Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 06, 2025, 03:35:19 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 45
  Print  
Author Topic: Български Автохтонни Породи  (Read 535289 times)
0 Members and 9 Guests are viewing this topic.
петко
Hero Member

« Reply #510 on: December 27, 2012, 18:26:51 PM »

Че тя си е стока и абориген е прав донякъде .Причината според мен да изчеват тези породи не е глупоста на човека ,а" времето" и точчно затова се субсидира защото наистина ще изчезне
aborigen
Sr. Member

« Reply #511 on: December 27, 2012, 18:31:27 PM »

абориген ,претендираше за джинсове ,затова те попитах ,нали имахте би трябвало да са точно такива ,тая с голямото виме едва ли е на дядо ти джинса  lol,ееее същото е и със кучетата  lol друго си е било да си намериш "чисто" куче от няква си там порода  

Петко мислехте за интелигентен човек. lol lol lol
Знаеш ли кога са вкарани Фризийските овце в БЪЛГАРИЯ. Преди 100 години. lol lol lol
aborigen
Sr. Member

« Reply #512 on: December 27, 2012, 18:38:27 PM »

confused В други страни, в които съм бил - на същите тези хора, които Вие наричате "загубеняци" тук, там им свалят шапка, защото продължават да гледат породата заради самата нея, независимо от това че не е  конкурентноспособна на съвременните подобрени месодайни, млекодайни,  плодовити, с висок добив на вълна икономически изгодни породи?!
Аримане.Затова ще ревът че са ги отрезали от субсидиите.
Е нема ПАРИ.КАТО СИ ПРОИЗВЕДЪТ АГНЕТА И МЛЯКО ЩЕ ИМАТ ПАРИ biggrin
А не дами гледат по 100 скопени кочове за броика и да чакат от СОБСИДИИ. lol lol lol
aborigen
Sr. Member

« Reply #513 on: December 27, 2012, 18:43:33 PM »

Ники,за млекото и месото може да си прав,имаш опит.Чух наскоро,че й викали "сиромашка овца".
Как обаче след 100 години да знаят как е изглеждала тая овца ако всеки я гледа като стока?
Нали затова са създадени тия породи-да се пазят и развиват,пък вече всеки да си гони интереса.
Не мисля за будали,напротив хвала на хората, които въпреки трудните времена са решили да съхранят
каракачанската овца в предполагам истинския й вид и не са я "подобрили". Wink
Андро питашеме как да ти се разгони шилето  и какво да му даваш. biggrin
Андро от тая примитивна порода шилета да се гонят несъм чул.То като дзвиска несе гони ти като шиле искаш. no no no
Сиромашка е друг път .Затова Сидер ходи при Славейко Балджийски всека седмица да товари ФУРАЖ.Къде е Ихтиман къде е Влахи. lol lol lol
петко
Hero Member

« Reply #514 on: December 27, 2012, 18:56:34 PM »

lol,а санбернарите знаеш ли кога са вкарани
и какво като са вкарани тогава ,задваш ли си въпроса защо са станали такива каракачанските овце и защо изчезват ,условията се променят ,така е и с кучето

дядо ми никога не доеше овце  само паша и понеже не номадстваше зимес ги хранеше със сено и наи вече листник от дъб ,взимахме и текезарски бракувани кви са били незнам (дояха ги)ма на тях им изтурваха фуража при нас бяха гола вода ,потенциала им отива по дяволите ,комунизма наисстина направи много за овцете ама ни остави неподготвени после

каракачанската овца е създадена за паша летес високо в планината зимес в ниското де не задуржа сняг ,ама се иска здрава да е да има яки крака и метаболизъм способен да извлече от грубата храна достатъчно за да оцеле с малката си маса това е абсолютно възможно ,разхода ти е един овчарлък
просто преди сто години на на каракачанската овца и отрязват хабитата представяш ли си в родопите стада от сто хиляди глави в едно село ?....трябва влак да им носи фуража просто там няма как да се добие толкоз фураж а там идва скъп

Абориген ,виждам че се мучиш да гониш рентабилност ,не винаги става с повишаване показателите толкоз бързо се променят цени и на фуражи и на мляко че в един момент може и да те изядът овцете  lol

ако някои плащаше за еко мляко и месо ти никога неможеш да извадиш такава стока ,можеш ли без да даваш фураж или пък фуража ако ти е еко ще те изяде пак

и накрая но не на последно място макар да сме назад в науката ,ако речем да правим местни породи овце ще да се почне пак с такива аборигенни
петко
Hero Member

« Reply #515 on: December 27, 2012, 19:05:09 PM »

че то това е плюс бре абориген да си видял диво животно да ражда в наи големия студ,знаят си работата овцете раждат малките напролет сами и баш кат излезне тревата хем плющят хем мляко имат
Nomad
Hero Member

« Reply #516 on: December 27, 2012, 19:06:11 PM »

Така е.
Говорил съм с още няколко човека на тая тема.Ако от вас не искам съвет-от кой?
Въпреки всичко,не смятам,че трябва да се игнорират тия животни.
Кусурите им ги правят още по-привлекателни! Wink
петко
Hero Member

« Reply #517 on: December 27, 2012, 19:23:50 PM »

абориген тука оная виместата ако я докараш ше се съсухри ,като преди това ще си счупи краката ,не го знам мястото ам едва ли идва и джип ,тъи че фуража на гръб аиде и каракачански кон става

« Last Edit: December 27, 2012, 19:24:46 PM by петко » Logged
rex
Hero Member

« Reply #518 on: December 27, 2012, 19:25:03 PM »

че то това е плюс бре абориген да си видял диво животно да ражда в наи големия студ,знаят си работата овцете раждат малките напролет сами и баш кат излезне тревата хем плющят хем мляко имат
Не мога да се сетя дали тук или на друго място бях чел нещо, което ми направи силно впечатление. Бяха публикувани резултати от изследвания относно глобалното замърсяване в атмосферата, мисля че за Аржентина ставаше въпрос. Та резултатите показваха, че внушителен дял в "приноса" за замърсяване се пада на земеделието. И по-точно на зърнопроизводството, от което 80-85% отива в животновъдството под формата на фуражи.  Имам предвид замърсяване под формата на изразходвани горива, пестициди и други препарати.
Та си мисля аз де - сигурно нашето поколение ще сме живи свидетели на това, как масово ще се търсят реални алтернативи на интензивното животновъдство.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
петко
Hero Member

« Reply #519 on: December 27, 2012, 19:27:36 PM »

самите животни произвеждат метан  lol,аржентинците са номбър уан в пасищното говедовъдство ,нема фуражи ,ама как се правят пасища ...

пп или бразилците ......за евроипа французите ,те гледат така вътре само на фураж виж им говедата по един тон наи големи са техните и преди всичко "заводски" породи
« Last Edit: December 27, 2012, 19:29:56 PM by петко » Logged
петко
Hero Member

« Reply #520 on: December 27, 2012, 19:43:04 PM »

А не дами гледат по 100 скопени кочове за броика и да чакат от СОБСИДИИ. lol lol lol

абориген според теб да я има ли породата или да я няма ,субсидиите се дават за да я има инак ще изчезне както казваш ти тя не струва поне засега ,но и не трябва да изчезва ,нали ...как ще стане това според теб ,ето ако ти ги дадът на теб ти ще ги затриеш или аман заман кръстосаш белким вземе да дава повече
aborigen
Sr. Member

« Reply #521 on: December 28, 2012, 16:48:47 PM »

Петко неук човек си ти .Какви снегове какви пролети те гонят . lol lol lol
Да ти обясна по като на малко дете.
На Андрейчо са му дали таз годишни агнета.И момчето иска тая година да му родат.
Та тои ме пита какво да им даде зада се разгони женското агне.
Ама тая порода е примитивна и не е толкова рано зрела.Сега чаткаш ли. biggrin
Иначе на тия където раждат през април им викаме КЮРПИЦИ. biggrin
aborigen
Sr. Member

« Reply #522 on: December 28, 2012, 16:53:16 PM »

Така е.
Говорил съм с още няколко човека на тая тема.Ако от вас не искам съвет-от кой?
Въпреки всичко,не смятам,че трябва да се игнорират тия животни.
Кусурите им ги правят още по-привлекателни! Wink
Но на днешно време сиромашки овце няма.Или ше я храниш или по добре нея гледай.
Щото всички аборти идват от некачествена храна.
Ено време е било друго сега е съвсем различно. biggrin
aborigen
Sr. Member

« Reply #523 on: December 28, 2012, 17:01:03 PM »

абориген тука оная виместата ако я докараш ше се съсухри ,като преди това ще си счупи краката ,не го знам мястото ам едва ли идва и джип ,тъи че фуража на гръб аиде и каракачански кон става

Ех петко просто си нямаш и идея на колко по стръмно и по лошо място пасът тия със големите вимена.И колко по студена вода пият и лятото и зимата.
Само още нещо мойте само есено време и зимно време ядът фураж.Ама за един месец стават агнетата за продажба а на тия им требва 5 месеца да стане 15 кила. lol lol lol
Петко при нас има във по ниското трева що требва да ги катерим по върховете.
Атила ако требва да изпасва по чукарите тревата си е негов проблем. biggrin biggrin biggrin
aborigen
Sr. Member

« Reply #524 on: December 28, 2012, 17:07:11 PM »

абориген според теб да я има ли породата или да я няма ,субсидиите се дават за да я има инак ще изчезне както казваш ти тя не струва поне засега ,но и не трябва да изчезва ,нали ...как ще стане това според теб ,ето ако ти ги дадът на теб ти ще ги затриеш или аман заман кръстосаш белким вземе да дава повече
Нека си я има.

Но на мене неми я набутвай.Аз няма да я гледам и колко и да ме субсидират.

щото разчитам ли на тая субсидия ветър ме вее на бел кон. lol lol lol
Pages: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 45
  Print  

Jump to: