Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на български породи кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 05, 2025, 17:06:09 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 45
  Print  
Author Topic: Български Автохтонни Породи  (Read 534970 times)
0 Members and 8 Guests are viewing this topic.
говедар
Full Member

« Reply #600 on: January 04, 2013, 16:53:44 PM »

Петко не само при вас . И тук по Средна гора е така , един колега опита с шароле . Ама одглеждането като сивите -паша и слама . И сега има мини-шаролета . biggrin lol lol lol lol На четвърто теле са я тежът по 400 кг я не . Иначе са шаролета  lol окраската и цвета на рогата и копитата го имат  lol lol пък и с паспорти са и документ за внос  lol lol lol
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #601 on: January 04, 2013, 17:11:56 PM »

Здравейте,на всички,но немога да се съглася с г-н Вучков и с Дънди,разликата от овцете е,от земята до небето,едно животно от (съвременните породи,както ги наричате)иедно от автохтонните породи,приходи рзходи е огромна.Една Жигула и една S класа,ако можете направете разликата.успех Wink cheers

Чакайте малко! Нещо не сте ме разбрали правилно. Аз не отричам качествата на вносните породи, но преди да се оглеждаме зад оградата нека да видим какво имаме в собствения си двор! И какво означава "съвременни породи"? Ми Авасито например сигурно е по старо като произход от повечето автохтонни породи в света. Говоря като порода със завършен и запазен до днес типаж. Например повечето номади пастири в района на Иран, Ирак, Израел и Палестина отглеждат и сега по такъв начин както са ги отглеждали преди хилядолетия - пасищно, екстензивно, почти без подхранване. Та при това отглиждане продуктивността на Авасито е като на Каракачанската овца. Обаче тя е отлично приспособена към екстремния полупустинен климат, оскъдната вода, и оскъдната храна. Именно поради това тази порода е тлъстоопашата каквито са и повечето овце от Африканския и Азиатския континент. Тлъстината осигурява на тези животни запас от хранителни вещества и вода. Копитата и са се приспособили към сухия песъклив терен. Така че за онези условия си е баш местото на тази порода. Умните израелци са селекционирали от тази аборигенна порода втората по млечност порода в света. Умни хора! Но така и не успяха да преборят плодовитостта - остава си като на примитивната порода. Какво става с Авасито като се внесе в нашата страна - Чистопородното аваси у нас трудно понася влажния терен. Приспособения копитен рог към сухия и горещ пясък, тук се размеква лесно и става входна врата за некробацила - причинителя на копитния гнилец. Моите наблюдения сочат че почти на 100 % от овцете в стада с високръвни кръстоски на Аваси страдат от куцота. Куцота дори и с четирите крака. Такава овца може ли да дава мляко? Другият проблем е ниската плодовитост и трудната заплодяемост. Всичко това с комбинация със слабозамускулени агнета, дали не накланя везните към нашите местни породи? Например Плевенската, Маришките, Елинпелинските? Така че аз съм сигурен че повечето от изброените породи, ако навремето се е водела с тях по стриктна развъдна работа, биха могли да сложат Авасито в малкото си джобче!
Аз не отричам потенциала за млечност на Авасито и на Асафа и на ИФ, но там при тяхните си условия. Тук при нас виреят предимно кръстоски с тях, но както е видно и доказано млечността им е много по ниска от чистопородните Авасита и ИФ отглеждани в Израел и в Германия.
Иначе чест прави и на Никитата и на теб Питбул пък и на Гошо Вършилов и на всички които доят високомлечни овце, защото само те си знаят какво е да си изкарват хляба през иглени уши! notworthy
aborigen
Sr. Member

« Reply #602 on: January 04, 2013, 17:32:15 PM »

Това каква порода е.
говедар
Full Member

« Reply #603 on: January 04, 2013, 17:37:59 PM »

И аз така мисля . Ако навремето сме си правили подбора по продуктивните качества ,а не по кайфет и албениз ,сега чузденците щяха да купуват от нашите породи, а не ние от тяхните
pitbul
Sr. Member

« Reply #604 on: January 05, 2013, 00:23:59 AM »

Здравейте,на всички,но немога да се съглася с г-н Вучков и с Дънди,разликата от овцете е,от земята до небето,едно животно от (съвременните породи,както ги наричате)иедно от автохтонните породи,приходи рзходи е огромна.Една Жигула и една S класа,ако можете направете разликата.успех Wink cheers

Чакайте малко! Нещо не сте ме разбрали правилно. Аз не отричам качествата на вносните породи, но преди да се оглеждаме зад оградата нека да видим какво имаме в собствения си двор! И какво означава "съвременни породи"? Ми Авасито например сигурно е по старо като произход от повечето автохтонни породи в света. Говоря като порода със завършен и запазен до днес типаж. Например повечето номади пастири в района на Иран, Ирак, Израел и Палестина отглеждат и сега по такъв начин както са ги отглеждали преди хилядолетия - пасищно, екстензивно, почти без подхранване. Та при това отглиждане продуктивността на Авасито е като на Каракачанската овца. Обаче тя е отлично приспособена към екстремния полупустинен климат, оскъдната вода, и оскъдната храна. Именно поради това тази порода е тлъстоопашата каквито са и повечето овце от Африканския и Азиатския континент. Тлъстината осигурява на тези животни запас от хранителни вещества и вода. Копитата и са се приспособили към сухия песъклив терен. Така че за онези условия си е баш местото на тази порода. Умните израелци са селекционирали от тази аборигенна порода втората по млечност порода в света. Умни хора! Но така и не успяха да преборят плодовитостта - остава си като на примитивната порода. Какво става с Авасито като се внесе в нашата страна - Чистопородното аваси у нас трудно понася влажния терен. Приспособения копитен рог към сухия и горещ пясък, тук се размеква лесно и става входна врата за некробацила - причинителя на копитния гнилец. Моите наблюдения сочат че почти на 100 % от овцете в стада с високръвни кръстоски на Аваси страдат от куцота. Куцота дори и с четирите крака. Такава овца може ли да дава мляко? Другият проблем е ниската плодовитост и трудната заплодяемост. Всичко това с комбинация със слабозамускулени агнета, дали не накланя везните към нашите местни породи? Например Плевенската, Маришките, Елинпелинските? Така че аз съм сигурен че повечето от изброените породи, ако навремето се е водела с тях по стриктна развъдна работа, биха могли да сложат Авасито в малкото си джобче!
Аз не отричам потенциала за млечност на Авасито и на Асафа и на ИФ, но там при тяхните си условия. Тук при нас виреят предимно кръстоски с тях, но както е видно и доказано млечността им е много по ниска от чистопородните Авасита и ИФ отглеждани в Израел и в Германия.
Иначе чест прави и на Никитата и на теб Питбул пък и на Гошо Вършилов и на всички които доят високомлечни овце, защото само те си знаят какво е да си изкарват хляба през иглени уши! notworthy
здравеите г-н Вучков много се извинявам(опитвам се да не засегна никой,с което се извинявам на всички отглеждащи автохтонните породи)неможе една овца да тежи 35-40кг а една от другите да тежи 70-90кг и да са на една цена,за това дадох пример с Жигата и С класата(скорост комфорт и т.н.)надявам се да сте ме разбрали.поздрави Wink cheers
pitbul
Sr. Member

« Reply #605 on: January 05, 2013, 00:37:25 AM »

А забравих,Абориген за сажаление не го познавам(надявам се да се запознаем)но съм останал с добри впечатления от неговите постове за което cheers...колкото до Гошо Вършилов,кучета,овце.. notworthy notworthy notworthy cheers cheers :cheers:момчето е мноооого в час notworthy
петко
Hero Member

« Reply #606 on: January 05, 2013, 19:02:49 PM »

неможе една овца да тежи 35-40кг а една от другите да тежи 70-90кг и да са на една цена
ако ги даваш на кланница да  инак едното е порода за другото маи за кръстоски говорите

ценни са племенните животни
петко
Hero Member

« Reply #607 on: January 05, 2013, 19:30:47 PM »

Петко не само при вас . И тук по Средна гора е така , един колега опита с шароле . Ама одглеждането като сивите -паша и слама . И сега има мини-шаролета . biggrin lol lol lol lol На четвърто теле са я тежът по 400 кг я не . Иначе са шаролета  lol окраската и цвета на рогата и копитата го имат  lol lol пък и с паспорти са и документ за внос  lol lol lol
ако са ти едри кравите вземи си едно биче от тях ....
петко
Hero Member

« Reply #608 on: January 06, 2013, 09:09:50 AM »

Обаче тя е отлично приспособена към екстремния полупустинен климат, оскъдната вода, и оскъдната храна. Именно поради това тази порода е тлъстоопашата каквито са и повечето овце от Африканския и Азиатския континент. Тлъстината осигурява на тези животни запас от хранителни вещества и вода. Копитата и са се приспособили към сухия песъклив терен. Така че за онези условия си е баш местото на тази порода
докторе зебуидните говеда и те ли са така с тая гърбица ,правени ли са опити в бг и какъв е или би бил проблема според теб ,аз като гледам са за тропиците родени демек влагатаа не би им пречила разправят много усоичиви на болести били пък и ако гърбицата им е "камилска" и топла вода и малко ще държат ,че нямам студената вода на абориген biggrin,пък без нея не ставало
 бре абориген доиде ми на акъла нещо те твоите и без вода ставали ти разправяш ,че от там го докарваш
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #609 on: January 06, 2013, 15:23:43 PM »

Обаче тя е отлично приспособена към екстремния полупустинен климат, оскъдната вода, и оскъдната храна. Именно поради това тази порода е тлъстоопашата каквито са и повечето овце от Африканския и Азиатския континент. Тлъстината осигурява на тези животни запас от хранителни вещества и вода. Копитата и са се приспособили към сухия песъклив терен. Така че за онези условия си е баш местото на тази порода
докторе зебуидните говеда и те ли са така с тая гърбица ,правени ли са опити в бг и какъв е или би бил проблема според теб ,аз като гледам са за тропиците родени демек влагатаа не би им пречила разправят много усоичиви на болести били пък и ако гърбицата им е "камилска" и топла вода и малко ще държат ,че нямам студената вода на абориген biggrin,пък без нея не ставало
 бре абориген доиде ми на акъла нещо те твоите и без вода ставали ти разправяш ,че от там го докарваш

Подобен тип говеда с различна кръвност от Зебу се отглеждат деиствително в райони със тропичен и субтропичен климат. Към този тип хибридизация се е прибегнало с оглед повишаване на нивото на устойчивост към кръвните паразити предавани чрез кръвосмучещите насекоми изобилстващи в тези географски ширини. Което от своя страна е причина за изключително висока смъртност на нововнесените говеда в тези райони. Та предвид условията на нашата страна - умерен климат, липса на смъртоносни тропически заболявания предавани с кръвосмучещи насекоми, е абсолютно нелогично внасянето на говеда с кръвност на Зебу.
« Last Edit: January 06, 2013, 15:28:54 PM by kennel Vucho » Logged
Garu
Full Member

« Reply #610 on: January 22, 2013, 18:19:49 PM »

Фондация „Приятели на родопските крави”

Фондацията има за цел да изследва, опазва, съхранява и възстановява биологичното и ландшафтно разнообразие и редките породи домашни животни.
http://friendsofrhodopecow.blogspot.com/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #611 on: February 24, 2013, 17:30:20 PM »

Агне на 15 дена кръстосано фризиец и маришко.

Като РИБКА Е. biggrin

Ето и от мен един "рибок",ненавършил още месец hmm biggrin Wink
Само се чудя как да го кръстя: Таран,Муфлон,Гиздан naughty

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #612 on: February 24, 2013, 18:08:29 PM »

Няма само аборигена да има хубава стока я naughty
Малко и аз ще се похваля naughty clap

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #613 on: February 25, 2013, 07:35:26 AM »

Хубаво е агнето. Има ли кръв от Аваси?
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #614 on: February 25, 2013, 11:37:42 AM »

Ами предполагам,че има.На кошарата имаше Черноглав плевенси коч,три Старозагорски(или поне приличаха на такива,бяха едри и бели,ама може и да не са най-чисти,щот на втората,третата година стават много големи, а и имат малки петънца по главите)и едно кочле докараха,кръстоска някаква с Аваси.Та и аз го оприличавам на Авасито,според мен е от него.
Но имам и малки притеснения-на кошарата имаше и едър пръч кръстоска мужду Англо-нубийски пръч и местна коза(подобрена Саанска naughty) с доказано влечение към овце shocking имаше миналата пролет 2-3 овце от кошарата с меко казано странни агнета,с къса червеникава вълна,наподобяваща козина и с големи уши,притесняващо напомнящи на въпросния пръч confused
Та може и да има някаква вероятност да е от него,тя майка му е хубавичка и млада,може да я е излъгал подлеца naughty
Аз все се надявам да не е де,ама знам ли...
« Last Edit: February 25, 2013, 11:38:58 AM by DonKrasi » Logged

Pages: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 45
  Print  

Jump to: