Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 22, 2025, 23:01:49 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 50
  Print  
Author Topic: Основни линии и фамилии включени в селекционната работа на М.А.К.К.  (Read 454342 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #75 on: February 17, 2010, 07:20:39 AM »

Дон краси,
ще имам предвид твоето предложение за кратко описание на продължителите на линиите.

В темата е посочена фамилия произлизаща от Беловския Мурад.

Що касае захапките и това дали се допускат едни или се отхвърлят други - многократно сме коментирали това както и липсата на зъб. За мен това не е чак толкова голям проблем на този етап от селекцията на Каракачанеца. Все още сме с много малък брой чистопородни разплодници за да прилагаме такъв високоинтензивен отбор че само заради липса на зъб или обратна захапка да изключваме от разплод определено куче. Това е моето виждане по въпроса. Разбира се когато става въпрос за представяне на изложба при изравнени показатели примерно на две кучета, ще дам предимство на кучето без проблем в захапката

Това не се ли унаследява в поколенията?
petko
Hero Member

« Reply #76 on: February 17, 2010, 07:42:34 AM »

Да попитам доктора и другите в МАКК допускат ли се при вас кучета с обратна захапка в селекцията ви.
niamash pravo da pitash ,edno che ne chakash otgovor drugo che ne te interesuva i v dvata smisula                              e petko ti da ne si glaven sekretar vuv foruma be .... na vseko tendjere si kapak kakvoto i da se popita ti vsichko otgovqrash ....   samo edno neshto iskam da te popitam .... Petko rajdal li si ?          lol
......a на тези като теб дето отговарят без да ги питат как казваш? ,,,,,пожелавам ти син да ти се роди и зет да ти докара

а ако си забелязул доктора вече е отговорил .обаче съм бил прав маи ,иначе щеше да му отговори още тогава ,него не го интерсуваше тои много добре си знае ,както и вано сега ,"а не се ли унаследяава" мислиш ли че е въпрос?        целта  им беше да "ДОКАЖАТ" неправилна селекция .доктора им обяснява защо и как ама те си знаят тяхното

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
DIO
Sr. Member

« Reply #77 on: February 17, 2010, 08:58:31 AM »

Дон краси,
ще имам предвид твоето предложение за кратко описание на продължителите на линиите.

В темата е посочена фамилия произлизаща от Беловския Мурад.

Що касае захапките и това дали се допускат едни или се отхвърлят други - многократно сме коментирали това както и липсата на зъб. За мен това не е чак толкова голям проблем на този етап от селекцията на Каракачанеца. Все още сме с много малък брой чистопородни разплодници за да прилагаме такъв високоинтензивен отбор че само заради липса на зъб или обратна захапка да изключваме от разплод определено куче. Това е моето виждане по въпроса. Разбира се когато става въпрос за представяне на изложба при изравнени показатели примерно на две кучета, ще дам предимство на кучето без проблем в захапката
Докторе,ако действате профисионално трябва да се отърсите от тези малки проблеми защото не е малък проблем само така ще изградите качествена селекция и ще се гордеете с нея.
Въпроса е някой да даде началото,а резолтатите ще дойдат сами.
petko
Hero Member

« Reply #78 on: February 17, 2010, 09:08:16 AM »

да прав си ... си взимаш азиат със перфектно чене ,после ландзер за цвет после санбренар за ръст ...така е лесния начин

абе вие четете ли какво ви говори? нали уж вече ги нямаше едновремешните кучета ,сега бол кое от кое по перфектно селекционирани във времето толкоз много ги имае че споко можем да правим отбор ,според теб кое е кучето което няма недостатъци ,после не е достатъчно само едно та великия ви шаро без забележки ли е ,съмнявам се .ами макар и велик ако даде поколение с недостък като обратна захапка ,какво да направим дефакто тои трябва да бъде излкючен щото сме много големи перфекционисти ,предполагам че е така с повечето родоначалници

със криви ченета и без тези кучета трябва да се съхранят в по късен етап чрез подбор техните пороци да се отстранят те тва е ,ако на тва ниво целиш селекция в стил немска овчарка дето има избор от милиони расови кучета доникъде няма да я докараме ,тва е кк и става въпрос за съвсем дръга слекция ,нека си ги кажем  не сме за онова ниво

« Last Edit: February 17, 2010, 09:10:09 AM by petko » Logged

miroslav
Full Member

« Reply #79 on: February 17, 2010, 10:39:45 AM »

petko ti si fenomen !!! lol  a ne mi otgovori dali si rajdal  lol  no 97,5 % sm sigoren  kakuv che e otgovora .... a inache ti nedei taka pojelavai  - tupo e !!! az 2 ili 3 klas beh kogato taka si pojelavahme ami ti nakolko si  oduchi se be ot teq neshta ne sa hubavi ....  Wink
petko
Hero Member

« Reply #80 on: February 17, 2010, 13:40:39 PM »

petko ti si fenomen !!! lol  a ne mi otgovori dali si rajdal  lol  no 97,5 % sm sigoren  kakuv che e otgovora .... a inache ti nedei taka pojelavai  - tupo e !!! az 2 ili 3 klas beh kogato taka si pojelavahme ami ti nakolko si  oduchi se be ot teq neshta ne sa hubavi ....  Wink
.ми къв да е отговора ,случвало се е мома да роди и да си мине за момиче ,ма за мъж още не съм чул(макар че в турция опитите продължавали)

е щом като от трети клас са ти запожелавали е нека пък наи накрая ти се сбъдне lol

miroslav
Full Member

« Reply #81 on: February 17, 2010, 18:43:22 PM »

na men nikoi ne smeeshe da pojelava takiva neshta beh po golem i po silen ot vsichki i sega e taka  Wink 188sm visok i 80 kg na 15 godini vsichki naborqci mi imat strah   Wink
petko
Hero Member

« Reply #82 on: February 17, 2010, 19:31:40 PM »

na men nikoi ne smeeshe da pojelava takiva neshta beh po golem i po silen ot vsichki i sega e taka  Wink 188sm visok i 80 kg na 15 godini vsichki naborqci mi imat strah   Wink
.....е тва че не са ти ги казвали незначи че не са ти ги пожелавали

miroslav
Full Member

« Reply #83 on: February 17, 2010, 20:52:04 PM »

tctctc s teb naglava nemoje da se izleze ...  abe ne sa go az i mislite im cheta a puk straha im e tolkova golqm che nebiha go i pomislili  Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #84 on: February 18, 2010, 10:34:45 AM »

Естествено че признаците като тип захапка и наличието или липсата на определени зъби се предава в поколението, Вано, но освен това се предава и наследственост която няма къде другаде да се намери! Разберете ме правилно - когато достигнем обем на популацията чистопородни живогтни повече от 5000 примерно вече можем да си позволим да се изключват екземпляри от разплод които примерно имат определени отклонения в захапката - но едва тогава! Давам пример - куче Пайо, баща на Борко на Б. Борисов - наличие на обратна захапка - това означава ли че не бил куче истинско и качествено с прекрасни работни качества! По тази логика - трябвало е да се изключи от разплод. Аз не бих затрил, повтарям затрил, такъв ценен разплодник заради това! Примерите за такива кучета са много - какво правим тогава? По твоята логика - да си ограничим генетичното разнообразие работейки само с няколско кучета с перфектна захапка и идва един момент накогато ще се окажем с малък брой кучета с перфектни захапки и с изключително високо ниво на инбридинг. Дано ме разберете правилно - далеч съм от максимата - количеството за сметка на качеството, но нали първо трябва да имаме количество.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #85 on: February 19, 2010, 10:50:40 AM »

Не бива да се забравя, че в крайна сметка това са елиминиращи недостатъци при породното развъждане. Правилния подбор и последвалите селекционни решения определят облика на животните като съдържание и качество в съответния развъдник. Решението дали въобще да се поема риск и до каква степен той е допустим е личен акт подчинен на целите поставени от самия развъдчик. Опасността от бързо и лесно допусната грешка, която впоследствие много бавно и трудно се преодолява не бива да се игнорира.  Лично аз съм против.
                                           no 
« Last Edit: February 19, 2010, 10:52:01 AM by runka » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #86 on: February 19, 2010, 11:24:40 AM »

Не бива да се забравя, че в крайна сметка това са елиминиращи недостатъци при породното развъждане. Правилния подбор и последвалите селекционни решения определят облика на животните като съдържание и качество в съответния развъдник. Решението дали въобще да се поема риск и до каква степен той е допустим е личен акт подчинен на целите поставени от самия развъдчик. Опасността от бързо и лесно допусната грешка, която впоследствие много бавно и трудно се преодолява не бива да се игнорира.  Лично аз съм против.
                                           no 

Логично е при комбинация на кучета с еднакви недостатъци те да се засилят в поколението. Ето за това е ролята на отделния развъдчик - да проумее какво може и какво не може и в крайна сметка какво постига. Така че при подбор на куче с липса на зъб но по всички останали показатели е КУЧЕ, и кучка с пълна зъбна формула, не виждам какво грешка е направил развъждача. Още повече че този проблем не е чакх толково трудно преодолим в последваща селекция! Или казано по-просто - Дайте най-напред да направим така, че да имаме какво да селекционираме в бъдеще!!!
vano
Guest
« Reply #87 on: February 19, 2010, 13:31:50 PM »

Аз също съм против и подкрепям Огнян. Допускането до разплод на подобни кучета обрича всичките им потомци да носят като рецесивен този ген. Рано или късно стигаме до инбридинг и този проблем цъфва и се чудим кучетат хубави, ама малките що ли обърнаха захапката. Друг е въпроса, дали за подобни кучета обърнатата захапка е наистина порок и пречи ли им на работните качества. Ако да, то трябва според мен стриктно да се следи и да не се допускат в разплод кучета с обратна захапка. Ако ли не - защо трябва да я обявяваме за порок.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #88 on: February 19, 2010, 16:33:00 PM »

Вано ,
точнто това се опитвам да обясня - типа на захапката както и повечето екстериорни признаци не са обусловени от прости алелни взаимодествия и не е толкова просто тяхното проследяване в поколението. Повечето признаци са резултат от най-различни генни взаимодействия и обикновенно един признак се обуславя от множество алелни двойки. Именно това е причината при подбор на двойка родители с обратни захапк, например в потомството да се раждат кучета с ножични, такива. Кой твърди например че обратната захапка е резултат от рецесивен ген в хомозиготно състояние - ако е така както твърдиш, то няма да се получава описаното изключение. От родители с обратни захапки ще излизат кутрета само със такива - но това не е така!
Май не искате да разберете че нещата не са толкова прости. За мен най-важното е да направим сравнително голяма популация от чистопородни животни, подчертавам ЧИСТОПОРОДНИ, и едва тогава да се пристъпи към по интензивен отбор! Иначе е обречена кауза!
petko
Hero Member

« Reply #89 on: February 20, 2010, 18:47:07 PM »

За мен най-важното е да направим сравнително голяма популация от чистопородни животни, подчертавам ЧИСТОПОРОДНИ, и едва тогава да се пристъпи към по интензивен отбор! Иначе е обречена кауза!
cheers

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 50
  Print  

Jump to: