Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на български породи кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 06, 2025, 23:45:33 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 45
  Print  
Author Topic: Български Автохтонни Породи  (Read 536027 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
Doytcho Dimov
Newbie
*

« Reply #285 on: March 08, 2010, 10:08:40 AM »

http://bnt.bg/bg/productions/25/edition/6418/brazdi_27_fevruari_2010

Tova se nari4a savremenna nacionalizacia na mestnite porordi! Otnovo istoriata se povtaria! Durjavata otnovo iska da si prisvoi mestnite porodi - tozi put ako stane tova 6te e se sasipiat okon4atelno!

Уважаеми членове на форума за каракачанските кучета,
Привет на всички! Използвам случая да взема отношение по отворената тема за местните породи селскостопански животни.
Репортажа в Бразди по БНТ излъчен на 27 февруари от 2010 и по повод внесения законопроект за изменение и допълнение на закона за животновъдството. В него има много недоразумения, но най-фрапиращото е записаното в параграф 56 на внесения законопроект, където вносителите (МЗГ и ИАСРЖ) правят следното предложение:

В чл. 4, ал. 1 се създава изречение второ:
„Местните (автохтонните) породи селскостопански животни и създадените породи в страната съгласно приложението, са собственост на държавата.”
1.   Създава се чл. 15а:
„Чл. 15а. Правото на сертификат за породите животни съгласно приложението към чл. 4, ал. 1 принадлежи на държавата. Сертификатите за съответните породи се издават на министъра на земеделието и храните.”

Изказванто на доц. В.Николов в репортаж по предаването Бразди, възбуди някои допълнителни мисли и разсъждания, които искам коментирам.

Искам да споделя още нещо, което на  пръв поглед и от първо гледане на материала не може да се забележи, тъй-като темата е спицифична и човек трябва да е "вътре" в нещата за да ги разбере, а и да разбере двете становища.  За какво става въпрос?

Доц. Николов, прави една финна манипулаци на общественото мнение, което не може да се забележи от неспециалисти, а дори и от специалисти които не са в течение на сегашното състояние на проблема. Той казва така:
"- В момента няма развъдна организация, която да е обхванала всички собственици на дадената порода животни, в това число и за маришките овце"

Ще отговоря най-напред за Маришките овце, а след това ако е необходимо и за другите породи.

В сдружението за Маришките овце, към настояшия момент членуват 65 овцевъди с които се извършват активна развъдна дейност. Действително извън рамките на нашето сдружение има овцевъди които не са членове на сдружението поради следните причини:
1) Някой от тях са на преклонна възраст над 70 години, поради което не е възможно да участват активно в развъдните мероприятия. Така например при маркиране на животните се изискват физически усилия каквито ми е съвестно да изисквам от възрастните хора.
2) Други овцевъди не искат да им се маркират овцете и агнетата с марки, което прави невъзможна идентификацията на овцете (въпреки, че тя е задържителна). Странно но е факт. Как да се започне развъдна работа с такива овцевъди?
3) Някои овцевъди собственици на Маришки овце нямат развъдни навици и затова не са подходящи за за развъдна дейност.
Досега, за 20 години Ние не сме върнали нито един овчар който иска да развъжда Маришките овце или членува в нашето сдружение, но ставайки член, той поема известни задължения, които трябва да спазва. Общо взето се опитваме да работим с всички които имат желание и са готови да спазват нашият правилник за радвъдна дейност с Маришки овце.
Овцевъди, които не са членове на сдружението ние обикновено ги държим под наблюдение, тоест контактуваме с тях каним ги на наши събирания, изложби, събираме от тях данни чрез анкета, даже се разменя разплоден материал,  но те не са в състояние да извършват развъдна дейност.  Как тогава тези хора ще се съберат и ще си направят развъдна организация?

Така че коментар на доц. Николов е провокативен, и няма нищо общо с действителността. Доц. Николов по твърде умел начин манипулира общественото съзнание, като провокира чувството на хората за справедливост и демокрация.
Той в репортажа казва така: Ами ако има други овцевъди които отглеждат Маришки овце и те решат да си направят своя асоциация, и ако сертификата е притежание на нашето сдружение и не им го дадем? Това са глупави разсъждения, които са провокативни и нямат нищо общо с действителността  и объркват още повече хората.
Освен това защо трябва МЗГ за 1 порода селскостопански животни да дава разрешение на няколко развъдни организации, особено на такива малобройни породи, като каракачанската, дъбенската овца и т.н., особено като се има предвид че развъдните организации са юридически лица с нестопанска цел в обществена полза?
Да, има такива случаи в които за една малка порода съществуват няколко развъдни организации, но това за това е виновно МЗГ и ИАСРЖ и означава липса на компетентност и далновидност от страна на правителствените структури. Даже ИАСРЖ в близкото минало е инициирало създаване на паралелни развъдни организации, с което работата особено с местните породи се усложни, затрудни и няма развитие при нито една местна порода.

petko
Hero Member

« Reply #286 on: March 08, 2010, 13:13:28 PM »

....всъщност какъв е келепира?,не вярвам вече всичко де патриотизъм,защо искат да дръпнат килимчето изпод краката ви?

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Mad Max
Hero Member

« Reply #287 on: March 08, 2010, 13:34:11 PM »

Вероятно някой ... е видял "келепир" в КОНТРОЛа по продажбите и селекцията на местните породи.
И вероятно този някой Е или служи на държавен пост.

Моят въпрос е: От какво е породено следното предложение на МЗГ и ИАСРЖ?

petko
Hero Member

« Reply #288 on: March 08, 2010, 13:36:05 PM »

абе защо иксат да вкарат до една овцете в програмата ,недостатъно генетичен материал ли или кво ?
мисля си че щом става на въпрос за евтохтонни животни няма лошо и да има такива които да продължат да се развуждат по този начин ,една успоредн селекция така да се каже
като гледам много автохтонни породи изчеват след като започнат да се селекционират ....местните говеда че и каракчанаски овце ниакога маи са били развуждани ,обаче сега с начале и от къде материал .пак по слеа и паланки се търсят нали

...ами ако ги бяха сбрали до едно?

petko
Hero Member

« Reply #289 on: March 08, 2010, 13:39:59 PM »

маи отва че ги обвиняват че не могат да обединят собствениците на тези животни ...или поне е едно от обвиненията ,причните убеден съм са други ,както казаха има си хора де никога не могат да ги вкарат "в ткзсто" .но според мен пък точно тези са съхранявали винаги автохтонните породи ,да вземем например мен ,падам си малко новатор ,обаче има хора колкто и да им обясняваш от техното по убаво ниама и все се опитват да ги прекарат ,що се отнася до селелкция те печелят ,аз лично гледам келепир .и ебам ти сивото дето ще ми ражда малко теле ,веднага на бик месодаина порода lol,но други не са така

karakardam
Jr. Member
**

« Reply #290 on: March 29, 2010, 04:11:29 AM »

същност тука малко се изкривява смисъла от съхраняването на генофонда от местните породи. Петко е прав, че сивото няма да му донесе бърза печалба за еднакво вложения труд при отглеждането. но, става въпрос за начина на отглеждане. тогава сивачето става еднакво печелившо с интенживно гледаното херефордско или друго месодайно.
обаче темата беше повече за съхраняването на генофонда - какво да съхраним и как да го съхраним - какво запазваме ако приложим интензивния селекционен натиск в отбиране (това е селекция) по определени продуктови и производствени признаци. в този смисъл - да, може да се създават по няколко организации за развъждане на автохтонни породи - напр. каракачанска млечна, каракачанска месодайна и каракачанска автохтонна. самото име подсказва различни развъдни цели и в това няма лошо, доколкото успеем да съхраним изходната автохтонна порода с всичките й ценни качества.
но, съхраняваме ли породата, ако започнем отбор по продуктивни качества? когато доц. Димов говори за успехите при Маришките овце (а там определено е свършена много работа) отчита ли каква е била породата в изходното състояние и какви изменения са настъпили след като е започната систематична работа по създаване на породната книга и регистрация на  животните? защото обикновено автохтонните породи са близки до природните форми, а те са известни с хармония и пропорционалност. нещо, което определено е нарушено в маришката порода.
за съжаление закона и сега и преди позволяваше "роенето" на организации - и МАКК не беше подмината от явлението "печалба за сметка на породата". още по-тъжно е, че процеса на изчезване на една порода е много по-бърз от процеса на съхраняване, стабилизиране и размножаване. в този смисъл прави са всички, които казват, че от подобни дискусии по-скоро влошаваме нещата, отколкото да заработим заедно по съхраняване на старите породи.
и тук отново ще се върна на постинга на петко: няма по-добра комбинация от месодаен бик и сива крава, но нека първо стабилизираме популацията, а после в една част от нея да започнем и селекция по създаване на българска специализирана порода. само ще напомня, че на основата на късорогото преди около 80 години започва създаването на млечното Българско родопско говедо. консолидацията и окончателното формиране на породата още не е приключило. а късорогото все още е в критично състояние.
с каракачанското куче нещата не са много по-различни.

petko
Hero Member

« Reply #291 on: March 29, 2010, 13:29:33 PM »

и тук отново ще се върна на постинга на петко: няма по-добра комбинация от месодаен бик и сива крава, но нека първо стабилизираме популацията, а после в една част от нея да започнем и селекция по създаване на българска специализирана порода
дори да нямаме порода за да използвам подобна комбинация хибрид трябва да имам двете чисти животни ,херефорда ясно(не че ползвам чист,но мога да си намеря все пак е наи или поне едно от наи разпространените говеда) ,но сивите не е така ако вингаи ги заплождам на чужди откъде ще взема наши ,като трябва да сменя маиките ,дефакто всички телета ще са ми кръстоска ?

но, съхраняваме ли породата за месо, ако започнем отбор по продуктивни качества?
наи важното е да не променяме хабитата им ,кои са качествата им? здрави крака устоичви на болести и аклиматизирани естествено ,усвояват много добре грубите фуражи ,но как се е постигнало това ?и сега в моя краи карвите пасът по камънаците зимата сено наи вече и листник ,е това ги е създало и това трябва да им предоставяме и вече измежду тези животни и да правиш отбор лошо няма ,обаче гледам някои са ги затворили в кошари  no предполагам и ще хранят по различен начин .така нпма как да видиш кое е способно да усвоява пашата в планината ,нито ще видиш на кои са му здрави краката ,за мен също е важен и стадния инстинкт също и безпроблемното оттелване ,това едва ли ще се селекционира ,при мен ако неможе да роди сама дефакто не оставя поколение и си е един вид селекция
също и ръста ,колкото и добър метаболизъм и усвояване да има ,ако е два пъти по тежка крава ще иска два пъти повече калории обаче раиона не позволява в един момент тя ще започне да отслабва или аз ще трябва да я подхраня ,за сивите съм убеден че грам да не му дадеш ще оцелее само съл сол са успявали някои в тежки години

« Last Edit: March 29, 2010, 13:30:24 PM by petko » Logged

karakardam
Jr. Member
**

« Reply #292 on: March 30, 2010, 18:24:03 PM »

достатъчно си точен. но има и още някои не по-маловажни за съхранение признаци. все пак - в 21ви век сме, храненето на животните е на по-различно ниво, а и фуражните качества на тревите са по-високи на места. ограничаването на движението понякога е наложено от фактори извън фермата и навиците на стопанина.
но, майчиния инстинкт, стадното поведение и разбира се устойчивостт на специфичните за дадения район заболявания, са едни от ръководните качества на местните породи.
известно е, че изместването в една специфична продуктивност не само изхвърля специфични гени и "уеднаквява" животните, но и отваря врати за трайно настаняване на физиологични и биологични пороци. нещо, което свободно живеещото сред природата животно няма да наследи, защото просто няма от къде.
не зная дали си чувал, но досега не е регистрирано нито едно бруцелозно източнобалканско прасе. просто, защото природата не ттърпи болни лигльовци - кум Вълчан и Чакал черкез само такива чакат....
интересно ми е от кой край си, но както говориш или си някъде от източните родопи или по странджата. но при всички случаи има за какво да си побъбрим.
petko
Hero Member

« Reply #293 on: March 30, 2010, 20:07:18 PM »

а аз съм анонимник ,не казвам.инак позна ,може би по животните и начина на отглеждане  lol

никога не ме е било страх от вълка стига да не прекалява ,някога  си правех други сметки,колко ми изяжда на година като пари ,всяка вечер ги затварях ,обаче така не стават преживно е иска да яде нон стоп осбено ако пашата е малко инак трябва да храниш ...по ено време ми писна или кравите мен ще изядът или вълците тях ,как каза прибират калпавата стока дето и без тва пари не прави,че и селекция си има :lol:карви не продавам ,и без тва от стара крава кво ше изкараш нека седят за вълците данък дето им ползвам раиона в които биха пасяли техните жертви ,5 бона да изядът е нищо с фуража които бих давал ако си затварям животните че и чобанин с тях да има ,сега храня кучета и вълци ,само да има здрави крави дето да могат да живеят по този начин и кучета дето да вървят зад тях

пп .....я ми кажи кръстоска на сиво с херефорд на къв бик е добре да се заплоди ,естествено гоня икономиката но пък неща да израждам тоест да не е хептен голямо ,или при подобен хибрид мога и на шароле да скоча?

karakardam
Jr. Member
**

« Reply #294 on: March 30, 2010, 20:27:46 PM »

повтори пак с херефорд. няма да стане слон. нито пък ще скочи на кучетата.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #295 on: April 02, 2010, 17:27:35 PM »

Една хубава снимчица,че нещо напоследък няма.Геройте от "Козелът"

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #296 on: April 05, 2010, 07:06:04 AM »

Абе какво става confused
да му се незнае и галерията
ето снимката
« Last Edit: April 05, 2010, 07:06:44 AM by DonKrasi » Logged

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #297 on: April 06, 2010, 08:39:15 AM »

Да се върнем в темата -
Една от най-известните български породи овце плод на народна селекция! - Плевенска черноглава.
В момента обаче за съжаление и тя се е претопила в морето от кръстоски.
една оригинална глава на коч

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #298 on: April 06, 2010, 08:57:58 AM »

Да прав си,плъзнали са всякакви.Пример:В село на кошарата пускат черноглави и старозагорски кочове(пък и други)и се кръстосват както си искат щото и овцете са всякакви видове и се получават мешанки с всякакви цветове и шарки.И за шутите е така,рогат ако е няма да го пуснат да влезе в кошарата че ще избие др кочове :lol:то и шути като са по 100 и кусур кила пак става белята(по-миналата година един от кочовете преби една коза)
« Last Edit: April 06, 2010, 09:01:04 AM by DonKrasi » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #299 on: April 06, 2010, 09:16:44 AM »

Ето един от "подобрените" Плевенчани! На мен лично не ми допада този тип. Обърнете внимание на профила на главата, на формата и големината на ушите а и на пропорциите на тялото.

.....за сравнение и оригинала

Pages: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 45
  Print  

Jump to: