Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 03, 2025, 22:02:00 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 499 500 [501] 502 503 ... 589
  Print  
Author Topic: Нашите кучета  (Read 2540353 times)
0 Members and 12 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #7500 on: November 03, 2016, 07:22:20 AM »

Или за второто нещо, за което стана дума снощи - примерно по линия Сирак, малко над 40 % от посочените мъжки кучета в базата са произведени в развъдници, които вече не са под шапката на на МАКК, тоест почти половината. Да е жив и здрав Андрей, дето се вика.  smile

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ariman
Hero Member

« Reply #7501 on: November 03, 2016, 07:45:49 AM »

Ами ти, сам по себе си, си будител, Rex!  notworthy Назоваваш проблем за който всички ние знаем, и който си виси- съгласен!  И това е важното, да се назове проблема. По лесно е когато имаш събеседници, спор няма, и повече шум се вдига...
Конкретно, това за което алармираш идва от тая глобална информация и мода ми се струва. Страничен и нежелан ефект от изложбите, също. Пример- куче Х от линия У печели първо място на изложба, и всичко живо се втурва да плоди и инбридира на него. Друг пример- някоя хубава снимка в фейсбук, доста коментари под нея, и ето ти същия ефект. Субективизъм бих казал. Едно врем пък, някоя чобантия удавила вълк! И де що чуе мераклия чобанин иска от тая кръв да има. Обективизъм, със същия ефект обаче! Съгласен/съгласни ли си?

Има страхотен резон в думите ти Алекс и ми прави впечатление, че не веднъж си обръщал внимание на тези обстоятелства. Наскоро имаше, даже такъв пример и тук във форума, ваш колега развъждаЛ по линия Мартьо споделяше, че е оставал недооценен на изложбите и самият той е загубил интерес към развъждането ѝ, насочвайки се към друга. Не зная, но мисля че МАКК няма практика за селекционни прегледи, изключая изложбите. Слекционни прегледи, които да се правят в начало или в край на предходната години(например) като чертаят посоката на развъждане, съдя за това и от потвърждението с цифри за Нане Мировяне, който зачекнах и в новата тема за анализи.

ПП
Също смятам, че цялостното ниво на форума е ниско.
Ниско е, защото нека все пак отбележим факта, че има ваши колеги, които не са обелили нито една дума в този форум, да не говорим по сериозни теми като селекция и развъждане, но пък за сметка на това кучила хвърчат на поразия.
Прави ми и впечатление, че идеи и иницирането на конкретни теми идва от хора, които не са преки членове на организацията, което не е добре.
Липсват флагмените ви - хора, които реално дъжат голям % от популацията. Членовете на развъдната и съдийските комисии къде са?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #7502 on: November 03, 2016, 08:11:32 AM »

С цената на някой да не му харесва, ще кажа отново. За да имаме по-стегната организация и структура е добре да се премине на друго, по-професионално ниво. Да се ангажира грамотен административен и ветеринарен екип, който да следи за развъдни комисии, селекционни прегледи, вкарване и описване на популацията на кучетата, ако щете дори проследяване на продължителност на живота на индивида. Това, както досега го имаме в хоби вариант е оптималното, като резултат и толкова. Следва да сме благодарни, защото и това, което сега имаме никак не е за подценяване. Казвам хоби, защото никой от нас не се занимава само и единствено с МАКК и кучетата. За повече се изисква финансов ресурс и грамотен екип. Това е ясно и просто. И не е нужно все да се мъчим да ръчкаме и натякваме какво липсва, къде е това или онова. Аз лично разбирам много добре и Николай и Мишо, но това е реалността.

Поздрави
« Last Edit: November 03, 2016, 08:14:30 AM by trayko.asenov » Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #7503 on: November 03, 2016, 08:16:29 AM »

Относно идеята повече хора, колеги, развъдчици да пишат във форума, то това е тяхно решение. Което често е свързано с липсата на интерес, дори липса на интерес към кучилата им. Но това отново е тяхно право и толкова.
« Last Edit: November 03, 2016, 08:18:44 AM by trayko.asenov » Logged

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #7504 on: November 03, 2016, 08:19:47 AM »

Всъщност състоянието на линия "Сирак" за съжаление е под въпрос, тъй като все още остава да виси информацията за реалния мъжки родител на Гарант Горан. Производителя му категорично се доказа, че не е човек, на който може да се разчита. Това разбраха по трудния начин дори добре предразположените до скоро към него наши членове. Въпросителни предизвикват няколко особености на това куче. Първо тип отличаващ се от този характерен за другите наследници на Сирак, (вижте снимките на Гуджо и Калин). Зъбна формула  с липса на P4, нехарактена за Сирак и наследниците му. Много обилно окосмяване. Масивни крайници. И последно, но не и по важност: това куче с категорично елиминиращ за Драганов признак (липса на премолар) нито е кастрирано, нито е застреляно(както твърди, че действа стриктния селекционер на горани, когато куче прояви тежък недостатък), а спокойно си живее и плоди в Димитровградския филиал на развъдник Горан. Защо стриктния селекционер нарушава толкова брутално прокламираните от самия него правила? Очевидно кучето е било твърде ценно за него за да го елиминира по общия ред. При положение, че Тара Горан си е при него, остава хипотезата мъжкия да не му е бил на разположение за бъдещо заплождане. От друга страна Сирак, а по-късно и синовете му си бяха налични за заплождане в Ихтиман. Винаги е можел да пусне още няколко кучки и да си извади куче(та) без недостатъци в зъбната формула, което(ито) да използва за разплод.
За породата би било най-добре официализираната версия наистина да е вярна, защото това обогатява генофонда на съхранената популация. Но до тук производителя на Гарант и пажовете му не са дали нито едно доказателство, че майката на Гарант и Сирак са били на едно и също място по едно и също време. В интерес на всички е това да се изясни. Но дотук няма нищо насреща.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #7505 on: November 03, 2016, 08:39:18 AM »

Ако сравняваме форума с идеалния мечтан вариант, то нивото му все още е ниско. Ако сравняваме с българските форуми, категорично е високо.
Не смятам, че е нужно да си професор, доцент или поне доктор на животновъдните науки за да развъждаш. Още повече в българска среда, където всички читави породи са създадени от хора с усет и мерак, а са развалени от учЕни зооинженери. Факт от историята и настоящето.
Случката с развъждащия по Мартьо е показателна за човек, който въди квото е cool и фиешън. Наблюденията ми са, че с годините, капка по капка в МАКК се събират хора, които харесват определена линия или линии и не биха се разделили с тях заради някакви моди, грамоти или купи. Тези хора са приели съхраняването на дадените кръвни линии като мисия. И това е логично. Още от създаването на организацията неотлъчно прокламираме идеята за съхраняване на разнообразието в породата.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #7506 on: November 03, 2016, 08:44:42 AM »

Like!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Ariman
Hero Member

« Reply #7507 on: November 03, 2016, 09:06:23 AM »

To няма такива форуми, в сравнение с нямането - да, ама това мерило ли - не.
Това е като да се занимаваш с всичко останало в тоя живот, например ако отидеш на стрелбището - то трябва да имаш поне минимални познания, за да не пратиш всички при Свети Петър, включително и себе си. Никой не им търси нАучните степени. Порода се прави от хора с усет и чистоплътие, съгласен съм, но и базови познания по материята. В 21 век. никой няма право на извинение. Тук говоря за развитие и трупане на знание, има хора които не са мръднали крачка напред в развъдната си работа от първото представено кучило, преди сума си години.
Тук не съдим възгледите на хората, тук коментираме, че съдийството е отговорност. Пред колеги, пред порода. Че малко или много дава наклон на везните - дори пазарните цени на ваши колеги го показват, че кученца от родители "шампиони" се котират на по-високи цени. Вече леко започва да ми се размива разнообразието в породата, ако под това се визира капсоловането на всеки отедлен развъдник върху конкретни кучета без обмен на "външни", да може.

ПП Като отвори приказка за линия "Сирак" и посоката на разсъжденията ти KaraKitan... снимката на Тара Горан до Китан, я помним всички. KaraKitan, имаш ли снимка на тяхната скачка? Ясно ние на всички, че не е била при него за да пасе коприва, но все пак закачени..., ще се изчисти каквото и да било съмнение и възможност за спекулации.(това във връзка с недомлъвките в кучкарлъка)
« Last Edit: November 03, 2016, 09:14:17 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Nomad
Hero Member

« Reply #7508 on: November 03, 2016, 10:44:26 AM »

Точно поради подхвърляните преди време недомлъвки,ясно  бях попитал-защо,ако е имало съмнение за произхода на Гарант Горан,кучето и наследниците му
са допуснати в ПК по определена линия.Мисля,че тогава само Наско взе отношение.
Няма да тълкувам доколко поколението по Гарант прилича на Сирак или Китан.Не мисля,че и тесен инбридинг ще затвърди някоя от двете тези.
Също  за махленско и кръчмарско ми се струва да се обяснявам на дълго и широко как с Краси от Челопечене бяхме при Вале Юрдов .
И как по думите му не си е получил кутре от "белата" кучка,която е карана на Сирака.
За мене лично не е проблем и да отпаднат от ПК или развъждане кучетата по Гарант.Това няма да ме разколебае.
Nomad
Hero Member

« Reply #7509 on: November 03, 2016, 10:51:47 AM »

Дали са във ФБ или във форума,потребителите са ми познати,така че не групата е проблем.
Казах ти,че в мишкарския си стил се скри под фалшив похлупак,но евтиния ти подлогански начин на изразяване си личи и без да съм следил фактологията.
И след неколкократни подканяния да излезеш от анонимност,както обикновено те достраша и те изхвърлиха.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #7510 on: November 03, 2016, 10:59:25 AM »

Смятам за изключително глупаво, това, което правиш или се стремиш да посочиш. Спри да плюеш по мен и си гледай мерака. Уважавай другият, за да те уважават и теб, не си ли чул?! Дръж се, като възрастен човек! Не ми отговори на въпроса за групата на Вано.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #7511 on: November 03, 2016, 11:01:12 AM »

Да не забравяме че форума е български, а не немски. Пишат българи, а не немци.
Освен това никой от нас не е профи кучкар(за щастие). Тази порода е хоби за членовете на МАКК.
Познания се добиват когато се търсят. Когато има вътрешна потребност. Би било перфектно ако 100% от членовете са ултра надъхани и начетени. Но такава ситуация няма и е наивно да очакваме че ще се случи. Членовете ни са различни, с различен бекграунд, различно образование, професии. Поради това не мога да очаквам перфектност.
Точно това което те притеснява с максималното дългото капсуловане е доста по добро за глобалното запазване на породното разнообразие и за задържане на максимално ниски нива на инбридинг в популацията.

п.п.п. Смятам, че в тази ситуация е редно отсрещната страна да докаже/покаже поне снимка на Тара със Сирак. До тук няма нито снимка нито друг тип доказателство. Само голи думи на човек хващан вече няколко пъти в подмяна на родители и измисляне на имагинерни такива. Постоянни менящите се данни, които дава за други кучета включително Брежанския Шаро не са в негова полза. Казуса с Ариман Горан пък е идентичен с този на Гарант. Там лъжата драганова излезе бързо от двама свидетели на скачката - Славейко и Коце.  

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Nomad
Hero Member

« Reply #7512 on: November 03, 2016, 11:07:14 AM »

Отговора го има вече на няколко пъти,ама в стремежа си да да се хванеш за палците пред колегите го пропускаш...
Айде спри да плямпаш и тука...и си вземи надуваема жилетка в други  ден за Пловдив.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #7513 on: November 03, 2016, 11:17:31 AM »

Точно поради подхвърляните преди време недомлъвки,ясно  бях попитал-защо,ако е имало съмнение за произхода на Гарант Горан,кучето и наследниците му
са допуснати в ПК по определена линия.Мисля,че тогава само Наско взе отношение.
Няма да тълкувам доколко поколението по Гарант прилича на Сирак или Китан.Не мисля,че и тесен инбридинг ще затвърди някоя от двете тези.
Също  за махленско и кръчмарско ми се струва да се обяснявам на дълго и широко как с Краси от Челопечене бяхме при Вале Юрдов .
И как по думите му не си е получил кутре от "белата" кучка,която е карана на Сирака.
За мене лично не е проблем и да отпаднат от ПК или развъждане кучетата по Гарант.Това няма да ме разколебае.

Андро, никой не е тръгнал да вади кучетата от ПК. Приели сме официалната версия. И Гарант и потомците му на мен личо ми харесват.  Но е меко казано притеснително, че производителя на Гарант дотук не е дал нито едно доказателство, че той наистина е от Сирак. Както и не е коментирал поредицата от странни въпросителни около това куче.  Отделно израза на Юрдов "бялата кучка" въобще не мога автоматично да го свържа с Тара. По простата причина, че за овчарите бяло куче често е куче с преобладаващо бял цвят. А такива при Драганов бяха не едно и две. Както и да е, негативите от тоз и подобни случаи се трупат на сметката на "стриктния селекционер" на горани.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Nomad
Hero Member

« Reply #7514 on: November 03, 2016, 11:29:43 AM »

Така е,но за кое негово производно е дал обстойна картинка?!
Още повече,когато с нещо от него започне да се работи, най-вече в МАКК.
В сегашната ситуация това вече става пък абсурдно.
За периода на Тара,Сирак,Китан... ти си наясно какви кучета е имало при него,така,че,аз  няма какво да кажа.
Pages: 1 ... 499 500 [501] 502 503 ... 589
  Print  

Jump to: