Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 05, 2025, 04:20:57 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 514 515 [516] 517 518 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2545813 times)
0 Members and 75 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #7725 on: December 01, 2016, 08:22:34 AM »

Продължавам да настоявам постовете които са изцяло насочени към разясняване на междуличности отношения да бъдат изтрити от тази тема!  Имате телефони, скайп, вайбър и други варианти за комуникация от такъв род! Нека не  превръщаме този специализиран форум, в място с пет букви, служещо за отделяне на телесни отпадъци!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #7726 on: December 01, 2016, 08:40:10 AM »

A той стои с двете си уши и гледа, гледа все по-мрачен и замислен.......!?!   confused

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #7727 on: December 01, 2016, 09:32:38 AM »

Каквито хората, такъв и форума.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #7728 on: December 01, 2016, 09:46:15 AM »

Не може всеки път, когато нещата се назовават с истинските им имена, да се правим , че не се е случило. Или търсим вариант да вървим заедно напред или не.  Не мисля, че сме чак толкова много, че да се гаврим един с друг, но медала винаги има две страни. И защо да се трие?! Защото колегата ми иска 500 лв да заплодя кучка от МАКК с проследено родословие до 9-то коляно. И когато кажа, че това не е ОК и ми се опонира неграмотно, това ли е организация, това ли е структура, да не мога да заплодя при нормални условия кучка?! Това не е ОК. Да се натискам ли -не, но ми тъжно и жал за кучето, което не е виновно!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #7729 on: December 01, 2016, 09:57:11 AM »

Не може всеки път, когато нещата се назовават с истинските им имена, да се правим , че не се е случило. Или търсим вариант да вървим заедно напред или не.  Не мисля, че сме чак толкова много, че да се гаврим един с друг, но медала винаги има две страни. И защо да се трие?! Защото колегата ми иска 500 лв да заплодя кучка от МАКК с проследено родословие до 9-то коляно. И когато кажа, че това не е ОК и ми се опонира неграмотно, това ли е организация, това ли е структура, да не мога да заплодя при нормални условия кучка?! Това не е ОК. Да се натискам ли -не, но ми тъжно и жал за кучето, което не е виновно!

Трайко, тука не си прав. И на други хора са им искали по 300 и по 500 лв за заплождане, но не го правят национален проблем. Всеки развъдчик си преценява кое, как и колко, относно запложданията. Да не говорим че има случаи в които направо се казва не и до там с мерака да заплодим на някое куче. Уважението минава и през зачитане на решенията на колегите, въпреки че на нас не ни се нравят. Толкова по въпроса междуличностни отношения между колеги. Събрали сме се не да се обичаме, а да вършим някаква работа, водени от общи цели. И не мога да разбера защо всяка дискусия преминава в междуличностни търкания, а не се води по същество.
vano
Guest
« Reply #7730 on: December 01, 2016, 10:00:52 AM »

A той стои с двете си уши и гледа, гледа все по-мрачен и замислен.......!?!   confused

Много добро куче, според моите разбирания и това което се вижда от снимката!
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #7731 on: December 01, 2016, 10:01:21 AM »

Казах малко ти исках! Стига рева за тия пари,не са всичко Wink За кое куче ти е жал бре олигофрен,за Шабанката ли? Че ти на живо не си го виждал бре  biggrin А така грамотно ще ти опонирам кат се видим,че няма да ти се вярва Smiley

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #7732 on: December 01, 2016, 10:38:20 AM »

Двете уши на кучетата по Кашо се режат, защото в повечето случаи имат висок постав. Просто и ясно.
Това се е превърнало в някаква традиция. Кучетата по Кашо са, с малко изключения тясно инбредирани във времето. това е затвърдило този им недостатък. От друга страна обаче, е запазило други качества, и екстериорни и такива на характера, които са доста ценни в наши дни. Защо им се купират ушите и днес- ма по добре изглеждат без уши, факт неоспорим!

Нещо не мога да се съглася  , малко по напред КараКитан даде не лош пример ,а ако се загледате дори и в снимките на още няколко от по известните мъжки кучета по тази линия ще се забележи че и те са си с две ушета , по скоро както и при всички останали така и там  практика си е да си режат едното ухо , а колкото до премахването и на двете ушета там във времето назад ,според мен си има малко по странична причина (говоря за конкретния случай ) . А че  при кашовците си има  по висок постав на ушите при определени кучета си го има , но не всички са с проблем в тази насока .
« Last Edit: December 01, 2016, 10:39:47 AM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #7733 on: December 01, 2016, 10:50:43 AM »

Подготвих едно малко материалче - надявам се че ще бъде полезно!

Рязането на ушите (купиране) при кучета от така наречените "ползвателни" породи се губи далеч назад във времето. Кога точно и от къде е започнала тази практика никой със сигурност не може да твърди. При овчарските кучета от района на Азия съществуващата традиция е датирана най- рано във времето. Това е изображение от сребърен съд датиран отпреди 4 000 години открит при разкопки в Северен Афганистан. Изобразява пастири и овчарски кучета с видимо отрязани уши и опашки, използвани като работни кучета.

Интересно е да се отбележи че рязането на двете уши почти изцяло, без почти никаква стърчаща част от ушната мида, е характерно за ареала на разпространение на Средноазиатските овчарски кучета в цялото им разнообразие - Туркменски, Афганистански, Таджикски и т.н., както и за обширните ареалите на Кавказките овчарски кучета,  та чак до Евро-Азиатската част на Турция с характерните за тези райони породи - Акбаш, Кангал и куче от Карс, а също и описаните като Юрушки кучета. Никъде при тези ареали обаче не се срещала традиция да се реже по едно ухо и то наполовина, така че да остане част от ушната мида както е характерно за овчарските кучета от района на Балканите. Една от основните причини за тази практика на рязане на ушите изцяло а някъде и на опашките много автори обясняват като превенция от евентуални захапвания при схватки с хищници. Известния изследовател на аборигенните овчарски кучета на Азия Алихон Латифи, обаче в едно свое изказване, търси и друга евентуална причина, останала скрита през вековете, и той счита този акт, по скоро като въпрос със суеверен характер останал от далечното минало. Интересно е също да се спомене факта че в Монголия и Тибетското плато, където е ареала на разпространение на преките родственици на азиатските овчарски кучета пазачи на стада - Монголския Банхар и До кхи, не е разпространена традицията да се режат уши и опашки.
В древна Европа практиката да се режат уши и опашки може да се срещне в редица древни изображения на кучета използвани за лов на едър дивеч. Това е изображение от римска мозайка от град Помпей в Древен Рим. Ясно е видимо късо отрязаните опашка и уши на кучето.

Навлизането на така наречените бойни кучета определяни като молоси, използвани както за военни действия, така и за боеве на арените в древна Европа, поставят началото на практиката на рязането уши и опашки, която се запазва при някои породи считани за техни наследници, чак до нашето съвремие. Но отново не виждаме изображение на куче с едно отрязано ухо, както е традицията която се среща при овчарските кучета пазачи на стада на Балканите.
Средно и Южно европейските породи кучета спадащи към овчарските кучета пазачи на стада, в древността също е възприета практика да се режат ниско и двете уши.
Пиринейски Мастиф - оригинален тип, късокосмест вариант.

Съвременен работен вариянт на Испански мастиф (лупоиден тип)

Съвременен работен вариант на Испански мастиф (междинен тип)

Работен вариант на Испански Мастиф (молосоиден тип)

Съвременен работен вариянт на Маремано-абрузко овчарско куче

Работен вариант на Абрузко овчарско куче, стар тип

Работен вариант на Мареманско овчарско куче, стар тип

Традицията на рязане на ушите на овчарските кучета пазачи на стада, използвани по предназначение продължава в различните ареали на разпространение на породите в Европа.
По по различен начин стои въпроса с традицията на рязане ушите при овчарските кучета на Балканите. Рядко може да се срещнат стари фотографии на овчарски кучета от този ареал с две ниско отрязани уши. Практиката сред овчарите, превърнало се в традиция, е да се реже по едно ухо, и то не ниско до главата, а до половината, така че да остане половината от ушната мида изправена нагоре. Този похват задължително трябва се отдиференцира от традиционното рязане на ушите при азиатските и някои от европейските овчарски кучета пазачи на стада. При търсене на причината за точно такъв подход при рязането на ухото,  сме срещали различни версии при разговори със стари овчари - едни твърдят че кучето ставало по злобно, други считат че подобряват слуха му, а от там и виждат начин да подобряват ефективността при защита на стадото, други използват рязането на ухо просто като вариянт на наказание, при "тежко провинение на кучето" (отделяне от стадото, захапване на животно от стадото, и т.н.). Интересен е фактът че такава традиция (рязане на едно ухо) се среща само сред овчарските кучета на Балканите.

Карпатин -  стар тип, работен вариант (Румъния)

Буковина - стар тип, работен вариянт (Румъния)

Шарпланинци - стар тип, работни вариянти от Македония

В нашата страна традиционно овчарите режат по едно ухо на Каракачанските кучета. Рядко, но се срещало, и двустранно високо отрязани уши при тази порода.

Снимка на български граничари с Каракачанско куче с две високо отрязани уши 1912 г.

Каракачанско куче с две високо отрязани уши от края на 80-те години.

« Last Edit: December 01, 2016, 12:28:18 PM by kennel Vucho » Logged
Khagan
Jr. Member
**

« Reply #7734 on: December 01, 2016, 10:51:19 AM »

Пречи ли нещо на самото куче тея високи уши та всички са против тях?  no Ако е само до мода - това че на един му харесва кучето да е с едно ухо на друг може да му се вижда грозно.

Upton Sinclair: 'It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it...
vano
Guest
« Reply #7735 on: December 01, 2016, 11:28:57 AM »

Пречи ли нещо на самото куче тея високи уши та всички са против тях?  no Ако е само до мода - това че на един му харесва кучето да е с едно ухо на друг може да му се вижда грозно.

Проблема с високите уши е чисто екстериорен. Не съм чел или чул до сега някой да спомене, че формата, постава и големината на ухото имат пряко въздействие върху работните качества на кучето Smiley

Не знам и какви са били доводите в стандарта да се запише че нашите кучета са с ниско поставени уши, след като, по мои наблюдения, на по-голяма част от кучетата ушите са разположени на нивото на очната линия или леко над нея. Много рядко може да се види каракачанско куче с постав под тази линия (ниско поставено ухо, както е при сетерите или кокерспаниелите).

Съчетано със сравнително плоските чела, характерни за нашите кучета, леко по-високо поставените уши, особено когато са по-малки, са или пречупени или недобре прилегнали към главата. Това са си моитете заключения на база кучетата които съм виждал, колкото и малко да са те.
Khagan
Jr. Member
**

« Reply #7736 on: December 01, 2016, 11:53:19 AM »

Проблема с високите уши е чисто екстериорен. Не съм чел или чул до сега някой да спомене, че формата, постава и големината на ухото имат пряко въздействие върху работните качества на кучето Smiley

Не знам и какви са били доводите в стандарта да се запише че нашите кучета са с ниско поставени уши, след като, по мои наблюдения, на по-голяма част от кучетата ушите са разположени на нивото на очната линия или леко над нея. Много рядко може да се види каракачанско куче с постав под тази линия (ниско поставено ухо, както е при сетерите или кокерспаниелите).

Съчетано със сравнително плоските чела, характерни за нашите кучета, леко по-високо поставените уши, особено когато са по-малки, са или пречупени или недобре прилегнали към главата. Това са си моитете заключения на база кучетата които съм виждал, колкото и малко да са те.
Значи трябва да се смени стандарта  Roll Eyes

Upton Sinclair: 'It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it...
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #7737 on: December 01, 2016, 12:34:30 PM »

Трайко, тука не си прав. И на други хора са им искали по 300 и по 500 лв за заплождане, но не го правят национален проблем. Всеки развъдчик си преценява кое, как и колко, относно запложданията. Да не говорим че има случаи в които направо се казва не и до там с мерака да заплодим на някое куче. Уважението минава и през зачитане на решенията на колегите, въпреки че на нас не ни се нравят. Толкова по въпроса междуличностни отношения между колеги. Събрали сме се не да се обичаме, а да вършим някаква работа, водени от общи цели. И не мога да разбера защо всяка дискусия преминава в междуличностни търкания, а не се води по същество.
Напротив, повтарям, как вършим някаква работа заедно, като гледаме да не я вършим заедно! И ако член на МАКК иска да заплоди на куче от член на МАКК има правило, едно кутре. Нямам интерес към кучката, ОК, 300 лв. -да, ама 500 лв., егати колега, егати организация.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #7738 on: December 01, 2016, 12:35:55 PM »

При описанието в стандарта, при определяне на постановката на ушите при каракачанеца, се взима предвид мислената линия свързваща носната гъба със средата на окото, при поглед отстрани. При спокойно състояние ухото е ниско поставено, ако се залавя на, или под тази линия. Не мисля че така погледнато, определението за ниско поставено ухо, задължително налага промяна на стандарта. Wink Иначе вариянтите които Вано е описал са доста често срещани
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #7739 on: December 01, 2016, 12:39:39 PM »

Напротив, повтарям, как вършим някаква работа заедно, като гледаме да не я вършим заедно! И ако член на МАКК иска да заплоди на куче от член на МАКК има правило, едно кутре. Нямам интерес към кучката, ОК, 300 лв. -да, ама 500 лв., егати колега, егати организация.

Нещо не разбрахте ли! На какъв език пиша та не ме разбирате! Вижте се и се разберете веднъж, завинаги! Продължавам да настоявам всички тия постове да преминат в темата Размисли и страсти, или да бъдат изтрити! Вано, мисля че имаш администраторски възможности да направиш това.
Pages: 1 ... 514 515 [516] 517 518 ... 589
  Print  

Jump to: