Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 21, 2025, 19:21:25 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 50
  Print  
Author Topic: Основни линии и фамилии включени в селекционната работа на М.А.К.К.  (Read 452346 times)
0 Members and 17 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #525 on: July 16, 2016, 08:42:19 AM »

kennel Vucho, с цялото ми уважение, но не смятам че отговаря на поста ми.

При случая с Караман от Триград, от където тръгна разговора, може да се счита за достоверна информацията за неговата възраст защото много хора си го спомнят по време на ТКЗС-то, но пак казвам - на колко точно е бил не можем да сме на 100% сигурни.

Първия закон за ТКЗС е 45 година, в кръга на шегата питам, да не излезе още по стар Карман?
ТКЗС-то, което ти споменваш и което най-вероятно помним е т.нар. АПК, последните издихания на ТКЗС-тата у нас.
Които съществуват от 69-70 до 89-90 година. Да не се окаже, че са го виждали края на 80-те, а не края на 70-те в ТКЗС-то, щото пак са си 10 години разлика.
Щото ако 88 година а не 78 година , то 99 година  е бил на 11години , а не на 20 години. Така звучи ли достоверно?

Относно последно споменатите от мен животни са вече вкарани в някво линейно развъждане, каквито и представи да покрива то. Интересни са диапазоните от време там.

« Last Edit: July 16, 2016, 08:44:18 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #526 on: July 16, 2016, 08:43:53 AM »

А и друго ми хрумна в потвърждение на това за което говорим по горе - на първата снимка на Медун е по време на естествена скачка на възраст 12-13 години.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #527 on: July 16, 2016, 08:52:11 AM »

Е в случая с Караман няма как да объркат 10 години, хора които тогава са били младежи и си спомнят ясно годините когато са помагали на своите родители и роднини работещи в овцевъдите бригади.
Ariman
Hero Member

« Reply #528 on: July 16, 2016, 08:58:16 AM »

biggrin И тук се обърках, в предишните посттове говорш за условност, "каране по спомени", несериозност за дати на раждане и как не може да сме сигурни 100 %, пък тук неприложиномо при Караман всичкото това, предлагам да го оставим така.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #529 on: July 16, 2016, 09:08:08 AM »

biggrin И тук се обърках, в предишните посттове говорш за условност, "каране по спомени", несериозност за дати на раждане и как не може да сме сигурни 100 %, пък тук неприложиномо при Караман всичкото това, предлагам да го оставим така.

lol Явно че объркването е голямо! Говорим  че условността е налице в такива отдалечени във времето събития и факти, но не и да се обърка 10 годишно куче с повече от 15 годишно. В тоя ред на мисли ти виждал ли си въпросния Караман на живо, как изглеждаше, как се държеше?
« Last Edit: July 16, 2016, 09:09:39 AM by kennel Vucho » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #530 on: July 16, 2016, 09:17:34 AM »

Насистина предложих да оставим нещата така, но след като не стана, е редно да върна въпроса - дали някой въобще е виждал Караман 00001?

Щото ако приемем, че внук му Караман 000012 е 78 година, първия да е началото на 70 - та, да е умрял началото на 80-те, когато дори най - старите от пишещите тук са били в 4-ти клас. Как е изглеждал, каква е типичноста която гоним, та даже линия, предположения?
« Last Edit: July 16, 2016, 09:18:18 AM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #531 on: July 16, 2016, 09:26:18 AM »

Естествено че не сме си смукали от пръстите дадената информация! Тя е събрана от хора които са били свидетели и помнят факти и събития свързани с произхода на Караман. Все пак направен е труд да се търси и рови за да се стигне до Караман 00001, според мен трябва да се отнасяме с нужното уважение към този труд!
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #532 on: July 16, 2016, 10:06:42 AM »

Добре, да речем, че около 10 им се получава, въпреки, че всички знаем как и какви грижи и болежки има едно куче на тия години.
Обаче този абсолютен рекорд, предлагам даже да не се опитваме да го обясним, защото каквото и да говорим, едва ли някой някога ще победи Пчелинския Караман, глобално даже, не само в границите ни.

Караман-2 Тито (2003) и баща му Караман от Пчелин (1987) - 16 години разлика!!! eek
http://www.karakachan.org/database/dogs_result.php?id=223

В интерес на истината е че когато го докарват в приюта ,самото куче е на не по малко от 6 -7 години ако се е съдило по външния му вид и зъбите  . Колкото до покриването на кучките - самия Пчелинец клещи до самия си края и това ще го потвърдят доста хора .
Ariman
Hero Member

« Reply #533 on: July 16, 2016, 10:51:12 AM »

kenel Vucho, не ме разбирайте погрешно,абсолютно добронамерен съм, огромно е преклонението ми пред труда на всички дали приноса си за чистотпородното съхранение на овчарското куче.

От не едно място се включват колеги с цифри, предлагам да го направим по-лесно, даже годината ни е тамън 2016.
Има ли живо куче от надлежно записаните в регистъра, родено 2000 година, което в момента да дава поколение?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #534 on: July 16, 2016, 11:03:27 AM »

Не бе, говорим си! Ето един подобен пример - куче Мечо (от Стоян Лишко) родено в началото на 2002 година, умря в края на минала година от тежка форма на Дирофилариоза. Преди да го взема в вече окаяно състояние кучето скачаше кучките из Малко Белово. Взех го за еазплод, именно заради запазения нагон, въпреки тежкото състояние! Последно чистопородното женско куче от него е на 1,5 година. Пак подчертавам ролята на начина на отглеждане - кучето до последно ходеше със стадото на Стоян.
« Last Edit: July 16, 2016, 11:06:02 AM by kennel Vucho » Logged
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #535 on: July 16, 2016, 11:09:23 AM »

kenel Vucho, не ме разбирайте погрешно,абсолютно добронамерен съм, огромно е преклонението ми пред труда на всички дали приноса си за чистотпородното съхранение на овчарското куче.

От не едно място се включват колеги с цифри, предлагам да го направим по-лесно, даже годината ни е тамън 2016.
Има ли живо куче от надлежно записаните в регистъра, родено 2000 година, което в момента да дава поколение?

А каква би била гаранцията ,че ако сега няма подобни кучета даващи поколения в края на дългия си живот ,след време няма да се появят такива например които и на 18г да могат да имат наследници(както подобни случаи е имало в миналото ) и как въобще можем да сме сигурни че кучетата не биха могли да дават поколения преди и след определена възраст  ?
Ariman
Hero Member

« Reply #536 on: July 16, 2016, 11:39:35 AM »

Разбира се, всичко е относително и факторите са много. Но реално няма в момента 16 годишно куче, което да плоди само. Всички, които с доста мъки успяват да дадат поколения са около 10-ката.
А Караман от Пчелин всъщност кога умира, да не е и той на 20, след като на 16 си е скачал хорце?

Божко, с твоята хипотеза на селектиране на дълголетие, досега трябваше да е станало това.
Канис фамилиарис, ако щеш както ѝ ние хомо сапиенс имаме биология, за която все още не сме измислили начин да прескочим.
Виждаш, и дивите животни в плен, поживават още някоя годинка, но все още никой не е преодолял нормалните процесите на стареене.

И обърни внимание какво се получава, абсолютно обратното на това което ти разсъждаваш, кучетат в старо време, за които не се знае баш за рожденната дата, всичките са дълголетници. От както се вкарват в заводско развъждане, регистри и някой записва, реалната конкретна дата, всичките предават богу дух на максимум 14, а реално получават по-добри грижи, ветеринария, храна, внимание, че ако щеш и обич.
« Last Edit: July 16, 2016, 11:46:35 AM by Ariman » Logged

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #537 on: July 16, 2016, 11:51:05 AM »

Разбира се, всичко е относително и факторите са много. Но реално няма в момента 16 годишно куче, което да плоди само. Всички, които с доста мъки успяват да дадат поколения са около 10-ката.
А Караман от Пчелин всъщност кога умира, да не е и той на 20, след като на 16 си е скачал хорце?

Божко, с твоята хипотеза на селектиране на дълголетие, досега трябваше да е станало това.
Канис фамилиарис, ако щеш както ѝ ние хомо сапиенс имаме биология, за която все още не сме измислили начин да прескочим.
Виждаш, и дивите животни в плен, поживават още някоя годинка, но все още никой не е преодолял нормалните процесите на стареене.

И обърни внимание какво се получава, абсолютно обратното на това което ти разсъждаваш, кучетат в старо време, за които не се знае баш за рожденната дата, всичките са дълголетници. От както се вкарват в заводско развъждане, регистри и някой записва, реалната конкретна дата, всичките предават богу дух на максимум 14, а реално получават по-добри грижи, ветеринария, храна, внимание, че ако щеш и обич.

Нямам хипотеза на дълголетието , имам хипотеза че това са все относителни данни и не би трябвало да се ръководим по тях .
« Last Edit: July 16, 2016, 11:53:04 AM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #538 on: July 16, 2016, 11:58:26 AM »

biggrin Е, нали за основоположници на линии говорим, как да не се ръководим от тях.
От това, което казваш илиза, че ако oсновоположника не е стал баща на 16 години на сина си, то сина му от кой е? Cheesy (това не ми се щеше да го пиша)
Дай да не си чешем езиците само и да оставим хипотетичните работи, настрана.
« Last Edit: July 16, 2016, 11:58:56 AM by Ariman » Logged

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #539 on: July 16, 2016, 12:09:50 PM »

biggrin Е, нали за основоположници на линии говорим, как да не се ръководим от тях.
От това, което казваш илиза, че ако oсновоположника не е стал баща на 16 години на сина си, то сина му от кой е? Cheesy (това не ми се щеше да го пиша)
Дай да не си чешем езиците само и да оставим хипотетичните работи, настрана.

И какво ако е станал баща на 16 г , твърдиш че е невъзможно куче да има поколение след 10-тата си година ли ,аз казвам само защо пък не . В момента имам палета от 13г куче , във форума има редица пишещи които показват и са показвали палета от кучета на по 14 г . защо да ти е толкова странно ако и на 15 г има наследници дадено куче че и на 16 .
Pages: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 50
  Print  

Jump to: