Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 24, 2025, 23:50:50 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 424 425 [426] 427 428 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2469079 times)
0 Members and 27 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6375 on: October 29, 2014, 09:17:52 AM »

Туньо съм го виждал многократно и винаги съм харесвал породната му глава. Междинен тип съчетаващ елементи от лупоидния и молосоидния.
vano
Guest
« Reply #6376 on: October 29, 2014, 09:28:47 AM »

Туняка голяма тиква е направил. Браво cheers
Habits
Hero Member

« Reply #6377 on: October 29, 2014, 10:04:32 AM »

cheers 

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6378 on: October 29, 2014, 10:21:31 AM »

Във връзка с коментара ми за вълчата захапка и нейния поразяващ ефект ви представям нагледно сравнение на череп от булмастиф приживе с тегло 70 кг, и череп на вълк с тегло приживе 45 кг. Прави впечатление почти еднаквата ширина на черепите при скуловите дъги, с леко преимущество за мастифа, но съществена разлика в ростралната ширина  при двата черепа. Ето къде се крие "ключето от барачката". Wink

vano
Guest
« Reply #6379 on: October 29, 2014, 14:01:39 PM »

Понеже сме на вълна глави, днес се опитах да щракна и моя дзвер. За разлика от брат си Туньо, Траян май по-към лупоидите го кара Smiley

« Last Edit: October 29, 2014, 14:01:52 PM by vano » Logged
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #6380 on: October 29, 2014, 14:18:03 PM »

Ето и от мен един лупоиден лисичоко-катеричок biggrin

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #6381 on: October 29, 2014, 14:20:18 PM »

....и още един лисичоко-катеричок...  lol

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #6382 on: October 29, 2014, 14:21:07 PM »

Ето и от мен един лупоиден лисичоко-катеричок biggrin

ако незнаех,че е Урса,щях да питам Риско ли е това  smile еднакви са ми в главите  cheers

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
vano
Guest
« Reply #6383 on: October 29, 2014, 14:22:44 PM »

Абе и двете ти кучки си имат главици, зарежи тая за катеричоците Smiley
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #6384 on: October 29, 2014, 14:31:34 PM »

А мен си ми харесват катерици, няма да ги впрягам или коля та да са по 100 кила smile
Глави си имат, без глави ли да ходят biggrin

lingo diesel
Full Member

« Reply #6385 on: October 29, 2014, 14:49:33 PM »

Троянските овчарки да не са бордър колитата, които развъждаха в Института по планинско животновъдство и земеделие, Троян?

Не знам, възможно е. Някакви местни трябва да са, защото всчки ги знаят, но дали са плод на някакъв опит да се подобрят местните кучета с бордър колито, дали са нещо друго не съм сигурен. Но, че някои от тях приличат доста на късокосмести бордъри е факт smile

Може ли да ги снимате някой път и да ги качите в някоя от темите да ги видим?
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #6386 on: October 29, 2014, 15:01:03 PM »

Може smile
Аз нямам такива, но един приятел има и като ходя в тях ще снимам Wink

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #6387 on: October 29, 2014, 16:28:17 PM »

Оги, механиката при вълчето захапване се основава на принципа на концентрация на голямата сила от мощните дъвкателни мускули, върху сравнително малката площ на дъгите при резците и кучешките зъби на горната и долната челюст. Вълците имат сравнително широка глава, силно развити скулови дъги, което е предпоставка за мощни дъвкателни мускили. Същевременно ростралната ширина на горната челюст е сравнително малка. Няма куче с подобно съотношение (освен може би Малиноа). Към това като се прибави и плътно подредените резци, без практическо никакво растояние между тях, и също подчертаната едрина на зъбите, става ясна причината за поразяващата вълча захапка. Като физическа сила захапката на вълка отстъпва на тази при широкоглавите породи кучета от рода на мастифите. Но като поразяващ ефект няма равна. Вълка захапва за да убие. Колкото по бързо толкова по добре - не му е силна страна дълготрайния хват. При продължителен хват и съответно борба се изразходва много енергия, да не говорим че при дългата схватка може жертвата да нарани хищника. Така че силата на вълчата захапка е в нейния поразяващ ефект, а не в продължителния хват, както разсъждаваш ти. Продължителния хват е характерен за кучетата с широка муцуна - питбул, дого аржентино, и т.н. Те са с висящи бърн, ако логиката ти е вярна то те не биха могли да държат жертвата си продължително време, което сам се сещаш че не е така. Пак казвам борбените качества са комплекс от много физически и психически характеристики. Поздрави.

Не съм много съгласен, че вълка не използва хват и задържане едновременно с възможност за интензивно дишане, което  му осигурява необходимия кислород за поддържането на мускулна енергия, защото това обикновено става след дълго, а понякога и изтощително преследване на набелязаната плячка. Неслучайно малките вълчета се обучават от най-ранна възраст на три неща - лов, задържане и убиване, като им се носи омаломощена, но все още жива плячка от родителите. Дори и в глутница как ще свалят кон, магаре, крава, сърна и т. н. ако няма точно премерен захват и задържане. Вълка атакува обикновено шията и местата в близост, за да може по-бързо да започне задушаването на жертвата, а понякога, зависи от животното, това продължава доста дълго и тези, които изпълняват тази роля трябва да употребят немалко сила и издръжливост за да успеят. Докато един или двама задържат отпред, другите разкъсват отзад. Известно е, че на вълците не им липсва наглост да нападат дори лосове, а лоса си е животно около два метра високо и тегло половин тон. Средно на десет опита един завършва с успех, а как ще стане това без задържане. Така че, не съм склонен да подценявам възможностите на вълчата муцуна в това отношение.
« Last Edit: October 29, 2014, 16:33:08 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #6388 on: October 29, 2014, 18:37:57 PM »

и тук изглежда малко по различен като че ли от предните показани негови снимки  biggrin

rex
Hero Member

« Reply #6389 on: October 30, 2014, 07:21:09 AM »

По скромното си мнение изцяло съм съгласен с д-р Вучков относно вълчия маниер на лов. До колкото ми е известно този хищник убива дребните жертви максимално бързо, най-често с прекъсване на вратна артерия, а едрите обезкървява с разкъсващи захапвания. Неговият лов не е като на котките (особено на лъвския прайд) -  със стопер, който да задържа едрото животно до окончателното му задушаване.
И в крайна сметка основната разлика от кучето е, че вълкът е диво животно. Той убива за да се храни. Всеки път,  докато е жив.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Pages: 1 ... 424 425 [426] 427 428 ... 589
  Print  

Jump to: