lingo diesel
|
 |
« Reply #4095 on: August 30, 2014, 09:23:47 AM » |
|
Някой може ли да качи скорошни снимки на ''голаци'',смисал, правени в последните години а не преди 20-30.Изобщо има ли още такива кучета с стадата или в някой от развъдниците на форома?
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #4096 on: August 30, 2014, 18:06:38 PM » |
|
Факт е че в популацията на чистопородното каракачанско куче, късокосместите екземпляри, дори и в миналото са били рядко срещани. Това само по себеси дава основание да се заключи че този признак е рецесивно обусловен при каракачанското куче. Обяснение на липсата на късокосмести екземпляри днес, донякъде може да бъде и предпочитанието на отделните развъдчици към по богато окосмените кучета. Към това като се прибави и факта че в основоположниците на линии с които се работи в МАКК, няма нито един късокосмест екземпляр, картинката относно липсата на такива съвременни екземпляри, се изяснява.
|
|
|
|
|
|
|
lingo diesel
|
 |
« Reply #4097 on: August 31, 2014, 07:38:59 AM » |
|
А в момента лично на вас известно ли ви е съществуването на такива голи кучета някаде или не се знае дали ги има още, и ако такова куче се заведе на изложба ще бъде ли оценявано като типичните рошави кучета или размера на косама му ще се приеме за порок ?
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #4098 on: August 31, 2014, 12:02:21 PM » |
|
Никъде никой не казал че късия косъм е порок, за да бъде отчитан като такъв на екстериорна изложба. Всичко е в ръцете на съдията и виждането му, пречупено през неговата призма. Последно типично късокосместо куче си спомням че виждах преди десетина години в Якоруда. Но точно произхода му не си спомням.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #4099 on: August 31, 2014, 14:06:25 PM » |
|
Никъде никой не казал че късия косъм е порок, за да бъде отчитан като такъв на екстериорна изложба. Всичко е в ръцете на съдията и виждането му, пречупено през неговата призма. Последно типично късокосместо куче си спомням че виждах преди десетина години в Якоруда. Но точно произхода му не си спомням.
При приятел преди околу година се роди голак,но незнам къде отиде... Ще разпитам и ще го снимам ако мога 
|
|
« Last Edit: August 31, 2014, 14:06:52 PM by todor_govedarci »
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца 
|
|
|
lingo diesel
|
 |
« Reply #4100 on: August 31, 2014, 15:16:50 PM » |
|
Благодаря.Значи такива кучета в момента е чудо да се срешнат...
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #4101 on: August 31, 2014, 15:45:02 PM » |
|
Говорим все пак за чистопородни каракачански кучета с ясен произход. Иначе голи кучета колкото щеш.
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #4102 on: September 01, 2014, 12:43:36 PM » |
|
Насе, по Караман-кьор не остана ли някой голак?
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #4103 on: September 01, 2014, 18:26:05 PM » |
|
Отдавна съм приключил с тая кръв. Мисля че в СРОК имат от него.
|
|
|
|
|
|
|
lingo diesel
|
 |
« Reply #4104 on: September 04, 2014, 06:16:06 AM » |
|
А с голия Караман каква е работата,каракачанско ли е или бок, и защо се е работило с негови наследници и по двете породи.Защо е кьорав знае ли се, ослепял ли е или просто от старост.И тва ли е най-извесния голак?
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #4105 on: September 04, 2014, 08:34:53 AM » |
|
Голия Караман или както по късно беше по известен като Кьоравия, беше куче което заедно с редица други известни легенди в породата помашки кучета, бяха в овчарниците на село Величково. По стечение на обстоятелствата действително Караман е най известния голак в породата. Дали е чистопородно куче - да, за мен е такъв, тъй като мога да кажа от опит че познавам кучето добре по отношение на това какво дава и е дал с чистопородни кучки, а също така и при инбридинг по него резултата не дава повод за съмнение в чистопородността му. Факт е също че по усилено работят с негови потомци в клубовете за БОК. Но с какви женски и каква селекция не мога да кажа, защото не съм запознат. Получените при мен приплоди не ме интересуват понеже наред с предимствата които предаваше кучето в поколението като например, твърд борбен характер, подчертано едър зъб, груба костна система, то предаваше и редица недостатъци като Х образна постановка на задните крака, по дълга опашка, едро ухо, къс косъм и т.н. които на мен лично не ми допадат. За това при мен приключих развъдна дейност с тази кръв. В никой случай обаче не може да се твърди че кучето е нечистопородно!
|
|
|
|
|
|
|
lingo diesel
|
 |
« Reply #4106 on: September 04, 2014, 08:46:46 AM » |
|
А за слепотата му има ли нещо по интересно та се е превърнала в придатак към името му или просто е ослепял от старост ?И напълно сляп ли е бил или не ?
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #4107 on: September 04, 2014, 09:04:24 AM » |
|
Последния му собственик Данчо от с. Мокрище казваше че кучето е стреляно и от там ослепя. Почти сляп беше, но пък за скачане нямаше грешка, както и готовност за схватка. До последно респектираше мъжките кучета. Спомням си че Данчо ми разказваше как при схватка кучето е чакало другото куче да го захапе и тогава почвал битката. Иначе беше сърцато куче, както и всички негови наследници.
|
|
|
|
|
|
|
lingo diesel
|
 |
« Reply #4108 on: September 04, 2014, 09:23:00 AM » |
|
Ясно ,благодаря са отговорите.
|
|
|
|
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #4109 on: September 04, 2014, 10:51:36 AM » |
|
Кучето напълно здраво ли е било? Имам предвид Х-образната постановка на задните крайници. А дали някой има снимка на това куче...
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
|