Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 21, 2025, 21:58:41 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 565 566 [567] 568 569 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2800949 times)
0 Members and 48 Guests are viewing this topic.
goce_07
Hero Member

« Reply #8490 on: June 14, 2018, 10:18:56 AM »

Продължавай в същия дух с чистопородно развъждане, а рано или късно такива кучета ще влязат в употреба макар да не нямат известни приставки. В бъдеще ще бъдат много ценни! Мое мнение  Wink  cheers
На кантар съм да се откажа от развъждането на овчарските и да си гледам само шарпланинци.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #8491 on: June 14, 2018, 10:32:31 AM »

За жалост това е често срещано явление напоследък. Не знам какво те е подтикнало към това и преминаването към щарпланинеца при положение, че и там нещата не са цъфнали и вързали  hmm
« Last Edit: June 14, 2018, 10:33:54 AM by na Brad Pit- brat my » Logged
goce_07
Hero Member

« Reply #8492 on: June 14, 2018, 13:57:13 PM »

Доста по добре са нещата от наште при шарпланинеца. Още няколко снимки на малкия от днес.
Khagan
Jr. Member
**

« Reply #8493 on: June 14, 2018, 13:58:17 PM »

Къде са разликите между щарпланинеца и нашите? Освен цвета..?

Upton Sinclair: 'It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it...
goce_07
Hero Member

« Reply #8494 on: June 14, 2018, 17:13:55 PM »

Между старите аборигенни кучета от нашия край и шарпланинеца не са големи разликите.   Кажи речи няма.Между сегашните кучета като цяло има разлики.  За съжаление сред шарпланинците и караманите  виждам кучета които ме връщат в ерата на ТКЗС та  и то повече на брой отколкото има сред наште.Само дето и те като цяло си са загубили късокосместите екземпляри.Иначе и в Македония и в Косово сред работните кучета има много такива които могат да ти грабнат окото като истински аборигени .
Khagan
Jr. Member
**

« Reply #8495 on: June 14, 2018, 18:47:24 PM »

Тая дума абориген за кучетат никога няма да я разбера напълно но демек по са ги запазили от нас.
Или са по акълии и си пазят старото или по будали че не изкарват пари от новите далавери

Upton Sinclair: 'It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it...
goce_07
Hero Member

« Reply #8496 on: June 14, 2018, 19:06:46 PM »

Поне допреди 2 години си им беше Доста добре развито пасищното животновъдство. Не знам дали знаеш но Македония заедно със северозападна Гърция и част от южна Сърбия и шарпланиниската част на Косово са може би вълчия резерват на Европа. Има много вълци и много стада.  Така че на хората си им трябваха работни  кучета. Отделно кинологията във бивша Югославия си е на ниво и се отглеждат и доста изложбени екземпляри . Изключвам някои откровени кръстоскаджии като шарпланинци Йозо например и други гигантомани.  Така че хората си имат голям брой хубави кучета. Много ясно че при голям брой кучета даже и чисти ще има и по неугледни  екземпляри. Другото което им помогна е игнорирането от официалната кинология на тигровите и черните кучета . Така при пастирите се запазиха доста първични по тип кучета . И трето от 9-10 години любителите на битки в Югославия в голямата си част си купуват готови кангали  сао и кв и не се упражняват върху популацията на шарпланинеца  от който между другото има изключително корави бойци но шарпланинеца с малки изключения рядко достига 70-80 кг в бойна форма и поради това  че в Югославия няма теглови категории  при битките а е само една абсолютна по богатите си купуват тежки и ръстови  чужди породи. И това се оказа шанс да се спаси от допълнително озеленяване популацията на шарпланинеца и караманите. Надявам се да съм бил изчерпателен в отговора си.
goce_07
Hero Member

« Reply #8497 on: June 14, 2018, 19:08:56 PM »

Исках да кажа в по горния пост допълнително омелезяване а не озеленяване  biggrin
Khagan
Jr. Member
**

« Reply #8498 on: June 14, 2018, 19:33:38 PM »

Така е. Но май и в Румъния също е голям вълчарник та още повече и мечкарник  и един от най големия внос на елитни САО а нещата там са като че ли са по омацани с месните им породи. Може би си трябва и още нещо освен това....
« Last Edit: June 14, 2018, 19:35:26 PM by Khagan » Logged

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #8499 on: June 14, 2018, 19:43:23 PM »

Исках да кажа в по горния пост допълнително омелезяване а не озеленяване  biggrin
туй с озеленяването го разбрахме. Явно си доста запознат и със съседите. Защо например някой македонските равъдчици се разграничават от типа кучета по стандарт, които даже печелят призове на изложби на FCI confused Нали е същия шарпланинец, пък и не е?
goce_07
Hero Member

« Reply #8500 on: June 15, 2018, 06:06:12 AM »

Щото стандарта фактически изключва една част  и то немалка част от работните кучета  и фактически самият стандарт донякъде пречи на породното разнообразие.  Както и при нас хората на терен отдали години на породата не искат на тях да се гледа като втора ръка кучкари.  Но пак ти казвам положението е по добро от при нас.
goce_07
Hero Member

« Reply #8501 on: June 15, 2018, 07:20:48 AM »

Освен това като развъждат само за изложби при някои хора се губят ползвателните характеристики.  Затова примерно освен отстъпление в характера се наблюдават проблеми в анатомията и движенията . Любителите на работни кучета са твърдо против тези тромави кучета. Друга част от любителите на изложбени кучета пък залагат на по дребни екземпляри които като цяло дават по подвижни екземпляри но пък има хора и против тях и ги наричат лисици. Така че и там има отделни течения които си имат привърженици. Проблемът според мен там е че стандарта на шарпланинеца е сравнително строг стандарт и примерно докато в Македония любителите на "изворни" шарпланинци  различават като нас три типа глава то голяма част от изложбаджиите  са против това многообразие. Друго което там поражда спорове е единствената отворена част от стандарта където няма горна граница на ръста  а самият съставител проф . Павлович е написал " желателни са по високи кучета ." Но като цяло като при всички пастирски породи има разлика между работни и изложбени типове но разликите не са фрапиращи.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #8502 on: June 15, 2018, 08:13:33 AM »

Ясно. Това ми направи и на мен впечатление. Уж се ръководят по един стандарт, а комшиите от МК на "изворни" коментираха някакъв шампион на международна изложба и казваха, че така не трябва да изглежда и му сеприсмиваха hmm От своя страна пък другите развъждащи по стандарта питаха за "изворните", каква порода са  confused Кво да правиш, "балкански синдром"  biggrin
goce_07
Hero Member

« Reply #8503 on: June 15, 2018, 08:57:15 AM »

Реално на тях им трябват две три промени в стандарта  и всички ще са доволни ама явно и там са голями инатчии.  Иначе младият ми шарпланинец е от родословен баща и работна майка която назад има изворни кучета и дядо и е караман . И кучето което се получи много ме кефи и като глава и като анатомия и движения. И да ти кажа там по кошарите има кучета като старите бански почти едноцветни  кучета. Даже наскоро уредих на един приятел такова кутре  от сестра на моя младия и работни македонски кучета които са сиви с бяли лапи и тигрови и сега малко ми се сърди щото мъжкарчето било като наште старите.
Khagan
Jr. Member
**

« Reply #8504 on: June 15, 2018, 17:53:40 PM »

Goce съвсем добронамерено какво би ти било мнението за евентуално поколение между твоя шарпланинец и нашенска кучка

Pages: 1 ... 565 566 [567] 568 569 ... 589
  Print  

Jump to: