говедар
|
|
« Reply #600 on: January 04, 2013, 16:53:44 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #601 on: January 04, 2013, 17:11:56 PM » |
|
Здравейте,на всички,но немога да се съглася с г-н Вучков и с Дънди,разликата от овцете е,от земята до небето,едно животно от (съвременните породи,както ги наричате)иедно от автохтонните породи,приходи рзходи е огромна.Една Жигула и една S класа,ако можете направете разликата.успех Чакайте малко! Нещо не сте ме разбрали правилно. Аз не отричам качествата на вносните породи, но преди да се оглеждаме зад оградата нека да видим какво имаме в собствения си двор! И какво означава "съвременни породи"? Ми Авасито например сигурно е по старо като произход от повечето автохтонни породи в света. Говоря като порода със завършен и запазен до днес типаж. Например повечето номади пастири в района на Иран, Ирак, Израел и Палестина отглеждат и сега по такъв начин както са ги отглеждали преди хилядолетия - пасищно, екстензивно, почти без подхранване. Та при това отглиждане продуктивността на Авасито е като на Каракачанската овца. Обаче тя е отлично приспособена към екстремния полупустинен климат, оскъдната вода, и оскъдната храна. Именно поради това тази порода е тлъстоопашата каквито са и повечето овце от Африканския и Азиатския континент. Тлъстината осигурява на тези животни запас от хранителни вещества и вода. Копитата и са се приспособили към сухия песъклив терен. Така че за онези условия си е баш местото на тази порода. Умните израелци са селекционирали от тази аборигенна порода втората по млечност порода в света. Умни хора! Но така и не успяха да преборят плодовитостта - остава си като на примитивната порода. Какво става с Авасито като се внесе в нашата страна - Чистопородното аваси у нас трудно понася влажния терен. Приспособения копитен рог към сухия и горещ пясък, тук се размеква лесно и става входна врата за некробацила - причинителя на копитния гнилец. Моите наблюдения сочат че почти на 100 % от овцете в стада с високръвни кръстоски на Аваси страдат от куцота. Куцота дори и с четирите крака. Такава овца може ли да дава мляко? Другият проблем е ниската плодовитост и трудната заплодяемост. Всичко това с комбинация със слабозамускулени агнета, дали не накланя везните към нашите местни породи? Например Плевенската, Маришките, Елинпелинските? Така че аз съм сигурен че повечето от изброените породи, ако навремето се е водела с тях по стриктна развъдна работа, биха могли да сложат Авасито в малкото си джобче! Аз не отричам потенциала за млечност на Авасито и на Асафа и на ИФ, но там при тяхните си условия. Тук при нас виреят предимно кръстоски с тях, но както е видно и доказано млечността им е много по ниска от чистопородните Авасита и ИФ отглеждани в Израел и в Германия. Иначе чест прави и на Никитата и на теб Питбул пък и на Гошо Вършилов и на всички които доят високомлечни овце, защото само те си знаят какво е да си изкарват хляба през иглени уши!
|
|
|
|
|
|
|
aborigen
|
|
« Reply #602 on: January 04, 2013, 17:32:15 PM » |
|
Това каква порода е.
|
|
|
|
|
|
|
говедар
|
|
« Reply #603 on: January 04, 2013, 17:37:59 PM » |
|
И аз така мисля . Ако навремето сме си правили подбора по продуктивните качества ,а не по кайфет и албениз ,сега чузденците щяха да купуват от нашите породи, а не ние от тяхните
|
|
|
|
|
|
|
pitbul
|
|
« Reply #604 on: January 05, 2013, 00:23:59 AM » |
|
Здравейте,на всички,но немога да се съглася с г-н Вучков и с Дънди,разликата от овцете е,от земята до небето,едно животно от (съвременните породи,както ги наричате)иедно от автохтонните породи,приходи рзходи е огромна.Една Жигула и една S класа,ако можете направете разликата.успех Чакайте малко! Нещо не сте ме разбрали правилно. Аз не отричам качествата на вносните породи, но преди да се оглеждаме зад оградата нека да видим какво имаме в собствения си двор! И какво означава "съвременни породи"? Ми Авасито например сигурно е по старо като произход от повечето автохтонни породи в света. Говоря като порода със завършен и запазен до днес типаж. Например повечето номади пастири в района на Иран, Ирак, Израел и Палестина отглеждат и сега по такъв начин както са ги отглеждали преди хилядолетия - пасищно, екстензивно, почти без подхранване. Та при това отглиждане продуктивността на Авасито е като на Каракачанската овца. Обаче тя е отлично приспособена към екстремния полупустинен климат, оскъдната вода, и оскъдната храна. Именно поради това тази порода е тлъстоопашата каквито са и повечето овце от Африканския и Азиатския континент. Тлъстината осигурява на тези животни запас от хранителни вещества и вода. Копитата и са се приспособили към сухия песъклив терен. Така че за онези условия си е баш местото на тази порода. Умните израелци са селекционирали от тази аборигенна порода втората по млечност порода в света. Умни хора! Но така и не успяха да преборят плодовитостта - остава си като на примитивната порода. Какво става с Авасито като се внесе в нашата страна - Чистопородното аваси у нас трудно понася влажния терен. Приспособения копитен рог към сухия и горещ пясък, тук се размеква лесно и става входна врата за некробацила - причинителя на копитния гнилец. Моите наблюдения сочат че почти на 100 % от овцете в стада с високръвни кръстоски на Аваси страдат от куцота. Куцота дори и с четирите крака. Такава овца може ли да дава мляко? Другият проблем е ниската плодовитост и трудната заплодяемост. Всичко това с комбинация със слабозамускулени агнета, дали не накланя везните към нашите местни породи? Например Плевенската, Маришките, Елинпелинските? Така че аз съм сигурен че повечето от изброените породи, ако навремето се е водела с тях по стриктна развъдна работа, биха могли да сложат Авасито в малкото си джобче! Аз не отричам потенциала за млечност на Авасито и на Асафа и на ИФ, но там при тяхните си условия. Тук при нас виреят предимно кръстоски с тях, но както е видно и доказано млечността им е много по ниска от чистопородните Авасита и ИФ отглеждани в Израел и в Германия. Иначе чест прави и на Никитата и на теб Питбул пък и на Гошо Вършилов и на всички които доят високомлечни овце, защото само те си знаят какво е да си изкарват хляба през иглени уши! здравеите г-н Вучков много се извинявам(опитвам се да не засегна никой,с което се извинявам на всички отглеждащи автохтонните породи)неможе една овца да тежи 35-40кг а една от другите да тежи 70-90кг и да са на една цена,за това дадох пример с Жигата и С класата(скорост комфорт и т.н.)надявам се да сте ме разбрали.поздрави
|
|
|
|
|
|
|
pitbul
|
|
« Reply #605 on: January 05, 2013, 00:37:25 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
петко
|
|
« Reply #606 on: January 05, 2013, 19:02:49 PM » |
|
неможе една овца да тежи 35-40кг а една от другите да тежи 70-90кг и да са на една цена ако ги даваш на кланница да инак едното е порода за другото маи за кръстоски говорите ценни са племенните животни
|
|
|
|
|
|
|
петко
|
|
« Reply #607 on: January 05, 2013, 19:30:47 PM » |
|
ако са ти едри кравите вземи си едно биче от тях ....
|
|
|
|
|
|
|
петко
|
|
« Reply #608 on: January 06, 2013, 09:09:50 AM » |
|
Обаче тя е отлично приспособена към екстремния полупустинен климат, оскъдната вода, и оскъдната храна. Именно поради това тази порода е тлъстоопашата каквито са и повечето овце от Африканския и Азиатския континент. Тлъстината осигурява на тези животни запас от хранителни вещества и вода. Копитата и са се приспособили към сухия песъклив терен. Така че за онези условия си е баш местото на тази порода докторе зебуидните говеда и те ли са така с тая гърбица ,правени ли са опити в бг и какъв е или би бил проблема според теб ,аз като гледам са за тропиците родени демек влагатаа не би им пречила разправят много усоичиви на болести били пък и ако гърбицата им е "камилска" и топла вода и малко ще държат ,че нямам студената вода на абориген ,пък без нея не ставало бре абориген доиде ми на акъла нещо те твоите и без вода ставали ти разправяш ,че от там го докарваш
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #609 on: January 06, 2013, 15:23:43 PM » |
|
Обаче тя е отлично приспособена към екстремния полупустинен климат, оскъдната вода, и оскъдната храна. Именно поради това тази порода е тлъстоопашата каквито са и повечето овце от Африканския и Азиатския континент. Тлъстината осигурява на тези животни запас от хранителни вещества и вода. Копитата и са се приспособили към сухия песъклив терен. Така че за онези условия си е баш местото на тази порода докторе зебуидните говеда и те ли са така с тая гърбица ,правени ли са опити в бг и какъв е или би бил проблема според теб ,аз като гледам са за тропиците родени демек влагатаа не би им пречила разправят много усоичиви на болести били пък и ако гърбицата им е "камилска" и топла вода и малко ще държат ,че нямам студената вода на абориген ,пък без нея не ставало бре абориген доиде ми на акъла нещо те твоите и без вода ставали ти разправяш ,че от там го докарваш Подобен тип говеда с различна кръвност от Зебу се отглеждат деиствително в райони със тропичен и субтропичен климат. Към този тип хибридизация се е прибегнало с оглед повишаване на нивото на устойчивост към кръвните паразити предавани чрез кръвосмучещите насекоми изобилстващи в тези географски ширини. Което от своя страна е причина за изключително висока смъртност на нововнесените говеда в тези райони. Та предвид условията на нашата страна - умерен климат, липса на смъртоносни тропически заболявания предавани с кръвосмучещи насекоми, е абсолютно нелогично внасянето на говеда с кръвност на Зебу.
|
|
« Last Edit: January 06, 2013, 15:28:54 PM by kennel Vucho »
|
|
|
|
|
Garu
|
|
« Reply #610 on: January 22, 2013, 18:19:49 PM » |
|
Фондация „Приятели на родопските крави” Фондацията има за цел да изследва, опазва, съхранява и възстановява биологичното и ландшафтно разнообразие и редките породи домашни животни. http://friendsofrhodopecow.blogspot.com/
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #611 on: February 24, 2013, 17:30:20 PM » |
|
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #612 on: February 24, 2013, 18:08:29 PM » |
|
Няма само аборигена да има хубава стока я Малко и аз ще се похваля
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #613 on: February 25, 2013, 07:35:26 AM » |
|
Хубаво е агнето. Има ли кръв от Аваси?
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #614 on: February 25, 2013, 11:37:42 AM » |
|
Ами предполагам,че има.На кошарата имаше Черноглав плевенси коч,три Старозагорски(или поне приличаха на такива,бяха едри и бели,ама може и да не са най-чисти,щот на втората,третата година стават много големи, а и имат малки петънца по главите)и едно кочле докараха,кръстоска някаква с Аваси.Та и аз го оприличавам на Авасито,според мен е от него. Но имам и малки притеснения-на кошарата имаше и едър пръч кръстоска мужду Англо-нубийски пръч и местна коза(подобрена Саанска ) с доказано влечение към овце имаше миналата пролет 2-3 овце от кошарата с меко казано странни агнета,с къса червеникава вълна,наподобяваща козина и с големи уши,притесняващо напомнящи на въпросния пръч Та може и да има някаква вероятност да е от него,тя майка му е хубавичка и млада,може да я е излъгал подлеца Аз все се надявам да не е де,ама знам ли...
|
|
« Last Edit: February 25, 2013, 11:38:58 AM by DonKrasi »
|
|
|
|
|
|