Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 19, 2025, 01:04:03 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 50
  Print  
Author Topic: Основни линии и фамилии включени в селекционната работа на М.А.К.К.  (Read 448070 times)
0 Members and 28 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #345 on: February 27, 2012, 19:59:22 PM »

На теб факти не ти трябват. Вярвай си в своето, но не забравяй, че историята на БОК започва в конкретна година и с конкретна случка от най-новата ни история.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
goce_07
Hero Member

« Reply #346 on: February 27, 2012, 20:08:46 PM »

не се измъквай.не съм споменал нищо за БОК .имах просто един  конкретен въпрос. .но знам 4е на този въпрос никой и никога не може да ми отговори с факти.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #347 on: February 27, 2012, 21:05:31 PM »

Абе аз имам отговор, щото преди доста години съм с правил труда да разпитвам разни стари овчари, но ще го споделя в друго време и място.
Впрочем ако се следва твоята логика, че "никой никога не може да отговори с факти", то тогава би следвало, че не би могъл да защитиш и обратната теза.  Wink

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
goce_07
Hero Member

« Reply #348 on: February 27, 2012, 21:42:09 PM »

да и това е донякъде вярно
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #349 on: February 28, 2012, 10:29:15 AM »

Един коментар в духа на вчерашната дискусия, както и на разни мнения тиражирани с апломб из нета от  Ст Попов, че след като куче е минало през ръце на българин, то значи не може вече да е порода каракачанско. Ще дам един пример показващ степента на абсурдност в поповата теза:
В последните години има мащабен холандски проект за реинтродукция(повторно връщане) на изчезналият Такхи (Дивият кон на Прежевалски) в степите на Монголия. Конете, които отново се пускат в оригиналният си ареал са развъждани от десетилетия в Европейски зоопаркове при това от чисти европейци. lol Та следвайки поповата проста логика би трябвало да се преименуват всички тези коне и да им се даде ново научно название. Вероятно латински превод на "Европейски зоопарков кон"? Или "Холандски реинтродукционен кон"? Ама кво да се прави холндците са си прости хора и не могат да достигнат висините на мисълта на поповата дружинка.  Wink

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member

« Reply #350 on: February 28, 2012, 11:09:05 AM »

Аз винаги съм се възхищавал на големите патриоти, които всичко българско и родно любят, тачат и милеят. Нищо, че примерно си пишат имената на български с по пет-шест правописни грешки и не знаят кога е управлявал българският цар Симеон - това предполагам пак  от любов и уважение към българщината.
Всъщност от такова непознаване на родното, не може да се очаква разбиране, уважение и приемане на нечия чужда култура и постижения.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #351 on: February 28, 2012, 13:49:00 PM »

Аз винаги съм се възхищавал на големите патриоти, които всичко българско и родно любят, тачат и милеят. Нищо, че примерно си пишат имената на български с по пет-шест правописни грешки и не знаят кога е управлявал българският цар Симеон - това предполагам пак  от любов и уважение към българщината.
Всъщност от такова непознаване на родното, не може да се очаква разбиране, уважение и приемане на нечия чужда култура и постижения.

Ха такааа, на това му се вика да сипеш допълнително!  lol lol clap clap

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #352 on: March 01, 2012, 13:53:40 PM »

Като се зачетох из темите попаднах на интересни твърдения:

Известното куче ТИТО давеше овцете на КАВЛАЦИТЕ  от Костенец и те данего трепат го продадоха на Рангел.Та от тоя вълк сега хващат сой.Е тетова е смешното.
и освен всичко друго беше и нещо ненормално, нема хора нема нищо, нема оправия, та го държаха вързано под един трактор и с една кука го хранеха, че недаваше да се доближи никой .

и не ми стана ясно първо-за това куче ли става въпрос:

и второ-защо никой не опроверга тези твърдения толкова време?Да разбираме ли,че е вярно и наистина кучето е имало някакви проблеми?Толкова време тишина в залата и от никъде защита confused Лично аз се надявам да не е вярно ама какво да си мисля като не се каза открито,че не е така?Има неща обаче,които не се връзват с по-горното твърдение-ако кучето на снимката е въпросния пес,който не е допускал контакт с хора,защо се вижда човек до него?Как така е сменил няколко собственика-на кого му трябва куче,което е кажи-речи пълен брак?В смисъл за овчарско куче какви по-големи пороци от давенето на стока и неконтролируемата агресия?Сгафил по всички възможни показатели,а в същото време търсен и хвален!?Нещо не се връзва,няма никаква логика hmm
От друга страна никой не излезе да каже,че не е вярно......
Поправете ме,ако греша,но когато се строи сграда трябва първо да се положат здрави и стабилни основи за да има потенциал и възможност да се строи.Получава се стабилна конструкция,която може да издържи на всякакви бедствия.Но ако нещо куца в основата,има липси или празноти,не може да се строи или дори да се построи някаква конструкция тя ще е нестабилна и податлива и на най-малкото въздействие Wink
Та мисълта ми е как ще я караме при такива съмнения в основата,няма да има устойчива конструкция и сградата ще се клати при най-малкия повеи на вятъра,а при земетресение-си заминава.Моля да излезе най-запознатия по въпроса и открито да заяви-има или няма такова нещо?Плод на лични дразги или реален факт! Истината е в истината Wink

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #353 on: March 05, 2012, 07:35:03 AM »

Don Krasi,
най-напред да уточним че именно това е въпросното куче Тито, което е на снимката. Та историята на това куче която са ти разказали има и истина и известни неточности. Тито едва ли не го изкарват неконтролируем звяр които се гледа като диво животно - абсолютно не съм съгласен с това. Без съмнение твърдо и злобно към непознати хора, но чак толкова не. Кучето от Костенец го взима най-напред Валентин Ендрев от Златитрап. Там кучето си е ходело с овцете без проблем да прави на стоката. Иначе версията че кучето е хапало овце съм я чувал и аз но от бай Тома - бащата на Вальо, знам че кучето беше стокар. Чак след това Рангел Борисов от Манолско конаре взима кучето при себе си. Причината, непомня дали съм я разкзвал но ще я пвторя: Тито винаги си е бил серт куче и а пък бай Тома има навика да дразни кучетата, даже и собствените - харесва му на човека да са злобни. Но с Тито не минавал номера - кучето дотолкова го намразва че един следобед след като стадото се прибрало имало разгонена кучка и бай Тома отива да го върже. Кучето изръмжало а това подразнило човека - последствията ги видяхме след това - човека е бил сам и кучето го е давило повече от 15 минути. Тогава Рангел взима кучето което иначе не се продавало. Няколко пъти ходиха Рангел с Петьо да искат кучето от Вальо преди това, но не го давал. Въпреки всичко кучето безпрекословно се е подчинявало само на първия си собственик. Въпреки че беше много серт имаше един момент когато кучето прие и Рангел и Петьо до себе си - първоначално с лошото пробваха видяха че не става след това с "мекия" успяха да спечелят доверието на кучето - особено Петьо той винаги е бил по търпелив.До тук с разказите.
А къде е причината за тези легенди за "неконтролируемото куче Тито" - нека всеки сам да си отговори на въпроса. Че генетиката е отговорна донякъде - да, но и че и човека е отговорен - "три пъти ДА".
А като производител Тито се доказа във времето - имаме много кучета в различна степен близки с него. За съжаление преди около 2 -3 месеца почина последния негов син - Тито 3.

« Last Edit: March 05, 2012, 07:36:11 AM by kennel Vucho » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #354 on: March 05, 2012, 10:54:50 AM »

Don Krasi, потока от зловредни слухове винаги е по-голям от обема на фактите. особено в нашите гео.ширини. Производството на слухове в България е нещо като национален спорт , особено сред хора, които по някаква причина се чувстват недооценени или неуспяли в амбициите си. Тогава единствената им реакция е да започнат да съчиняват слухове и "правят мръсно" за да угодят донякъде на егото си.
За Тито и Пайо имаше много мераклии докато си бяха с овцете в Костенец. В крайна сметка Тито успя да го купи Вальо Ендрев и едва след инцидента с баща му, Вальо склони да го продаде на Рангел и Петьо.

p.s. Относно сградата, основите и повеите... Никъде в нета няма място, където да е подавана повече съдържателна и точна информация за породата от тук.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #355 on: March 05, 2012, 11:39:02 AM »

АААААА я виж как не било толкоз трудно Wink
Ако още когато са се писали твърденията за кучето е била пусната тази информация да не съм и питал,но гледам какво се пише и то не за кое да е куче и никаква реакция.За това питах конкретно и ето,че можело да са кажат нещата ама остен трябва-остен lol
Подава се информация но трябва да нахалстваш,да питаш,иначе няма.А и който не е виждал въпросните животни,за които се говори и няма лични впечатления,просто избира на кого да вярва Wink
Аз съм доволен от отговорите cheers

П.П. относно едно мое предложение от преди време-мисля ще е интересно едно такова резюменце(като по-горното) за всени от основоположниците-как е живял,при кого е бил,интересни случки от живота му,с какво е бил известен и т.н.

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #356 on: March 05, 2012, 16:11:46 PM »

За съжаление преди около 2 -3 месеца почина последния негов син - Тито 3.

Чакай,чакай за това куче ли става въпрос?

Е не no страхотно животно,жалко,много жалко excl

Pagan_fire
Hero Member

« Reply #357 on: March 06, 2012, 08:49:09 AM »

Загубата е голяма,отиват си старите костенски кучета и нищо не остава след тях...

"Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си"
   Леонардо да Винчи
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #358 on: March 06, 2012, 12:32:28 PM »

Е хубава работа сега. При толкова ахкания по костенските и при хората, които така страстно пишат тук за тях.
В ръцете на развъдчиците харесващи даден тип кучета е пряката работа по продължаване на определена кръвна линия. Това е личната отговорност към общото дело по съхраняване на породата.

p.s.Никой сам за себе си не е вечен. Пък бил и люто костенско куче. Потомството е ключът към вечността.  Wink
« Last Edit: March 06, 2012, 12:34:43 PM by KaraKitan » Logged

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pagan_fire
Hero Member

« Reply #359 on: March 06, 2012, 13:01:21 PM »

Разбира се,ще работим за каузата с пълна сила Smiley

"Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си"