Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 20:50:45 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 285 286 [287] 288 289 290
  Print  
Author Topic: КАРАКАЧАНСКИ КУЧЕТА пазачи на стадата  (Read 1930003 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4290 on: June 20, 2017, 10:02:06 AM »

notworthy

« Last Edit: June 20, 2017, 10:03:33 AM by kennel Vucho » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #4291 on: June 20, 2017, 13:06:30 PM »

Млад пес продължител на линия "Мечо от Мулдава".

Одрал му е кожата! От кои родители е?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4292 on: June 20, 2017, 16:26:41 PM »

По скоро прилича на баща си - Бабаджан КараКитан. Майка му е  Меца на Хр. Георгиев.
rex
Hero Member

« Reply #4293 on: June 20, 2017, 17:48:44 PM »

За много години!
Във връзка с активността от последните дни ми прави впечатление, че някак си "по тарлъци" се е анонсирала линия "Гривчо", а в регистъра няма такъв сензасион, но за сметка на това в последния  са се появили кучета със заставка "Перун", при тоталната липса на такъв развъдник? Лично на мен ми е чудно какви са критериите за такива решения. Като същевременно има регистриран развъдник с номер от 2017-та година, който е произвел кучило 5 месеца по-рано, през 2016 г.
Впечатлението си ще подкрепя с малко статистика (с актуални по регистър данни към месец март 2017 г.):
- По кучка Жарка Горан има живи 41 вписани в регистъра женски животни - 9 на възраст до година; 29 на възраст 1 - 7 години и 3 над 7 години;
- По кучка Нели има живи 38 вписани в регистъра женски животни - 11 на възраст до година; 25 на възраст 1 - 7 години и 2 на възраст над 7 години;
- По куче Горан на Драганов има живи 35 вписани в регистъра мъжки животни - 8 на възраст до година; 26 на възраст 1 - 7 години и 1 над 7 години;
Оставям на страна "частните" случаи за примерно още две женски кучета, представени от 31 и съответно 22 живи наследнички, като цяло в разплодна възраст.
Всички тези животни нямат регистрирани линии/фамилии.
Какъв е развъдния приоритет в крайна сметка - на база целенасочено разработеното поголовие или "от хората за хората"?
ПП По отношение на приликите с Мечо от Мулдава, да е живо и здраво кучило "Ш" на Захари (и самия той). Щото ако чакаме на кучета от типа на този червения, едва ли ще дочакаме ...

Поздрави,  smile

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4294 on: June 20, 2017, 18:44:52 PM »

Това че линия Гривчо от Бачево не е вписана все още в регистъра не означава че я няма. Вече повече от 4 години се правят проверки по потомци както и няколко инцестни връзки с цел анализ. Резултатът е повече от Добър и това ти даде основание да се отдели нова линия. Развъдник Перун с титуляр Тодор Георгиев е подаден за официална регистрация още преди 3 години но поради редица обстоятелства едва сега официално е регистриран ссъс собствено име. При подробен анализ на данните разбира се че ще бъдат оформени отделни нови фамилии и линии. Но това все пак изисква време.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4295 on: June 20, 2017, 18:47:34 PM »

А за приликите на кучето от по горния пост с Мечо от Мулдава,  мисля че бях ясен в коментара си. А ти Рекс виждал ли си въпросния основоположник и този рижогривия пес на живо за да определиш доколко си приличат или различават и по какво?
rex
Hero Member

« Reply #4296 on: June 20, 2017, 18:59:03 PM »

Много добре знаеш отговора - не съм виждал на живо нито Мечо от Мулдава, нито рижогривия пес. Както и голяма част от основоположниците не са виждани (приживе) от повечето от развъдчиците, селектиращи техни наследници. Което не им пречи да имат виждане и мнение по въпроса, базирано по подобие на моето на снимки и клипове.  smile

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4297 on: June 20, 2017, 19:05:18 PM »

Да но, именно поради този факт,  би било редно, ако хора нямащи лични впечатления да се въздържат от толкова крайни коментари за типа и сходството.
rex
Hero Member

« Reply #4298 on: June 20, 2017, 19:17:23 PM »

По твоята логика не би следвало да има селекция на кавказка овчарка или туркменски алабай извън исконния им ареал на обитание, тъй като до колкото знам един-единствен човек от България е виждал на живо АкГуш, трима други кучетата на Горохов, а още трима по-съвременната популация в Туркмения. Легендите на Кавказ не съм чул някой българин да ги е видял. Но както и да е, навярно си прав.
Приятна вечер!  smile

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4299 on: June 20, 2017, 19:26:15 PM »

Не, не. Далеч съм от това мнение.  Навярно си ме разбрал погрешно.  Имах предвид крайните категорични изказвания. При подходящо подбрани родители носещи кръвта на своя предшественик би могло да се върне типа му.  Всеки един наследник носи генатичния материал на своя основоположник и възможността да се прояви фенотипно сходство в неговите преки потомци е твърде голяма.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4300 on: June 20, 2017, 19:44:01 PM »

Знаете от опита си че при подходящо подбрани двойки би могло да се върнат определени фенотипни характеристики на даден прародител, именно поради константността на гените които неговите потомци носят в собствения си геном. Това е основната причина да се търсят инбредни комбинации в развъждането с цел затвърждаване на някои ценни признаци характерни за основоположника.
« Last Edit: June 20, 2017, 19:56:39 PM by kennel Vucho » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #4301 on: June 20, 2017, 20:06:27 PM »

Това с виждането на живо ми е досущ като нашенското клише "Ти знаеш ли кой съм аз, бе?" и любимия ми отговор : "- Е кой пък толкоз да си в 7 сутринта в градския транспорт?" - нали така беше вица. biggrin
Ники, сигурно ако го видиш на живо може по-породно да му стане излъчването или главата, пък вземе че и потъмнее.

Каквото и да си говорим, втори Мечо не се е раждал, камо ли някой да го е надминал, а като гледам на къде вървят нещата - няма и да се роди. Бабаджан е нелошо животно(казвам го въпреки някои екземпляри в родословието му), но не предава типа си, което е лошо. Няма и читави женски по мечовска кръвчица, с които някъде да се мъчи срещане на тая кръвта. Няма и как с китански кучки да даде нещо близко до дядо си, все такива като тоя червен хубавец излизат.
Мрако няма нищо общо с Мечо, въпреки че е негов син, там нещата са по Чолпа(Китан и Гизда), а по майка имаме Мечо на Карафеиз(тука винаги се сещам за червения брат на Гизда eek), така че при Мрако... цвета може да броим за прилика май, само. Даже сега като се замисля, даже зъбче нямаше, което си е пословично за животни селектирни по Китан, мисля.
Ако беше представен за продължител на Рижко ТИТО, по - бих повярвал, честно. biggrin

ПП Kennel Vucho, като стана дума за Гривчо от Бачево - кои са родителите му?
« Last Edit: June 20, 2017, 20:07:10 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4302 on: June 20, 2017, 20:26:55 PM »

Да колкото и се вика друго е око да види ръка да пипне, както се казва. Нали никой не си мисли че посредством традиционните методи на развъждане е възможно да се репродуцира пълно точно копие на някое отдавна умряло куче!? Това е несериозно!   А за другото всеки мери с различен аршин. Та с кое  по точно някой от наследниците да го надмине Мечо?
« Last Edit: June 20, 2017, 20:46:17 PM by kennel Vucho » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4303 on: June 21, 2017, 07:14:07 AM »

Кучки работарки....

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4304 on: June 21, 2017, 07:15:02 AM »

naughty

Pages: 1 ... 285 286 [287] 288 289 290