trayko.asenov
|
 |
« Reply #7695 on: November 30, 2016, 17:51:00 PM » |
|
Ти продължаваш да не разбираш, защо? Тук не говорим за човек, който иска да заплоди мелеза си или кучка с неясен произход или дори Янтра. Да легна, не. Обясних внимателно всичко. За фейса, първо питай, после заключвай, това вече го коментирах с колегата, дето сте седнали да прегледате групата на Вано.
Сега по същество, това ти поведение към колеги, критици, правила не е мъжко. Аз си признавам, когато сбъркам, опитай, ще видиш, че не е трудно. Разбери, че щом сме в една лодка, харесва ли ми или не, харесва ли ти или не, продължаваме заедно. Научи се да общуваш с тези, които не ти правят евала винаги.
|
|
« Last Edit: November 30, 2016, 17:51:56 PM by trayko.asenov »
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #7696 on: November 30, 2016, 17:54:44 PM » |
|
За ушите, проблема възнакни, че на Гуджо са резнати и двете уши. Ако беше само едното, заради традицията, никой нищо нямаше да каже.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #7697 on: November 30, 2016, 18:00:00 PM » |
|
Абе, до кога ще дрънкаш с тоя менторски тон бе Трайчо?! От къде на къде даваш оценка на колега, от коя висока трибуна?! Колко ти бил поискал за скачка, това ти е май болката?! И стоиш в засада и чакаш да захапеш! Доста долно е момко! Ама и ти си майстор на тия финтове! И да е ясно че пиша този пост не за да се заяждам с лицето Трайко Асенов, пиша за да е ясно на широката публика че въпреки тона му неговата трибунка е доста нисичка за да заклеймява!
Александър, благодаря ти за коментара. Респект.
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #7698 on: November 30, 2016, 18:00:53 PM » |
|
С недостатъци, с предимста, важното е че ги има! Наследници на същите онези легендарни песове, наследници които почти не се различават от предците си, а да не кажа че някои ги превъзхождат. И още по важното без допускане на кръстосване с други породи! Освен това - сегашната популация е под контрола на сдружение на амбициранни да запазят тази порода развъдчици! Да малки сме, скромни изложби правим, имаме малък регистър на породата, издаваме скромни родословия, но правим нещо заедно, като организация! Коя е организацията която запазва аборигенните кучета на Кавказ? Къде мажем да видим специализирани изложби само на чистопородни животни? А на Туркмения? Аз поне не знам такава! Като изключим отделни развъдчици които са капки мед в кацата с ...... И просто въпрос на време да се говори за тези кучета в минало време. А иначе сериозно развъждане - световно. Ние не искаме така! Така че Моля критиките ей така за уплътняване на времето, да ги насочвате в някоя друга порода, или пък структура! Ние каквото можем правим, то времето показва кой какво е сътворил!
Докторе, не знам до колко това сравнение е уместно. Най-малкото заради мащабите. Има развъдници за КО – „Хранитель гор” на Наталия Львова в Русия, „Чало” на Юлия Розанова в Украйна (в добрия им период), Гамаюн на Евгения Маныкина, развъчици като Аня Жук и други, които макар и да не са формално сдружени, през последните 20 години са произвели кучета, чиято бройка сигурно надвишава популацията на МАКК. Подобно мисля е положението при туркменския алабай, който макар и разпръснат, сигурно има подобна популация само в Русия и Украйна. Нормална селекция се води и в самата Туркмения, въпреки всички условности. Та глобално погледнато нещата може да изглеждат така, както ти ги определи, но това в пълна сила важи и за България – при един поглед отгоре, върху всичко което се върши върху родната порода, от всички занимаващи се с кучкарлък, имам предвид. Предполагам за алабая е възможно като цифри да разполагаш и с по-прясна информация от моята, тъй като имаш познати, пряко ангажирани с породата. Но картинката е някъде там. Относно днешната дискусия – учудва ме това отрицание от твоя страна, което прие финала на днешната дискусия. Нека малко по-обективно поразсъждаваме върху фактите. Да -МАКК (както неведнъж е казвано) е противовес на останалия кучкадарлък по нашите земи. Това не е от днес и от вчера. И е оценено мисля. Но докато през годините 2008-20013 да речем МАКК растеше и се бореше с реална конкуренция, в последните три години такава няма. Личното ми мнение е, че от тогава насам – след като набра членска маса и започна да вдига бройката на популацията, МАКК следваше да се обърне навътре към себе си и да започне да вдига критериите лека-полека. Сама да вдига летвата, да следи ама наистина реално за спазване на критериите, които сама си е разписала в Устав, ПСР и прочее нормативи. А не да се върви към компромиси, пазещи количеството за сметка на евентуално бъдещо качество. Защото е факт, че точно при такива дискусии действащи развъдчици днес и тук разбират за правила и положения, с които по презумпция трябва да са запознати. И със спазването им да дават гаранция за работата си, един вид. И не днес да си говорим дали купирането променя постановката на ухото или не. То е очевадно, че го променя, както е очеваден и факта, че Устава на самата МАКК предвижда най-тежкото наказание, предвидено въобще – изключване от асоциацията. И е някак нелогично да се защитават днеска тези, обратни на разписаното в „основополагащия камък” на асоциацията, търсейки се някаква странична логика. Относно самото купиране, предполагам всички четем какви са тенденциите в глобалната кинология, имам предвид теченията, селектиращи кучета с работна насоченост. Не от вчера преобладава мнението, че обосновано е купирането при животни, които реално работят. А при тези, които кибичат по клетките, подобна „пластика” не се налага. Това, разбира се е въпрос на личностно разбиране на нещата (ако нормативно не е определено друго положение), но определено е смислено. Между другото членовете на МАКК имат колкото нелеката задача да работят с „аборигенна заготовка”, толкова и свободата да селектират в многообразието от вътрепородни типове. Което много заводски породи нямат – там типа е един и на сериозните изложби кучето се гледа буквално косъм по косъм. Колкото и да е лично за мен безмислена такава „красотна” селекция, сама по себе си изисква много познания и умения от страна на селекционера, реално погледнато. И понеже днеска споменахме добермана 1-2 пъти, отново ще го дам като пример за чистоплътно селектиране на кучета. Не е тайна предполагам за никой, че сърдечните проблеми, заедно със Синдрома на Воблер, са основните бичове за породата. Част от развъдчиците, търсещи стария добър работен доберман, са предприели практиката да използват активно в разплод животни над 6-годишна възраст, тъй като статистически преживяването на тази възраст е положителен знак за кардио-фрий. Което само по себе си е чистоплътност. ПП Не заклеймявайте сега Ariman по азбучен ред, възраст и височина, защото нито нещо е излъгал, нито в нещо е бил преднамерен. Спомнете си, че това е същия човек, който винаги е адмирирал нещо, когато е сметнал, че е заслужавало да бъде адмирирано.  Поздрави,
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #7699 on: November 30, 2016, 18:01:37 PM » |
|
Никой не каза явното—на каракачанеца не се режат двете уши,поне никога,никаде не съм чул подобно нещо.Ясно е че традиционно се реже едното но мисля че не е редно да се купират и двете след като всички в организацията говорите толкова за традиций и опазването им.Покажете снимка на кк от преди 40 години с две купирани уши и може да сложите край на спора.Правено е и тогава и сега.Край! Но май не е съвсем така нали... Това, че ти или аз не сме видели или чули нищо не значи. Традицията е едното да, ама то където едно там и две, крачката не е голяма. Както и да е, доктора го каза - има си отделна тема за рязането на ушите, та там който има желание може да дискутира. Цялата работа е в това, че явно идеята и целта на МАКК - запазването на породата в автентичен вид и вътрепородно разнообразие, па макар и с някои кусури, не се разбира и приема от всички. Група хора упорито си бленуват за заводска порода, създадена в епруветка, без кусури, без проблеми - идеалните безлични карикатури, минаващи за кучета. Е, Слава Богу има повечко развъдчици на ниско ниво, които осъзнават и поддържат истинската идея, която ни обединява, а не сънуват фантасмагории.
|
|
« Last Edit: November 30, 2016, 18:05:09 PM by DonKrasi »
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
lingo diesel
|
 |
« Reply #7700 on: November 30, 2016, 18:42:45 PM » |
|
Ти сам го каза,крачката не е голяма но за съжаление сянката дето хвърля на моменти си е бая.Но щом главните в организацията нямат нищо против е излишно да продължаваме.Явно си имате някакъв вътрешен критерий.Чудно е ако член на клуб Шарпланинец,Кувас,Ещтрела купира ушите на някое от кучетата си или някой кангалджия или алабайджия почне да ги оформя като на Боксер или Пит президента на тоя клуб как ще реагира?
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #7701 on: November 30, 2016, 18:43:35 PM » |
|
Трайко още един път спомени,че не се държа мъжко и не само Андрей ще те чака на изложбите с нетърпение  Сега по същество-ти и аз не сме колеги,ти няма да заплодиш на мое куче нивга! Сам си си послал и сега си полягаш на това! Недей коментира отношението ми с колегите,тъй като нямаш никаква идея какви са! Предлагам да ме накажат и Трайчо да миряса,че малко ми писнаха глупостите 
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца 
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #7702 on: November 30, 2016, 18:45:02 PM » |
|
Ти сам го каза,крачката не е голяма но за съжаление сянката дето хвърля на моменти си е бая.Но щом главните в организацията нямат нищо против е излишно да продължаваме.Явно си имате някакъв вътрешен критерий.Чудно е ако член на клуб Шарпланинец,Кувас,Ещтрела купира ушите на някое от кучетата си или някой кангалджия или алабайджия почне да ги оформя като на Боксер или Пит президента на тоя клуб как ще реагира?
Никак. Просто при оценката тези своеволия на развъдчика ще ощетят кучето. Така е и тука и Атила го беше споменал.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #7703 on: November 30, 2016, 18:49:28 PM » |
|
За ушите, проблема възнакни, че на Гуджо са резнати и двете уши. Ако беше само едното, заради традицията, никой нищо нямаше да каже.
Искам да дойдеш и да те заведа до човека произвел и отрязал ушите на кучето,да му обясниш,че това е грешка или че не знам какво  От 2 години се занимаваш с тия мастии,ще даваш наклон на хора гледщи ги от 20,вземи слезни на земята,почваш да приличаш на Пачко...
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца 
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #7704 on: November 30, 2016, 18:59:35 PM » |
|
Накрая ще взема да се самобичувам та белким хората без работа/а и без кучета/ да са доволни, че съм наказан. Боцман, дай бича  Трайко, уточни за кой Гуджо говориш - Гуджо на Тошко или моя Гуджо? Че май не се разбрахте за кучето.
|
|
« Last Edit: November 30, 2016, 19:02:30 PM by DonKrasi »
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #7705 on: November 30, 2016, 19:18:42 PM » |
|
Проблемът не съм ви аз, нито някой друг. Въпросът не е в наказанието, а в разбирането от нуждата да се спазват правилата и да се работи в екип, отново без значение дали се харесваме или не, дали сме на един акъл или не. Не давам наклон на никой, всеки сам си слугува на мерака и акъла.
Не бе Краси, има ли значение, като няма смисъл. Карай да върви.
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #7706 on: November 30, 2016, 19:25:54 PM » |
|
Бе то и според мен нямаше смисъл от цялата тая дискусия ама....
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #7707 on: November 30, 2016, 19:34:05 PM » |
|
Искам да дойдеш и да те заведа до човека произвел и отрязал ушите на кучето,да му обясниш,че това е грешка или че не знам какво  От 2 години се занимаваш с тия мастии,ще даваш наклон на хора гледщи ги от 20,вземи слезни на земята,почваш да приличаш на Пачко... Казва се Пацко. Не разбирам, кога смяташ да пораснеш, мъжкото момче на мама!
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #7708 on: November 30, 2016, 19:40:29 PM » |
|
Айде да си се придържаме към нас си, да не намесваме роднини - майки, сестри, жени, дъщери и т.н., че накрая верно ше стане лошо....
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #7709 on: November 30, 2016, 19:41:54 PM » |
|
Дано скоро се покажеш на някоя изложба
|
|
|