Като начало Владо да каже,правени ли са някакви манипулации по-очите на това животно,капки,мехлеми и др.
Очите на тази девойка са доста червени в долната си част (въпреки че на тази това снимка не се вижда). В началото доста се притеснявах и потърсих мнението на различни хора, включително и ветеринарна клиника. За жалост за себе си така и не разбрах дали това е проблем и ако да - как да го лекувам. Преди около 5 месеца и слагахме мехлем, за жалост не помня името но ще го потърся и ще го споделя с вас. С това отговарям на въпроса на
Zahari.
В крайна сметка аз реших, че това зачервяване е нещо характерно за породата и спрях да нищя въпроса.
Ако някой разбира от такива проблеми с очите на кучето, ще съм му истински благодарен ако погледне тази мома и ми каже нещо по-конкретно - има ли проблем и какво мога да направя аз, за да бъде решен. По-конкретно визирам
Ariman.
За мен е важно ако кучето има някаква болест - да вземем спешно адекватни мерки.
Не съм специалист. Ще споделя за нашата Рита:
Сега е на 7 месеца и очите й, или и двете едновременно, или само едното, все така си сълзят, сега сълзите са чисти, без гноен секрет ... но
преди около 3 месеца започна нещото. В един момент се бяха възпалили доста = конюктивит: бялото беше зачервено, подпухнал долен клепач, толкова подпухнал, че смъкнал се надолу, сълзене, гурли, имаше и гноен секрет.
Капахме капки Торбакулин (цялото шишенце отиде, не помня но май купихме и 2-ро) и клепачът се вдигна, не е увиснал, сълзенето намаля и тъй .. сега, както пиша по-горе, сълзенето си е все още налице
Според доктора е от полените на тревите ... но къде има сега треви! пък и към настоящия момент не я разхождаме по здравословни причини ...
Билка лайка една супена лъжица в 100 мл. вода - сваряваш хибаво, стои 1 час и махаш билката, после си взимаш в една чаша малко от тая отвара, разреждаш с малко вода и с чиста марля триеш всяко око, с отделна марля отделно око - лайката има противовъзпалитено действие, може да помогне при слабо възпаление обаче, не и при нещо сложно
ние сега сме спряли с лайката, защото Рита се промени (откакто я лекуваме за друго) и не ни дава много да й правим интервенции, но ако се наложи пролетта пак ще подновим лайката