Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 24, 2025, 08:41:55 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2467787 times)
0 Members and 21 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #195 on: December 12, 2008, 09:53:16 AM »

Кучето в дясно на старата снимка има визия на старо куче с всичките характерни белези за старостта вкл. грохналата задница с отпусната опашка. Съдейки от снимката е било с ръст около 60-63см. Снимката е от Софийско.
Не бих казал, че това старо куче прилича специално на Пепелян или пък на баща му Шаро.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Arkan_VT
Jr. Member
**

« Reply #196 on: December 12, 2008, 10:04:13 AM »

здр, ето нещо и от нашия регион, започваме с бебетата:) дано да се получи!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #197 on: December 12, 2008, 10:08:07 AM »

DIO виждам че ти е трудно да схванеш типичността на аборигенна порода куче. Търсиш едно куче еталон и група наподобяваща максимално него. Това е постановка залегнала в селекцията на културните породи като Доберман, Ротвайлер, НОК, Английски сетер и подобни. Образно казано има пирамида, на върха и стои единственият еталон.

Както вече многократно сме заявявали, в МАКК не целим да създадем порода от копия, а целта е да съхраним натуралната вариабилност в типа съществувала  в аборигенната порода Каракачанско куче. Стандарта  също не описва едно идеално куче, а дава рамките на породноста за Каракачанското куче базирани на екстериорни обследвания на аборигенната популация.
За това можем спокойно да ти покажем доста сравнения на сегашни разплодници в МАКК с каракачански кучета от преди 20, 30, 50, 80, 100години за да се убедиш в постоянството на типа.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
dandi
Hero Member

« Reply #198 on: December 12, 2008, 10:08:45 AM »

Това куче в дясно има визията на Пепелян smile
Данди кой  кога и къде е правил старите снимки- може ли малко инфо smile
Благодаря.
Снимките са правени 195 и непомня вече коя година.Кучетата са братя и са били на бай Диньо,за който много съм писала и с който съм прекарала доста години като помощник овчар.
Arkan_VT
Jr. Member
**

« Reply #199 on: December 12, 2008, 10:09:11 AM »

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #200 on: December 12, 2008, 10:13:27 AM »

Arkan_VT можеш да си направиш тема на разъдника и там да представиш кучетата и ктраците. smile

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Arkan_VT
Jr. Member
**

« Reply #201 on: December 12, 2008, 10:13:40 AM »

Arkan_VT
Jr. Member
**

« Reply #202 on: December 12, 2008, 10:21:28 AM »

снимките, които ще пусна са на кучета, не  само от моя развъдник, а са от нашия регион. поздрави
dandi
Hero Member

« Reply #203 on: December 12, 2008, 10:21:55 AM »

"А кажете къде е тук приликата че нея виждам аз и на твоите кучета Данди с тия.И накрая по кое отвсички ще сравняваме "
Дио,кажи къде е тук приликата,че пък аз трудно я виждам.

KARA
Full Member

« Reply #204 on: December 12, 2008, 10:30:45 AM »

Кучето в дясно на старата снимка има визия на старо куче с всичките характерни белези за старостта вкл. грохналата задница с отпусната опашка. Съдейки от снимката е било с ръст около 60-63см. Снимката е от Софийско.
Не бих казал, че това старо куче прилича специално на Пепелян или пък на баща му Шаро.
Визията на кучето е наистина страхотна-няма спор.
Това че аз го оприличавам на Пепелян си е мое виждане-главата му  се доближава до тази на Ш. Пепелян като визия-пак казвам-мое мнение.Това че е по дребно на ръст на мен лично ми харесва.
Благодаря за отговора KaraKitan .
DIO
Sr. Member

« Reply #205 on: December 12, 2008, 10:32:35 AM »

DIO виждам че ти е трудно да схванеш типичността на аборигенна порода куче. Търсиш едно куче еталон и група наподобяваща максимално него. Това е постановка залегнала в селекцията на културните породи като Доберман, Ротвайлер, НОК, Английски сетер и подобни. Образно казано има пирамида, на върха и стои единственият еталон.

Както вече многократно сме заявявали, в МАКК не целим да създадем порода от копия, а целта е да съхраним натуралната вариабилност в типа съществувала  в аборигенната порода Каракачанско куче. Стандарта  също не описва едно идеално куче, а дава рамките на породноста за Каракачанското куче базирани на екстериорни обследвания на аборигенната популация.
За това можем спокойно да ти покажем доста сравнения на сегашни разплодници в МАКК с каракачански кучета от преди 20, 30, 50, 80, 100години за да се убедиш в постоянството на типа.
Аз  трудно схващам затова и питам да се науча от по компетентните от мен.Е как с тая вариабилност в типа мислите да е световно признато КК,а не се ли признае една порода другото е бошлав работа.
KARA
Full Member

« Reply #206 on: December 12, 2008, 10:33:10 AM »

Благодаря.
Снимките са правени 195 и непомня вече коя година.Кучетата са братя и са били на бай Диньо,за който много съм писала и с който съм прекарала доста години като помощник овчар.
Да се запазят снимки от това време си е направо страхотно.
Благодаря и на Данди за отговора.
dandi
Hero Member

« Reply #207 on: December 12, 2008, 10:41:44 AM »

Благодаря.
Да се запазят снимки от това време си е направо страхотно.
Благодаря и на Данди за отговора.
Кара,пазят се и по стари.Тия кутрета са снимани началото на века,личи си и по облеклото на чобаните.
DIO
Sr. Member

« Reply #208 on: December 12, 2008, 10:42:28 AM »

"А кажете къде е тук приликата че нея виждам аз и на твоите кучета Данди с тия.И накрая по кое отвсички ще сравняваме "
Дио,кажи къде е тук приликата,че пък аз трудно я виждам.

Данди много добре разбра кое с кое да сравниш Wink
Не е въпроса всеки да изкара няколко негови снимки и да ги сравнява.Въпроса е като отидеш на една изложба от 30 места да има кучета те да са еднотипни.Не говоря конкретно само за КК и при БОК е същото
dandi
Hero Member

« Reply #209 on: December 12, 2008, 10:48:05 AM »

Дио,не знам но за мен кучетата(чобанските) никога не са били като капки вода.Не приемам уеднаквяването,но всеки си е башка луд както казват.Ще ти кажа и защо.Струва ли си заради това уеднаквяване да се заличи кръвта на кучета-легенди,които не се вписват в представите на някой си за "идеалнато" куче или в нечии стандарти.Аз съм твърдо против,а ти?
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 589
  Print  

Jump to: