Проблема с районирането при свободното пасищно отглеждане на свинете е свързан с трихинелозата!
Локалитетите при отглеждане по традиционния начин на Изцточнобалканската свиня си остават източните части на Стара Планина, Странджа, Сакар и отделен локалитет около Панагюрище и Копривщица.
В миналото тази свиня е описана от проф. Хлебаров като Камчийска тъй като са описани стада по източното течение на реката. В последствие придобива името Източнобалканска свиня поради по-широкия си ареал на разпространение. Все пак тази порода си остава една от най старите домашни форми свине на Европа.
изключително типичен представител!
Прави впечатление сивкаво кафявия връх на четината наподобяващ на дивата свиня.
Отглежда се изключително пасищно без значение от климатичните условия!
В средатна на миналия век започва "облагородяване" на местната примитивнта порода с породата Хемпшир при която също е характерен черния цвят но се наблюдават бели петна по лицето и в долната част на крайниците. По традиция някой се е сетил че нашата българска порода има нужда от подобрение и в резултат се появява т.нар. "Драгоевско отродие" по името на село Драгоево, Шуменско. Ето екземпляри от него.
В района на селата по Ришкия проход на Стара планина е познато една друга форма означение като "отродие" при Източнобалканската свиня. Народа ги нарича "Качур"! По мое мнение си е чиста проба "подобрена" Източно балканска.
Обърнете внимание на хлопката на врата на свинята!!! Пък някои твърдят че не отива на "свинче звънче"!!!
Докторе, няма да викаш на Качур'та, че е подобрена източно балканска - това си е кръстоска на източнобалканската с Дурок. И после с още много безименни бели.... Другото е, че драгоевското отродие не е отродие - то си е кръстоска, само, че бялата следа на хемпшира е с много силна наследственост. иначе във фенотипа нищо от хемпшира не е останало. преди време са изнасяни черни прасета за германия като дивечово месо. на кланичната линия е стоял окачествител от швабия и не е допускал опетнени животни да се изнасят. и, проблема не е в трихинелозата само - районирането го направиха изкуствено, за да не се конкурира производството на "фермерските" прасета. измислиха се и още причини - разносители на бруцелоза, на чума, дрън-дрън - ветеринаризми. досега в природата не е доказано нито едно прасе болно както от бруцелоза, така и от чума. иначе сте прави - това е животното, което в странджа и източния балкан няма естествен враг. освен двукракия... и, мога да обясня как изглежда ядосана свиня майка, гледана от втория чатал на странджански дъб.... само дето не помня как стигнах до него....