Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 04, 2025, 17:50:38 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 509 510 [511] 512 513 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2542674 times)
0 Members and 58 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #7650 on: November 29, 2016, 18:16:33 PM »

Тошко, не знам защо приемаш мнението на Ariman като заяждане, след като той зададе нормален въпрос, на което му се отговори с откровено лигавене. А и цитира препратки към Устав, Правилник и т.н., които в крайна сметка са задължителни след доброволното им приемане и наистина би следвало всеки, приел принципите на асоциацията за лична кауза, да ги спазва. Предполагам знаеш по-добре от мен до какво могат да доведат хроничните изключения от приетите правила. Особено ако някой ги прави не като теб с "естетични" подбуди, а напротив - с умишлено преднамерени такива. Не е пичовско някак, когато някой  поощрява  положителните страни в нечия работа да бъде адмириран, а пък виждайки неща, които според него са пропуск или минус - веднага да бъде "нахранен" и заклеймен.
А той по същество не каза нищо различно от последните два поуста на д-р Вучков. Ако се върнем назад в страниците, лично към теб и точно по този въпрос, мисля е изразявал същото мнение и друг път. А пък това, че правенето на нещо винаги е по-добро от неправенето му, изобщо не е задължително.
ПП Относно въпроса с купирането, мисля че добър пример е добермана, за който скоро беше станало въпрос в разговор между Ariman и Атила. След 2003 г. (ако не се лъжа), след като купирането бе забранено, породата придоби на практика изцяло нов облик. Представи си колко е било трудно за развъдчиците в Европа (изключвам от това руснаците, по разбираеми причини) да приемат генерално различния екстериор на породата след забраната. Въпреки всички "за" купирането, подкрепени и от естетика, и най-вече от практика, те го правят. Просто спират да купират. Днес едва ли ще видиш 6-7-8 годишно купирано немско куче, ако и тази порода да е един от флагмените на германската кинология и сигурно най-пострадалата от забраната. Но те селектират и продължават напред. Спазвайки изискванията.

Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #7651 on: November 29, 2016, 18:27:14 PM »

В последно време наблюдавам различно поведение от Ариман,но как и да е! Аз темата с ушите съм я коментирал и преди,та мисля сме се разбрали кой какво мисли! За примера с добермана-ще ми е интересно да видя как ще забраниш на бай Петко от Горно Нанадолнище,да реже ушите на работните си кучета при условие че това си е овчарски обичай Smiley

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Ariman
Hero Member

« Reply #7652 on: November 29, 2016, 19:10:49 PM »

Тошко, знаеш ли кое е най-лошото, че след всичко, което се изговори и след примерите, които ти се дадоха(със закони и породи) ти продължаваш да си убеден, че си прав. Това всъщност е проблема - манталитета на развъдчика и начина на мислене под похлупак. Спокойно, знам че и на Луната да те кача, ти пак ще си знаеш своето и ще си убеден, че това е Марс.

Разберете, вас не трябва да ви касае бай Пич от някаква забравена от Бога паланка, той е бита карта и заварено положение. Като онази кучка ветеранката с 2-те резнати уши, дето стана шампионка на изложба, нейните уши са отрязани преди 10 години.
Лошото е, когато млади хора продължават да правят едни и същи глупости, без мисъл, само защото бай Пич от някаква забравена от Бога паланка правел така приживе. Трябва да сте повече от това.

А когато членуваш, доброволно в една органицазия - т.е. дойдеш и кажеш "Пичове, имам доброто желание да гледам кучета и да помогна за съхранението на породата!", дори не трябва да стои въпроса как ще ме накажете, ако не спазвам правилата, то трябва да е ясно, че ти ще ги спазваш, защото те са част от пътя за съхраняването на породата каракачанско куче.

Съвсем просто е, сега ако спрете да ги обрязвате, след 3 поколения ще пишат стандарт по тях, а ако ли не виждаш какво става - Кашо отдавна не е жив, вие гледате негови внуци и правнуци, ушите продължават да са си смачкани и вие продължавате да си ги режете, селекция 0.

Божко казва елиминация на конкретни животни щяло да доведе до задънена улица и веднага се сещам за легендарната, безкомпромисна селекция на първоначалното развъждане на Драганов, ми че то повече от половината от поголовието е с тоя произход в момента, това ако е задънена улица, здраве му кажи.

Без лоши чувства, младо момче си, при добро желание имаш време да научиш много. Остани си със здраве и ако нещо те бърка личността ми, на лични, знаеш как се прави.
« Last Edit: November 29, 2016, 19:13:32 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #7653 on: November 29, 2016, 19:16:32 PM »

Ехеее чак селекция 0  lol По-добре смачкани уши,ама сърцето-сърце,мое мнение Smiley

Ariman
Hero Member

« Reply #7654 on: November 29, 2016, 19:26:18 PM »

Казах ти, че си знаеш твоето, нали?  lol
Бих ти предложил да работиш и за двете, ама ще ти стане много сложно, давай ги по детайли, пък вземем, че един ден докараме цялостен облик.
И за последно ще се пошегувам и надявам се, ще ме разбереш - чудя се къде ги мерите тия сърца, навързани по синджирите и в каците ли? lol

Поздрави,
« Last Edit: November 29, 2016, 19:28:45 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #7655 on: November 29, 2016, 19:30:40 PM »

Аз ако не си знаех моето,нямаше да съм аз  cheers Както казах преди време,времето ще покаже дали сме на прав път или не. Мерим ги,днес по каците утре по кошарите  Wink

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #7656 on: November 29, 2016, 19:37:14 PM »

Бре,бре, чичковците/явно така искате да си говорим/ били много докачливи biggrin
Какъвто въпроса - такъв и отговора, а като се замисля не съм и длъжен да отговарям Wink Защо били отрязани - ми защото така съм решил, кучето е мое и ако искам и главата ще му отрежа, пък вие ако искате и на арменския поп се оплачете и до европейския съд пишете и т.н. Значи топките може да им се режат, ама виж ушите са по-ценни и е жестоко и престъпно....... Много зор и рев за тия правила и все от хора, които ни кучета имат, ни общо с МАКК, ама иначе мнооооого загрижени.... Загинахте с това пусто признаване от FCI и отварянето на световния пазар...
Трайко, аз по изложби не мисля да го водя, та това че не биха го допуснали, заради липсата на уши, не ме бърка. Предпочитам да имам куче без уши ама Куче, отколкото уши без куче smile
Вано, всеки има право на мнение, но не и да го налага на останалите, както се опитват някои "колеги".

П.П. Я да питам - кавказците без уши ли се раждат? Или при тях стандарта позволява рязането? И ако го позволява, че не съм запознат, това че някой си решил нещо си да се реже и го записал черно на бяло - прави ли го правилно? Или те не са кучета, не изпитват болка и т.н.?

П.П. №2 - Аримане, най-добронамерено те каня ти сам да дойдеш и да му премериш сърцето на ашладисания кутрак, ама да не стане така, че той да премери кацата с тебе smile
« Last Edit: November 29, 2016, 19:42:51 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Habits
Hero Member

« Reply #7657 on: November 29, 2016, 19:55:50 PM »

Аз мисля, че в думите на Ариман има много резон. В края на крайщата има правилник по който трябва да се водим. Рязането на ушите реално няма да заличи екстериорния недостатък, а ще го прикрие. Това прикриване трябва да продължи завинаги, ако се процедира така.
Коментарите на Ариман според мен са градивна критика, от която може би е добре все пак да се вземе поука.
Само не мога да разбера защо нападнахте точно Тошко и Краси. Едва ли някой им е напомнил, че рязането на ушите противоречи с правилника. Случва се на всеки да пропусне някои неща от целия устав. Аз също не бях запознат точно с тази точка.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #7658 on: November 29, 2016, 21:18:56 PM »

Божко казва елиминация на конкретни животни щяло да доведе до задънена улица и веднага се сещам за легендарната, безкомпромисна селекция на първоначалното развъждане на Драганов, ми че то повече от половината от поголовието е с тоя произход в момента, това ако е задънена улица, здраве му кажи.

Не ми е работа да коментирам чужда работа и селекция ,но ако започнем да се вглеждаме то съм сигурен че както там ,така и при  всяка една селективна работа ще има над какво да се спрем и да коментираме , че и то няма да са  едно или две неща които да имат еднаква тежест , но е и нормално (поне според мен ,защото идеално няма и по хубаво че няма ) . Това със елиминацията на дадени кучета , заради даден недостатък ,аз отичам като голяма грешка , поне съм се убедил в това лично и съм имал може би лошия късмет  да го наблюдавам този процес на няколко места със спирането от разплод , бракуване и т.н. Във връзка с купирането на едно или две уши - Може би  е традиция или нещо повече  , но тази практика си я  е имало и преди мен ,вас ,нас и тях от незнайно колко десетилетия и генерации по нашите ,че и по другите страни и не мисля че трябва да спира с нас ,независимо дали на повечето им харесва или не .
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #7659 on: November 30, 2016, 00:56:03 AM »

Купирането на уши:
- не е съвсем забранено от закона, защото там е оставена вратичка, че може да се направи по съображение на ветеринарен доктор. Просто формална условност, която е лесно постижимо да се документира, при желание на собственика.
- не е изрично упоменато като недостатък в стандарта, но се подразбира косвено от пасажа: " Всяко отклонение от гореизложеното следва да бъде считано за недостатък, който ще бъде санкциониран в зависимост от степента на изявата му."
- на изложба при оценка в ринга се отчита като равносилно на наличие на недостатък във форма или постановка на ушите. Приема се, че собственика на кучето се опитва да прикрие недостатък с купиране. Същото важи и за интервенции по опашката.
- в линия "Кашо" се е правило с естетически подбуди само на кучета с некоректно поставени уши. Когато ушите са ОК те не са купирани. За справка вижте например снимки на Вежди, син на Къшо.

Тошко е от редовните участници в изложбите на МАКК. Прие като лична кауза съхраняването на линията на Кашо.  Лесно може да се види как върви селекцията му, както и работата по постепенното елиминиране на типичните недостатъците на линията. Аз лично адмирирам усилията на всеки, който не го е страх да се заеме със съхраняване на кучета/линии, които не са идеални по всички параметри, но имат ценни типични за породата качества.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
no member
Newbie
*

« Reply #7660 on: November 30, 2016, 06:21:16 AM »

Не мога да не изразя несъгласието си с някои неща, изкристализирали в следните съждения:
1. Развъждането на кучета с еднакъв недостатък не го затвърждава, както някъде по-нагоре мернах;
2. Ограничаване развъдната дейност с кучета, на които не им "лягат" добре ушите, във връзка с т.1 е неуместно;
3. ОРД също реже уши мисля, та е интересна неговата обосновка по този въпрос;
4. Въпреки многото кучетии, кучета малко. Не ми се мисли ако започне този по-строг подбор на кучета за развъждане.
rex
Hero Member

« Reply #7661 on: November 30, 2016, 06:42:51 AM »

Бре,бре, чичковците/явно така искате да си говорим/ били много докачливи biggrin
Какъвто въпроса - такъв и отговора, а като се замисля не съм и длъжен да отговарям Wink Защо били отрязани - ми защото така съм решил, кучето е мое и ако искам и главата ще му отрежа, пък вие ако искате и на арменския поп се оплачете и до европейския съд пишете и т.н. Значи топките може да им се режат, ама виж ушите са по-ценни и е жестоко и престъпно....... Много зор и рев за тия правила и все от хора, които ни кучета имат, ни общо с МАКК, ама иначе мнооооого загрижени.... Загинахте с това пусто признаване от FCI и отварянето на световния пазар...
Трайко, аз по изложби не мисля да го водя, та това че не биха го допуснали, заради липсата на уши, не ме бърка. Предпочитам да имам куче без уши ама Куче, отколкото уши без куче smile
Вано, всеки има право на мнение, но не и да го налага на останалите, както се опитват някои "колеги".

П.П. Я да питам - кавказците без уши ли се раждат? Или при тях стандарта позволява рязането? И ако го позволява, че не съм запознат, това че някой си решил нещо си да се реже и го записал черно на бяло - прави ли го правилно? Или те не са кучета, не изпитват болка и т.н.?

П.П. №2 - Аримане, най-добронамерено те каня ти сам да дойдеш и да му премериш сърцето на ашладисания кутрак, ама да не стане така, че той да премери кацата с тебе smile
Не, не се раждат без уши кавказците. И в стандарта на породата е записано, че ушите традиционно се купират в страната на произход, като некупираните кучета се приравняват на тези с купирани уши. Подобен е и текста в стандарта на Средноазиатската овчарка.  Явно от "много рев и зор" си пропуснал обаче момента, че разговора бе не за FCI, а за разписаните правила на МАКК, която не е член на федерацията до колкото знам. С която явно имаш по-общо от нас, и които респективно те ангажират в някаква поне степен.
Относно бъчвите и сърцата, и едно 15-килограмово куче може да те качи на черешата, буквално. Или да ти надупчи гащите прилично.  Което нито ще го направи каракачанско куче, нито работно овчарско.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Александър Христов
Hero Member

« Reply #7662 on: November 30, 2016, 07:12:59 AM »

Малко на буря в чаша вода ми заприлича последната дискусия. Двама кашовци имам у дома, и двамата с уши (единия всъщност с едно и половина, в бой изгуби половин ухо Smiley. Ами грозотии са си с уши кашовци! Което по никакъв начин не ги прави непородни. Та ако във времето преди "законовата" селекция по естетически подбуди са се рязали и двете уши и Тошката е продължил традицията, какво толкоз!? Всички ние знаем за постава на ушите при Кашовци, така че Краси не го е направил с цел да подведе развъдната комисия!!  Така че закон има но той не трябва да се чете както дявола евангелието!
Така мисля аз.

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
EXIIIT
Jr. Member
**

« Reply #7663 on: November 30, 2016, 07:56:08 AM »

А каква е била целта навремето, овчарите да режат на кучето ушите??
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #7664 on: November 30, 2016, 08:15:13 AM »

Голяма дискусия за Кашо,а реално в кутрака на Краси,няма кръв от него  biggrin

Pages: 1 ... 509 510 [511] 512 513 ... 589
  Print  

Jump to: