Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 23, 2025, 12:06:41 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 50
  Print  
Author Topic: Основни линии и фамилии включени в селекционната работа на М.А.К.К.  (Read 455391 times)
0 Members and 20 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #150 on: July 12, 2010, 08:10:38 AM »

Дио основна роля на изложбите е експонираните кучета да получат екстериона оценка по стандарта. Другия важен момент е да се покаже нивото на развъдната работа - запазва ли се типа, отдалечава ли се от типа, да се видят повече чистопородни кучета от зрителите за да могат самите те да си направят нужните изводи.
Но развъждането си е лично решение на самия развъдчик - кое с кое да събере за да получи кучето с възможно най-малко забележки, но и тук е решаващия момент на развъдчика да претегли рисковете дали си заслужават и ако да, обосновано да го защити това свое решение. Тогава се получават наистина добри резултати. Многократно съм влизал в спор по отношение за сляпото следване на стандартни рамки - като обратна захапка, липса на зъб и т.н. За наше съжаление кучето е жив организъм и не е така лесно да го поправиш като машина например, и да стане идеално. Да не говорим за състоянието на отделните линии. При някои може да се позволи и повече компромиси а при други това не е основателно. Зависи от много неща - брой на чистопородните разплодници от тази линия, ниво на инбридинг в нея и т.н.
Ariman
Hero Member

« Reply #151 on: July 12, 2010, 08:29:42 AM »

Kомпромиси трябва да има - да,но не чести,не бива да се злоупотребява с "пазенето" на кръвта, аман от такива пишман линиосъхранители!
« Last Edit: July 12, 2010, 09:41:32 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
vankata
Jr. Member
**

« Reply #152 on: July 12, 2010, 09:01:47 AM »

Рекси бил ли е работно куче, че все на синджир на снимките?
ТИТО
Hero Member

« Reply #153 on: July 12, 2010, 20:42:40 PM »

Рекси е бил и то много добро работно куче .Много зло куче на всичко.Идеални борбени качества.Изпробван и доказан.Предава ги в поколенията.По времето на Рекси в Манолско конаре са били 60 кучета .Не може всичките да са работни.Затова е бил на синджира.

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
vankata
Jr. Member
**

« Reply #154 on: July 12, 2010, 21:09:29 PM »

Вие си знаете, ама за мен едно уравновесено куче което уме е да преценява ситуациите има по голяма стоиност от "много зло куче на всичко". Едно такава зло не може дълго да е със стадото, няма да може да се спре, ще нахапе я турист, я гъбар, или ще удави некое гонче и ще го гръмнат.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #155 on: July 13, 2010, 00:29:49 AM »

Искам да задам един въпрос на който обаче искам откровен отговор.

na Brad Pit- brat my ,ако Бодра е твоя и дава такива кучета като Рижко и сестра му на които захапките са перфектни  и ти е важна кръвчица,такава дето трудно се среща ,какво ще направиш?Ще стъпиш на стандарта и ще прекъснеш тези чудесни кучета и много типични или до последно ще се опиташ да запазиш и да върнеш това което трябва.Аз да ти кажа като я гледам всеки ден как изглежда,какъв характер,какъв глас,какво дава и т.н не смея.Отговори ми откровенно ти какво би направил.
 Не искам д апрозвуча брутално но преди овчарите имаха ли стандарт и дали те според стандарта си развъждаха кучетата или ха? Сега се опитваме сус стандарта и само по него и не можем да ги направим такива като преди.ДАли защо?
 Според мен истината е някъде по средата.Между развъждане по стандарт и развъждане само по качества.Това е лично мое мнение.Все пак всеки си знае какво има в градината и всеки има право.

Още една снимка за все пак...

и за последно

поздрави за всички любители на червените,,, smile

За какво е написан този стандарт и кой го спазва в случея :confused:Какви за теб още недостатъци освен обратна захапка и криви крака трябва да има,че да го спреш дадено куче от разплод confused

п.п.Дали в други породи,като немска овчарка и др. се правят тези компромиси Wink
Затова селекцията им е на това ниво,а наща винаги ще е махленска Wink
DIO хубаво е преди да коментираш разпалено, просто да погледнеш стандарта. Дъщерята на Рекси е в изискванията на стандарта, така че Росен я развъжда съвсем легално. Друго въпрос е че тази кучка не би могла да стане шампион на екстериорна изложба поради проявата на недостатъци. Недостатъци които Росен знае и се старае да корегира в потомството запазвайки кръвната линия.

И DIO преди да хвалиш селекцията на немската овчарка вземи се поинтересувай за какво иде реч. Немската овчарка е най-популярната порода, но до тук. Сериозни проблеми със стеснена генетична база в резултат на прекомерно използване на едни и същи производители. Проблеми със ставите в резултат на наложените от екстериорните развъдчици шантави гръбни линии и ставни ъгли. Проблеми с характера.. Единствено малкото развъждачи на работни НОК от ГДР и чешки линии може да се каже, че запазват духа на породата и развъждат здрави кучета.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
ТИТО
Hero Member

« Reply #156 on: July 13, 2010, 05:06:15 AM »

vankata ,
 Темата за характера на каракачанското куче е много тънка и същевременно обширна. наистина може между другото да се направи отделна тема за характер на кучето.Със 100 % ще кажа ,че там има 1 000 000 случая ,защото всяка една схватка е едентична .
  Относно обаче злия характер.В естествени условия той или го има или не/тоест уравновесен/.Според мен благия или прекалено спокоен няма как да стане ако наистина кучето работи в истински естествени условия.Средата определя много характера.Измеренията вече са много различни.
 Представата едно време в повечето случаи за каракачанско куче е била като пример ще дам като моя Бельо-ТИТО/бръснич/,ТИТО 2, и т.н.,но пък и хората са знаели как да се пазят от такива.Още се помнят традициите в района на РИЛА и на други места за леене на куршум и слагане на кичур от зло куче под възглавницата срещу оплаха от куче.
 Тогава по онова време кучето не се води на изложба,не се смъква от гората и ред други социални условия.Младото куче ходи с по-големите кучета до към 1 год.,след което се хваща от няколко човека за да му се поставят шиповете/багли/ и това в повечето случаи му е последния контакт с човешката ръка.Как според теб при такива условия то да бъде социално и уравновесено.А пък и на кого му трябва да е.Сега да...
  С когото и да съм говорил от старите овчари всеки разправя ,че кучето трябва да е  люто.Благо куче на мечка и вълк не пази-разправяха те.
 Просто преди време изискванията са други според условията сега са съвсем други които влияят на характера на кучето.

Бельо-ТИТО..

На мен са ми тръпка по принцип кучета с сериозен характер -прихванах  го от Рангел и Петьо....
« Last Edit: July 13, 2010, 05:34:50 AM by kennel tito » Logged

vankata
Jr. Member
**

« Reply #157 on: July 13, 2010, 10:58:33 AM »

Преди сто години да ама ми се струва, че въпросния Рекси не е по рано от осемдесете години на миналия век.
Като планинар човек почти нема баир в страната дето не съм стъпил(особено в Рила). И от лични впечатления мога да тврдя,че през 70-80 години имаше бая народ по горите. Стотици пъти съм срещал стада с кучета без нито един инцидента. Евентуално ако тръгна към стадото на лаф моабет с очаря се сунат с лай, ама пак не са ме хапали.
А се сещам, че докато и ние гледахме стока е имало случай деца от минаващите екскурзиони да се изтичат към стадото и да галят кучетата. Особено Мечо щото беше най ефектен и рошав, а той беше рекордиьор на лисици и диви котки. И съвсем не беа "благи кучета" бая хора го разбраха по трудния начин.  biggrin Не знам според мене си усещаха кога има заплаха и кога не, а и никога не сме ги озлобявали допълнително като некои познати дето им се кефеха коко са зли, А после им изпозастреляха кучетата.

kennel tito не споря просто си споделям мислите... и ти си много прав, че от куче до куче, и от ситуация до ситуация има бая разлика. Всеки си знае за него си, но накрая то се отсява това което требва да остане... cheers
« Last Edit: July 13, 2010, 11:07:33 AM by vankata » Logged
ТИТО
Hero Member

« Reply #158 on: July 13, 2010, 12:01:57 PM »

Затова и казах че условията влияят много на кучето.Знаеш много добре ,че от Костенец като се тръгне през баира за Белмекен и там няма много хора из вучарниците и тия кучета гонят само мечка и вълк и това е което виждат.По приницп говоря.
 Благойчо там няма да издържи ,забрави тая песен.След това зависи също и какво е поколението на кучето. Ако майката и бащата са люти кучета дали да очаквам ,че малките ще са кротаци.Ами много ясно че на 3-4 месец ще хапят вече.
 А и лично да ти кажа аз какво правя.Гледам да ги избягвам тия скачки тип "ТИТО" -визирам,Бельо,ТИТО 3 ,Мишо лудия и т.н.
БЯх пуснал Бельо на люта кучка и след 1 година трябваше подчти всичките да си ги събера обратно ,че хората не можеха да се оправят  с тях.
      Всичко е различно вече  и характер на кучета и хората с техните разбирания в повечето случаи за домашни любимци а не "овчарски кучета"..
 Под сериозни и люти кучета имам в предвид кучета които истински си пазят стадото и при присъствието на външни хора в близост със стадото им веднага ще дебнат да го хванат.Второто нещо едно сериозно куче не дава да се милва много много и да му се бърка из устата или пък отзад по опашката и т.н .Няма значение кой е стопанина.Говоря за кучетата от преди.Или пък да се окучи кучка и до 15 ден че и повече да пусне човека до малките- подчти никога преди .Сега е друго..
 Голяма част от кучките  м иса такива и до ден днешен.Бодра да ти дам за пример/майка и още по-зле/,до 30 ден да даде да пипаме кутретата..Аха ама не с голи ръце..НЯма да е тя иначе.Колко ме е гонила из двора.Няма Бодра няма Бодричка..Човек се чуди да се смее или плаче.Окучи ли се такава кучка и забравяш.Дебнеш само преди да се окучи да я сложиш някъде по-надалеч и да е пусната ,тя сама ще се оправи..Не можеш нищо да направиш колкото и да искаш.лае,хапе,върти се върху тях,мачка ги.По-добре я оставяме и това е.След месеца гледаме какво ще излезе след нея и това е.Ей такива ги обичам аз..
« Last Edit: July 13, 2010, 12:07:05 PM by kennel tito » Logged

vankata
Jr. Member
**

« Reply #159 on: July 13, 2010, 12:12:33 PM »

Съгласен cheers Из Плана при теб как е? Хицници има ли или туристи обикалят? Там какви кучета държиш със стоката? От лютите ли са?
ТИТО
Hero Member

« Reply #160 on: July 13, 2010, 12:27:07 PM »

При мен в Плана имаше мечка с две малки-крушарка.Игониха я Рангел и Хари като дойдохме в началото.Вълк се мярка рядко.Тук по принцип е повече пътека на мечките от Рила за Витоша.Напролет ще се качвам с животните на 1850м.в южните склонове на Витоша- там има мечка но мисля че не е настървена.Ще видим.Туристи рядко ,наши посетители повече.Постижение е че откакто сме тук циганин не е стъпвал повече. Напъваха  ги кучетата един път в дерето и това беше.Майко,тетко се чу  и бегом надолу..
  Хахахах нали знаеш как казват куче-мечкар ,като тези от едно време от Говедарци или пък работи много на вълци.
Моя Рангел-ТИТО и Хари най-вече са кучета-циганари..Малиииииииии
  Един път се бях обадих на едни цигани да дойдат да им подаря желязо че почиствахме и ромът каза:.."Ааааааах бате некем джелязо  ондзи червен и другото бате много ,,аааах нене .Ша търсим на друго място"..Много се смях..
« Last Edit: July 13, 2010, 12:37:09 PM by kennel tito » Logged

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #161 on: July 13, 2010, 12:35:49 PM »

Няма нищо чудно в това,така и трабва да бъде lol
Тука си имаме една максима за кучетата:куче което няма бълхи,не обича кокали,не яде царевица,не гони котки и не лае по цигани-не е куче naughty
Всички го правят,някои повече,други по-малко но като цяло го правят cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
vankata
Jr. Member
**

« Reply #162 on: July 13, 2010, 12:36:19 PM »

Браво clap На близо сте до мене може некой път да намина Wink
ТИТО
Hero Member

« Reply #163 on: July 13, 2010, 12:42:33 PM »

Huh?? :notworthy:Извинявам се за поста но да не мърсим темата се принасям в моята на развъдника,sorry.
« Last Edit: July 13, 2010, 12:46:03 PM by kennel tito » Logged

vankata
Jr. Member
**

« Reply #164 on: July 13, 2010, 12:44:57 PM »

A confused и други ли породи развъждате?
Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 50
  Print  

Jump to: