Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 05, 2025, 19:57:45 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 45
  Print  
Author Topic: Български Автохтонни Породи  (Read 534991 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
aborigen
Sr. Member

« Reply #585 on: January 03, 2013, 18:38:31 PM »

http://ovce.bg/bg/porodi/
Тук тия дето са писали и те хал хабер си нямат от овце сигурно ,а Ники.
Ще изкараш толкова мляко ако доиш 3 пъти ,сутрин в 4 на обяд около 1 и вечер в 6,както правеха навремето  в АПК-то като свяляха овцете на пролетна паша в Пловдивските села.С предойката която ти правиш та стават 6 пъти по твоему.Но предойката не е баш доене.Ааа и тук има стада,чиито собственици имат и по някоя ,крава и тяхните овце доят много бре,и те може да смъкват по 100л. че и нагоре мляко. lol
Еми виж сега аз немога да те убеда така че си гледаи твоите животни от примитивната порода и се моли да не те наказват от СУБСИДИИТЕ. biggrin

Даниела ние със Ники от Самоков работиме доста отдавна със Карнобатска мандра.И от 2 години вече неможеш да сипваш нито краве нито козе мляко.И мат си лакмусчета и като ги топнат във млякото ти показва дали си сипал краве или козе. biggrin
И ти го връщат. biggrin
На един тон хваща 1 литар козе или краве. biggrin
Явно и със мандри които изнасат продукцията за износ не си работила.
Апък и за киселиност сигорно нищо не знаеш. biggrin
Ако не съм го съхранил добре вечерното мляко пак като ми сложът спирта пак ще ми го върнат. biggrin

Пусни от някои сайт АВАСИТО КОЛКО МЛЯКО ДАВА.И ФРИЗИИКАТА.

aborigen
Sr. Member

« Reply #586 on: January 03, 2013, 18:51:58 PM »

Сеното Ники тук се продава на 3.50 балата от края на юни,откакто почва да се коси.
Майка ми е от Пловдивско село,наред с рентатата като ожънат купуваме фураж,ама по 20 ст. беше лани.Люцерна викаш си купувал на 2.20-браво.Тук балирането е -бала-левче.Където и да съм звъннала първа коса по малко от 5 лв бала не са казали да има.После стана 7лв,8 та и 9 търсят.
Косим Ники,да не мислиш че не косим.30 лв на декар зимат косачките,20 лв събирачките и храна,и сутрин ги вземаш от едно село на 30 км.Таа колко се връзва...
Викаш ялови са нашите овце а,убаво.Нашите овце който ги е видял,които ги е доил(говоря за овчари с много по голям опит от теб ,от мен и т.н. очите са му останали в тях.Това е важното за мен и тяхното мнение ме интересува.

Даниела виж сега при 30 лв декар косене и събиране 20 лева и балиране 1 лев.Твоито  сено става директно 4 лева.При 20 бали от декар ако ти пусне. biggrin
Еми затова са приятелите питай щети уредиме. biggrin
Затова и аз си купувам всичко щото ми излиза по ефтино. biggrin biggrin biggrin
Гледаисиги ама със това количество мляко няма да прогресирате.
И при нас във ДСС им беше толкова плана на сезон 50 литра. biggrin

Да ама във Влахи няма зима.Там пасът целогодишно. biggrin
dandi
Hero Member

« Reply #587 on: January 03, 2013, 19:06:44 PM »

Ники ,всеки луд с хобито си казват,и си е баш така.То и в АПК-то плана беше там някъде доколкото си спомням.Тука и аваси са пробвали,и хиос ,и лакон но тук не доят кой знай колко повече от нашите.А и наесен им остават само "арматурата и тапетите".Виж кръстоските издържат горе долу,но млечноста им пада много.Като сложиш че ядат поне 3 пъти повече,по добре си гледай тия примитивните. smile.Ти с колкото пишеш си изкарал твоите 100,ние със съвсем малко повече сме изкарали 6 месеца зима с 270 овце.Всеки знае себе си.
Друго лято ще се обадя да ми намираш евтино.Сега сме заредили.
aborigen
Sr. Member

« Reply #588 on: January 03, 2013, 19:42:56 PM »

Ники ,всеки луд с хобито си казват,и си е баш така.То и в АПК-то плана беше там някъде доколкото си спомням.Тука и аваси са пробвали,и хиос ,и лакон но тук не доят кой знай колко повече от нашите.А и наесен им остават само "арматурата и тапетите".Виж кръстоските издържат горе долу,но млечноста им пада много.Като сложиш че ядат поне 3 пъти повече,по добре си гледай тия примитивните. smile.Ти с колкото пишеш си изкарал твоите 100,ние със съвсем малко повече сме изкарали 6 месеца зима с 270 овце.Всеки знае себе си.
Друго лято ще се обадя да ми намираш евтино.Сега сме заредили.

Нямаш проблеми.Ще намериме.Обадисе края на Април че те май месец сигорно ще косят първия откос .Зависи от годината.Ама колко по рано толкова по добре.
Виж то си е нормално моите повече да ядът щото ако не ядът мляко няма.
Говориш за полето ама моите каква паша зелена пасът цяло лато тия във полето само могът да мечтаят..При нас трудно изсъхва тревата лятото.А тия във полето им се напъсът овцете като ожънат.
Та тука е по добре за овце те.
И друго аз точно където ги паса навремето беше тревни смески и още не е подивяло. biggrin

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #589 on: January 03, 2013, 19:59:30 PM »

Интересно се е получило лафчето тук. Свободата която имат фермерите днес да избират каква порода или многопородна кръстоска да отглеждат е причина всеки да хвали стоката си. Лошо няма - живеем в условията на свободния пазар. Но нека все пак да видим и да се допитаме от опита който наши учени са доказали в миналото. Лично аз съм за чистопородното развъждане и за отглеждане на български породи от наши фермери при наши условия. За вносните породи какви са фактите - още при първия значим внос  на Източнофризийски овце през 35 година екип наши учени начело с проф. Петров категорично посочват че чистопордните овце от тази порода не може да развие продуктивните си възможности при наши условия и понататъшния внос е нецелесъобразен. Овцете трудно се адаптират често боледуват млечността и плодовитостта е много по ниска от средната за породата. 1935 г! Но все ще се намери някой умник да внесе такива овце с лъскава реклама за 300 литра мляко от овца и 3 агнета от овца! И все още се намира по някой наивник да му повярва! Същото и за чистопородното Аваси - че дават мляко в Израел дават, ама знаеш ли Ники как се отглеждат там - на ясла и хранене на воля! А авасито което се отглежда екстензивно основно на паша млечността му знаеш ли колко е? Средно 50 литра! И друго - ниска плодовитост едва коефициент 1.1. Но най- големия проблем е куцотата! Много слаб копитен рог за нашите влажни условия което е основно причина за гнилеца при чистопородното аваси и при висококръвни кръстоски. Казвате кръстоски - добре ама и плодовитостта им пада а също и млечността - днес колеги които се занимават с изследване на т.нар. синтетична млечна популация с основа ИФ, посочват в своите проучвания млечност 150 литра. Ми ние също си имаме породи с такава средна млечност - Плевенската черноглава, Старозагорската, Ваклата и Бялата Маришка! Наши изследвания потвърждават това. Ники хвали агнетата от кръстоските на ИФ с Аваси - тежки били. Колко тежки? Ники моята дисертация беше точно с такава тема - проучване на растежа на агнета през бозайния период от Бели и Вакли Маришки овце. Измерил съм стотици агнета през целия бозаен период по няколко пъти. Средно за двете породи мъжки агнета при  отбиване на 60 дни тежат 27 кг. ако са родени като единаци, а при близнаците теглото на 60 дни средно беше 23 кг. Дали ИФ може да направи такива агнета? Така че сравняването на различни породи е безпредметно ако не се вземе предвид условията на отглеждане - има си овце за полето, име и такива за балкането! Производствените системи са различни но същността е еднаква - препитание с честен труд! И то какъв труд!?
петко
Hero Member

« Reply #590 on: January 03, 2013, 20:06:47 PM »

абе докторе ще ни развалиш мохабета  lol lol

...абсолютно съгласен иначе

пп иначе и абориген полека лека започва да признава ....културно пасище плюс тва и не е инвестирал в него подходящ климат ,за зимата евтин фураж .......а си мисли ,че е от кръстосването с аваси

по напред споменах ,че в нашия краи другите породи ако оцелеят заприличват на родопското ,ами нормално инак и синио белгииско ще стане ако му давам да яде на корем и го пускам да се разхожда по малко
« Last Edit: January 03, 2013, 20:10:04 PM by петко » Logged
pitbul
Sr. Member

« Reply #591 on: January 03, 2013, 20:58:46 PM »

Здравейте,на всички,но немога да се съглася с г-н Вучков и с Дънди,разликата от овцете е,от земята до небето,едно животно от (съвременните породи,както ги наричате)иедно от автохтонните породи,приходи рзходи е огромна.Една Жигула и една S класа,ако можете направете разликата.успех Wink cheers
dandi
Hero Member

« Reply #592 on: January 03, 2013, 21:02:28 PM »

Една S класа,ако я вкараш на черен път,какво от това,че е S класа lol
pitbul
Sr. Member

« Reply #593 on: January 03, 2013, 21:11:51 PM »

Една S класа,ако я вкараш на черен път,какво от това,че е S класа lol
Здравей,Дънди,С класата и на черен път върви мнооого по добре от Жигулито.поздрави
pitbul
Sr. Member

« Reply #594 on: January 03, 2013, 21:28:24 PM »

Без нови технологий на къде бре Дънди lol lol lol
петко
Hero Member

« Reply #595 on: January 03, 2013, 22:01:33 PM »

http://marshruti.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE/
ако върви въобще може ...,няма смисъл да се обяснява ,всеки вижда света през неговите си очи
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #596 on: January 03, 2013, 22:14:52 PM »

Абе нови, нови, ама от класиката по добро няма. Да си припомним, че все още най-добрите и сигурни машини за черен път са измислени доста отдавна като концепция - Land Rover(1948г), камиона Unimog (1951г). Още по интересното е че и двете са проектирани като селскостопански машини - демек черноработници с максимално КПД.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
петко
Hero Member

« Reply #597 on: January 03, 2013, 22:28:15 PM »

ми то сравнението на питбул е некоректно ,и жигата и S класата са асвалтови машини ,макар и различен клас

е нека сравни S класа с G класа

унимог е машина виждал съм да му закачат плугове ,имаше и преден навес на него кво слагат незнам

абе на теория колко фураж изяжда едно животно за литър мляко,някои знае ли?
« Last Edit: January 03, 2013, 22:32:23 PM by петко » Logged
aborigen
Sr. Member

« Reply #598 on: January 04, 2013, 16:45:06 PM »

Интересно се е получило лафчето тук. Свободата която имат фермерите днес да избират каква порода или многопородна кръстоска да отглеждат е причина всеки да хвали стоката си. Лошо няма - живеем в условията на свободния пазар. Но нека все пак да видим и да се допитаме от опита който наши учени са доказали в миналото. Лично аз съм за чистопородното развъждане и за отглеждане на български породи от наши фермери при наши условия. За вносните породи какви са фактите - още при първия значим внос  на Източнофризийски овце през 35 година екип наши учени начело с проф. Петров категорично посочват че чистопордните овце от тази порода не може да развие продуктивните си възможности при наши условия и понататъшния внос е нецелесъобразен. Овцете трудно се адаптират често боледуват млечността и плодовитостта е много по ниска от средната за породата. 1935 г! Но все ще се намери някой умник да внесе такива овце с лъскава реклама за 300 литра мляко от овца и 3 агнета от овца! И все още се намира по някой наивник да му повярва! Същото и за чистопородното Аваси - че дават мляко в Израел дават, ама знаеш ли Ники как се отглеждат там - на ясла и хранене на воля! А авасито което се отглежда екстензивно основно на паша млечността му знаеш ли колко е? Средно 50 литра! И друго - ниска плодовитост едва коефициент 1.1. Но най- големия проблем е куцотата! Много слаб копитен рог за нашите влажни условия което е основно причина за гнилеца при чистопородното аваси и при висококръвни кръстоски. Казвате кръстоски - добре ама и плодовитостта им пада а също и млечността - днес колеги които се занимават с изследване на т.нар. синтетична млечна популация с основа ИФ, посочват в своите проучвания млечност 150 литра. Ми ние също си имаме породи с такава средна млечност - Плевенската черноглава, Старозагорската, Ваклата и Бялата Маришка! Наши изследвания потвърждават това. Ники хвали агнетата от кръстоските на ИФ с Аваси - тежки били. Колко тежки? Ники моята дисертация беше точно с такава тема - проучване на растежа на агнета през бозайния период от Бели и Вакли Маришки овце. Измерил съм стотици агнета през целия бозаен период по няколко пъти. Средно за двете породи мъжки агнета при  отбиване на 60 дни тежат 27 кг. ако са родени като единаци, а при близнаците теглото на 60 дни средно беше 23 кг. Дали ИФ може да направи такива агнета? Така че сравняването на различни породи е безпредметно ако не се вземе предвид условията на отглеждане - има си овце за полето, име и такива за балкането! Производствените системи са различни но същността е еднаква - препитание с честен труд! И то какъв труд!?
Наско прав си немогат Фризииките да бият маришките и  старозагорските овце по тежина на агнетата.Но за млякото си много и ти заблуден.
До като не излезат овцете на паша колкото и фураж да им слагаш мляко няма да имат. biggrin biggrin biggrin
Казах ви че съм надминал СЕЛЕКЦИОНИТЕ ЦЕНТРО ВЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ.
Имам 10 тина овце които дават по 2 литра мляко на ден и пролета и толкова дават и Август месец. lol lol lol

Ники от Самоков ми вика един ден да снимам колко мляко доиме 2 мата .Добре че го щракнах.
Караме го във Ихтиман и ако несме ние тия от Карлово няма за какво да идат до там.Като спреме ние да караме и те спират да им го зимат. lol lol lol

aborigen
Sr. Member

« Reply #599 on: January 04, 2013, 16:50:57 PM »

Агне на 15 дена кръстосано фризиец и маришко.

Като РИБКА Е. biggrin
« Last Edit: January 04, 2013, 16:52:18 PM by aborigen » Logged
Pages: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 45
  Print  

Jump to: