Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. February 07, 2025, 08:01:20 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 45
  Print  
Author Topic: Български Автохтонни Породи  (Read 536712 times)
0 Members and 11 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517



« Reply #180 on: September 26, 2009, 16:05:51 PM »

В тази връзка за жалост никъде в общественото пространство (в широкото имам предвид) не се говори каква е качествената разлика между местните породи и привнесените. Най-вече качествените разлики на краен продукт като един резултат от начина на отглеждане.
Кара, предполагам вие имате наблюдения върху това каква е примерно маслеността на млякото при скромните планински кравички да речем и каква при масово използваното  черношарено говедо. Предполагам, че и при телетата за угояване има разлика в количеството лой в месото на едните и другите(едното пасло, другото на ясла).
Мисля, че хората ще се удивят ако им се представи един такъв сравнителен анализ по темата. И сигурно доста ще погледнат на  призива "Изберете българското" с нови очи.  smile
Щото наистина е време всеки да се замисли сериозно какво яде ...
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3357



« Reply #181 on: September 26, 2009, 17:19:37 PM »

rex, именно с подобна цел група от организации се събрахме в коалицията "Чиста храна, честен поминък" и сме активно ангажирани със създаването на законова рамка, която да позволи на дребните фермери да произвеждат и предлагат легално и директно на краен клиент млечни и месни продукти по стари традиционни рецепти. А старите традиционни рецепти изискват използването на мляко и месо от старите ни местни породи. Така ще бъдат възстановени и предлагани на клиентите Смядовски луканки по оригинална рецепта, както и Овче кисело мляко с оригиналният си състав и вкус.
България е единствената страна в Европейският съюз в която все още няма регламент за директните продажби на продукти от фермата. Надяваме се, че от началото на 2010г. животновъдите у нас ще имат една добра наредба позволяваща им да живеят достойно от труда си. А това ще има огромен ефект както върху животновъдството като бранш, така и ще подпомогне опазването на местните породи. Да не забравяме и социалният ефект от възможността хората на село да се препитават там където живеят с което ще се спре процеса на обезлюдаване на тези райони и свръхнаселването на голямите градове.

Животновъдната наука и политическите ръководства на държавата ни са голями длъжници на българският фермер и гражданин. Упорито рекламираха чуждите високоселектирани породи като по-добри и обръщаха гръб на нашите оригинални породи. Класически е примера с многократния внос на Източно фризийски овце. Всеки път на терен се показваше, че тази порода не издържа на нашите условия. Но това не попречи през няколко години да се правят нови вносове и шумно да се рекламират "фризийките" като панацея за нашите овцевъди.
И друго. До сега нямаше интерес на клиента да се представи качествен продукт. Важно беше да има количество. Затова цели поколения познават само бяло саламурено сирене и кашкавал. Точка. В една Италия имат над 200 различни видове сирена. Хората запазват специфичните си продукти и търсят качество.
Дано и тук у нас постепенно ни се отвори взорът.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #182 on: September 26, 2009, 17:30:41 PM »

Благодаря за инфото на КараКитан cheers
Като се сетя за друго пак ще питам naughty
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Ina
Full Member
***
Posts: 155


master of puppets


« Reply #183 on: September 26, 2009, 17:45:21 PM »

rex, именно с подобна цел група от организации се събрахме в коалицията "Чиста храна, честен поминък" и сме активно ангажирани със създаването на законова рамка, която да позволи на дребните фермери да произвеждат и предлагат легално и директно на краен клиент млечни и месни продукти по стари традиционни рецепти. А старите традиционни рецепти изискват използването на мляко и месо от старите ни местни породи. Така ще бъдат възстановени и предлагани на клиентите Смядовски луканки по оригинална рецепта, както и Овче кисело мляко с оригиналният си състав и вкус.
smile Не знаех. Дано наистина да се случи и обикновения потребител да може да закупи истински млечни и месни продукти, не само от бабите на село.  Wink Според мен, хората твърдо искат да купуват истински продукти, просто няма къде да го направят.
Logged

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517



« Reply #184 on: September 26, 2009, 17:47:30 PM »

О, да - това ако се постигне (фермер-краен клиент), ще е наистина нещо голямо!
В момента в нашия край поради кризата почти никой не изкупува мляко от частните стопани, при фермите не знам как е.
Поради тази причина започна масово предлагане на домашни сирена - овче, козе, краве. Нееднократно докато се дояха овцете сме купували овче сирене  и лично аз съм много доволен. Първо защото качеството е направо несъизмеримо с това, което се предлага в мрежата, а и цената е наистина директна.
Та ако се изработи механизъм по силата на който фермерите да продават директно на краен клиент, това ще е голяма работа! Защото мани другото, но е адски тъпо децата ни да познават 10-20 вида италиански и френски сирена, а да не познават вкуса на истинското българско сирене, направено от истинско мляко.

Присъединявам се към мнението на Инчето, че не малко хора са узрели за идеята да консумират истинска храна. Просто не всеки има контакт със селото, та да си набавя истински продукти редовно.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517



« Reply #185 on: September 26, 2009, 17:54:25 PM »

И не на последно място директните продажби биха дошли "дюшеш" на хората, на които им писна да ядат сухо мляко с лимонтузу, свинска мас и какво ли още не под формата на сирене конкретно. И да се разбие този мит, че истинската храна е много скъпа, защото това изобщо не е вярно. И че видите ли, едно кило сирене за да е от мляко, трябва да струва най-малко 10-12 лева.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ina
Full Member
***
Posts: 155


master of puppets


« Reply #186 on: September 26, 2009, 18:06:26 PM »

И да се разбие този мит, че истинската храна е много скъпа, защото това изобщо не е вярно. И че видите ли, едно кило сирене за да е от мляко, трябва да струва най-малко 10-12 лева.
Мда, напоследък стана много "модерно" да се продават "био продукти", които обаче се купуват от доста ограничен брой потребители, с по-големи финансови възможности. Килограм "био сирене" струва около 19лв., което просто не е реалната му цена. Само че и то минава по веригата и се оскъпява безбожно... А колко е био не мога да знам.  no
Logged

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517



« Reply #187 on: September 26, 2009, 18:22:44 PM »

Пък като стана дума за модерни работи, май българинът все още не се е отърсил от посттоталитарния си комплекс към лъскавичките неща. И най-вече към чуждестранните. И като че ли му е малко кофти  да каже на всеослушание, че баба му все още отглежда истински зеленчуци. Ама иначе маа домашни баници и пилешка чорбица, че чак ушите му поплющяват.  Wink
Аз лично познавам хора, за които още е голям пиниз да кажат, че снощи са яли пармезан или друго миризливо сирене. Което си е баш еманация на гъзарията и един трамплин към по-висшите прослойки на чудесното ни общество.  biggrin
Е, почти винаги липсва коментар дали им е било вкусно, но това са други теми.  Wink
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #188 on: September 26, 2009, 18:42:12 PM »

Да правят се някои на интересни все едно не знаят от къде са излезли no
Ама нека да гладуват хората,да ги подиграват с цените на мляко,вълна и др.
пък после ще видим като няма стока и хора дето да я гледат тая стока,ушите ли ще си ядем или боклуци внасяни кой знае от къде и кой знае с какво съдържание mad
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3357



« Reply #189 on: September 26, 2009, 19:32:04 PM »

rex, именно с подобна цел група от организации се събрахме в коалицията "Чиста храна, честен поминък" и сме активно ангажирани със създаването на законова рамка, която да позволи на дребните фермери да произвеждат и предлагат легално и директно на краен клиент млечни и месни продукти по стари традиционни рецепти. А старите традиционни рецепти изискват използването на мляко и месо от старите ни местни породи. Така ще бъдат възстановени и предлагани на клиентите Смядовски луканки по оригинална рецепта, както и Овче кисело мляко с оригиналният си състав и вкус.
smile Не знаех. Дано наистина да се случи и обикновения потребител да може да закупи истински млечни и месни продукти, не само от бабите на село.  Wink Според мен, хората твърдо искат да купуват истински продукти, просто няма къде да го направят.
Всъщност идеята е да се легализира именно тази вкусна продукция създавана по традиционни рецепти и с истинско мляко, месои т.н.. Защото сега на пазара се предлагат ментета спекулиращи с желанието на консуматора да яде истинска храна - "На баба", "От дядо", "селска", "Домашна"...
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #190 on: September 26, 2009, 19:54:03 PM »

Трудно ще е,веднъж хората като са се разочаровали да повярват пак,иначе ще е добре да знаеш че каквото пише на етикета е истина
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
petko
Hero Member
*****
Posts: 1225



« Reply #191 on: September 28, 2009, 18:05:08 PM »

Източнобалканската свиня е единствената запазена стара местна българска порода свине. Ценно животно, но недостатъчно оценено все още.
Ценна в какъв смисъл?
Logged

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
petko
Hero Member
*****
Posts: 1225



« Reply #192 on: September 28, 2009, 18:13:26 PM »

В тази връзка за жалост никъде в общественото пространство (в широкото имам предвид) не се говори каква е качествената разлика между местните породи и привнесените. Най-вече качествените разлики на краен продукт като един резултат от начина на отглеждане.
Кара, предполагам вие имате наблюдения върху това каква е примерно маслеността на млякото при скромните планински кравички да речем и каква при масово използваното  черношарено говедо. Предполагам, че и при телетата за угояване има разлика в количеството лой в месото на едните и другите(едното пасло, другото на ясла).

...rex ниама кои знае каква разлика ,затва и питах стартера дали го отличава нека будем откровенни вкусът зависи не само от породата ,и не единственото качество когато говорим за такова

за млиакото масленоста му зашиси както и от породата така и от хранененето принципно ,наяите дават повече масло на килограм верно но пук дашат и по малко млиако ,за месото пук и млиакото ниамам никва порода дето да се конкурира с вече съществуващите ,ценното им е в това че са наши приспособени тук ,като стопански качестша са гола вода
Logged

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517



« Reply #193 on: September 29, 2009, 05:41:53 AM »

В тази връзка за жалост никъде в общественото пространство (в широкото имам предвид) не се говори каква е качествената разлика между местните породи и привнесените. Най-вече качествените разлики на краен продукт като един резултат от начина на отглеждане.
Кара, предполагам вие имате наблюдения върху това каква е примерно маслеността на млякото при скромните планински кравички да речем и каква при масово използваното  черношарено говедо. Предполагам, че и при телетата за угояване има разлика в количеството лой в месото на едните и другите(едното пасло, другото на ясла).

...rex ниама кои знае каква разлика ,затва и питах стартера дали го отличава нека будем откровенни вкусът зависи не само от породата ,и не единственото качество когато говорим за такова

за млиакото масленоста му зашиси както и от породата така и от хранененето принципно ,наяите дават повече масло на килограм верно но пук дашат и по малко млиако ,за месото пук и млиакото ниамам никва порода дето да се конкурира с вече съществуващите ,ценното им е в това че са наши приспособени тук ,като стопански качестша са гола вода

Петко, щом са идеално приспособени към пасищно животновъдство (дано тва е термина), а пък то от своя страна осигурява необходимите качества на месото и млякото, значи са и с не малко стопански качества. Щото нали за качествените неща говорим  smile И са икономически пригодни в тази светлина. Сега ще кажеш, че не са конкурентноспособни на заводските породи, но мисля че в темата на горния разговор наистина имат бъдеще.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
petko
Hero Member
*****
Posts: 1225



« Reply #194 on: September 29, 2009, 17:47:53 PM »

rex аз мислиа че са идеално приспособени за нашите земи а не за пасбищно животновъдтсво ,но това нее единствениа показател ,умишлено попитах каракитан кое им е ценното .и не всиака нова порода е заводска ,това не са кучета

ще се спра на кравите че в овцете сум гола вода ,напрактика 80 90 процента от говедата в света се отглеждат за месо ,сигурно се учудваш защото повеюето хора си мислиат юе кравата е за доене ,друг е въпроса че ние вуобще ниамаме такова така сущо и такава порода.та принципно по голиама част от тези 80 90 процента в световен мащаб са пасбищни говеда .ниакои от породите са по на ниаколко стотин години селекциа забележи
има и разбира се заводски както им казваш ти макар че и те могат да се пасат естествено не във планините и с малко особености
само ще ти посоча едно говедо херфорда ,шпрехаш англииски прочети закшо сташа вупрос ..и заводско шароле

Logged

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 45
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM