petko не забравяй 4е кучето е чобанско и е близак родственник на балканските чобански кучета.Тезата ти че чобанско куче не върши работа срещу вълк се разби на пух и прах.И мисля че от 30 кучета имам поне 4етери като това ,на които да им стиска.И които да си вардят стоката.Вижда се колко си заблуден в познанията ти за чобанските кучета.Клипчето те убори не аз.Не си ми интересен вече.
![lol](http://www.karakachan.org/forum/Smileys/default11/lol.gif)
.....ох и къде съм казал че чобанско куче не върши работа срещу вълк ,та освен тях за други не се сещам ...но точно тва е чобанско а аз ти говорех за лов на вълк с чобанско ти въобще правиш ли разлика между чобанско куче и ловно ,между чобанска порода и ловна и между лов и охрана от вълци
точно тва куче хем е чобанско хем такава порода то не отиде на лов а се върна в кошарата където намери вълците едва ли не затворени ..между другото клипа е малко понагласен предполагам(сетих за един капан "кошара" му казват)
....и друго нещо ,едно куче неможе да бъде и ловно и чобанско .аз съм имал чобанско прогонило прасета .сигурно щеше да скрие шаибите на твоите ,самоук е при това никога не е обучаван в гатер или нещо подобно просто в раиона ми има прасета а ловджиите често гърнят някое а то пада някъде на маината си по късно ,моя ги намираше ,после започна да свиква на "клявкането на гочтетата" дори гадината познаваше кога гонят прасе ,само за прасе тръгваше ,директно към гласа случва се да пресрещне прасета и да ги удави сам ,за един лов когато аз бях викач сдави две още повече че дори не го взимах на лов ,просто като чу гончетата доиде и докато онези само ги гонят тои натисна едно само си го оправи аз го вдигнах на едно дърво и продулжих към пусиите през тва време тои настигна пак сиурията и пак хвана едно второто обаче го"изтърва 'защото беше живо когато отидох ,а него го бия когато давеше каквото и да е ,помисли си че ще го бия и го пусна като ме видя,по късно един ловец го отрепа същото прасенце ,убиха и маторицата и за няма една седмица моя ги довърши по баира .това куче беше станало повече ловно ,а е било чисто чобанско ,някога не се отделяше от овцете после го вземах на кравите обаче кат тръгнеше в събота с ловджиите се връщаше в сряда ,докато свършат лешовете по баира ,никога не си е седял в кошарата или гони прасе или лежи до някое умряло и яде с дни и нощи докато не останат само коакали даже на гаргите недава да ядът от мършата,през останалото време беше със стоката .....такова куче може ли да пази от вълк?или си мислиш че едостъчно да може да го дави ? вълците ще доидат точно когато го няма ,способни са с дни да вървят след стадо и да чакат сгоден момент а тои ще е точно такъв ,те не нападат стадо където има кучета които не бягат от тях ,доброто чобанско куче не изоставя стадото нито за миг затва казвам да си социализират кучетата ,ако ще рамбо да е оставя ли ги то дава шанс на вълка ,и дори да са 5 калпави кучета които са нон стоп със стадото пак ще го опазят стига да не бягат когато доиде сивия.5 ченеат са си 5
.........а ти никога не си ми бил интересен