Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 04, 2025, 19:27:23 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 38
  Print  
Author Topic: Светът около нас  (Read 332844 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #405 on: June 09, 2013, 22:10:19 PM »

Прочетете и разберете доктрината на национализма, преди да пишете и карате да четем празнодумства.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #406 on: June 09, 2013, 22:14:03 PM »

доктрината незнам ама реалноста е такава маи навсякъде ...то и маркс и енгелс хубави работи писали ама ич не ми хареса

http://bgvox.info/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

http://bgvox.info/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/05/07/1822074_gruckite_nacionalisti_nagaziha_s_botushi_vuv_vlastta/
другото характерно маи е че стават популярни по време на кризи инак никои не им обръща внимание

винаги са им виновни различните -геиове чужденци ..и тн т.
« Last Edit: June 09, 2013, 22:21:29 PM by петко » Logged
петко
Hero Member

« Reply #407 on: June 09, 2013, 22:32:14 PM »

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
както казах полезен за създаване на държави ,и пак елементи от миналото ..тези сега си викат елини 
Ariman
Hero Member

« Reply #408 on: June 09, 2013, 22:45:54 PM »

Това въобще не разбрах от къде дойде, за пореден път бида изненадан от избора за черпене на информация, но той все пак е Ваш!

Освен възглед и идентичност, национализмът е и прагматична – понякога цинична политическа игра.

Обозначаването на национализма като нещо изцяло отрицателно в десетилетията след рухването на комунизма, насели “националистическия сектор” на политическия спектър предимно с примитивни, отбранително-навъсени и нахъсани програми и активисти, които възпроизведоха изцяло “анти”-логиката на традиционния български дефанзивен национализъм.

Част от тези хора са “националисти” просто защото не им стига акъла да бъдат либерали, социалисти, християн-демократи. На други е платено да бъдат “нацоналисти”. Трети са наистина мотивирани от идеалистични патриотични подбуди, но с малки изключения рядко съчетават комбинацията от интелект, политически опит и ресурси за успешна политическа дейност, ето с това що - годе мога Ви обобщя съвременните наричащи себе си "националисти".

И да, абсолютно прав сте, яздят протестите, удобно на овчи кожи!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #409 on: June 09, 2013, 22:51:03 PM »

http://sm.a-bg.net/2009/08/02/nacionalizmat-v-garciya.htm

Това е Човек ,мисли с главата си а не със .....аиде сърцето си

просто си разглеждам из нета ариман и се чудя дали има разлика между националистите ...помоли мода да ги изтрие ако са неуместни

« Last Edit: June 09, 2013, 22:54:33 PM by петко » Logged
петко
Hero Member

« Reply #410 on: June 09, 2013, 22:52:08 PM »

просто си разглеждам из нета ариман и се чудя дали има разлика между националистите ...помоли мода да ги изтрие ако са неуместни
петко
Hero Member

« Reply #411 on: June 09, 2013, 23:07:32 PM »

даи нещо за доктрината на анархизма ,че тоя саит ми се види по свестне от националистическите
Mad Max
Hero Member

« Reply #412 on: June 10, 2013, 06:58:05 AM »

Ти вярваш ли че мутрите са нашия елит? И че чалгата е начин на живот? /преди време коментирахме един клип, който твърдеше подобни истории/

Трябва ли да вярваме, че това е Истина и да се концентрираме върху подобни примери, изброени в писмото на чужденеца? Разочарованието е чиста загуба на време. Предпочитам нещо свястно да науча, нещо красиво да видя, или нещо редно да направя - вместо да си губя времето в такива глупости, в които няма шанс да бъда убедена.

Mad Max
Hero Member

« Reply #413 on: June 10, 2013, 07:14:07 AM »

прави ми впечатление ,че националистите винаги се обръщат към миналото ...

И ти ползваш топла вода, ама не ти лепим етикети.  smile

петко
Hero Member

« Reply #414 on: June 10, 2013, 10:39:20 AM »

То това си е истината те затва стряскат тези "чужди откровения" различните хора реагират на тях по различен начин ,според ценностната си ситема и мирогледа може би

Ти го разбираш като разочарование  аз като откровение ,човек (а и обществото )трябва да има ясна самооценка за себе си и някаква самокритика ,а не да се обръща към миналото това го правят само хора които не виждат в бъдещето
И колкото и странно да ти звучи едва ли писалите го имат за цел да разочароват българския народ ,по скоро амбицират ,пробудят,истината може и да не е красива

ти може да четеш писмото на "англичанина" от саита на "вмро '-определено е по красиво

петко
Hero Member

« Reply #415 on: June 10, 2013, 10:48:26 AM »

какъв етикет пък съм лепнал ,просто констарирам ,че е така при всички националисти или не е?или някои националист се обидил че бил такъв?

може би под ползвам топлата вода да разбирам позоваването на историята дето не пасва на някои с учебникарска такава ? да не е красива ...ама си е истината не само части от нея за по красиво и патриотарско
петко
Hero Member

« Reply #416 on: June 10, 2013, 11:01:15 AM »

много поздрави и на теб на вместо писма на англичани вмро да бяха се замислили над словата му по случаи смърта му и за кво се е борел ,предполагам ама не красиво
В МЕХАНАТА

Христо Ботев

Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

Да забравя край свой роден,
бащина си мила стряха
и тез, що в мен дух свободен,
дух за борба завещаха!

Да забравя род свой беден,
гробът бащин, плачът майчин, -
тез, що залъкът наеден
грабят с благороден начин, -

грабят от народът гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!

Грабете го, неразбрани!
Грабете го! Кой ви бърка?
Скоро тоя не ще да стане:
ний сме синца с чаши в ръка!

Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни -
крещим: "Хайде на Балкана!"

Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
и немеем и се смеем
пред народни свети жертви!

А тиранинът върлува
и безчести край наш роден:
коли, беси, бие, псува
и глоби народ поробен!

О, налейте! Ще да пия!
На душа ми да олекне,
чувства трезви да убия,
ръка мъжка да омекне!

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, ддраго,
а вий... вий сте идиоти!

Habits
Hero Member

« Reply #417 on: June 10, 2013, 11:26:52 AM »

какъв етикет пък съм лепнал ,просто констарирам ,че е така при всички националисти или не е?или някои националист се обидил че бил такъв?

може би под ползвам топлата вода да разбирам позоваването на историята дето не пасва на някои с учебникарска такава ? да не е красива ...ама си е истината не само части от нея за по красиво и патриотарско

На мен лично два етикета ми лепна  lol
Извинявам се за намесването...

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Mad Max
Hero Member

« Reply #418 on: June 10, 2013, 12:19:36 PM »

То това си е истината те затва стряскат тези "чужди откровения" различните хора реагират на тях по различен начин ,според ценностната си ситема и мирогледа може би

Ти го разбираш като разочарование  аз като откровение ,човек (а и обществото )трябва да има ясна самооценка за себе си и някаква самокритика ,а не да се обръща към миналото това го правят само хора които не виждат в бъдещето
И колкото и странно да ти звучи едва ли писалите го имат за цел да разочароват българския народ ,по скоро амбицират ,пробудят,истината може и да не е красива

ти може да четеш писмото на "англичанина" от саита на "вмро '-определено е по красиво

Ами да ти кажа съжалявам го тоя човечец, дето е изразил подобно мнение като краен извод, че агитира и другите. По друг начин ще се изразя.

Аз имам късмета и огромното щастие да съм изразснала сред добри и умни хора - българи /независимо от произхода им и от религията им/. Горда съм, че съм българка и в това не откривам нищо негативно, дори напротив. Имам стотици причини да си се радвам на себе си, на близките си и на техните близки.
Бих го поканила да ми дойде на мене на гости следващия път, да поживее край мен и пак да седне да попише, ако не се засрами от глупостите си.

Mad Max
Hero Member

« Reply #419 on: June 10, 2013, 12:57:34 PM »

Не мога да отговоря на въпроса ти. Как се определя кой е националист и кой не е?

Добре. Хубаво. Никой не ползва само топлата, или само студената. Въпросът е да научим нещо, което да ни улесни бъдещето. Нищо не е само красиво, или само грозно, но от нас зависи фокуса. И тоя фокус не е мой, или твой, ами си е наш.

Ако аз, ти, той, те, ние не търсим отговори и общ фокус щяхме ли да четем и обсъждаме тези теми..

Подсети ме за един откъс от една хубава книга:
* * *
 След няколко минути вратата се отвори и при нас влезе мъж, облечен от глава до пети в черно. Възслаб, изпит, с възраст, която не можеше да се определи, той имаше орлов нос, дълбоко поставени гарвановочерни очи и тъмна коса, паднала на гъсти къдрици върху тях. Беше заметнат с дълго наметало с качулка, носеше вълнена дреха и ботуши от овча кожа. На врата му бяха накачени талисмани. Мъжът държеше в ръка дървена купа, каквито пътуващите дервиши носят, за да преодолеят личната си суета и високомерие и да приемат подаянията на другите. Дадох си сметка, че този мъж не обръща много-много внимание на обществените условности. Изобщо не се притесняваше, че някой може да го помисли за скитник и дори за просяк.

Почувствах, че е различен, още щом го видях да стои там и да чака разрешение да се представи. Долових го от очите му, от изтънчените му движения, беше написано във всичко. Подобно на жълъд, който за невежото око може да изглежда скромен и уязвим, но който вече носи в себе си гордия дъб, в какъвто ще се превърне, този мъж ме погледна с пронизващи черни очи и кимна, без да казва нищо.

— Добре дошъл при нас в братството, дервишо — рекох и го поканих с ръка да седне на възглавниците отсреща.

След като поздрави всички, той се разположи и огледа хората в стаята, като не пропускаше и най-малката подробност. Накрая очите му спряха върху кадията. Без да изричат и дума, двамата се гледаха цяла минута и аз неволно се запитах какво ли всеки от тях мисли за другия, тъй като изглеждаха пълна противоположност.

Предложих на дервиша топло козе мляко, захаросани смокини и пълнени фурми, той обаче отказа любезно всичко. Когато го попитах как се казва, се представи като Шамс от Тебриз и обясни, че е странстващ дервиш, който търси навред Бога.

— И успя ли да Го намериш? — полюбопитствах аз.

По лицето на дервиша мина сянка, сетне той кимна и отвърна:

— Всъщност Бог беше през цялото време с мен.

Кадията ни прекъсна със самодоволна усмивка, която не си направи труда да скрие.

— Така и не проумявам защо вие, дервишите, си усложнявате живота. Щом Бог е бил с теб през цялото време, защо си обикалял толкова да Го търсиш?

Шамс от Тебриз сведе замислено глава и известно време мълча. Когато отново вдигна очи, лицето му беше спокойно, а гласът — премерен.

— Защото, макар и да е истина, че Той не може да бъде намерен с търсене, Го намира само който търси.
* * *
"Любов", Елиф Шафак

В този ред на мисли и разочарованието може да бъде открито само от този, който го търси.  smile

Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 38
  Print  

Jump to: