с дисплазия или друг доказан костно-ставен проблем, който се предава в поколенията му. Ако ще и да е последния  чистокръвен инвалид на земята.

Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #168 on: July 14, 2010, 14:14:56 PM »

Хубави са думите на Опенхаймер, но за какво ти е идеален дизайн на купе ако под капака липсва мотор. Та лично аз бих направил компромис с някой външен недостатък ако благодарение на това ще се запази комплекс от други качества. Още повече в МАКК не си позволяваме лукса да зачеркваме аборигенни линии поради това, че не продуцират единствено идеални кучета. Много по трагично за една порода е в един момент да се окаже с високо популационно ниво на инбридинг отколкото контролирано да се допуснат до разплод определени екземпляри с някакви недостатъци(неговоря за дефекти) с цел запазване на вътрепородната генетична вариация.

Бодровския гуджук -Рекси е полубрат на Шабан на Славейко. Ако ще се говори за генетично заложени недостатъци, то трябва да се търсят общи такива  в потомците на двете кучета. Едва тогава може да се дават по-категорични становища.

Много пъти е говорено за дисплазиите. И многи пъти е дискутирано защо при традиционно отглеждане със стадо и хранени с ярма и отпадъци от производството на млечени продукти кучетата не проявяват дисплазия. акто и поколенията им отглеждани по този начин.  Ще припомня руско изследване при което се оказа, че при здрави вълци съществува степен на изместване в тазобедрената им става отговарящо на лека дисплазия. същото бяха наблюдавали и при здрави аборигенни алабаи. Руснаците се опитаха да анализират резултатите и им се наложи да приемат, че май не винаги "совите са сови".

Относно леката Х-образна постановка на задните крайници.  Ще дам за пример най-голямият бияч при Алабая - Акгуш на Нурягдиев. Кучето е с леко приближаане на скакателните стави. Кинолозите от Русия навремето бяха отчели това като негов недостатък.  Но поизгледайте няколко от неговите записи и погледнете дали лекото сближение и по изразените ъгли на скакателната става пък не му помагат да се бори по-добре на задни крака.

В заключение всичко в една селекция се състои в баланса между запазване на желани и елиминиране на нежелани признаци.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #169 on: July 14, 2010, 15:44:03 PM »

Така е. Подхода в развъждането и взимането на селекционни решения е индивидоален и субективен. По-важно според мене е всичко да е според правилата, те не са случайно установени и ние едва ли ще измислим нови по-добри.
Родството между Шабан и Рекси,за което сега научавам само затвърждава моето мнение по въпроса.
Битуват не едно и две мнения за прояви на известни проблеми в задните крака при някои потомци на Шабан. Поради това някои дори се отказаха от тази кръв.
А по въпроса за хубавото купе и мотора   biggrin  Опенхаймер веднага отговаря:   

"Не забравяйте, че вашите задачи са съдържание и качество. Всеки глупак може да развъжда едното без другото"

Все пак не бива да забравяме, че англичаните са малко по-напред от нас в кинологията.   Wink

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #170 on: July 14, 2010, 19:02:27 PM »

контролирано да се допуснат до разплод определени екземпляри с някакви недостатъци(неговоря за дефекти) 1. с цел запазване на вътрепородната генетична вариация.
2. В заключение всичко в една селекция се състои в баланса между запазване на желани и елиминиране на нежелани признаци.
suglasjvam se KaraKitan s vsichko ostanalo s izklychenie na tezi dve tochki. ne moje da se kazva che ima balans pri nalichieto na defekt, porok- viziram obratna zahapka, puk i drugi defekti.
ТИТО
Hero Member

« Reply #171 on: July 14, 2010, 19:17:02 PM »

Хора ако имаше 1000 перфектни автетнични кучета със сигурност щях да заплождам на някое с по-малко недостатъци .Но къде са те?
  Не искам да повтаряме грешки на други. По-важните качества за мен са храброто му сърце,темперамент и по старому дето се вика"акъл".Всичките други качества и пороци и недостатъци се нареждат много по-назад в редицата.Искам да  запазя КК в оригиналния му вид.Едно разбрах.Много по-трудно е да да запазиш качествата на кучето отколкото да подобриш недостатъците.Двете заедно е супер трудно.Опитваме се но незнам дали един живот ще ми стигне..Все пак е  автохтонна  порода..
  На последно място също искам да отбележа ,че ако УС на МАКК  или по-точно развъдната комисия реши да изключим кучета от разплод с такива недостатъци аз лично веднага ще го направя но ще продължа да си развъждам рексита извън раз.дейност на МАКК .
За мен е грях да прекъсна тази линия.
поздрави,,,

« Last Edit: July 14, 2010, 19:22:52 PM by kennel tito » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #172 on: July 14, 2010, 19:38:14 PM »

Така е. Подхода в развъждането и взимането на селекционни решения е индивидоален и субективен. По-важно според мене е всичко да е според правилата, те не са случайно установени и ние едва ли ще измислим нови по-добри.
Родството между Шабан и Рекси,за което сега научавам само затвърждава моето мнение по въпроса.
Битуват не едно и две мнения за прояви на известни проблеми в задните крака при някои потомци на Шабан. Поради това някои дори се отказаха от тази кръв.
А по въпроса за хубавото купе и мотора   biggrin  Опенхаймер веднага отговаря:   

"Не забравяйте, че вашите задачи са съдържание и качество. Всеки глупак може да развъжда едното без другото"

Все пак не бива да забравяме, че англичаните са малко по-напред от нас в кинологията.   Wink
И да не забравяме, че Опенхаймер е евреин  Wink Но дали днешният външно докарван бултериер е онова което Опенхаймер е търсил? Дали свъременното  НОК е това за което е мечатал Щефаниц? Какво им липсва на тези две породи?
Подавам ви още нещо за размисъл.  Има ли линия в която излизат само кучета без видими недостатъци?

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #173 on: July 14, 2010, 19:51:50 PM »

контролирано да се допуснат до разплод определени екземпляри с някакви недостатъци(неговоря за дефекти) 1. с цел запазване на вътрепородната генетична вариация.
2. В заключение всичко в една селекция се състои в баланса между запазване на желани и елиминиране на нежелани признаци.
suglasjvam se KaraKitan s vsichko ostanalo s izklychenie na tezi dve tochki. ne moje da se kazva che ima balans pri nalichieto na defekt, porok- viziram obratna zahapka, puk i drugi defekti.
Хубаво, ще говоря с конкретен пример. Шаро пепеленовия бе с обратна захапка. Някои хора поради този недостатък не заплождаха с него. Ние решихме съзнателно да заплождаме на Шаро с цел да се запазят уникалните му белези и качества. Сред малкото му потомци имаше и има кучета както с нормални, така и клещовидни и с обратни захапки. Ето минаха достатъчно години. Мисля че ако тогава не бяха заплодени някоко чисти кучки на него сега само щяхме да въздишаме пред снимките му.
Мога да дам и други примери, но представих куче за което повечето от вас са чували и виждали на снимки.
Та това е пример за намиране на баланса между ценни качества и недостатъци. И трябва да се съгласите, че за първичните селекционери на породата -овчарите,  недостатъците на Шаро са без значение, но са от значение положителните му качества.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #174 on: July 14, 2010, 20:03:08 PM »

Тъй като Огнян по горе цитира Реймънд Опенхаймер ще си позволя да цитирам тук още няколко от постулатите му. И напълно споделям казаното в тях. На човек трябва да му стиска да рискува използвайки куче с недостатък НО притежаващо ценни достойства.

"Не развъждайте  безличност. Отсъствието на недостатъци във всеки случай не означава наличие на съответни изключителни качества."

-------------

"Не оценявайте производителя на база неговите лоши потомци. Всички мъжки разплодници от време на време дават и отпадък. Най-важното е колко качествени са най-добрите им потомци."

------------

"Не търсете съвършенния разплодник за заплождане на Вашата кучка. Съвършенния мъжкар или женска не съществуват и никога не могат да съществуват."

-----------

"Не се страхувайте да развъждате с екземпляри, които имат видими недостатъци, ако те имат компенсиращи ги безспорни качества. Отсъствието на специфични достойнства е несъмнено най-лошият недостатък."

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #175 on: July 14, 2010, 21:59:45 PM »

И веднага бих допълнил още някои от принципите на английския евреин  biggrin Опенхаймер:

"Не позволявайте възхищението от производителя да не ви позволи да видите неговите недостатъци. Ако позволите това, ще се окажете жертва на опиянението си."

"Не се доверявайте на популярни клишета за братя и сестри на велики шампиони, които са добри за развъждане. На един положителен пример има стотици отрицателни. Всичко зависи от конкретното животно."

"Не преписвайте на своето куче достойнства, които то не притежава. Самолъжата е постепенно движение към неуспеха."

.....абе с две думи трябва много да се внимава.......

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #176 on: July 14, 2010, 22:41:22 PM »

Да. Умно и далновидно да се внимава  Wink

Хубавото е, че нашата порода се отглежда и развъжда от различни хора с различен поглед върху наличният породен материал. Това помага породата като цяло да е предпазена от евентуално масирано налагане и влияние на грешни ходове на отделни развъдчици. Така системата има луфт за самокорекция. Все пак понякога зад уж грозното пате се оказва, че се крие лебед. В други случаи пък красивата отвън ябълка се оказва гнила отвътре. Та разнообразието от линии и селекционни решения дава жизненост на системата. 

п.п. Всъщност Опенхаймер е казал всичко нужно. Номерът е да се разберат думите му в цялост, а не на парче.
« Last Edit: July 14, 2010, 22:42:47 PM by KaraKitan » Logged

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #177 on: July 15, 2010, 09:21:19 AM »

Хора ако имаше 1000 перфектни автетнични кучета със сигурност щях да заплождам на някое с по-малко недостатъци .Но къде са те?
  Не искам да повтаряме грешки на други. По-важните качества за мен са храброто му сърце,темперамент и по старому дето се вика"акъл".Всичките други качества и пороци и недостатъци се нареждат много по-назад в редицата.Искам да  запазя КК в оригиналния му вид.Едно разбрах.Много по-трудно е да да запазиш качествата на кучето отколкото да подобриш недостатъците.Двете заедно е супер трудно.Опитваме се но незнам дали един живот ще ми стигне..Все пак е  автохтонна  порода..
  На последно място също искам да отбележа ,че ако УС на МАКК  или по-точно развъдната комисия реши да изключим кучета от разплод с такива недостатъци аз лично веднага ще го направя но ще продължа да си развъждам рексита извън раз.дейност на МАКК .
За мен е грях да прекъсна тази линия.
поздрави,,,

ne me razbirai pogreshno. az imah predvid che na kniga e taka i trjbva da se spazva. oshte poveche che si kenel za da ne izliza che tochno vodeshtite narushavat pravilata.no tova koeto kazvash za komisijta promenj neshtata. shtom taka e reshila da se nadjvame che e pravilno- uspeh  Wink
ТИТО
Hero Member

« Reply #178 on: July 15, 2010, 11:22:09 AM »

За нарушаване на правилата може да се спори.Дали водещите или неводещите ги нарушават.Все пак водещите са водещи заради спазване именно на такива неща.Логично.
 И нещо друго.
 Момчета кой какво е казал не е толкова от значение. По-важното е да се види и разбере ,че ние запазваме кучетата в вида им който е нужен. Това дори мога да го нарека постижение,защото много такива "дето казват" дори и не могат да си го помислят как ще стане.В последно време взе да ми писва да слушам кой какво казал и какво писал.Нали съм си Българин - предпочитам да "виждам и да пипам"... naughty

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #179 on: August 15, 2010, 10:40:30 AM »

А може ли и друго да направите д-р Вучков,хубаво казвате основни линии и показвате основоположниците но тези основоположници освен с външен вид трябва да са се прославили и с някакви подвизи,за да се въди по техен образец трябва да са го заслужили с нещо,било с удавен вълк или с прогонване на мечка или с друго.Идеята ми е:защо не напишете кой с какво е известен,нещо като кратко резюме,ако не за всички то поне за по-извесните smile
smile

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 50
  Print  

Jump to: