Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 05, 2025, 22:58:56 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 45
  Print  
Author Topic: Български Автохтонни Породи  (Read 535043 times)
0 Members and 12 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #555 on: December 30, 2012, 18:22:25 PM »

Тъйй,най напред не едно е да гледаш 100,друго е да гледаш 300(толкова са нашите при 6 месеца зима лани) и съвсем друго над 400 животни колкото са на Сидер в момента,без козите които са над 200 и конете не знам колко са,но 600 гърла сравнени със 100 .....
Ами и ние с мъжа ми сами си ги стрижем за 3-4 дни-ръчно,ако дойде някой приятел помагач може и за 2. 100 овце сам ще доиш,ама 300 ще доиш ли сам?Айде сагмала е 220 някъде.На 300 бройки 60-70 шилета оставяме,за които си трябва човек докато се отбият.Та бая "персанал" стана.
Цените на фуража са ми до болка познати,ама я кажи ти от колко км го караш.
И не е едно да търсиш пазар на 80 ,на 200  и на 400 агнета.
Доенето е най много 5 месеца и 3 пъти да доиш(да доят повече),ако нямаш нещо странично няма да ти излезне сметката.Със сто овце става да имаш странично нещо ,с 300 не става.
dandi
Hero Member

« Reply #556 on: December 30, 2012, 18:37:30 PM »

Ники,голямо виме не винаги значи много мляко съгласен ли си?
Една овца средно дава 50 л. мляко(на година),което на цените на мандрите където литъра е 1.20 е 60 лв.Аретметиката е проста.
говедар
Full Member

« Reply #557 on: December 30, 2012, 19:32:43 PM »

Породите се изменят дори и без кръстосване с други .
През Османско каракачанските овце са ги одглеждали заради вълната , от нея са правели гайтани . Шаяк и аба от такава вълна е бил по "долно качество " . Модата на гайтаните отминала . Но пък по това време научили рецептите на кашкавала . Всеки стопанин си е знаел стоката и сам си е правил подбора . Пак са си били каракачански овце , но се е наблягало на доенето .
  Сивото говедо е било предимно работно . Кротко и децата са се оправяли с тях . Сега го гледаме като месодайно и го "направихме" диво , лопатарите в някои ловни стопанства са по кротки от кравите . И пак е сиво говедо .
говедар
Full Member

« Reply #558 on: December 31, 2012, 09:59:13 AM »

Имах предвид следното :
Имали сме невероятно разнообразие от местни породи и вместо да ги подобряваме чрез подбор на продуктивните показатели сме почнали едно невероятно кръстосване с по продуктивни породи . И резултата е че някои от кръстоските са с по лоши продуктивни показатели от изходната аборигенна порода . И никой не се опитва чрез подбор на чистопородни животни да постигне по висока продуктивност . Важно е цвета ,формата на ушите , рогата и др такива . Дънди ще знае майката и бабите на всеки неин коч ,но какво мляко е давала всяка една от тях ? Един познат презнава само черноглавите плевенски за овце . че в стадото му има животни с по ниска млечност и от мериносни не е важно . Важното е да са с клепнали уши ,гол корем и гърбав нос . И да не решите че само критикувам при мен е още по страшно.
 Майките се подбират по това . Женско ли е -женско ,остава . Мъжките - това ,това и онова имат вид и ще хванат пара , онова келявото какво ще му вземеш да седи за бик неговата м ***. Затова аборигенните ни породи са ниско продуктивни .
dandi
Hero Member

« Reply #559 on: December 31, 2012, 17:52:58 PM »

говедар,знам не само майките,като ти минават през ръцете и ги доиш знаеш и коя колко мляко дава.
Имаме овце по 45 кг. но доят повече от тукашните кръстоски които стигат и до 60 кг.И не само доят ,но си държат млякото.
В тоя ред на мисли навремето като са купували овце са питали -"На тая овца кое е агнето?" ,защото агнето "говори" много за майката.
aborigen
Sr. Member

« Reply #560 on: January 01, 2013, 13:56:20 PM »

Ники,голямо виме не винаги значи много мляко съгласен ли си?
Една овца средно дава 50 л. мляко(на година),което на цените на мандрите където литъра е 1.20 е 60 лв.Аретметиката е проста.
Данди виждаш ли и ти колко си заблудена със тия примитивни породи. cheers
При нас във говедарци средния добив от една овца мляко е 130 литра.
Моите дават малко повече. biggrin
Тая точно със голямото виме май месец дава 3 литра и половина на ден.
При нас във самоковско от както се помниме овцете ги доиме по четери пъти на ден.
Сутрин двапати и вечерно време двапъти.
Тая процедура при 80 доятни овце сам я правя за 1 час и 10 минути при наи силното мляко пролетно време.
Сега ще ти направя аз една аритметика. lol lol lol
При 100 броики овце. По твоите цени на млякото.И по моите разходи за сено и фураж.
Та 100 овце средно по 100  литра на сезон от май до септемри месец
 е равно на 10 000 тона мляко по 1.20 е равна на 12 хиляди.

100  агнета по 20 кг е равно на 2000 по 6 лева е равно на 12хиляди.

Та приходите ти от тия работи са ти 24 хилади. lol lol lol

Сега разходите.
Ще ти трябват 1200 бали сено по 2. 50 е равно на 3000 хиляди.
Вураж 15 тона. по 30 стотинки са ти 4500 лева.
300 бали слама. по 1 лев е 300лева.
6 месеца на овчар по 600 лева 3600 лева.
Слагамти за паразити 2 пати да ги изцериш във година та по 150 лева.
За сол 200 лева.
Може да има и други малки суми ама тех няма да ги сметам.
та всичките разходи са ти 11. 750.Идинаисе хиляди и седемсотин и педесет лева. biggrin biggrin :biggrin:А до 24 хиляди си извади сама печалбата.

На мене ем приходите са ми повече ем разходите по малки.
Млякото ми е по скъпо.Вуража по 20 стотинки съм го взел лятото.Сенното и то по ефтино. cheers

Само едно друго нещо има ако не си в час може да си останеш само със разходите и да нямаш 1 лев приход. lol lol :lol:При една Агалаксия на животните си ЧАО. biggrin biggrin biggrin

aborigen
Sr. Member

« Reply #561 on: January 01, 2013, 14:06:28 PM »

Данди и друго на другия ти въпрос да не го цитирам.Аз има възможност и 1000 животни да купя.Но
Толкова мога да гледам сам.При много то животни не можеш да изкараш мляко за това вие ще доите по 50 литра от овца.Щото нито можете даги напоите вода хубаво нито можете да ги напасете нито да им обърнете внимание.Като ви ги доят други хора ще е така.

Само броики за СУБСИДИИ. biggrin

И друго аз мога да съберем от селото ялови овце и да ми плащат без да ги доя но не искам щото ще ми пречат само и ще ми падне млакото.Колкото са повече толкова повече вървът и не ПАСЪТ. biggrin biggrin biggrin
ТОВА ТИ ГО ПИША ЩОТО ТИ ЗНАЕШ КАК СЕ ПАСЪТ 20 ЖИВОТНИ И 500 СТОТИН.
dandi
Hero Member

« Reply #562 on: January 01, 2013, 18:34:12 PM »

ЕЕЕ браво бе Ники,ти твоите овце са си напрово за Гинес.
Те Маришките вакли в Синтетичните млечни породи В България ,които се отглеждат в равнинен терен и в образцови ферми са с млечност 90-130 през ластационния период ,твоите и тях бият.
Фураж на 30 ст.  naughty,де го тоя фураж.Беше преди.По жътва се купуваше на 35 ст.От на 100-тина км ни е най близо където жънат.Та с транстпорта колко става? Към 50 ст.Сено-бала под 3.50 няма.(поне тук),люцерната 6-7лв балата та и повече.Транспорт.....той много оскъпява за Смолянския край.Ти гледам него не го смяташ или имаш петролен кладенец?
Като ти сметна печалбата(на нереарлните цени и млека хем дето си написал) ти е 12 250 без другите"дребни" разходи ,които са неизбежни ,и каво ти се пада...по около 1000 лв и малко на месец.
Ама ти си знаеш де.
Сега нещо друго-Аз Ники овце съм гледала и ще гледам със или без субсидии.Намерила съм си начин.Но има хора които мноооооого преди мен и теб гледат овце и е факт ,че фалират(говоря ти за тоя край).
Тая овца с това виме ако я докараш с нашите на нашата паша,трябва торба да и вържеш,иначе ще си остане без виме.
dandi
Hero Member

« Reply #563 on: January 01, 2013, 18:57:52 PM »

Щото нито можете даги напоите вода хубаво нито можете да ги напасете ....
АААаа недей с лошо :lol:Овце си виждал ,тъй като гледаш снимките тия овце дали са се напасвали и им се е обръщало внимание?Снимките са от преди месец някъде ,малко след като ги прибрахме от лятна паша,където освен 2 пъти кърмило са само на паша.

Mad Max
Hero Member

« Reply #564 on: January 01, 2013, 19:15:25 PM »

Между другото в тукашния район повечето животновъди оцеляват или от собствени земи, или си пазаруват от "Царемил" т.нар. отсевки.. Представляват начупени царевични зърна, които не отговарят на ЕС стандарта за търговия на запад. И са доста доволни. Купуваха ги на 0,06 ст., миналата година ги вдигнаха на 0,10ст., а по-късно на 0,12 ст.
Ако има някъде такъв завод около вас, може да се поинтересувате.

пс. Дори от шопско купиваха от тука. От тонажа избиват транспорта на повече от 100%.
« Last Edit: January 01, 2013, 19:17:36 PM by Mad Max » Logged

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #565 on: January 01, 2013, 19:56:23 PM »

При нас във самоковско от както се помниме овцете ги доиме по четери пъти на ден.
Сутрин двапати и вечерно време двапъти.
Каква е пък тая система? confused
Тя,че е с голямо виме оная овца с голямо е,ама от де толкоз мляко за четири пъти?
При нас ги доят по два пъти-веднъж рано сутрин и веднъж следобед, след като са пладнували, та до вечерта да могат да пасат и да набавят материал за сутрешното доене biggrin

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
говедар
Full Member

« Reply #566 on: January 01, 2013, 20:57:54 PM »

Самата паша влияе на млекото . Може да ги прибереш на даул сити и пак да не е пълна баката ,от друга пък ще прелее . Четерикратното доене е : сутрин , преди да ги запладниш ,надвечер след като си ги разкарал и са пасли , след това ги пускаш на попаски и гато ги прибереш правиш предой .
  Фуража е относително , лятото купувахме "бележки " -ренти на по 25-27 ст  ръж и пшеница . Сега съм купил тон трици на по 38 ст .
dandi
Hero Member

« Reply #567 on: January 01, 2013, 21:03:18 PM »

Доят четири пъти с предойка smile
говедар
Full Member

« Reply #568 on: January 01, 2013, 21:28:09 PM »

Всъщност нашите въобще ги не доим само 12 са и им оставяме шилетата . Държим овцете щото по нашенско има една приказка : От двор дето излизе овцата влиза немотията , в двор дето влезе овца излиза немотията . По скоро за "адета " ги гледаме , пък и удома си обичаме овчата мръвка .
петко
Hero Member

« Reply #569 on: January 02, 2013, 07:35:24 AM »

lol,абориген виждаш ли как пасе камъни

Еми тая крава като не и е давано сол не каманите а желязо ще лиже.
Петко само едно ще ти кажа.Имам животни за мляко където и във селекционите центрове ги нямат.
Климатизирани са за суровия климат какъвто е Говедарци.
Говориш за сирена но и там не сати ясни нещата. biggrin
Твоите крави ако са при нас където зимата е 6 месеца и пада сняг по 150см и няма широколистно гора ше ги одереш за една зима. biggrin

Кравата на снимката пасе, не лиже сол. В условията където живее тази порода, трудно биха оцелели други крави. Дори сивите не виреят добре.
Гледки, като тази са нещо съвсем нормално.
Стартер нещо и ти май халюцинираш.Кравата била пасла.Кво пасе бе стартер пясък ли. lol lol lol

Зат кравата тревата една педа тя обаче във каменака пасе пясък.  lol lol lol
знам ,че е трудно да повярваш  lol...стартера за разлика от теб е обикалял тези места и затва е на моито мнение ,снимката е лоша и затуи не се виждат тук там тревиците дето тези крави успяват да субират и наи важното сигат им да оцелеят и мат кпита да обикалят за да го правят ,абориген в нашия кари се получава един парадокс когато се вкарат чужди породи ,ако не умрът замясват на късорогите  lol,на вместо да подобрим наще взимаме ,че разваляме чуждите ,само цвета им остава  lol
Pages: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 45
  Print  

Jump to: