Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 21, 2025, 19:11:35 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 50
  Print  
Author Topic: Основни линии и фамилии включени в селекционната работа на М.А.К.К.  (Read 452332 times)
0 Members and 12 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #510 on: July 15, 2016, 18:07:37 PM »

Действително развитието на линията от Триград е сложна и може да се разглежда от различни ъгли. Ако изходим от зооинженерното определение за генеалогична линия - мъжки потомци на даден разплодник, то основоположник на линията може да се счита Караман 00001. И без това ни упрекват че нямаме куче което директно да произлиза от номади Каракачани, ето да развенчаем мита - именно Караман 00001 произлиза от каракачани. Всички негови потомци и Азис, и Караман 00012, и Струмен и Калан са продължители на генеалогичната линия в зооинженерен смисъл. Когато линията се развива в няколко разклонения през няколко потомъка от различни женски е много по добре от гледна точка на генетичното разнообразие и развитието на линията във времето. Ако впоследствие на подробен селекционен разбор се предпочете линията да бъде развита само по един наследник поради специфични особености характерни за него, то не е проблем да пъпкува нова линия с основоположник някои от потомците - така е правилото в развъждането. Истината е че тази линия беше развита сравнително добре през няколко продължители преди колегите от МОКК да се отделят. Сега развитието към настоящото състояние на линията в МАКК се развива основно през Калан и неговите потомци. Не съм запознат с работата по линията на колегите от МОКК и не мога да преценя каква е ситуацията при тях.
Ariman
Hero Member

« Reply #511 on: July 15, 2016, 19:25:48 PM »

kenel Vucho, така написано си задавам риторичния въпрос, нали, генеологични или селекционно-развъдни линии(заводски тип - в чистия смисъл на това понятие) се развъждат в МАКК.
От това, което казваш и това което виждам в родословието се стига до следния синтез по "казуса Триград":
1. основоположник е Караман 00001;
2. през неговия син Роман 00004 имаме Гагарин 00010 и Караман 00012(известният триградски), които явно предполагаме да са братя;
3. Караман 00012 дава Стурмен 00130, който дава Азис 00218 и до там, какво се случва с тях дори не ни интересува в случая, те спират там;
4. след това някога Караман е скопен, попада на С.Стоев и натам знаем;
5. остава Гагарин като пряк внук на Караман 00001, който дава Калан и Кубрат Вулкан, който е пра-пра-пра внук на основоположника;
6. това е всъщност, това което ти наричаш "пъпкуване", нали?

И четейки родословията, и като заключение разбираме, че линията приема името на чичото на кутретат, а не на дядото.Всичи продължители на Караман Триградския са през неговия брат, а не директно през него. Нали?

ПП Защо? Незная! Стечение на обстоятелствата, или може би предвид придадената му известност.
« Last Edit: July 15, 2016, 19:29:34 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #512 on: July 15, 2016, 19:32:25 PM »

Имено през Струмен и Азис беше развита линията навремето преди отделянето на МОКК - за това по горе казах че незнам как се развиват нещата там. Остана другия клон през Гагарин и Калан който следим изкъсо в МАКК.
Ariman
Hero Member

« Reply #513 on: July 15, 2016, 19:49:34 PM »

Сега забелязвам, че тази линия е изпълнена с наистина с дълголетие, близо до вечността.

Калан и сина му Кубрат Вулкан имат разлика от 14 години, т.е. 14 годишно куче е заклещило кучка по естествен път и е дало поколение?
Казвам по естестен, защото в началото на 2000, 90 % от ветеринарите не бяха чували за изкуствено осеменяване освен на икономически изгодни селскостопански животни и то в конкретни институти.

Това възможно ли е? Не да е живо като цяло, а да има годни сперматозоиди и без човешка намеса да успее да даде поколение?
http://www.karakachan.org/database/dogs_result.php?id=30&pg=1

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #514 on: July 15, 2016, 19:57:25 PM »

Не е изключено! Има и други кучета които набподобна достолепна възраст са давали поколение. Самият Миро Маринов ми е казвал че Калан е бил доста жизнено куче. Той го познава добре и може да потвърди случая.
Ariman
Hero Member

« Reply #515 on: July 15, 2016, 20:16:24 PM »

Правя паралел с пресния случай при теб с Мурат при подобна възраст. Мурат на колко беше - 13 и се спомена, че не е плодил от поне 3 години самостоятелно, та за туй питам.
Обаче и друго прави впечатление, че Миро Маринов се явява нещо като топ специалист в разплождането на възрастни кучета, защото освен при Кубрат, това наблюдавам при поне още 2 животни и то на пръв прочит. Много интересно.

Добчо Вулкан(2008) - баща му Мечо (1998) - 10 години разлика
http://www.karakachan.org/database/dogs_result.php?id=115&pg=1

Бетка Вулкан (2011) - баща и Мечо Жълтия (1998) - 13 години разлика
http://www.karakachan.org/database/dogs_result.php?id=124&pg=1

vano
Guest
« Reply #516 on: July 15, 2016, 20:23:01 PM »

Като става дума за плодене и възраст веднага се сещам за Фаргос - започна да плоди активно през 2008 г., когато беше на 9 години и си плодеше до края на живота си без проблеми, а той умря през 2012 на 13 години. Мисля че има и други кучета, които са заплождали сами на такава възраст.
« Last Edit: July 15, 2016, 20:23:33 PM by vano » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #517 on: July 15, 2016, 20:24:32 PM »

Фактите сами говорят за себе си! И да Мурад заплождане но с помощ. Това може би се дължеше на някакъв физически проблем защото явно кучето демонстрираше подобно поведение. Но пък примера с Баро на 13 - 14 години си заплождаше стабилно! При преглед на спермата му с колегата Лалев се изумихме каква жизненост на сперматозоидите имаше! Така че не е изключение възрастни кучета да заплождат.
Ariman
Hero Member

« Reply #518 on: July 15, 2016, 20:36:27 PM »

Добре, да речем, че около 10 им се получава, въпреки, че всички знаем как и какви грижи и болежки има едно куче на тия години.
Обаче този абсолютен рекорд, предлагам даже да не се опитваме да го обясним, защото каквото и да говорим, едва ли някой някога ще победи Пчелинския Караман, глобално даже, не само в границите ни.

Караман-2 Тито (2003) и баща му Караман от Пчелин (1987) - 16 години разлика!!! eek
http://www.karakachan.org/database/dogs_result.php?id=223

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #519 on: July 15, 2016, 20:46:03 PM »

Факт е че конкретната дата на раждане на някои от старите кучета аборигени, не може да се посочи с абсолютна точност. Оттук може да произлизат някои  неточности. Но конкретно за Караман от Пчелин - ми плодеше си кучето до последно. Имах щастието да го виждам сравнително често и наистина си имаше нагон
vano
Guest
« Reply #520 on: July 16, 2016, 07:55:10 AM »

Аз също си мисля че има някои неточности в годините на раждане на някои кучета, особено тези на които не пише точна дата. Освен това трябва да проверим пак в племенната книга, да не би и аз да съм объркал годината на раждане на накои кучета при качването в регистъра.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #521 on: July 16, 2016, 08:05:09 AM »

В този ред на мисли ми прави впечатление че при работни кучета които са били в група с други мъжки и женски, половото поведение се запазва по-дълго и е по силно изразено в сравнение с тези израстнали в клетка или на синджир. Явно развитието на мъжките в конкурентна среда оказва благоприятен ефект върху половия нагон, докато при кучета израстнали в развъдниците, се пресищат и нагона отслабва. разбира се че има и много индивидуални различия по това качество.
Ariman
Hero Member

« Reply #522 on: July 16, 2016, 08:14:19 AM »

Колеги, за да не останем с впечатление, че дълголетниците са концентрирани на едно място, ето още малко интересна информация, но вече в серия от две поколения:

Медун (2003) - Гуджо (1994) - Мечо Жълтия (1982). Тук интервалите както виждаме са 9 и съответно 12 години, а отстоянието внук - дядо е 21 години;
http://www.karakachan.org/database/dogs_result.php?id=1276&pg=1

Чапрачка КараБорун (2012) - Мечо КараБорун (2001) - Мечо (1986), тоест интервали от 11 и 15 години, отстояние внучка - дядо е 26 години;
http://www.karakachan.org/database/dogs_result.php?id=1171&pg=1

Много ми е интересно мнението ви по така изнесената мини "стастистика", свързана с възрасти на заплождане, живот и диапазон от 20 години с 3 поколения, наместо 8, 9, да не кажа 10, които реално биха могли да бъдат.

Хипотетично за какви линии говорим и как аз мога да търся куче раждано преди 30 години, което не съм виждал, като имам само един негов син, който съм видял на 15 години? А знаем че над 10 години всички изглеждат автенчитно, излъчват достолепие и будят благоговение.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #523 on: July 16, 2016, 08:24:58 AM »

Аз също си мисля че има някои неточности в годините на раждане на някои кучета, особено тези на които не пише точна дата. Освен това трябва да проверим пак в племенната книга, да не би и аз да съм объркал годината на раждане на накои кучета при качването в регистъра.
Там е работата че навремето когато са вземани тези кучета от овчарниците, или е заплождано на тях, малко от любителите са се интересували за точната им  дата на раждане. Още повече че и някои овчари просто не са в помнели. В последствие като е събирана информацията времевият интервал вече е бил значителен и се е разчитало по спомени на хора, срещали се и виждали тези кучета - това от своя страна допълнително увеличава риска от известни неточности. При случая с Караман от Триград, от където тръгна разговора, може да се счита за достоверна информацията за неговата възраст защото много хора си го спомнят по време на ТКЗС-то, но пак казвам - на колко точно е бил не можем да сме на 100% сигурни. Това всъщност е разликата между целенасоченото контролирано развъждане в дадена порода и т.нар. "народно развъждане" - воденето на развъдна документация и записване на дати и т.н. Дай Боже тези пропуски с датите на раждане да останат само за кучетата плод на народната селекция а не да се повтарят при контролираното развъждане в МАКК!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #524 on: July 16, 2016, 08:31:58 AM »

Ариман писали сме едновременно и мисля че поста ми отговаря до известна степен на въпросите ти. Що касае линия на Гуджо или Мечо Бабечкия, който всъщност е основоположник то мога да гарантирам че информацията подадена навремето от Суат и от баща му е потвърдена поне от още двама човека, пак с условността на "каране по спомени" защото за записи на дати на скачки и дати на раждане, тогава навремето, просто е несериозно да се говори!
Pages: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 50
  Print  

Jump to: