Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 06, 2025, 16:12:29 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 525 526 [527] 528 529 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2555504 times)
0 Members and 30 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #7890 on: December 12, 2016, 19:36:34 PM »

Добре де, ако за едно куче е подадено едно, а за сина му - друго?  smile
В смисъл това са сериозни работи, така могат да се официализират различни данни в родословията на кучета с общ родител и т.н. Аз разбирам, че е нормално информацията да се подава от производителите, ама някой не следи ли до колко това има връзка с реалността и съпоставима ли е информацията при сродни животни?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #7891 on: December 12, 2016, 19:47:04 PM »

Добре де, ако за едно куче е подадено едно, а за сина му - друго?  smile
В смисъл това са сериозни работи, така могат да се официализират различни данни в родословията на кучета с общ родител и т.н. Аз разбирам, че е нормално информацията да се подава от производителите, ама някой не следи ли до колко това има връзка с реалността и съпоставима ли е информацията при сродни животни?
Именно де. При преглеждане на цялостната информация тя се засича по картони и така се отчетат  дублираната информация и евентуално допуснатите грешки. И пак от дистанцията на времето никой не е застрахован от грешки. Това е с което разполагаме и приемаме за достоверно. Ако някой може да даде по пълна информация на драго сърце бихме допълнили или корегирали.
rex
Hero Member

« Reply #7892 on: December 12, 2016, 20:08:37 PM »

Как ще се коригира бе човек - това са отдавна починали животни - има издадени родословия на кучета, при които такава редакция би се отразила в 3-4-5 пояс, а на някои би им променила цялата подкова?  smile Примерно аз съм се надъхал да си купя кутре по линията  на сегашния казус и след три години гледане разбирам, че Шаро "Тунин" въобще го няма в този филм като линия. И ?!?  smile
Определено българите имаме проблем със синтезирането на информация. Не визирам МАКК конкретно, явно в подаването има преимуществено грешки. 2008-ма година е в съвсем, съвсем близкото минало, щом там има несъответствия, не е добре ...

ПП Благодаря за откровените отговори.

Поздрави,

todor_govedarci
Hero Member

« Reply #7893 on: December 12, 2016, 21:01:47 PM »

Никога не съм чул чичо Ники да твърди,че Караман(бащата на Кашо) да е по Шаро!

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #7894 on: December 13, 2016, 05:12:16 AM »

Рекс, казах "ако някой даде по точна информация ". До сега от тяхната - на производителите, информация по подробна,  и подписана, не съм видял. Да при работата на терен е възможно да се допуснат и чисто механични грешки, които както виждаш в регистъра са коригирани, след направена справка както вече казах.
EXIIIT
Jr. Member
**

« Reply #7895 on: December 13, 2016, 09:55:54 AM »

Къде отиде Аборигенчето ....да ми оправи деня Wink
aborigen
Sr. Member

« Reply #7896 on: December 13, 2016, 11:26:35 AM »

Къде отиде Аборигенчето ....да ми оправи деня Wink
Тука съм и изчаквам да видя кво още ще измислят. biggrin
Трима човека знаят много за кучетата във България и немогат никога да се объркат.Някой ако не е слушал добре това си е негов проблем.
Това са.
Славейко Балджийски. cheers
Ники Величков. cheers
Ефтим Стамболов. lol
Това са хората запомнете ги biggrin
rex
Hero Member

« Reply #7897 on: December 13, 2016, 13:47:49 PM »

Рекс, казах "ако някой даде по точна информация ". До сега от тяхната - на производителите, информация по подробна,  и подписана, не съм видял. Да при работата на терен е възможно да се допуснат и чисто механични грешки, които както виждаш в регистъра са коригирани, след направена справка както вече казах.
Добре де, в духа на горната хипотеза - утре идвам аз и ти казвам, че имам съвсем различна версия за дадено куче. Водя си трима свидетели, всички се подписваме с по две ръце. Как се преценя чия информация е "по-точна"? В случая изобщо не визирам производителите на Кашо и неговите потомци, а начина по който се удостоверява събраната информация.
Защото има го и този много важен момент, че информацията се подава от различни хора, ама родословието се издава от МАКК и именно то е гаранция за произхода на дадено куче. А не нещо друго.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #7898 on: December 13, 2016, 13:58:36 PM »

Винаги приоритет има производителя! Другите хипотези само могат да допълнят неговата информация, и то след стиковка с него самия,  но не и да я изместят напълно в коренно различна посока! Така се процедира.
rex
Hero Member

« Reply #7899 on: December 13, 2016, 14:15:18 PM »

Аз другата част от момента имам предвид, по-скоро. Как да го обясня по-образно, за да ме разбереш. Пример - вкарва се ново за МАКК куче - както Шабан, за Гривчо се говореше евентуално. Тези кучета не са произведени в рамките на МАКК. Още повече, че производителя им е неизвестен в повечето случаи. Там как се процедира, щото нещата са далеч по- на сляпо?
В смисъл кой е органа, който преценя че това куче буквално ще бъде признато за породно каракачанско, а другото примерно няма? Реално решение на един човек ли е това или се следва някаква разписана процедура?

ПП И по отношение на горното - хипотетично някога си, се установява "пробив" в родословието на някое куче. МАКК казва, че такава е информацията от производителя. Ама родословието го е издала асоциацията. Тя по какъв начин би отговаряла за въпросния пробив?

aborigen
Sr. Member

« Reply #7900 on: December 13, 2016, 15:28:03 PM »

Винаги приоритет има производителя! Другите хипотези само могат да допълнят неговата информация, и то след стиковка с него самия,  но не и да я изместят напълно в коренно различна посока! Така се процедира.
О ама незнаех че Ники е производител на тия кучета. lol lol lol
Сега да ви кажа кой ги е пройзвел.
Първо за Кашо.
Шаро взет от Спас Тунев.
Джили е на Гошо от Широки дол.
Калина на Гошо от Широки дол
Кашо Караман Канджа Кузман и една сестра имаха във Продановци си ги е произвел Гошо от Широки дол.
Куна са си я произвели Боре и Пепи Яневите във Долна Баня.Те си знаят Бащата кой е.И майката.
Огнян Терзийски я взима като кутре и я гледа до определена възраст и я подарява на Ники.
Та пройзводителите са други хора. lol lol lol
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #7901 on: December 13, 2016, 15:52:08 PM »

Говорим за кучетата родени при тях а ако са взели по старите си кучета то те могат да кажат информация за техния произход.  Едва ли Ники и Влади навремето биха взели ей така на сляпо куче в двора си. Пак казвам - това е информацията с която разполагаме и счетам че е достатъчно достоверна. А и друго - все пак основоположника на линия е това куче което все пак е показвано, виждано, и е развъждано по него самия. Ако говорим за куче със неизвестен производител се процедира както е посочен в правилника за селекция и развъждане,  като винаги обаче може да се изкопчи някаква информация която да послужи за отправна точка за по нататъшно търсене.
« Last Edit: December 13, 2016, 15:53:47 PM by kennel Vucho » Logged
kotrag
Newbie
*

« Reply #7902 on: December 13, 2016, 16:04:03 PM »

абе на всички им е ясно как стават нещата ама си мълчат послушно
всичко е отзад напред първо сегашните кучета и после се напасват нещата назад както е удобно
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #7903 on: December 13, 2016, 16:04:20 PM »

И все пак да уточним че времето на кучета аборигени вече отдавна е отминало. Няма начин да не може да се открие каквато и да е отправна точка за търсене!
Ariman
Hero Member

« Reply #7904 on: December 13, 2016, 16:06:49 PM »

Толкова предпразнично и весело е станало тук, че никакво коригирование не поможет прямо сейчас. biggrin

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Pages: 1 ... 525 526 [527] 528 529 ... 589
  Print  

Jump to: