Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 16, 2025, 11:17:30 AM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Икономическата изгода от развъждането на Каракачанските овчарки!  (Read 23925 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
karakardam
Jr. Member
**

« on: March 06, 2009, 11:11:15 AM »

Интересува ме мнението на останалите, които имат кучета и ги развъждат, колко ви излиза приблизително печалбата от една кучка или поне от един чифт кучета. Щото на мен само ушите дето не ми изядоха, та се принудих да ги дам за отглеждане по овчарници.
Ама наскоро ми попаднаха имената на един Стефан Николов и Светлин Стоев, дето единия има 63 кучета, а другия 128. И други имаше в списъка, но май най-скромното число не беше под 10 кучета на човек. (официален списък, даден в МЗХ за справка). та си рекох - тая работа сигурно си има тънкости, щом аз от моите нищо не видях, пък хората - с десетки си ги гледат.
иначе горе долу сметката от една овца знам как стои, а и повечето хора, дето гледат животни имат в стадата си повече овце и други пасящи, отколкото кучета. Но може и те да не разбират как да си правят сметката.
Хайде дружно да попитаме специалистите от по-горе, че да не се хабят да обясняват на всеки по отделно.
vano
Guest
« Reply #1 on: March 06, 2009, 11:25:00 AM »

Отговорът на този въпрос, според мен, е доста относителен - има хора на които тези кучета им вършат работа, има други, които ги гледат за удоволствие, има и трети, които ги гледат за търговия, има сигурно и други Smiley, в зависимост от това за какво ги гледаш "себестойността" им ще е различна.

За някой хора е по-добре да гледат 20-30 кучета, отколкото да губят по 10-на овчце при всяко появяване на вълци в околноста. За търговците незнам - чувал съм че от кучкарство не се забогатява, ама може и да не е така - като гледам напоследък цените на малки кутрета клонят към 500 лв и нагоре. За тези които ги гледат за удоволствие печалба няма.

Интересно е и как си формулирал въпроса - колко е печалбата на една кучка или поне от чифт кучета:
Кучките печлят много, щото си намират "спонсори".  biggrin biggrin biggrin Виж от чифт кучета незнам. Wink
Mad Max
Hero Member

« Reply #2 on: March 06, 2009, 21:07:54 PM »

Срамота.
Мъжка работа?

ТИТО
Hero Member

« Reply #3 on: April 13, 2009, 16:23:37 PM »

Ако се гледат кучетата с мерак не се печели от тях.Аз досега не съм спечелил а само наливал в тях.Не мога да разбера как някои печелят .На колко ги продават и с кво ги хранят ,че печелят незнам но явно са майстори ако има такива де.

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Mad Max
Hero Member

« Reply #4 on: April 15, 2009, 05:16:33 AM »

От мерак до мерак Балкан разлика.
Тези които мерака им са парите - печелят, намират начин.
На онези дето мерака им са животните - печелят, по друг начин.

Всички печелим и губим. Равносметка не може да бъде направена.  smile
Щастливи са тези които знаят какво искат и го постигат.
Другите просто не са се намерили.

petko
Hero Member

« Reply #5 on: April 16, 2009, 15:34:41 PM »

lol lol lol......kuchkarluka kat avdjiluka spored men ,puk za nego razpraviat che bil  kat amdjiluka

mnogo raboti si trebvat i merak i pari kusmet ipr ,no nito edno ne e nezamenimo mai

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
gorun
Newbie
*

« Reply #6 on: June 24, 2009, 08:29:00 AM »

Първото ни куче е всъщност кучка, която заплодихме на четвъртата година и роди 4. Оставихме си едно и сега гледаме майка и син. Останалите ги подарих, защото исках да ги гледат с любов, а не за пари. Ама ми беше много трудно с изхранването, защото отказват да ядат суха храна и се подлудих да им варя разни неща сутрин и вечер. Малкият не подбира колкото майка си, но възрастната кучка отказва да консумира неща без сос, който да сърба. Та тъй де. Печалба никаква, емоционално сме много обвързани и щастливи; черпих наред за кутретата за подигравка на колегите в офиса, но те са част от семейството ми. Излизат по около 80 лева на месец за двамата, като не броя ваксини и обезпаразитяващи и др. такива. Чисто храна. Но си струва, дума да няма!
penkov
Newbie
*

« Reply #7 on: July 02, 2009, 13:26:53 PM »

Каракардаме... Побеля, остаря пък разсъждаваш като малко дете. Кой е луд да гледа толкоз кучета бе? Толкова кучета се гледат само заради супсидийките и то докато се вземат паричките. мисли като голям човек!
gorun
Newbie
*

« Reply #8 on: July 10, 2009, 10:55:26 AM »

Да не забравяме в калкулацията и възстановяването на нанесени щети. Моят мъж води точна статистика. Подрастващият 7 месечен мъжкар има актив от изядена изолация на стената, 4 сифона за външна мивка, изяден покрив на колибата, поне 10 четки, маратонки и др., най-лоши са дупките, които копае. Ако не ходиш вечер по двора с фенер, можеш да пропаднеш някъде. Нямаш ли търпение и чувство за хумор, не се хващай. Ама ние си ги обичаме, макар да са големи разсипници.
dandi
Hero Member

« Reply #9 on: July 10, 2009, 18:23:37 PM »

Каракардаме... Побеля, остаря пък разсъждаваш като малко дете. Кой е луд да гледа толкоз кучета бе? Толкова кучета се гледат само заради супсидийките и то докато се вземат паричките. мисли като голям човек!
Ама ти така си мислиш.Като си на зор се гледат ,защото май съм казала че както са много в един момент можеш да останеш без хич,както на нас ни се е случвало.(Става въпрос за работни кучета).
Аз например като от 30-тина години гледам все такива кучета да не ги гледам за субсидии?спрете с тоя дивотия-субсидии та субсидии.За овцете като няма все още лев субсидии да не би да ги продадем или изколим.Не ,няма да стане.С кучетата същото.

Ти да не си си объркал една буква в името? lol
Pages: [1]
  Print  

Jump to: