DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #615 on: February 25, 2013, 11:47:46 AM » |
|
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #616 on: February 25, 2013, 12:43:06 PM » |
|
Подобна комбинация е невъзможна или изключително рядка, Краси. Дори да стане заплождане, приплодите умират в ранна възраст.
|
|
« Last Edit: February 25, 2013, 12:47:45 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #617 on: February 25, 2013, 13:01:36 PM » |
|
Знам,че е изключително рядка Аримане,но се случва. На предишната страница съм написал-разказвали са ми за поне няколко случая от миналата пролет  Отделно имаме един комшия на село,който има овца,която в главата е едно към едно с пръча и с почти същата окраска като неговата,съвсем нетипична за овца.Ама той си знаеше,че не било възможно и ветеринарен фелшер така му бил казал  А аз съм чел преди време,но не помня къде,за някакъв учен ли ветеринар ли беше не помня,който си правел такива експерименти и успял.В началото,както казваш ти,или въобще не се заплождали или скоро след раждането приплодите умирали.Но накрая успял да завъди кръстоски(от коч и коза май бяха),та си е възможно но дали в случая е така не знам,аз си мисля,че е от Авасито или поне се надявам  От който и да е,дядо ми спомена нещо за Гергьовден...зажалост не е женско да го отърва 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #618 on: February 25, 2013, 13:28:22 PM » |
|
Ако ставаше толкова лесно и то по естествен път, половината от стадата ни щяха да са от такива хибриди! 50-те години в козевъдството е правен такъв опит от учени от БАН - получен е хибрид, но резултатите са плачевни, също Кирил Братанов, ветеринарен лекар от Института по изкуствено осеменяване, също прави подобна кръстоска, резултатите също за плачевни -няма мляко, няма вълна. Преди време се говореше и за един Петър Боянов от софийското соло Кокаляне, който даже ги развъждал няколко поколения, не виждам как - тъй като дори да приемем, че се е получил подобен екземпляр, то той е стерилен. В костинбродския институт знам, че правеха подобни опити, но дори и там ставаше чрез трансплантация на ембриони. 2000 в Ботсуана изнамериха подобна кръстоска с 57 хромозома, средно м/у коза(60) и овца(54). Така, че в световен мащаб е рядко, камо ли у нас някой да е "успял да завъди"!  Ако ще е пълнено на фурна - намажи го с разбито яйце, червен пипер и после с мас, и го покрий с булото, няма да съжаляваш, така го правя всяка година!
|
|
« Last Edit: February 25, 2013, 13:30:58 PM by Ariman »
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #619 on: February 25, 2013, 13:39:46 PM » |
|
Преди време се говореше и за един Петър Боянов от софийското соло Кокаляне, Дали не бях чел точно за него...май за него беше,дето няколко поколения завъдил,да  Не казвам,че е лесно но има такива случай,а за стерилността не знам. Ако ще е пълнено на фурна - намажи го с разбито яйце, червен пипер и после с мас, и го покрий с булото, няма да съжаляваш, така го правя всяка година! А това не знам.А и не ме интересува.Няма да дочакам дотогава,аз вече съжалявам... 
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #620 on: February 25, 2013, 14:08:26 PM » |
|
Не казвам,че е лесно но има такива случай,а за стерилността не знам.
Стерилитета е естествения защитен механизъм на природата, предотвратяващ междувидовото кръстосване! Това е тъй наречената постзиготна бариера, т.е. появила се след оплождането,изразява се в образуването на хибридна зигота (ембрион), която или не е жизнена, или е стерилна. Дължи се на несъвместимите хромозоми в зиготата. Макар и рядко е възможно женски хибриден представител да бъде фертилен(плодовит). Виждаш, че науката всячески върви срещу овчекозите...
|
|
« Last Edit: February 25, 2013, 14:09:12 PM by Ariman »
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #621 on: February 25, 2013, 14:14:22 PM » |
|
Да така е,но чудеса се случват  Науката си е наука,живота си е живот  Аз като "виден учен" си имам един термин-"живия живот"  П.П. Всеки принцип си има изключения 
|
|
|
|
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #622 on: February 25, 2013, 17:20:09 PM » |
|
Като лапетии сме подпомагали такива опити за кръстосване . Пасехме ярета , шилета , кочовете и пръчовете . И бая пъти нарочно сме прекарвали шиле на пръч и яре на коч , нищо не се получи . Бе детища само за БОЙ , пратили са на работа да свършим ,то само щуротии . За стерилитета , имахме една катърица , през 20 дена се разгонваше и по неделя я държеше . Късаше уртумата и хукваше да си търси мъшкар . Ту магарешки ,ту конски , каквото намери и нищо след 20 дена пак разгонена . Даже като и дойде се събирахме дечурлигата и нарочно сме я пускали да си гледаме секиш-сеир . 
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #623 on: February 25, 2013, 17:55:38 PM » |
|
Като те слушам май не ви е било скучно,а 
|
|
|
|
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #624 on: February 25, 2013, 18:11:23 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
atanas.dargov
Newbie

|
 |
« Reply #625 on: February 25, 2013, 18:14:14 PM » |
|
Ами предполагам,че има.На кошарата имаше Черноглав плевенси коч,три Старозагорски(или поне приличаха на такива,бяха едри и бели,ама може и да не са най-чисти,щот на втората,третата година стават много големи, а и имат малки петънца по главите)и едно кочле докараха,кръстоска някаква с Аваси.Та и аз го оприличавам на Авасито,според мен е от него. Но имам и малки притеснения-на кошарата имаше и едър пръч кръстоска мужду Англо-нубийски пръч и местна коза(подобрена Саанска  ) с доказано влечение към овце  имаше миналата пролет 2-3 овце от кошарата с меко казано странни агнета,с къса червеникава вълна,наподобяваща козина и с големи уши,притесняващо напомнящи на въпросния пръч  Та може и да има някаква вероятност да е от него,тя майка му е хубавичка и млада,може да я е излъгал подлеца  Аз все се надявам да не е де,ама знам ли... Поколение от пръч и овца не може да има! 
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #626 on: February 25, 2013, 18:16:51 PM » |
|
Е де тоз късмет,ние нямахме много стока,само напролет с дядо ми ако се уредя да ида и това е,дадът ли ги на овчар после се чудим с братовчед ми каква щуротия да направим  Проблема с топката го нямах,не съм по футбола 
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #627 on: February 25, 2013, 18:18:05 PM » |
|
Поколение от пръч и овца не може да има! А ако те заведа да видиш с очите си 
|
|
|
|
|
|
|
aborigen
|
 |
« Reply #628 on: February 25, 2013, 18:18:26 PM » |
|
Подобна комбинация е невъзможна или изключително рядка, Краси. Дори да стане заплождане, приплодите умират в ранна възраст.
Аримане тука си много прав.Такава крастоска по естествен път без намесата на специалисти е невъзможна.Моя пръч всяка една овца загонваше 2 години подрет и нито една не се оагни от него. :biggrin:Питал съм голями специалисти в тая област и ми обясниха точно как става работата.Но е много сложно.Нещо се вади от животните и се инжектира него запомних как се казва щото няма да го правя.Но ако ви интересува мога да питам.
|
|
|
|
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #629 on: February 25, 2013, 21:05:01 PM » |
|
Хибриди от Кокалянските и имало в Нови Хан при отчето с приюта . Ако можем да се свържем с него и да го питаме какви точно са били и няма ли някакви снимки .
|
|
|
|
|
|
|
|