Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 24, 2025, 20:36:53 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 422 423 [424] 425 426 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2468945 times)
0 Members and 24 Guests are viewing this topic.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #6345 on: October 28, 2014, 10:54:44 AM »

А защо трябва да се работи целенасочено към определен тип глави? Целта не е ли да се съхранят типовете на отделните линии?

А като се спомена за биткаджии, какво можем да кажем за така наречените кашовци, чувал съм че нямат задна в това отношение, а главите им са определено "пили" както биха се изразили видни кинолози Smiley

При определен процент от  кучките по тази кръв се наблюдават по леки глави, но при някой, а при мъжкарите които са си от този сой не бихме могли да говорим за пили, виждал съм доста бих казал мъжки кучета по тази кръв и в никакъв случай немога да кажа че са с леки глави . Доста голям процент също от по старите кучета от този сой са и с доста стабилни габарити ,просто не им личи тъй като са доста кучета и гледането понякога е трудно.  По отношение на качествата съм имал късмет да наблюдавам какво правят и в голям процент са бойци, но не всички, тъй като съм виждал и да отстъпват пред други кучета и да дават назад.
« Last Edit: October 28, 2014, 10:58:59 AM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
vano
Guest
« Reply #6346 on: October 28, 2014, 11:43:54 AM »

Опитвате се да ме убедите в нещо, което съм видял с очите си. Искате да кажете че кашовците не са лупоиден тип глави?

« Last Edit: October 28, 2014, 11:48:30 AM by vano » Logged
vano
Guest
« Reply #6347 on: October 28, 2014, 12:00:52 PM »

Може би трябва да дефинираме какво значи лупоиден тип глава. Едва ли под това понятие се разбира глава на пинчер. Нормално е за КК челюстите да са масивни, зъбите да са големи, но това не пречи формата на главата да е конус и да е сравнително суха, със стегнати бърни и клепачи. Но може и да бъркам.
« Last Edit: October 28, 2014, 12:01:29 PM by vano » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6348 on: October 28, 2014, 12:05:07 PM »

В посладно време считам че се злоупотребява с т.нар "лупоиден тип" глави. Едва ли не колокото кучето е с по остра и тънка муцуна го определяме като такова. Това е плоскост по която не трябва да се пускаме! Не бива да се отива към изнежване на типа! Ако вълците от Европа и Северна Америка са с такива муцуни и глави, тежко им и горко!
Не знам Вано дали си виждал Кашо наживо, но беше много здраво куче с масивна костна система, и в същото време със сравнително дълга глава но с мощни плътни челюсти. По скоро междинен тип от колкото лупоиден....
ако говорим вече при силно инбредните екземпляри при които вече инбридинга е в неразумни нива, е нормално да се получава изнежване на типа, което е признак за непровилно водене на селекцията. Това вече не може да се оправдава с "лупоидния типаж"!

vano
Guest
« Reply #6349 on: October 28, 2014, 12:12:11 PM »

Е аз точно това питам - кое точно е лупоидния тип - лисица или вълк. И след като вълка има пропорции на главата по-големи от средните за линия Мечо, защо трябва под лупоиден тип да разбираме кучета с по-изнежени глави от Мечо, а тези с пропорции като на вълците да определяме за междинен. Все си мисля че спокойно може да има кучета с подобни на вълчите глави и да са достатъчно сухи. И не трябва ли точно те да са лупоиден тип?
« Last Edit: October 28, 2014, 12:15:27 PM by vano » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6350 on: October 28, 2014, 12:26:05 PM »

Точно това се опитва да обясня, но явно не си ме разбрал - пропорциите на главата, а не размера и определя главата като лупоиден тип. Лисиците, и койотите, и чакала също са лупоиди. При кучета от лупоидния тип лицевия дял е равен на мозъчния по дължина, формата на муцуната е клиновидна със стесняване към носа. Но това не означава че кучета с прекалено нежни глави със слаба костна система трябва да се толерират, защото видите ли те са от "лупоиден тип". Не, нека да са лупоиден тип, но да са с изразен полов диморфизъм. Да има достатъчния обем на муцуната с достатъчно широка долна и горна челюст.

vano
Guest
« Reply #6351 on: October 28, 2014, 12:32:44 PM »

С това вече съм съгласен, което може би трябва да раздели главите малко повече. Тип - лупоиден или молосоиден, разер - тежка, лека, междинна.
« Last Edit: October 28, 2014, 12:33:05 PM by vano » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6352 on: October 28, 2014, 17:11:12 PM »

Според мен трите вътрепородни типа глава са напълно достатъчни, и доста цялостно обхващат вътрепородното разнообразие. Останалото е посочено в стандарта в раздел недостатъци:
''- недостатъчно масивна и широка глава
- зострена муцуна''
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #6353 on: October 28, 2014, 18:02:37 PM »

В посладно време считам че се злоупотребява с т.нар "лупоиден тип" глави. Едва ли не колокото кучето е с по остра и тънка муцуна го определяме като такова. Това е плоскост по която не трябва да се пускаме! Не бива да се отива към изнежване на типа! Ако вълците от Европа и Северна Америка са с такива муцуни и глави, тежко им и горко!
Не знам Вано дали си виждал Кашо наживо, но беше много здраво куче с масивна костна система, и в същото време със сравнително дълга глава но с мощни плътни челюсти. По скоро междинен тип от колкото лупоиден....
ако говорим вече при силно инбредните екземпляри при които вече инбридинга е в неразумни нива, е нормално да се получава изнежване на типа, което е признак за непровилно водене на селекцията. Това вече не може да се оправдава с "лупоидния типаж"!

Докторе,ако Кашо и кучетата по него са ''междинен тип'',дайте пример за куче ''лупоиден тип''
« Last Edit: October 28, 2014, 18:03:01 PM by todor_govedarci » Logged

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6354 on: October 28, 2014, 18:03:59 PM »

Тошко виж два поста по нагоре.
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #6355 on: October 28, 2014, 18:18:30 PM »

Тошко виж два поста по нагоре.
Извинете,но не намирам конкретен пример. Бихте ли посочил отново

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6356 on: October 28, 2014, 18:27:06 PM »

На снимките са Караман от Триград, Караман на С.Пейчев, и Мурад от Белово. Към тях може да се прибави и Мечо Караборун.
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #6357 on: October 28, 2014, 18:54:22 PM »

На снимките са Караман от Триград, Караман на С.Пейчев, и Мурад от Белово. Към тях може да се прибави и Мечо Караборун.
за тях никой не би и спорил че са "лупоиден тип",но според мен и Кашо си е за таз графа

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #6358 on: October 28, 2014, 18:54:54 PM »

Аз не съм споменавал за леки глави и за това, че те са по-добри бойци, както и за схватки между доминантни кучета с разлика в теглото от 7 - 8 кг.  Говорех за формата на самата муцуна и приликите с вълчата според мен. Едно от кучетата, които имах предвид при мене е този долу, нито е с лека костна структура, нито е изнежен, нито му е лека главата, дължината и е около 31 см. Обема не съм мерил, но също е сериозен ми се струва.
Арес:

ето още един, той е негов син и мисля, че на снимката още няма година, Дъги:

Не знам дали тези снимки са най-подходящите. Аз също съм противник на олекотените кучета, да не говорим за малки и леки глави, особено при мъжки кучета. Имах предвид самата муцуна като част от главата и това, което ми е направило впечатление при сборване.

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6359 on: October 28, 2014, 18:59:17 PM »

Тошко, сравнявайки формата на муцуната при поглед латерално и дорзално, обема и, голямата рострална ширина при кучешките зъби на горната челюст при Кашо, сина му Вежди и например внука му Гуджо, ги поставят в графата междинен тип.
Pages: 1 ... 422 423 [424] 425 426 ... 589
  Print  

Jump to: