Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 05, 2025, 21:51:55 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2 3 ... 8
  Print  
Author Topic: Der Karakatschan Hund. 1938г.  (Read 151548 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« on: March 25, 2009, 00:25:14 AM »

Това е началната страница с която започва материала за нашето Каракачанско куче публикуван от Д-р Петерс през 1938г. в немското киноложко списание “Zeitschrift fur Hundeforschung”.

Факт е, че това е най-ранният специализиран материал публикуван за порода пастирско куче на Балканският п-ов.
Факт е, че още в този материал Каракачанското куче носи името с което е било, и е известно сред българите.

« Last Edit: March 25, 2009, 00:36:10 AM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #1 on: March 25, 2009, 00:34:17 AM »

А ето и една от снимките на д-р Петерс илюстриращи неговата публикация.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Ефтим Стамболов
Newbie
*

« Reply #2 on: March 25, 2009, 08:23:39 AM »

А ето и една от снимките на д-р Петерс илюстриращи неговата публикация.

Тове е истинска каракачанка  clap Около моя блок има поне 3-4 който са като близнаци с това от снимката. Интересно ми е как  за 70г. еволюираха в такива --

petko
Hero Member

« Reply #3 on: March 25, 2009, 12:09:07 PM »

karakitane  ia mi obiasni koi tochno e hans peters .gn Atanasov vse me apostrofira ti znaesh li koi e toi i zapoznat li si s rabotata na gaitandjiev ...niakak si se opitva da omalovaji pisnaoto ot tiah .no puk bez da zasiaga reputaciata im (predpolagam zashtoto shte stane smeshen)

ta i dvamata sa doktori  lol ,predpoagam che ne mu haresva che ne sa zoolozi ili kinolozi
misulta mi e prez triise i osma kakvi hora sa se zanimavali seriozno s kuchetata ,po tochno na kakvi sa "priznavalai "trudovete .za gaitandjiev edva li ne se izkazva che toi ne razbiral ot chobanski kucheta a samo ot goncheta ....sega i az sum suglasen malko che chovek lovec ima po pravilen pogled kum lovnite i syotvetno chobanin kum chobanskite ,NO puk po tazi logika laikata kat se pravi na vsevishen po ringa znachi li che razbira?

ednoto drygotot dokolko sum chuval gaitandjiev vse pak gi e nabliudaval na miasto ,nabliudeniata ne sa mu bili ot izlojbi ,koeto me navejda na misulta che dori sa po verni ot segashnite .nakraia izmervaniata predpolagam che e mogul da go pravi profesionalno spored togavashnoto nivo imaiki vpredvid i izgotvianeto na standarta na ludogoreca  chiito puk standart ne osporva nikoi

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
vano
Guest
« Reply #4 on: March 25, 2009, 12:25:56 PM »

imaiki vpredvid i izgotvianeto na standarta na ludogoreca  chiito puk standart ne osporva nikoi

То никой не успорва, но и никой не използва - нали знаеш че някой хора преписаха стандарта на трансилванското гонче, изредактираха го малко и айде - българско гонче.
petko
Hero Member

« Reply #5 on: March 25, 2009, 12:47:14 PM »

imaiki vpredvid i izgotvianeto na standarta na ludogoreca  chiito puk standart ne osporva nikoi

То никой не успорва, но и никой не използва - нали знаеш че някой хора преписаха стандарта на трансилванското гонче, изредактираха го малко и айде - българско гонче.

.tova e dryga tema vano ..,ako iskash da se vkliuchish kaji mi spored teb dumite na hans peters mogat li da se polzvat 'za sushtestvuvaneto" na kk v bg i lipsta na dryga poroda (dokolkoto moje da se govori za takava togava)prez 38 ,da ne zabraviame kude e publikuvano .po tva vreme nie i ravbotnichesko delo niamahme kamo li moiat priatel kucheto
ednoto ,drygoto toi samia edva li e bil pristrasten kum karakachanite ,i da lishi bulgarite ot iskonnoto im pravo da nosi tiahnoto ime

pp da ne namekvash che gaitandjiev e prepisval ot mamaligarite? ne nali? ......ili iskash da kajesh che ne izpolzvat negovia standart na veche prekrustenoto ludogorsko gonche
« Last Edit: March 25, 2009, 12:48:54 PM by petko » Logged

petko
Hero Member

« Reply #6 on: March 25, 2009, 13:22:35 PM »

lol  vano vleznah v tvoia forum ....chakai i az da seifna (nali taka e moderno sega poneje vseki izbannat ot "chujdite forumi i veche nemoem se syberem keleshite  lol

ciata na gnAtanasov
Защото това което пише Петерс не е по-различно от лирическите отклонения на нашите автори на художествена литература, които каракачанкаджиите използват като доказателство, да назоват породата каракачанска.
ednoto neshto koeto mi idva na akula da mi pokajat opisanie na poroda (ne standart podchertavam) ot 38 ,az sym chel stari knigi v koito sa opisnai goncheta .nema te si napredstava kvi "gluposti "se sreshtat po segashnite ni predstavi za stadart

citiram po pamet" francuzkite ptichari sa po roshavi  i imat po slabo obonianie i sa po grozni" lol tova e pechatno izdanie ot sheisette lovna kniga v koiato ima razdel i opisanie na kuchetat izpolzvani u nas .strannoto e che niamashe bg gonche a balkansko samo

pod liricheskite otklonenia na nashite avtori predpolagam ima Iovkov...bihte li pozlvali barelef ili puk kniga ot aristotel  da rechem otpredi hiliadi godini kniga .kogato zagovorite  kak "ovcharskia narod" na asparuh ' domuknal dotuk swoite kucheta .koi kinolog adjeba se e podpisal pod tova "dokazatelstvo" v nai dorbia sluchai she e niakoi istorik.a istorik ot onova vreme e po skoro prerazkazvach (i to cveten)

i nakrai kak ne se nameri edin deto da ZAGATNE za bok bilo to pisatel .ili pisach pone .statistik ,za hora kato hans peters da ne govorim.kato gaitandjiev da ne mechtaem,niakuv dnevnik na jivotnovyda prez komunizma i prochee .kak taka adjeba bok se opazil skrit i ot narodnoto suznanie ,ot lirikata ot jivotnovydstvoto .nikude go niama.i izvednuj vuzkrese
a kk vupreki nelekata si sydba i da ne spomenavam vyzroditelnite procesi se pomni?.imalo e vreme kogato karakachani v bg e "niamalo .no kk vinagi si e imalo

petko
Hero Member

« Reply #7 on: March 25, 2009, 13:30:45 PM »

Забелязъл съм , че когато не можем да си решим проблемите на място , или не можем да ги защитим, то тогава за по голяма убедителност ползваме чужди автори , за по голяма тежест. А колко тези автори могат да претендират за вярност , никои не го интересува , важното е да не са Българи. Виждате ли ,чак от еди каде си ни подкрепят и казват кое е вярно. Малко смешно и наивно ми звучи на мен всичко това

chujdi li .ima tema istoricheski dokazatelstva " s izkliuchenie na hans peters ,spored teb dokazatelstva ot bg niama li? i zashto spored teb da podminavame napisanoto ot nego i to publikuvano zabeleji vyv vreme deto ti ne si bil roden i to v kinolojko spisanie ,kaji mi ti zashto ne  iskash da se polzva takova dokazatelstvo?

men mi e smeshno i naivno kat vzemat da otrichat vsichko tova ? i ot devet kladneca voda da nosiat za da izpletata "nova teoria " spored koiato kk da izchezne daje i kato sinonim za bok

petko
Hero Member

« Reply #8 on: March 25, 2009, 13:35:52 PM »

Не само смешно но и очевадно.   
Нека Мурджо ни обясни как при положение че претендират за
чиста и автохтонна порода се е получила ето тази селекция   

djoli ..kolko pyti sa puskani kucheta koito siakash sa bashta i sin ot starite snimki i dneshnite karakachanki -- bok taratanci da pusnete shtot bair razlika

.i da te pitam ti imash li pretencii che kuchetata vi imat neshto obshto s tezi ,po edno vreme mi puskashe"bulgarsko ovcharsko" za dokazatelstvo ot purvata svetovna voina ...a shto ne mi pusna bok da miasa na nego? sega ostavam s vpechatlenieto che si se predala ,demek segashnia bok nema nishto obshto

KARA
Full Member

« Reply #9 on: March 25, 2009, 14:10:49 PM »

djoli ..kolko pyti sa puskani kucheta koito siakash sa bashta i sin ot starite snimki i dneshnite karakachanki -- bok taratanci da pusnete shtot bair razlika

.i da te pitam ti imash li pretencii che kuchetata vi imat neshto obshto s tezi ,po edno vreme mi puskashe"bulgarsko ovcharsko" za dokazatelstvo ot purvata svetovna voina ...a shto ne mi pusna bok da miasa na nego? sega ostavam s vpechatlenieto che si se predala ,demek segashnia bok nema nishto obshto

Да Петко-или г-н Петров-така е excl
Все по малко и по-малко кучетата приличат на тези
от старите снимки.И нашите и вашите-с малки изключения. excl
Това ли искаше да чуеш. excl
Не ме е страх да го напиша.
Не се крия и не лижа някъкви .......и excl
Всички показват стари снимки-и какво къде са тези физиономии
по добре да не ги показват че станаха за резил и едните и другите.
Спорът за това кое първо се е появило-яйцето или кокошката-стана банален.
Четете всичко което пиша-не само това което ви отърва.
На Мурджо писах че за да има порода трябва лошото да се отсее и да се работи само с най-доброто-колкото и да е болно за тези които имат розови очила и не виждат че са в грешна насока. excl excl excl
Не претендирам моите да са чисти и истински-и не ме интересува
кой какво си мисли за тях-отглеждам си ги и си  ги обичам.
Ако не стават-какво от това-няма да ги наритам и да ги натиря.
Но е смешно много смешно че всички работят с едни и същи кучета
от старите а се плюят. excl
Все Джоли ви е в очите-където и да пише-където и да чете.
Нещо против мен ли имате-кого съм обидила лично или засегнала по някъкъв начин.
Винаги съм била коректна  и с едните и с  другите -какво лично имате към мен ?
KARA
Full Member

« Reply #10 on: March 25, 2009, 14:29:20 PM »

И още нещо понеже постовете не могат да се редактират-нормално е за нещо което съм писала да ме питаш-там а не да ми прехвърляш цитата.
Аз имах диалог с Мурджо и очаквам той да ми обясни-не само да ни напада.
Така че-доколкото разбрах бана ти е свален-можем да продължим на място-ако решиш.
Това е-аз не съм злопаметна дори и да не постъпват коректно с мен  хора които съм уважавала.
petko
Hero Member

« Reply #11 on: March 25, 2009, 14:37:13 PM »

lol,neshto pak si minala na vie .rabotata mi e spukana .vikai mi kakto precenish ,to kaka li ne sa m narichali

djolyp .zashto kogato zatyvash iskash da hvanesh za rykava i vashite
,ako ima edno kuche deto na teb ne ti haresva ti smiatash che i tam ima melezi a mnogog vyv vashata deto i vie i nie"gi vijdame" ? e nali i dvete sa melezi

sushto i prosvolutata ti fraza nali beha bok kak stana kk ,murdjo ti go kaza iasno bok e sinonim na mleziata po tova ime e vuzmojno da ima i karakachanski kucheta
tuk vuprosa ne e kokoshkata ili iaiceto ......v nachaloto beshe kk

imash navika da pliuesh neosnovatelno tam vyv foruma vi tona ti e korenno razlichen ...a tuka sme ravni -"i nashte i vashte melezi"  posle se pravish na jetva i tva ne mi haresva  

Не претендирам моите да са чисти и истински-и не ме интересува
кой какво си мисли за тях-отглеждам си ги и си  ги обичам.
Ако не стават-какво от това-няма да ги наритам и да ги натиря.
Но е смешно много смешно че всички работят с едни и същи кучета

.az puk zaiaviavam che moite do edno sa melezi pretendiram samo che sa chobanski .e i? kakvo obshto imat te s porodata za koiato uj mileem .bilo to kk ili bok(kakto tam se harchat) s tvoite obache ne e taka chatkash li ? tvoite se iavaiavat kato etalon edin vid ,hubavko e da razpraviash imam bok ot edi kakvi si roditeli na edi kava si cena ma tva si ima i nedostatyci .nevyrvi samo s az si gi obicham i kvo da gi naritam li .selekciata e jestoko neshto napraktika ednoto izgaria za da sveti na drygoto . ednoto umira za da prosushtestvuva drygoto ,niama miasto za vsichki
za edni isushtite kucheta .edni isushti praroditeli nishto neznachi ...az imam hibrid deto edinia djins mu e rodopski drygia anadolski ,moga da ti izkaram polubratia deto e vidno che niamat nishto obshto taka che ne priravniavai keliavoto klonche kato katrish vurha na dryvcheto ,nishto che sa ot edin koren
Все Джоли ви е в очите-където и да пише-където и да чете.
Нещо против мен ли имате-кого съм обидила лично или засегнала по някъкъв начин.
Винаги съм била коректна  и с едните и с  другите -какво лично имате към мен ?
lol radvai se ..s rovshan ne bih pisal

petko
Hero Member

« Reply #12 on: March 25, 2009, 14:42:52 PM »

И още нещо понеже постовете не могат да се редактират-нормално е за нещо което съм писала да ме питаш-там а не да ми прехвърляш цитата.
Така че-доколкото разбрах бана ти е свален-можем да продължим на място-ако решиш.
Това е-аз не съм злопаметна дори и да не постъпват коректно с мен  хора които съм уважавала.

za tva che sum te citiral ot bgdog li? p[o gore pisah che taka e moderno az kato gledam ne samo tazi tema a pochti celia sait e citiran i to seriozno ,ne e losho pridava vi serioznost malko na fona na pliunkite  ,izkachat i temi

i ne zbaravia che sum ban ti mojesh da pishesh tuk az tam ne 

KARA
Full Member

« Reply #13 on: March 25, 2009, 14:46:18 PM »

za tva che sum te citiral ot bgdog li? p[o gore pisah che taka e moderno az kato gledam ne samo tazi tema a pochti celia sait e citiran i to seriozno ,ne e losho pridava vi serioznost malko na fona na pliunkite  ,izkachat i temi

i ne zbaravia che sum ban ti mojesh da pishesh tuk az tam ne 
Вано писа че временно ти е премахнал бана. Wink
Можеш да провериш Wink
petko
Hero Member

« Reply #14 on: March 25, 2009, 14:47:19 PM »

vremenoo .moje bi ako buda poslushen  lol,ne blagodaria ...obiden sym  lol

pp kude da proveria ...otgovori mi na lichna che niama nishto obshto s istoriata  .ili v burboriniata

« Last Edit: March 25, 2009, 14:48:15 PM by petko » Logged

Pages: [1] 2 3 ... 8
  Print  

Jump to: