Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 24, 2025, 05:35:00 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2467142 times)
0 Members and 38 Guests are viewing this topic.
KARA
Full Member

« Reply #210 on: December 12, 2008, 11:00:49 AM »

Това куче в дясно има визията на Пепелян smile
Данди кой  кога и къде е правил старите снимки- може ли малко инфо smile
Благодаря.
Снимките са правени 195 и непомня вече коя година.Кучетата са братя и са били на бай Диньо,за който много съм писала и с който съм прекарала доста години като помощник овчар.
Да се запазят снимки от това време си е направо страхотно.
Благодаря и на Данди за отговора.
Кара,пазят се и по стари.Тия кутрета са снимани началото на века,личи си и по облеклото на чобаните.

Добре че са запазени за да се види как са изглеждали по това време.
Прекрасни кучета.И днес има такива които може да се оприличат с тях но DIO е прав за едно-че на всички изложби виждаме кучета различни модели.Ако ги съберем на едно ще е една голяма мешавица.
Да се уеднакви визията на кучетата е много труд и време-но не невъзможно. Вярно е че и тогава кучетата не са били като близнаци-това е абсурдно да се твърди-но дължината на косъма не е определяща за визията.Физиономията на кучето е по-определяща според мен.Селекция се прави трудно -защото е трудно да убедиш всички как трябва да изглежда породата.Куче Еталон за някои е едно-за други друго.
Въпроса е че в България разбирачи много-не само за кучкарите имам предвид-а за всичко-то затова и сме на този хал.
« Last Edit: December 12, 2008, 11:03:51 AM by KARA » Logged
DIO
Sr. Member

« Reply #211 on: December 12, 2008, 11:08:11 AM »

Дио,не знам но за мен кучетата(чобанските) никога не са били като капки вода.Не приемам уеднаквяването,но всеки си е башка луд както казват.Ще ти кажа и защо.Струва ли си заради това уеднаквяване да се заличи кръвта на кучета-легенди,които не се вписват в представите на някой си за "идеалнато" куче или в нечии стандарти.Аз съм твърдо против,а ти?
Toгава няма как да се твърди за дадено куче че е мелез видите ли щото нее от нашите.Не се е качила снимка  и да нее оплюта като мелез-аз вече незнам има ли едно чисто куче
А пък твоя случай е друг ;)ако съм на твое място ще гледам кое ми върши работа независимо типажа му
dandi
Hero Member

« Reply #212 on: December 12, 2008, 11:27:03 AM »

Как да твърдиш за кучето от аватара на Кара примерно че е мелез?То не е от нашите но е супер куче notworthy
Как да твърдиш че тия дето пускат в дога от Гоце Делчев са мелези(и те не са от нашите)
Балчев,въпреки че не е от нашите,поства снимки на кучета за които не бих казала че са мелези-никога Wink

ЕЕе ама видиш ли като кажа че дадено куче не ми върши работа и няма сърце(за какво сърце говоря май само 2-3 от пишещите могат да разберат май)и ме обвиниха в ква ли не(Петков)
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #213 on: December 12, 2008, 12:30:31 PM »

DIO виждам че ти е трудно да схванеш типичността на аборигенна порода куче. Търсиш едно куче еталон и група наподобяваща максимално него. Това е постановка залегнала в селекцията на културните породи като Доберман, Ротвайлер, НОК, Английски сетер и подобни. Образно казано има пирамида, на върха и стои единственият еталон.

Както вече многократно сме заявявали, в МАКК не целим да създадем порода от копия, а целта е да съхраним натуралната вариабилност в типа съществувала  в аборигенната порода Каракачанско куче. Стандарта  също не описва едно идеално куче, а дава рамките на породноста за Каракачанското куче базирани на екстериорни обследвания на аборигенната популация.
За това можем спокойно да ти покажем доста сравнения на сегашни разплодници в МАКК с каракачански кучета от преди 20, 30, 50, 80, 100години за да се убедиш в постоянството на типа.
Аз  трудно схващам затова и питам да се науча от по компетентните от мен.Е как с тая вариабилност в типа мислите да е световно признато КК,а не се ли признае една порода другото е бошлав работа.
Хайде да почнем от начало. Каква е основната цел?
1.вариант: Съхраняване на българска аборигенна/автохтонна/ порода.
2. вариант: регистриране на българска порода в FCI

Аз и колегите ми в МАКК избрахме още преди 11 години да ни води първата цел и да не правим компромиси с нея. Едно от средствата за постигане на Цел 1. е и регистрация на българската автохтонна порода Каракачанско куче. Регистрация в България и впоследствие в международен регистър. МАКК първи дръзна да регистрира българска автохтонна порода селскостопанско животно в държавните институции на Р.България съобразно Закона за животновъдството. Като резултат Каракачанското куче бе признато от оторизираният държавен орган "Държавната комисия по породи животни" и получи сертификат от Патентно ведомство на Р. България именно като българска порода. С този първи етап се постигна нещо много важно, а именно всякакви евентуални претенции на други държави към тази българска порода са обречени на неуспех благодарение на патента.

Други кучкари се водеха от цел 2. Даже открито агитираха, че е най-важно да имаме регистрирана порода в FCI независимо от името, стига в него да имало думичката "българско". Всъщност те тръгнаха да създават нова заводска порода на базата на аборигени /и не само/. В резултат през година две се раждаха натъмънени нови имена на породата - Бълг.пастирско куче; Бълг.овчарско куче; Бълг.планинско куче; Бълг.Горан. Натъмъняваха се стандарти, натъмъняваше се екстериора на кучетата според актуални повеи(напр. само черно-бял цвят; без горна граница на ръста). Тези действия почти винаги се оправдаваха, че се правят защото от FCI искали така, или,че само след промяна ще ни регистрира FCI, или за да не ни вземел някой съсед породата ... И така вече 11г.от онези сбирки в БРФК иницирани от тогавашният секретар на федерацията Д-р В.Добрев на които се разглеждаха предложения за стандарти. И където в крайна сметка едни от вносителите на стандарт се явяваха и комисия си изгласуваха своето. И тогава се бързаше за да сме изпреварели съседите.. Минаха 11 години резултата във FCI го знаете всички.
« Last Edit: December 12, 2008, 12:40:31 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #214 on: December 12, 2008, 12:36:23 PM »

Дио,не знам но за мен кучетата(чобанските) никога не са били като капки вода.Не приемам уеднаквяването,но всеки си е башка луд както казват.Ще ти кажа и защо.Струва ли си заради това уеднаквяване да се заличи кръвта на кучета-легенди,които не се вписват в представите на някой си за "идеалнато" куче или в нечии стандарти.Аз съм твърдо против,а ти?
Toгава няма как да се твърди за дадено куче че е мелез видите ли щото нее от нашите.Не се е качила снимка  и да нее оплюта като мелез-аз вече незнам има ли едно чисто куче
А пък твоя случай е друг ;)ако съм на твое място ще гледам кое ми върши работа независимо типажа му
DIO аз твърдя за куче че е мелез/кръстоска/, когато имам данни, че е кръстоска.

А по  предложението ти към dandi ще кажа, че овчарите съблюдават на първо място работата, но не загърбват и външните екстериорни признаци. Просто вековете живот на овчари с кучета са довели до това, че те търсят определени екстериорни белези още в новороденото кутре. Белези които практиката ги е убедила че са свързани и с качествата му като работар.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
dandi
Hero Member

« Reply #215 on: December 12, 2008, 13:23:01 PM »

Каракитане,говорим за Овчари,щото има и овчари(помияри) с малко о.
Добре че аз попаднах на Овчар като бай Диньо,да ме научи на много неща,освен за овцете и за кучетата. notworthy notworthy notworthy
Това че такива като него могат а и избират кое точно кутре да си оставят още от съвсем малко,наблюдавайки ако щеш поведение,ако щеш косъм,ако щеш даже как си държат опашките е самата истина.
Дио знаеш ли че Овчарите са склонни да отстранят куче добър работник ако не си държи опашката както трябва(не я навива)и ако не са я отрязали smile
Тука има стар лаф-Мани го това куче дето като мине покрай овчаря и ще му суче(бърше) навуете(навущата)
или се подиграват с някое че на опашката му магат да простират цедилките.За Овчарите кучето е салтанат,както е салтанат наперения овен който води стадото,пръча или еркича който носи чан и т.н,освен пазач на поверената му стока.
KARA
Full Member

« Reply #216 on: December 12, 2008, 15:27:33 PM »

За Овчарите кучето е салтанат,както е салтанат наперения овен който води стадото,пръча или еркича който носи чан и т.н,освен пазач на поверената му стока.
 clap clap clap clap clap notworthy

Всяко едно куче може да пасе овце и да върши това което го научиш-но когато видиш чобанско куче със стадото и то е истинско куче-във всякъкъв смисъл-гледката е неповторима :biggrin:Моят дядо казваше че кучето е лицето на стоката-трябва да е серт. notworthy
« Last Edit: December 12, 2008, 15:29:39 PM by KARA » Logged
dandi
Hero Member

« Reply #217 on: December 12, 2008, 15:37:57 PM »

Абсолютно съм съгласна Кара notworthy
KARA
Full Member

« Reply #218 on: December 12, 2008, 16:01:19 PM »

Абсолютно съм съгласна Кара notworthy
Не приемам интригата-мразя двуличието и мисля че съм го доказала с постовете си.Когато човек види нещо хубаво и то го впечатли трябва да има смелостта да го признае дори да е на най-големия му враг.
Винаги съм търсила диалог с хората и с Данди съм го намирала и тя мисля че го е разбрала.Ако всеки който обича кучетата говори за тях за преживяното с тях ще се получи един прекрасен форум но за съжаление на повечето места интригата е в основата и това разваля идилията и замисъла за тези форуми.Мисля че Данди знае коя съм но това не и пречи диалога между нас да е приятелски за което благодаря. notworthy
dandi
Hero Member

« Reply #219 on: December 12, 2008, 16:53:21 PM »

Аз също мразя двуличието,уважавам хората с твърда позиция ,държащи на собственото си мнение,неподправено от "приятели" пък била тя и различна от моята(ако всички мислим еднакво света би бил твърде скучен)
Не знам коя си,не съм и мислила,но за мен не е важно кой е зад никовете,важното е кой какво мисли и говори.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #220 on: December 12, 2008, 17:57:29 PM »

KARA някои знаят коя си, други не. Както виждаш, когато се пише за кучета диалога тече нормално. Дори и да има спор, то цивилизованата дискусия с аргументация на позициите е полезна и образователна за всички.
Приятно събеседване в този форум.  Wink

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KARA
Full Member

« Reply #221 on: December 13, 2008, 09:16:50 AM »

KARA някои знаят коя си, други не. Както виждаш, когато се пише за кучета диалога тече нормално. Дори и да има спор, то цивилизованата дискусия с аргументация на позициите е полезна и образователна за всички.
Приятно събеседване в този форум.  Wink

DIO аз твърдя за куче че е мелез/кръстоска/, когато имам данни, че е кръстоска. clap  clap clap

Това е едно от нещата което ми хареса от многото Ви постове KaraKitan  notworthy
Благодаря за гостоприемството Wink

Balchev-Balkan
Jr. Member
**

« Reply #222 on: December 15, 2008, 22:54:12 PM »

Балчев,въпреки че не е от нашите,поства снимки на кучета за които не бих казала че са мелези-никога  notworthy
Данди,не е редно на бялото да се казва черно и обратно,Аз не деля кучетата според личностите,важно е да се подбират качествени връзки,без значение в коя селекционна програма участват cheers

,,САМО СЛАБИТЕ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ПОРЯДЪК . СИЛНИТЕ ВЛАДЕЯТ И ХАОСА ......... ,,
kennel Kyurenitsa
Hero Member

« Reply #223 on: December 22, 2008, 11:53:59 AM »

малко Разложки- Бански дамазлъци

http://www.facebook.com/pages/Karakachan-dog-Kennel-Kyurenitsa/119244154787012?ref=sgm

НАШИТЕ КУЧЕТА НЕУТРАЛИЗИРАТ АТАКИ НА ХИЩНИЦИТЕ !
kennel Kyurenitsa
Hero Member

« Reply #224 on: December 22, 2008, 11:55:22 AM »

и пак 20-дневни

http://www.facebook.com/pages/Karakachan-dog-Kennel-Kyurenitsa/119244154787012?ref=sgm

НАШИТЕ КУЧЕТА НЕУТРАЛИЗИРАТ АТАКИ НА ХИЩНИЦИТЕ !
Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 589
  Print  

Jump to: