Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 04, 2025, 13:56:08 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 38
  Print  
Author Topic: Светът около нас  (Read 332541 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
петко
Hero Member

« Reply #345 on: June 04, 2013, 14:27:46 PM »

Сигурен съм, че разликата в проценти на неграмотни бели българи и неграмотни български роми е смайваща.

.опссс точно тук е проблема тези и белите българи и ромите са българи обаче и България и белите българи смятат че това е ромски проблем ,и че идва от етноса , а може би на някои му изнася да са неграмотни

и нещо друго да можеш и  да четеш и пишеш правилно и пак да си лесен за манипулиране ,ако някога са писали книги сега се пише всичко ,през средновековието една книга е било знание сега може и да е точно обратното .в бг ни учат какво да учим в страните с напреднало образование след ,като се научат да четата и пишат ги учат да се учат ,да мислят ,да се самообразоват ,там направо им задават теми за размисъл тука им казват кои учебник да прочетат ...
петко
Hero Member

« Reply #346 on: June 04, 2013, 14:34:41 PM »

За това което си изписал, мога да те разбера, ако и ти си ром
....ето тук също показваш че си националист ,нищо че го отричаш
петко
Hero Member

« Reply #347 on: June 04, 2013, 15:00:31 PM »

забелязвам гледаш БТВ-то, което обяснява много неща

ами ето ти го в оригинал

https://www.bivol.bg/ivan-danov-france-bezraboten.html
 .........на дс агент синчето пак .,абе няма се отървем от тия

и пак синчето изучено във френски колеж
« Last Edit: June 04, 2013, 15:02:33 PM by петко » Logged
Александър Христов
Hero Member

« Reply #348 on: June 04, 2013, 18:21:42 PM »

Петко, моето мнение е че тези хора са асоциални и не искат да се променят! Имали са достатъчно възможности за това! По лесно им е да са паразити. И в тоя ред на мисли - ти харесваш ли бълхи, или колорадски бръмбари?? Някак не виждам място за толерантност тука!! А за нашето общество- да, билно е, ама как да го лекуваме? Като обекървяваме и без това болния органиъм за сметка на паразитите ли???! Не схващам логиката!

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Habits
Hero Member

« Reply #349 on: June 04, 2013, 18:22:57 PM »

забелязвам гледаш БТВ-то, което обяснява много неща

ами ето ти го в оригинал

https://www.bivol.bg/ivan-danov-france-bezraboten.html
 .........на дс агент синчето пак .,абе няма се отървем от тия

и пак синчето изучено във френски колеж

Не отричам, че и ние българите сме странно племе, то във всеки един народ има гнилоч.
Тези които обвиняваш, че са окрали държавата, най-вероятно са я окрали.
Но те не ни замазват погледа с ромите. Точно те ги закрилят и ги пазят от закона. Всички знаем защо.

На времето и ромите са учели и работели. Ама как пък един възрастен и образован ром не видях на днешно време...
Те са "учели и работели", не защото им се е учело и работело... поне според мен.

Имам право да съдя, защото аз съм един от милионите хора в тая държава които са ставали свидетели на ромско своеволие.

Относно национализма, че кога национализма стана порок?
"Национализмът се основава на съзнателно съпричастно отношение на личността към национални ценности, идеали и исторически стремежи, отстояване на национална идентичност и суверенитет."
Какво лошо има в това?

Като цяло болежката ми е, че има прекалено много хора които мачкат ценности, идеали и история!
Ако прегледаш първия ми пост, ще видиш, че нямам предвид ромите в частност. Но те са много голяма част от тези, които мачкат историята. Към тях мога да причисля и хората с БГ гражданство, родени тук, говорят нашия език, но имат коренно различно самосъзнание.

Както и да е... Няма какво да си чешем езиците и да спамим. То заради хорското бездействие и чешене на езици сме на тоя хал.
Извини ме ако съм те засегнал с нещо. Имаш право да не харесваш това което аз мисля.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
петко
Hero Member

« Reply #350 on: June 04, 2013, 19:18:40 PM »

Не отричам, че и ние българите сме странно племе, то във всеки един народ има гнилоч

всички са странни в очите на другия ,затуи търси общото както вече казах на мен са ми странни ескимостите за добре дошъл ти оставят да спиш при жена му ,даже се и обиждат ако им откажеш lol

човека обикновенно го е страх от различното
Тези които обвиняваш, че са окрали държавата, най-вероятно са я окрали.
Но те не ни замазват погледа с ромите. Точно те ги закрилят и ги пазят от закона. Всички знаем защо.
Защо? може би знаем ама различни неща ,искам да чуя твоето мнение

Ама как пък един възрастен и образован ром не видях на днешно време...
кои ги знае колко са за теб всичките са еднакви и щом е ром е "такъв " и не може да бъде друг ,по рождение е такъв затва ....много по лесно е така неспособноста ни да ги интегрираме и възприемаме като равни нам

http://www.dnes.bg/sofia/2012/10/31/i-romite-go-mogat-miro-doktora-nai-dobriiat-student-po-medicina.171874
Имам право да съдя, защото аз съм един от милионите хора в тая държава които са ставали свидетели на ромско своеволие.
О да ще ги виждаш много ако пък не се забелязват медиите ще ти го натякват и пак ще ги виждаш ,щото иначе ще вземе да видиш и по крупните мошета
Направи ми впечатление ,че не осъди българина точил социални фондове и този ще те управлява виж за детските надбавки на циганките (те толкоз са и за българките) спомена ,имаи впредвид че този и други като него въртят и политиката ни към ромите

единия път казваш ,че имаш право да съдиш друг път "кои съм аз ,че да съдя" просто за едните ти се полага щото си по висша класа пък с другите равен ...така ли да го разбирам

Относно национализма, че кога национализма стана порок?
"Национализмът се основава на съзнателно съпричастно отношение на личността към национални ценности, идеали и исторически стремежи, отстояване на национална идентичност и суверенитет."
Какво лошо има в това?
както вече казах днешния национализъм е едно времешния нацизъм

Като цяло болежката ми е, че има прекалено много хора които мачкат ценности, идеали и история!
Ако прегледаш първия ми пост, ще видиш, че нямам предвид ромите в частност. Но те са много голяма част от тези, които мачкат историята. Към тях мога да причисля и хората с БГ гражданство, родени тук, говорят нашия език, но имат коренно различно самосъзнание.
чии ценности и идеали са помачкани че и история ...още по малко пък в голямата част циганите да го правят
и кои са тия хора дето говорят вашия език пък имат друго самосъзнание и защо го имат ? .преди да си збъркал прави разлика между етнос и националност

Както и да е... Няма какво да си чешем езиците и да спамим. То заради хорското бездействие и чешене на езици сме на тоя хал.
Извини ме ако съм те засегнал с нещо. Имаш право да не харесваш това което аз мисля.
не си ме засегнал ,незнам дали си опитвал обаче когато ми се извиняват често е защото се чувстват обидени ......закоето извиняваи
петко
Hero Member

« Reply #351 on: June 04, 2013, 19:23:38 PM »

Петко, моето мнение е че тези хора са асоциални и не искат да се променят! Имали са достатъчно възможности за това! По лесно им е да са паразити. И в тоя ред на мисли - ти харесваш ли бълхи, или колорадски бръмбари?? Някак не виждам място за толерантност тука!! А за нашето общество- да, билно е, ама как да го лекуваме? Като обекървяваме и без това болния органиъм за сметка на паразитите ли???! Не схващам логиката!

:lol:алекс и колорадския бръмбар и бълхата вярвам са измислени преди раида lol ,все някак са успявали дедите ни да живеят със тях може би има начин бог е отредил място и за тях инак не би ги създал ,може би просто не разбираме нещо или бъркаме някъде или пък така ни е по удобно
Mad Max
Hero Member

« Reply #352 on: June 05, 2013, 06:34:39 AM »

Прабаба ми хранеше кокошките с тях.

Mad Max
Hero Member

« Reply #353 on: June 05, 2013, 06:43:41 AM »

виждам аз ,виждам -някъде там между буквите и думите

Недомлъвкваш ли ми?  hug

Habits
Hero Member

« Reply #354 on: June 05, 2013, 07:53:18 AM »

всички са странни в очите на другия ,затуи търси общото както вече казах на мен са ми странни ескимостите за добре дошъл ти оставят да спиш при жена му ,даже се и обиждат ако им откажеш

човека обикновенно го е страх от различното

Да, съгласен...

Защо? може би знаем ама различни неща ,искам да чуя твоето мнение
Защото в един определен период през 4 години, ромите стават изключително важни.

кои ги знае колко са за теб всичките са еднакви и щом е ром е "такъв " и не може да бъде друг ,по рождение е такъв затва ....много по лесно е така неспособноста ни да ги интегрираме и възприемаме като равни нам

http://www.dnes.bg/sofia/2012/10/31/i-romite-go-mogat-miro-doktora-nai-dobriiat-student-po-medicina.171874
Нали в предния ми пост ти обясних за моите приятели... Не съм расист и не ги слагам под общ знаменател.

О да ще ги виждаш много ако пък не се забелязват медиите ще ти го натякват и пак ще ги виждаш ,щото иначе ще вземе да видиш и по крупните мошета
Направи ми впечатление ,че не осъди българина точил социални фондове и този ще те управлява виж за детските надбавки на циганките (те толкоз са и за българките) спомена ,имаи впредвид че този и други като него въртят и политиката ни към ромите

единия път казваш ,че имаш право да съдиш друг път "кои съм аз ,че да съдя" просто за едните ти се полага щото си по висша класа пък с другите равен ...така ли да го разбирам

От известно време не се доверявам на въпросните медии. Търся информация от други места, които все още вярвам, че са независими (Биволъ например). Съдя аз.. съдиш ти, всичките направо ги "осъдихме", няма що... Не съм казал "Кой съм аз , че да съдя", а "Кой съм аз, че да прощавам.." Не е до осъждане и прощаване в крайна сметка. Трябва да има справедливост за ВСИЧКИ. Разбери ме най-накрая. Нямам предвид само едните или само другите...

както вече казах днешния национализъм е едно времешния нацизъм
Дрън-дрън та пляс. Две коренно различни неща. Твое мнение, уважавам го все пак...

чии ценности и идеали са помачкани че и история ...още по малко пък в голямата част циганите да го правят
и кои са тия хора дето говорят вашия език пък имат друго самосъзнание и защо го имат ? .преди да си збъркал прави разлика между етнос и националност

Помниш ли оная гавра с портретите на Ботев?
Относно втория ти въпрос, само като пример ще ти дам един документален филм който бях гледал преди време. Ставаше въпрос за българо-мохамеданите. Питат един дядо с чалма:

- Като какъв се определяш?
- Е как какъв? Турчин?
- Добре, турски знаеш ли?
- Не!
- Какво ти пише на личната карта?
- Българин!
- Къде си роден?
- В България!
- Родителите ти къде са родени?
- В България!
- А какъв си?
- Пак ти казвам, турчин!

Е това не мога да си го обясня... Ако ти можеш, с удоволствие бих чул/прочел.
Това е частен случай, който ти давам за пример.
Все едно някой, който има Български корени, но родителите му са родени в Германия, той е роден там, говори техния език, няма връзка с България и да се нарича Българин...

не си ме засегнал ,незнам дали си опитвал обаче когато ми се извиняват често е защото се чувстват обидени ......закоето извиняваи

Аз също не съм се засегнал за нищо. Просто държа да продължим с благ тон.  smile

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #355 on: June 05, 2013, 08:16:58 AM »

Всяко овесване на портрет на Ботев или Левски в кабинет/офис на политик, мутра или "бизнесмен" е ГАВРА с личността на портретувания.

Портретите на нашите възрожденци имат място в училищата, читалищата и библиотеките. Там където се кове духовността.

От там нататък е позьорщина. Прави впечатление, че най-обичат да слагат портрети на Ботев и Левски именно персони, които са най-далече от техният дух и морал. Слагат ги за мимикрия. Докато крадат държава и народ да се пъчат какви са гоУеми патриоти.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #356 on: June 05, 2013, 08:24:20 AM »

Мда. И същите тези обичат да си строят "храмове на вярата", пък каквато и да било архитектура и стил да има.. Белким им се изкупят съзнателните грехове..  puke

Habits
Hero Member

« Reply #357 on: June 05, 2013, 08:40:29 AM »

Всяко овесване на портрет на Ботев или Левски в кабинет/офис на политик, мутра или "бизнесмен" е ГАВРА с личността на портретувания.

Портретите на нашите възрожденци имат място в училищата, читалищата и библиотеките. Там където се кове духовността.

От там нататък е позьорщина. Прави впечатление, че най-обичат да слагат портрети на Ботев и Левски именно персони, които са най-далече от техният дух и морал. Слагат ги за мимикрия. Докато крадат държава и народ да се пъчат какви са гоУеми патриоти.

Прав си. Спор няма.
Обаче случаите с тия портрети беше в училища.
Пък да не говорим с ония случаи с гаврите с гробовете на хората... направо ме е гнус, като се сетя...

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #358 on: June 05, 2013, 10:36:05 AM »

Прав си. Спор няма.
Обаче случаите с тия портрети беше в училища.
Пък да не говорим с ония случаи с гаврите с гробовете на хората... направо ме е гнус, като се сетя...
За простащината и простотията няма етнос, пол, възраст и религия.
Предразположеността се предава по наследство, а развитието се обуславя от средата на обитаване.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
петко
Hero Member

« Reply #359 on: June 05, 2013, 12:59:08 PM »

каракитан ти е отговорил съгласен съм с него ,но предполагам искаш и моето мнение ,затва и аз ще ти отговоря даже и допълня 

да видим гаврата с гробовете първо ,предполагам е точно това за което говори каракитан ,обаче понеже се жалваш от потъпкване на историята да те питам знаеш ли за унищожаването на мюсюлманските гробища ? и това не е вандалщината на някои нацист а национална политика
Идвате ли си в България и с какви чувства се връщате у нас?

Често ходя в България, преди всичко за участия в различни научни конференции. Имам там близки роднини и много приятели. Приятно ми е да бъда сред тях, бих желала при възможност да посетя и селата, в които бях изселена и където срещнах прекрасни хора.

Но, за съжаление, има и неща, които настойчиво ме връщат към тъжни за мен спомени. През май миналата година след 17 години отново посетих гроба на баща ми в с. Фелдфебел-Дянково, Добричко. Отново ме потресе почти избледнелия вече спомен от гледката на разораните с булдозери след 1985 година гробища, струпаните или разхвърлени по полето надгробни камъни, където паметната плоча на баща ми по чудо е оцеляла.

Защо са разсипали гробищата, мъртвите и те ли са ни врагове?

Нали трябваше да заличат, че някога в България са живели турци и мюсюлмани. Ето няколко снимки. На тази се вижда една от по-новите надгробни плочи, която е оцеляла, намерена и изправена между другите стари надгробни камъни, защото е невъзможно да се открият гробовете. Старите турски гробища обикновено са дялани камъни, завършващи отгоре с чалми. Тези камъни са много стари и по някои от тях имаше османски надписи. Искаха да оставят селата без гробища, т. е. без история.

Защо и старите гробища?

Защото твърдяха, че турците са потурчени българи и трябваше да бъдат унищожени най-старите следи. Затова изтриха и старите надписи по чешмите, където имаше дати и имена на дарителите. Трябвало е да бъдат унищожени всички по-стари надгробни камъни с турски надписи от периода, за който твърдяха, че е било извършено насилственото потурчване, включително и от джамиите, където обикновено са погребвани висши духовници. Техните надгробни камъни са били художествено обработени и с ценни от историческа гледна точка надписи. Но заедно със старото гробище, за да не се виждат турските имена, са унищожили и новото. Там където са останали имена по плочите и камъните, на населението е наредено да ги замаже с блажна боя.

Нери Терзиева ми разказваше, че са унищожавали дори тетрадките и свидетелствата на децата от училище, всички документи и снимки със стари имена.

Има още толкова неща, които изобщо не се знаят, просто трябва да се работи, за да се съхранят за историята и за да знаят хората и бъдещите поколения.

Относно втория ти въпрос, само като пример ще ти дам един документален филм който бях гледал преди време. Ставаше въпрос за българо-мохамеданите. Питат един дядо с чалма:

- Като какъв се определяш?
- Е как какъв? Турчин?
- Добре, турски знаеш ли?
- Не!
- Какво ти пише на личната карта?
- Българин!
- Къде си роден?
- В България!
- Родителите ти къде са родени?
- В България!
- А какъв си?
- Пак ти казвам, турчин!

Е това не мога да си го обясня... Ако ти можеш, с удоволствие бих чул/прочел.
Това е частен случай, който ти давам за пример.
не мога да говоря на сляпо ,но ще опитам ,предполагам някои атакист е взимал интервю от някои помак из чеча или бабечките колиби ,там са наи дивите помаци темата е била турцизацията в родопите и бъра бура и из между сто интервюирани са си намерили човека и видиш ли кво става в родопите и кви са помаците .....даваи за пореден път да ги побългарим А?

бях пуснал един линк пак ще го пусна
https://librev.com/index.php/component/content/article/1516

я....били цели 5 процента ,не било единичен случаи,незабравяи че всеки има право да се самоопределя етнически ,човека се е самоопределил като турчин ,няма нищо страшно в това по страшното е кое го е накарало ,може би си спомня кръстилките и възродителните процеси и не иска да се индетифицира с насилника си (в неговите очи това са българите )сега знам че обвиняват помаците точно в това че турците зорлем насилваики ги са придобили стокхолмски синдром,ама тои си спомня различно от това в което са те учили теб и в което вярваш

много е сложно едва ли ще го разбереш ...ето ти сам го наричаш българо мохамеданин обаче на преброяването такъв етнсо нямаше виж турчин да и какви ли не други ,то тоя нищо не е някои африканци се писаха  lol,ама те те не са толкоз интересни за атакистите нито ги вълнува защо са се писали такива .....га няма турско няма значение инак те са националисти

междудругото българо мохамеданин е измислено през комунизма ,за да могат да отлепят турците от помаците и нали помак е обидно ...инак още по обидно е да наречеш мохамеданин един мюсюлманин няма такава религия мохамеданин и турците и помаците са мюсюлмани мохамед си е просто пророк тои не е бог (аллах)

Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 38
  Print  

Jump to: