Mad Max
|
 |
« on: February 17, 2009, 11:17:09 AM » |
|
Нека по преценка на модератора темата остане явна или скрита.. Подхващам я. Чудя се какво е това нещо нашето.. Гледам ги хората - цепят се, уж да работят, да правят, да струват и там както искате го наричайте, щото все на някой нещо не му угажда, все някаква интрига се е завъртела от недоизказани приказки очи в очи, от премълчана истина, от незадоволено его и т.н. и т.н. От едното цяло се разбива на две, после тия две на още две.. На още и още.. Докато накрая всеки не остане сам.. И пак да се хване да се разкъса на две, три.. осем, сто.. Преко силите си да бъхти, да се съсипва - заради едната горделивост и неспособност за комуникация, разбирателство, прошка, злоба и др.. За туй съм решила да заложа на тая кауза - вярвам че сме способни до края на живота си да се цепим, отцепваме, оплюваме, презираме и тайно или явно да се гордеем като с триста зора качим по едно стъпалце от "стълбата към небето" /дето в крайна сметка пак ни тегли общия знаменател/, да се мерим кой колко знае, кой колко може, кой какъв е, как пикае - прав или легнал.. /странно е че когато един човек стане герой/авторитет/Някой - народа го беси, предава, убива го - не само тук, навсякъде - историята помни/ и естествено тук някой ще извика "аз не съм от тях!" - илюзия.. Толкоз ни струват мераците "АЗ" и на аз-а разцепките и изцепките.. Неспособни мишоци без въображение, блъскащи си главите на кой кораб да се качат като дойде наводнението и изтрепващи се да го напуснат, когато видят че потъва.. Такива сме хората.  Жалки плъхове. И да, сред нас се носи мълвата, че горе витаят орли, ма нито некой ги е виждал, нито ги е чувал.. Това "не ми били орли, а плъхове с пластична операция на кокошки" - веднага ще чуете слухове.. "Откраднали и продали нашето сиренце".. Или че всъщност самите ние сме орли, само приличаме на плъхове щото не сме си улучили средата  ... И колкото по-нагоре отива стълбата, толкова повече един плъх се чувства орел.. Абе мамка му и живот!  Ако някой ден Никола Вапцаров ме прочете искам да ме заплюе яко в лицето за обезвереността ми към хората - щото ако не го направи той ще го сторя аз - заради глупостта му неотлъчно да обича това миндилско творение и да го защитава, да се бори за свободата на духа му през целия си жизнен път. Ще се хванем за косите, ще се сбием даже, после ще се разцепим.. И пак тайничко на 4, на 8.. Пак ще си шушукаме, че ние сме орлите /всеки по отделно/ - че другите са плъхове.. Ще задоволяваме глада си за човечност по тоя начин с всяка разцепка по своему и ще бъдем щастливи - щото мисълта, че това е било единствения изход ще ни успокоява в безсънните ни нощи..  И ето го любимият поет.. Каква музика за душата пише и каква обич възкръсва у мене.. И все ми кънти във ушите и ме кара на две да се цепя.. Дето ме кара да забравям за чуденката къде съм сред свои или чужди, да им вярвам или не, плъхове ли сме, орли ли - кви сме аджеба и с какво се движим - движим ли се потъваме ли.. Кво става бе?
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #1 on: February 17, 2009, 11:19:44 AM » |
|
Един сляп
Един сляп свири на чело в кварталното кино. И теб ти се струва, че чуваш на тройка в степта необятна звънци и виждаш дори как мъж и жена се целуват. Облечени в боброви шуби, снегът ги милува... А те са сами – далече от хората груби.
О, колко различен е нашият слух и колко далече сме с тебе сега!...
Аз виждам: разкаляна вечер. Тъга притиска квартала... И знам, че там – зад всяка стена и ограда – страда един отхвърлен син на живота.
Притихва последната нота на този миньорен пасаж. Ти още живееш със своя далечен, загубен мираж. Не чувстваш, че вече покоя е само привиден. Сега за мене дори е обида да креташ със куха тъга, да хленчиш, задето умира в Испания рицар. Защо, когато светът е миниран със ново идейно ядро; когато над твоите степи, покрити от белия сняг, преминал е пролетен ветър, преминал е бързия влак на новите хора, донесли слънца от Кавказ и Урал, и няма ни спомен далечен от дивата степна печал.
Послушай, и в свежия ручей на този съсзвучен поток умий си очите, и гледай – светът е широк! Светът е в тебе и мен и в тази тълпа, която наричат безлична. Но аз я обичам, защото тя крачи нагоре, към новия ден, защото се бори!
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #2 on: February 17, 2009, 11:31:53 AM » |
|
Ботев
Идва при мене задъхан и потен работник и казва: – Пишете за Ботев! –
"За Ботев ли? – Седам. Елате във среда към седем."
Но ето че среда отдавна премина... Навъсен, аз пъшкам и късам листата. Над покрива горе моторите спорят със влажната пролет в света и мъглата. И нищо не идва. Безпътната мисъл в главата се мъти. В гърдите тревога. Преставам да пиша, захвърлям листата, дълбоко въздишам и казвам: – Н е м о г а! –
Събличам се. Лягам в леглото. Заспивам. Но ето пристига навъсен работник и пита:
– Написа ли песен за Ботев? – За Ботев ли? Чакай...
"Огряват звездите, след туй на Балкана излиза луната, вълкът се промъква и дебне в скалите и светят очите му в мрака."
Работникът бърчи си челото и пита: – Това ли е Ботев? Пиши за жетварите там, за теглото, за черните кърви, що пие земята, за робската песен и мъката в нея, която люлее нивята.
– Какво ще го търсиш в усоите, дето и хищника днеска не броди. Не виждаш ли? – Ботев в очите свети, та Ботев е тук, при народа.
– Ти падаш и Ботев ни казва: "Вдигни го! И дай във ръката му знаме!" Подавам ръката си, ти се надигаш и крачиме рамо до рамо.
– Това е то Ботев. А ти го усукваш. Та тук за усукване нема! Повзри се в живота, и ето ти Ботев, и ето ти цяла поема.
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #3 on: February 17, 2009, 11:40:09 AM » |
|
ДумиИма думи, които пробиват на сърцето коравия щит и наливат отрова вонлива от жлезите на свойте зъби. Има дума предател, при нея аз потръпвам, аз пламвам във миг и лицето ми – кръв, руменее, сякаш някой ми удря плесник. Не, за тях аз не искам да пиша, аз съм толкова девствен и млад, че гърдите ми искат да дишат на живот, а не на тяхната смрад... Ти лежиш окован във затвора, във главата бучи – водопад. И дочуваш уж някой говори: С в о б о д а ! Ти виждаш полето пред тебе, ти виждаш го сякаш на длан, и с някакво странно вълшебство звучи – Свобода! Свобода! Свободно, просторно размахваш косата и чуваш – звънти. И чорли перчема ти вятъра хубава дума, нали? 
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #4 on: February 17, 2009, 11:49:41 AM » |
|
Рибарски живот
Ти виждаш: издути платна, луна на небето излезла, и мислиш: живот е това, живот преизпълнен с п о е з и я.
Отгоре – изгряват звезди. Небето – седефено свети. От сушата кроткият бриз с ръката си къдри морето.
Ех, волен рибарски живот, описан във толкова песни! На мачтата – бяло платно... Така да описваш е лесно. –
Турни му „безкрайно море“, залей го излеко с синило и всичко излиза добре – картинно и мило.
А туй, че със вълчи зъби студеният вятър ни хапе и като тежки сачми те бият смразените капки?
Прогизнал се връщаш дома от влага. А лодката зее. И в кърмовия долап две риби във мрака сребреят.
Христос да би слязъл сега с две риби какво ще направи? От мъка – очите горят, гърдите – омраза задавя.
На покрива в рядката тръст дъждът се полека оцежда. Заспиваш. И после в съня изгрява далечна надежда...
Ех, черен човешки живот! Рибарски живот! – н е и з в е с т н о с т. Не мож го разправи, а то – иди, че реди го на песен...
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #5 on: February 17, 2009, 11:52:56 AM » |
|
Ще бъда стар, ще бъда много стар...
Ще бъда стар, ще бъда много стар, ако остана след погромите, разбира се, като окъсан рибен буквар модел хиляда осемстотин и четирийсе.
Тъй както малките деца разлистват и почват със картинките от края, така и мене днеска ми се иска за бъдещето да си помечтая.
Защо пък не? – В мечтите няма цензура, мечтите греят с синкава прозрачност. А по-добре е да подгониш вятъра, отколкото да седнеш и да плачеш.
Тогава аз ще имам син, синът ще бъде двадесетгодишен.
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #6 on: February 17, 2009, 11:55:26 AM » |
|
Антени
В студеното антените звънтят. Над тях небето ниско е надвиснало И аз не спя, и те не ще заспят, замаяни от новини и мисли.
като оса в ушите ще бръмчи гласът на тъп и злостен агитатор. Ще светне ярост в моите очи и после ще обърна кондензатора,
ще плувна в саксофонена мъгла, на негърката, в ритъма отсечен, ще се люлеят тръпните бедра... Нима това си ти, човечество?
Като че ли в тропическия пек, под този тежък купол на небето, се ражда черния човек за екзотичен декор в кабаретата.
То сякаш, че живота ни тече спокойно като Дунав в равнината. Развей си черния перчем и се надбягвай с пролетния вятър.
Но слушай как в студеното звънтят през тази нощ антените отчетливо. И аз не спя, и те не ще заспят, и ти не ще заспиш, човечество.
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #7 on: February 17, 2009, 12:04:50 PM » |
|
ДОКЛАД
Часът е седем. – Да губиме време не струва. Но гледам – отсъствуват двама. И знаете, мене ми идва да псувам, защото нехайството значи измама, предателство значи към нашето дело. Макар и шаблонно, аз смело ще кажа, че трябва да влеем умът и кръвта си, живота си даже във нашта идея.
Аз почвам доклада. Ако случайно в него мъничко мисъл не стига, търсете виновника – моята младост, сърцето ми с кръв непокорна на тигър.
Какво ще докладвам? Какво ще усуквам? Да почна с войната в Китай ли? – Излишно! Та аз съм просмукан от мъка и чукам на вашата съвест за нещо по-висше, което е вплетено в нашия спомен, което гневно в гърдите напира, умира и пак се заражда в сърцето и носи прекрасното име Р о д и н а!
Ако с главите си счупим вратите, подпрени със мрака на днешното време, ако умреме на поста си, верни на гладния повик на нашата ера, това е прекрасно, но чакайте, нека поставим наясно въпроса. – Далеко не мерим ли, твърде далеко, другари?
Аз мисля, че първата капка, която от своята кръв за света ще пролея, ще бъде за мойте поробени братя, ще бъде за Нея! И ти се опитай да спориш със мене. Та аз за секунда, за миг ще те смажа. Аз чувствам горещите думи на Ленин: "Прав е другарят Вапцаров" – ще каже.
И тъй – към доклада. Докладвам направо – аз страдам! Но някой ще каже тогава: "Забравяш – въпроса е толкова личен... Ти можеш да страдаш, тъй както обичаш, но твоята мъка ще трогне малцина." Грешите – аз страдам за свойта Родина. Аз страдам за вас, и за себе си страдам... Защото живота ни бие сурово в лицата, а ние примигаме, братя, защото перото си топиме ние далече, далече – през девет морета и наште куплети едва ли достигат до робската мъка, която в сърцето народно е свила възел от змии.
Работи работник в хлебарница "Охрид". Очите червени, мишците потни. Във стаята душно, в сърцето студено, в сърцето омраза и ропот.
Работи работник в хлебарница "Охрид". А вътре задушно и сиво. Но всеки си има малко в живота и радост, и нещо красиво. – Някаква фирма увиснала горе, фирма, зацапана с синьо. Но за работника тя е простора над Охрид тя е Родина.
Числа. А числата – това е съдбата на някакъв беден чиновник. В ръцете размерно сметалото трака като курдисан часовник. Това са шестнайсет години, протекли без радост, ала и без мъка. Без мъка и радост в живота човешки – е нещо по-лошо от пъкъл! Но ето веднъж някой песен полека подкарал така от досада: някаква песен си пеел човека как мътен и кървав бил Вардар. Сметалото спряло. Сметалото млъкнало, станало синьо във стаята, сякаш от здрача. И ето, пръв път след шестнайсет години човекът с числата заплакал. В полето, където морето допира – тръстика, блата и комари. Там привечер чайките с крясъци викат и дебне малария. В блатата отровните пари задушват, убиват, изсмукват живота. И хората зли, и с напукани устни псуват на майка теглото.
Те сеят, но кръстове никнат. Децата се раждат със жълти зеници. Ех, майко ле моя, в строя тръбата ще свика все отбор войници! А старите още сънуват житата край Струма, край Вардар и Места.
Но някой в леглото ръмжи и с ръката си чергата грубо намества. И пролет, когато прииждат ятата, от скръб аили атавизъм, плодът в утробите тъй се премята, че пукат на майките ризите. А ние се тътриме тука излишни за нашите братя. Жестоко!... И с кръв по челата живота ни пише: "Изгубили свойта посока."
Да, пишем. И пишеме верно и честно, защото ни смазва живота. Но колко от нас са написали песни за този незнаен работник, който се просва в леглото без мисъл, но в съня си кошмарен мисли за Охрид, за лодката мисли, която в детинство е карал? Колко от нас са написали песни? Питам ви – кой е написал?
Затуй и народа със нас е на "Вие" – не чувства но свои, ни близки. Дълбоко в сърцето си мъката крие и гледа ни някак изниско.
Послушайте, верно е, нас ни отплесна епохата, хляба, живота. Помислихме ние родината тесна за нашите песни, защото очите ни гледаха нейде звездите и чакахме само сигнала, когато зората със гръм ще отприщи на дните водите преляли. Очите ни гледаха само звездите, пред нас те не виждаха нищо.
А в Прилеп са скрити в мъха на стените легенди, които ни чакат. Открий със ръката кората на мрака, пиши! И не бой се нататък!
Вятъра пее в Пирина, в скалите, пее в усои, в увини – колко са паднали в боя за своя покрив и свойта Родина! Вятъра пее в зелените листи: слушай и само записвай.
Записвай го просто и честно, тъй както просто го пее народа – "Заплакала е гората все зарад Индже войвода...".
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #8 on: February 17, 2009, 12:10:44 PM » |
|
Борбата е безмилостно жестока...Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична. Аз паднах. Друг ще ме смени и... толкоз. Какво тук значи някаква си личност?! Разстрел, и след разстрела – червеи. Това е толкоз просто и логично. Но в бурята ще бъдем пак със теб, народе мой, защото се обичаме! 
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #9 on: February 17, 2009, 12:19:57 PM » |
|
Ще помоля мода да не ми променя заглавието и идеята на темата..  Иначе нека си я мести къде си иска.
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #10 on: February 17, 2009, 15:32:07 PM » |
|
poneje mnogo durjish na zaglavieto ,me estrah dali da ne te razbera netochno...nevuzmojni neshta niama ,e ima de 3 perpetum mobile ,da se vurnesh tam otkudeto si doshul ot tam kudeto shte idesh  ne samo che e vyzmojno mi e normalno ,horata si suzdavat iluzii i se razocharovat posle ,horata lujat ..i si viarvat.dori da si schisti pomisli i namerenia tova e dostatuchno .da ne govorim za onezi deto se obediniavat s nadejda da specheliat v lichen plan i kat vidiat che ne stava ..ne prosto napuskat a razdeliat za da zavaladeiat
|
|
« Last Edit: February 17, 2009, 15:44:39 PM by petko »
|
|
USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #11 on: February 17, 2009, 16:11:04 PM » |
|
Българинът по начало се ражда с чувство за повишени възможности. Всичко му е до колене. И това не е диагноза, а национална черта. В смисъл, че е всенародна диагноза..avtor nezivesten (pone za men) ,moje bi ne ni e po silite
pp vij podpisa na jonsana v neta
|
|
|
|
USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #12 on: February 17, 2009, 16:31:17 PM » |
|
да.. или гледат тъпо отстрани.. трийсе човека /и отгоре/ и мълчат - чакат да напиша нещо по конкретно за да скочат - чак тогава ще се включат.. Забравиха да говорят човешки, всичко им е схема, всичко е игра, всичко е сцена - всеки е или приятел или неприятел, или враг или свой и тъй нататък.. Сега са на нокти бас държа - едните за да получат вътък за плюене в близките шест месеца; другите да се видят какво и колко струват.. Млади хора ли? Освен да кълват при Аврам не виждам как ще стане иначе.. Там поне структурата така е изградена - за да членуваш, правиш клуб, водиш, управляваш, контролираш, отговаряш пред организацията майка за региона от който си.. Та поне се дава шанс на младите нещо да свършат.. Всичко друго си гледа своя път - предначертан преди години /онзи иначе ИДЕАЛНИЯ  дето даже и да не одиш по него и пак всичко ти е ПИРФЕКТНУ/. Много важно къв си - способен или не, млад или не, мъж или жена.. 
|
|
« Last Edit: February 17, 2009, 16:36:59 PM by Mad Max »
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #13 on: February 17, 2009, 16:42:19 PM » |
|
И да ви кажа - никога няма да забравя оная картина..
За пръв път влизам в село.. Всичко почти е порутено.. Само две къщи светят и един помияр лае нейде от улиците.. Като ме вижда се спуска към мене - гледам светлинките от къщите изчезват - напрозорците се турят капаци.. И едни присвити и изплашени до смърт бабешки очи, натежали от самотата и мъката и неспособни да надскочат любопитството си ме отпращат до края на улицата.. икат да се махам по-бързо.. Че ги жегва за живота.. А аз се усмихвам и ми минава през акъла: "сега има да се карат за мене и да ме говорят - поне две три лета напред" - и толкоз.. и емоция и загадки и ще съм лицето на всичките емоции кои минават през тех.. щото други образи няма - те са там някъде отвъд капаците..
Лека нощ.
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #14 on: February 17, 2009, 16:52:03 PM » |