Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 24, 2025, 17:31:24 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 420 421 [422] 423 424 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2468827 times)
0 Members and 36 Guests are viewing this topic.
lingo diesel
Full Member

« Reply #6315 on: October 27, 2014, 05:55:04 AM »

От всичките снимки може би само последното е с подобна опашка и то не изцяло а самия и край е тръгна да се завъра нагоре но не образува втори кръг.При първото опашката ако не греша е тип Валтер ,спусната от гърба надоло,и другото са си съвсем нормални колела и кръгове...

Става въпрос за снимките на Захари, когато написах коментара те ми излизаха последни.   
lingo diesel
Full Member

« Reply #6316 on: October 27, 2014, 06:05:23 AM »

Опашка: Поставена не много високо. Достига до скакателната става, но се среща и вродено къса. Покрита с дълги и груби косми. В спокойно състояние виси отпусната или с навит на кука край. В движение или при възбуда се повдига над гръбната линия навита сърпообразно или на колело.

Не пише на две колела и за тва изобщо не се споменава а ако е допустимо трябва да пише за него... 
« Last Edit: October 27, 2014, 06:06:31 AM by lingo diesel » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6317 on: October 27, 2014, 06:26:55 AM »

Не коментирам от къде са черпили информация въпросните люде и за какви изследвания става дума защото не знам, може би те си знаят и си имат своите аргументи, но аз се движа по  логиката, че ако има костен мозък в опашката независимо в каква концентрация, а костния мозък е един от трите централни органи на имунната система, дори е поставен на първо място, то нейното премахване няма как да не повлияе до някаква степен. Никой не казва, че кучето ще умре или ще се сцепи да боледува, а че е повлияно на имунната му система. И от тук заключението, че се допуска да е предразположено към някои здравословни проблеми свързани с имунитета. Това е моята лигика и ако трябва да бъда откровен, не намирам засега достатъчно убедителни аргументи да се разделям с нея.  Wink

Оги, съжалявам че ще досадя може би на останалите членове на форума, но ще се опитам да обясня от физиологична гледна точка, защо няма как да повлияе купирането на опашката върху имунитета и здравето на кучето въобще. Да не говорим че рязането на опашки и уши е датирано от праисторията и продължава до днес и ако е имало най малко наблюдение на такава взаимовръзка то това едва ли ще е продължило дълго време - така както разсъждава Божко. Wink
Основния момент в изграждането на имунитета при животните е ранния постнатален период (непосредствено след раждането). Тогава важна роля играе първостепенния орган тимус, който с напредване на възрастта намалява като пропорционален обем, но тогава основна заслуга за образуване на белтъчните структури на имунитета се дължи на него. Множеството лимфни възли също изиграват важна роля. Стигаме до котния мозък. Да не говорим че в този период от развитие на младия организъм червения костен мозък е почти във всички костни структури и в последствие с израстване на организма се диференцира на жълт и червен. Далакът е другия важен орган оттговорен за кръвотворната функция и диференциацията на клетъчните елементи на имунната система. На фона на всички тези отговорни органи пряко свързани с кръвотворенето, липсата на 7-8 опашни прешлени при вродените късоопашати екземпляри по никакъв начин не ощетява тяхната имунна система. Същото нещо се наблюдава и при купирането на опашката - процентноколичеството и  ролята на червения костен мозък в именно тези малък на брой опашни прешлени е нищожна. Към това трябва и да се прибави и компенсаторната реакция на организма. Това е реакция на засилване на функцията на други органи свързани с дадена дейност за сметка на намалена функционалност на увреден например орган. Голяма част от общата кръв в организма не е в кръвообращението - тя се намира в т.нар кръвни депа в организма, които се използват при кръвозагуба например. Установено е че организма може да функционира и с 40 % кръвозагуба, именно поради компенсаторната кръвотворна функция на кръвотворните органи. Така че Учебниците които си цитирал написани от мои преподаватели, според мен трябва да се прочетат и едва тогава да се пишат книги и да се изказват категорични становища от сорта на "купирането на опашката при кучето, увеличава риска от болести". Wink
Zahari
Hero Member

« Reply #6318 on: October 27, 2014, 07:21:48 AM »

От всичките снимки може би само последното е с подобна опашка и то не изцяло а самия и край е тръгна да се завъра нагоре но не образува втори кръг.При първото опашката ако не греша е тип Валтер ,спусната от гърба надоло,и другото са си съвсем нормални колела и кръгове...

Става въпрос за снимките на Захари, когато написах коментара те ми излизаха последни.   
Опашка: Поставена не много високо. Достига до скакателната става, но се среща и вродено къса. Покрита с дълги и груби косми. В спокойно състояние виси отпусната или с навит на кука край. В движение или при възбуда се повдига над гръбната линия навита сърпообразно или на колело.

Не пише на две колела и за тва изобщо не се споменава а ако е допустимо трябва да пише за него... 
Лошо е когато го пише че е недопустимо а го притежава кучето smile
Иначе ти може утре да поискаш да се напише в стандарта че космите на к*а му стърчат а не са написани smile
lingo diesel
Full Member

« Reply #6319 on: October 27, 2014, 07:40:42 AM »

Ми на мене космите на кура му много не ми се бият на очи,ако при други е така да коментират.На мене въпроса ми беше прост-има ли я тая опашка при каракачанското куче или е порок,точен отговор се даде след 10 коментара.Явно я има,но защо не е написано в стандарта като го има и изобщо той служи ли за нещо щом опре до селектиране или се гледат индивидуалните качеста на дадено куче и се стреми да му се намери партньор който един вид да прикрие лошите му черти.Защото в стандарта пише че и ушите са малки,ниско поставени и устните са прилепнали но има доста кучета които не са с такива но са в селекцията,Е тука един вид пише че е недопустимо, а го притежава кучето и какво от това в крайна сметка като то е в селекцията?
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #6320 on: October 27, 2014, 07:52:50 AM »

Нека да успокоим топката малко!
LingoDiesel, някои екстериорни признаци и съответните недостатъци свързани с тях са по-значими по отношение функционалността на кучето и на тях се обръща повече внимание и съответно се санкционират по тежко при екстериорна преценка. Мисля че бях достатъчно ясен с коментара на написаното от ДонКраси във връзка с опашката. А това с намирането на подходящ партньор в селекцията се нарича подбор. И да, подхода при развъждането на кучетата е строго индивидуален а не както е при овцете с т.нар. харемна случка, например. Основен, движещ момент в развъждането и селекцията - правилен подбор на развъдни двойки. 
lingo diesel
Full Member

« Reply #6321 on: October 27, 2014, 08:03:10 AM »

Надявам се че не съм обидил някой с коментарите си.Тва не ми е било цел,да не говорим че хората с които водим разговора и най-вече Вие,Вано и Дон Краси винаги сте били коректни към мен и ако съм имал молба или питане винаги ми е било отговорено.Ако някой се е засегнал, извинявам се.
vano
Guest
« Reply #6322 on: October 27, 2014, 08:09:46 AM »

Не мисля че има някакъв проблем. Форумите са затова - който има въпроси да пита, който може да отговори, и има желание, да го направи. Важно е да спазваме добрия тон Smiley
« Last Edit: October 27, 2014, 08:14:55 AM by vano » Logged
Zahari
Hero Member

« Reply #6323 on: October 27, 2014, 09:20:12 AM »

Разбира се,че са затова форумите,но също и да четем и да проявяваме повече разбиране smile
По-изпуснах си нервите,за което се извинявам на всички.
Habits
Hero Member

« Reply #6324 on: October 27, 2014, 09:28:05 AM »

Захари, следващия път като почнеш да говориш за к_рове, ще знам че си се изнервил .  lol (това в кръга на шегата.)

Аз иначе имам друго питане по темата. То аз и друг път съм питал, ама нещо не съм получавал ясен отговор.
Та, забелязвам кучета които си дръжат опашките навити постоянно. Каква е причината за това? Не вярвам това да е породено от перманентна възбуденост, което всъщност звучи малко перверзно.

Цитирам и стандарта: "В спокойно състояние виси отпусната или с навит на кука край."

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Zahari
Hero Member

« Reply #6325 on: October 27, 2014, 09:51:52 AM »

Имам случай,когато кутретата от малки останат в развъдника и съм оставил повече,те непрекъснато се опитват да се доказват едно на друго и се бият по цял ден,едни  са с постояно навъртяни опашки и така си остават и като голями,в повечето време от денонощието са навъртяни.Разбира се че в основата е генетиката.
Забелязъл съм и друго,от малко кутрето  е навъртяно,но по-някое време сменя стопанина,случва се нещо стресиращо с него постояно,сваля опашката и после трудно я навърта пак.
« Last Edit: October 27, 2014, 09:55:49 AM by Zahari » Logged
Habits
Hero Member

« Reply #6326 on: October 27, 2014, 09:56:48 AM »

Може и това да е причината.
По някаква странна логика, постановката на опашката в "спокойно" състояние я свързвам с типа нервна система на кучето, но не съм сигурен, че логиката ми е правилна.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #6327 on: October 27, 2014, 11:44:18 AM »

В стандарта са описани най-масовите случаи, не могат да се изредят абсолютно всички възможнисти все пак. Стандарта е рамка и всякакви варианти са допустими, стига да са в тази рамка. Та има рамка за позволеното и има изрично посочено непозволено. По-важното е, че е посочено как не трябва да бъде, и ако в комбинация с това ползваме и едно основно правило от юридическата наука, а именно: "всичко, което не е изрично забранено е позволено", можем лесно да отговорим на въпроса защо точно това не го пише Wink

Надявам се че не съм обидил някой с коментарите си.Тва не ми е било цел,да не говорим че хората с които водим разговора и най-вече Вие,Вано и Дон Краси винаги сте били коректни към мен и ако съм имал молба или питане винаги ми е било отговорено.Ако някой се е засегнал, извинявам се.

Аз не съм се обидил, мисля и другите не са. Не виждам и за какво би могъл да се обиди някой, до момента целия спор, цялата дискусия си се води в съвсем нормален тон и комуникация, както и би трябвало да бъде. Не сме ученички за да се сърдим за щяло и нещяло biggrin cheers

П.П. А освен това идеално куче няма, всяко едно си има кусур/и и всеки собственик трябва да приема този факт и да работи за тяхното отстраняване, а не да се сърди като му се казват. Ако някой си мисли, че има перфектно куче жестоко се е излъгал Wink

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
vano
Guest
« Reply #6328 on: October 27, 2014, 12:11:33 PM »

...

Аз иначе имам друго питане по темата. То аз и друг път съм питал, ама нещо не съм получавал ясен отговор.
Та, забелязвам кучета които си дръжат опашките навити постоянно. Каква е причината за това? Не вярвам това да е породено от перманентна възбуденост, което всъщност звучи малко перверзно.

Цитирам и стандарта: "В спокойно състояние виси отпусната или с навит на кука край."

Интересно питане Smiley Не знам на какво се дължи, но например моите не са с навити опашки само когато се чувстват неуверени. Абсолютен пример е Траян в изложбения ринг. Ако някой го види извън това, явно много непривично за него, място с пусната опашка ще го черпя. Но не съм останал с впечатление че през цялото останало време e все възбуден. Ето ти 2 примера, в които не бих казал че e възбуден Smiley

Nomad
Hero Member

« Reply #6329 on: October 27, 2014, 14:11:02 PM »

Изложбения ринг май не влияе само на Траян.Погледни тазгодишния календар на МАКК.Там повечето снимки са от изложби.
Има само 2-3 кучета с навъртяни опашки. biggrin
Pages: 1 ... 420 421 [422] 423 424 ... 589
  Print  

Jump to: