Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 19:31:42 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 18
  Print  
Author Topic: ОФИЦИАЛЕН СТАНДАРТ Каракачанско куче  (Read 253260 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #210 on: October 27, 2017, 13:37:14 PM »

Оги, нищо не се пропуска. Не търси паралелност и жълтевина там където я няма. Пропускаш редица факти, вероятно защото не си бил в събитията в онзи момент, а четеш само литературата за онзи период. Любопитно как поставяш на една плоскост Държавна комисия и комисия на НПО каквото е БРФК.

Цялата сагата със стандартите е по-добре да напиша в отделен материал с публикуване на документи. Само ще отбележа, че издаването на книгата на Денков съвпадна с работата на комисия към БРФК оглавявана в някои заседания от Денков и с членове Драганов, Арсенов и Ст.Попов.

Стандарта на Драганов и Арсенов(за Българско пастирско куче) е публикуван за първи път през 1995г в сп. Моят приятел Кучето и в рекламна сам-издат брошурка със същото название. Текста е идентичен на двете места. И на двете места авторите твърдят, че БПК неправилно се отъждестява с каракачанското куче. След което има пасаж оборващ предното твърдение, че българските овчари, толкова се впечатлявали от каракачанските кучета, че съзнателно кръстосвали своите с тях и се стремели максимално да наподобят типа им!?!  Смяташ, че проекта им е написан на база задълбочени проучвания? Нищо подобно. Преписван е дословно в огромната си част от  публикувана през 1992г. руска книга за КО и САО. Което си е плагиатство, нали? Впрочем никога Драганов и Арсенов не са показали базовите прочувания за този им стандарт. Още повече, че като концепция това е стандарт за заводска порода с един идеален екземпляр. Освен това в него всичко е подчинено на целта - обезателна регистрация на българска порода в FCI, поради което в много положения са игнорирали типа на аборигенната популация . Авторите решават, че идеалният екземпляр на породата, който се отличава от кавказката овчарка, средноазиатската овчарка  е кучето Горан( с рожденно име Торан) собственост на Драганов. Същият Горан фигурира като лого на клуба и на бланките им за развъждане.
През 1995г. в книгата на В.Денков, е публикувано само описание на породата Българско пастирско куче(каракачанска овчарка), което е базирано на публикациите в пресата през същата година. Едва във второто издание на Енциклопедията на В.Денков през 1997г. се публикува приетия от БРФК стандарт на Българско планинско куче.
Я.Тодоров, В.Денков, В.Григорова, Д.Драганов, М.Арсенов и Ст.Попов са членове на комисията  на БРФК, която през същата 1997г. е натоварена от федерацията да компилира стандарт за представяне на порода във FCI на база на публикуваните до тогава проекти. За отбелязване е, че трима от комисията са едновременно автори с предложени проекти за стандарт и комисия, която ще оценява предложенията, което е въпиющ конфликт на интереси. Първата версия на компилата на комисията е с название Българско планинско куче(синоними: Каракачанско куче, Българско пастирско куче, Българско овчарско куче).
След среща със секретаря на БРФК, А.Седефчев, С.Седефчев, Ю.Тодоров са допуснати да представят проекта си на  следващите две заседание на комисията. След като те разкритикуват компилирания стандарт и уж "обединителното" и уж подходящо за FCI име " Българско планинско куче", комисията в закрито заседание решава да компилира само стандартите на Драганов-Арсенов и Попов под името Българско планинско куче(синоними: Българско пастирско куче, Българско овчарско куче). Тази версия е публикувана в сп. "Лов и риболов". Версията на БРФК, касае само тази неправителствена организация и няма официален характер. Освен това очевидно е че авторите на този стандарт не желаят той да е валиден за каракачанското куче.

Дипломната работа на В.Динчев е проучване върху породата Каракачанско куче и предложение за стандарт. Последват още няколко публикации през годините с промени по проекта за стандарт на тази порода от В.Динчев в различни научни и специализирани списания. През 1996г. "братята от Перник" и Ю.Тодоров написват също проект за стандарт на база на своите проучвания върху породата, който излиза в началото на 1997г. в сп. "Моят приятел Кучето". От 1998г. започват да вървят процеси по обединение на двата проекта. На някои от срещите присъства и Светлин Стоев, в качеството му приятел и на тогавашен председател на новоучредения клуб "Каракачанско куче-Център" Стара Загора. Отбелязвам, че по време на този процес С.Стоев не е предложил в писмена форма нито един пасаж. Иначе казано няма принос нито към предходните авторски  проекти, нито към окончателния вариант. Единственото му вербално предложение, бе желанието му за силно намаляване на ръста, защото се притесняваше, че част от притежаваните от него в този момент кучета се доближават към долна граница на стандарта и ще бъдат ощетени при оценки на изложби. Което реално не беше така. След разяснение, че стандарта не се прицелва в един идеален екземляр, а всяко куче влизащо в рамките между минимален и максимален ръст е годно да бъде с отлична оценка и шампион на изложба, той оттегли предложението си.  В началото на 2000г. след финализиране на дискусиите между авторите на двата проекта се стига до краен текст на стандарта. Авторите поставиха името на Стоев  в публикацията единствено като жест към приятел, с който тогава се борехме за една кауза и с цел издигане на авторитета му сред членовете на новоучредената обединителна организация МАКК. Стандарта бе публикуван в списание Мп Кучето, а 5 години по-късно и официално одобрен от МЗХ при процедурата по признаването на породата.

Промените в стандарта от 2017г. не касаят основния текст и не променят с нищо описанието на породата. Корекциите са минимални и с цел оптимално съответствие на описанието с породата. Направени са от авторите, след дискусия и одобрение с членовете на МАКК. Открито. За никакъв субективен кеф не става дума. Ако ти Оги или новонапусналите все още бяхте членове на МАКК, щяхте да можете да участвате в целия този процес без ограничение.

Внушението, което вкараш, че видиш ли промените са заради неумението на развъдчици да корегират допуснати грешки е нонсенс. Компромиси, когато са правени са били правени за ВСИЧКИ. Но това очевидно удобно се забравя от някои хора, когато коментират по седянки. Мога да дам редица примери именно с борците за извънредно строг ред и правила. Когато е правен компромис с тяхно куче никога не са възроптали, не са върнали оценка, а щастливо позираха пред фотоапаратите. Някак прави впечатление, че някои хора са много екзактни към околните, но не и към себе си.  Именно този подход ерозира отношенията защото не се съди с еднакъв аршин.

Иначе подбора винаги е субективен и се прави от всеки човек на база на собствените му критерии за естетика, поведение и т.н. Подбираме си храната, партньорите, средата, проектите които да осъществим, кучетата, кутретата..

p.s.Получи ли най-сетне официални родословия за кучетата си от Драганов? Благоволи ли да ти даде коректни данни кои са им предците? Нали заради това се премести пак при него.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #211 on: October 27, 2017, 13:59:09 PM »

Не съм враждебно настроен, дори напротив. Наско, споменаваш за проблеми на обществото, да добре така е, но не е ли още по-голям проблем на обществото, да смятаме, че от нас изгрява слънцето и с нас ще залезе.......

Оги, не голям, а основен проблем на обществото ни е, че мнозина смятат, че слънцето изгрява за първи път в сутринта, в която са го зърнали лично. И забравят кой ги е водил за ръчичка в първите им стъпки в дадено поприще. Четох скоро в другия форум едни мераци за елитарност, за петилетни планове спускани отгоре.. Някои от настоящите апологети за висша елитарност на развъждането и едва ли не жесток изпит цедка пред всеки нов, които поиска да развъжда каракачанско куче, май много бързичко забравиха времето, когато те самите почваха, как не знаеха кое как се пише, кое куче кое е, как се прави инбридинг и т.н. И това е отново проявление на онова за което писах в горния ми пост - за липсата на реален еднакъв критерии и третирането на критериите според това за кого се отнасят. Ако  компромиса е спрямо него е ОК. Ако е спрямо друг е трагедия всемирна.
Неуважението към делата на тези преди нас е повсеместно. Едни рушат паметници, защото вчера са се пребоядисали от нова партия. Други ликвидираха селското ни стопанство без да се замислят, че с мръсната вода изхвърлят и бебето. Роят се породни имена, роят се стандартчета преписвани и доукрасявани на крак. На всяка организация поне по един. И аkо се чудиш защо все още Каракачансkото куче нe е регистрирано във FCI(едно тежнение на мнозина), се замисли защо нямаме съхранени средновековни и по-стари постройки по нашите земи. И обяснението не е във войни и чужди нашествия. Такива е имало и в другите европейски страни. Обяснението си е в нашенския манталитет. Неуважението към чуждия труд е факт, на който се дължи и роенето, отлюспването и в крайна сметка нищожната резултатност. Направо да ти иде да цитираш класика Попов  biggrin "пораснаше пилци, по... квачка"
« Last Edit: October 29, 2017, 04:27:49 AM by KaraKitan » Logged

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #212 on: October 27, 2017, 19:37:46 PM »

Да Ати, не съм бил в събитията в онзи момент, занимавах се с други кучета тогава.... по-късно посветих близо 18 години на нашите кучета, но бих казал на една зряла възраст и сравнително вече добре подготвен, за това си позволявам да говоря и участвам в подобни дискусии.  Това, което казваш сигурно е така и аз съм склонен да го приема, но бих допълнил погледнато от твоя страна. Ако по тези събития говори Стефан Попов, неговата истина ще бъде друга.... на Димитър Драганов също, на Светльо Стоев най-вероятно още по-различна и така да не ги изреждам всичките, въпреки, че имената на "влиятелните" личности в сектора не са чак толкова много, да речем колкото пръстите на едната ръка, хайде да са шест.
Анализирайки събитията, знаеш ли какво излиза, всеки един от тях е направил немалко за българското куче през времето, дори и с грешките, които са допускали учейки се. Но като се замисли човек върху статистиките вече с днешна дата върху крайните резултати, всъщност картинката е различна. Всеки един от тях го е докарал до задънена улица, отричан, обругаван, оплюван, неискан. Дали защото не са знаели кога да спрат, или как да продължат като лидери в духа на новото динамично променящо се време, аз не знам. Но фактите за жалост са такива. Какво спечели в крайна сметка от всичко това българското куче, нищо, едно голямо нищо. Никой не разбра, че е само временно на голямата сцена, една малка временна прашинка там.
И знаеш ли новосъздадената НОКК има своите уникални шансове, защото там няма нито един от тях, колкото и ковти да звучи това. И затова заслужава да и се даде кредит на доверие. Времето ще покаже, въпреки, че е късно, твърде късно, но..........
А колкото до онова, за което ме питаш, разбира се, че не съм получил нищо от въпросния човек, както можеше и да се очаква, но от опит глава не боли.   Wink
Каквото ми е нужно,аз съм си го осигурил, но исках да видя дали е възможно чудото, е оказа се, не.
« Last Edit: October 27, 2017, 19:47:15 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Александър Христов
Hero Member

« Reply #213 on: October 28, 2017, 07:36:41 AM »

Дълго не си позволявах да изказвам мнение тук. Причината е, че не виждам решение на казуса за Каракачанското куче,  във формите на управление които се предлагат от различните организации. Както Атила спомена по- горе, проблемът ни е, че всички искаме да сме ханове. Така, че мнението ми е, че ако няма организации от типа, в който съществуват в момента, имаме много по- голям шанс в общото дело- запазването на тази древна порода, свързана, и до голяма степен определяща бита на българина в миналото. Не съм съгласен с идеята, че тази черта на характера на българина, прекалено голямото его, е деградивна. Напротив, историята на рода ни доказва обратното. Хора с нашия ген са носител на светлина и цивилизация в продължение на хиляди години. Произведенеията на старите ни майстори са уникални дори в дните на развитите технологии.
Това което се опитвам да кажа е, че е крайно време да помислим за форма на управление, която да отговаря на манталитета ни. Следвайки англо-саксонския модел като форма на управление ни води до задънена улица.

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Пеньо
Hero Member

« Reply #214 on: October 28, 2017, 09:05:00 AM »

Мисията невъзможна!!!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #215 on: October 28, 2017, 11:35:26 AM »

Не е ли по-лесно вместо да се търси под вола, теле, да се работи за каузата заедно? И не е ли по-лесно да се търси решение на проблемите заедно, не както сега? И защо мине не мине време, някой клуб се цепи? Не е ли по-лесно да се смири човек и да види нещата малко по-отстрани? Или понеже сме род велик трябва да сме пример как не се прави? И ако някой е по-напред и иска уважение и почит, не е ли по-достойно да ги заслужи помагайки и образовайки други, не така грамотни, вместо да заеме челно място в нов кораб? Това са риторични въпроси показващи мнението ми за новата формация и градивната критика, както и козметичните промени на стандарта ни. И друго бих добавил- по-малко приказки, повече действия! Полза от ялови дискусии не виждам.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #216 on: October 28, 2017, 13:09:40 PM »

"Любимият ми пример в тази насока (за жалост и на много други) го знаеш и не мисля да го цитирам за н-ти път поименно.
     Знам, че си на друго мнение, но занемаряването на форума, безнаказаното му опростачване (на практика от една персона), както и разделянето му на две части, не е плюс за породата, а още по-малко за колектива. Атестат за всичко това е факта, че плодотворните дискусии трайно изчезнаха - вярвам тук ще се съгласиш, че няма две мнения по въпроса."

Ето пример за намиране на виновен за потъването на Титаник. Мачкай, за да те уважават - лозунг на новата демокрация.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Пеньо
Hero Member

« Reply #217 on: October 28, 2017, 13:42:59 PM »

Дискусията беше изключително сериозна, докато не се появи ти, Трайко. Както в много други случаи. Ти май искаш да си постоянно под светлината на прожекторите. Дори и като "виновен", важно е да си на сцената. Ти не си фактор за потъване на изгнила гемия, камо ли за Титаник. ТРАй си бе, Трайко, просто си трай.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #218 on: October 28, 2017, 16:35:29 PM »

Абе стига вече с тия изтъркани лафове, стига сте ме пъхали в калъпа, в който искате да вляза. Комплексарр. Сериозна дискусия на тема? Стегнете се! Появява се Някой от дъжд на вятър, колеги това, колеги онова, търси под вола теле с хаплив тон. Обаче градивна критика! Появява се друг, що променяте стандарта, да не ви е лична собственост, Еми къде бяха всички, когато тези няколко души правеха всичко описано до момента? Дискусия на тема козметични промени на стандарта, вие се бъзикате. Направени са предложения, коментирани са с членовете, посетили срещата и толкоз. Трайко го няма. Търсите интелектуален отдушник на емоциите си, а това с прости думи се нарича комплекс или липса на уравновесеност в характера. Докато си чешаме езика, що не вземете да се съберете да изринете една кошара и да обсъдите казусът? Или пък да се организирате да прехвърлите няколко тона зърно, обсъждайки, кучето колко рошаво да бъде? Нали ме разбирате, че започват ялови дискусии! Атанас и Атила отговарят, за да не бъдат обвинени, в еднолично управление на асоциацията. На тяхно място отдавна щях да съм обърнал листа и забравил провокативните реплики.
« Last Edit: October 28, 2017, 16:36:55 PM by trayko.asenov » Logged

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Пеньо
Hero Member

« Reply #219 on: October 28, 2017, 17:50:09 PM »

no
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #220 on: October 29, 2017, 03:02:47 AM »

Оги, през годините мисля съм показал и доказал, че не съм си позволявал "лукса" да говоря празни приказки, както и че се осланям на фактите, такива каквито са. Още повече, че имам "неприятния" навик да подплатявам думите си с документи. В този ред на мисли, няма такова нещо като истината на този и истината на онзи. Има реални факти, които са обективна ИСТИНА. Другото може да са гледни точки, може да са и откровени лъжи, измама, демагогии. В конкретния случай, относно раждането на стандарта на БРФК имам в архива си достатъчно документи. В момента не разполагам с нужното време да ги извадя, сканирам и коментирам подробно. Но когато го направя ще видиш, че дългия разказ няма да се различава от късия и ще бъде подплатен с конкретни доказателства.

Всеки докоснал се до темата за това куче е направил нещо. Едни в положителна посока, други в отрицателна, трети са дали своя принос и в двете направления. Същото важи и за така наречените от теб "влиятелни" личности, с тази разлика, че техните лични постижения и неудачи постигат доста по-голямо отражение. С добрите и далновидни дела видимо са помагали - с лошите и късогледи, са пречели.  Притеснителното в случая е, че често на хората около всеки "влиятелен" им липсват реален и верен критерии, с който да преценят и отделят качеството от плявата, истината от лъжата, честния от измамника. За това, противно на здравата логика, перманентно има залитане към доказвани пак и пак и пак измамници,самовлюбени егоцентрици и откровенни лаладжии. По друг начин не бих могъл да си обясня защо все още БРФК се оглавява от Литов. Или защо уж читави хора отидоха на среща с него надявайки се измамника да бъде решение на казуса с това куче. Защо все още някой наивно си мисли, че в БРФК ги еня за нещо друго освен приходи от жадни за грамоти и пластмасови купи лапнишарани. Защо доказан измамник, крадец и шизофреник все още успява да намира хора, които да го следват и да вярват в лакърдиите му за някакви измислени огромни прабългарски кучета. Защо патологичен егоцентрик и плагиат с мания за уникалност все още намира почитатели, които да съживяват измисления му личен проект?

Поддържането на такива личности, колкото и да е парадоксално върви успоредно с натрапване на тезата -"всички са маскари". Безкритичното поемане на тази теза пък рефлектира в две направления:
    1. Игнориране на истинските маскари. Защото са многократно доказани маскари, патологични случаи, хората са свикнали с този факт. И защото липсва воля еднозначно и категорично да бъдат извадени от общността.
    2. Яростно оплюване на онези, които не са маскари. Защото след като "всички са маскари", няма начин и те да не са. Следователно почва едно ровене, чоплене в запетайките. И ако и това не помогне се започва съчинителство на имагинерни, фантасмагории извън здравия разум, с цел доказване, че и тия са като ония.
И тук стигаме до тези, които полягайки на кълката "всички са маскари" обявяват, че организациите са вредни за общността и за опазването на породата. Теза достатъчно абсурдна дори и на пръв прочит.

Мисловен мързел ли е това? Апатия ли? Лоша генетика? Нежелание да се поеме отговорност с ясен избор на позиция позована на реални факти? Защо хора деклариращи уж интерес към запазване на една порода похабяват енергията си за вътреобщностни сепарирания, заяждания, войнички, четнически инициативи, вместо да я вложат заедно за креативни и полезни за породата и общността неща?  Какъв е този номадски стремеж, да се пали съграденото до момента и да се тича на гола ливада за да се преосновава отново? Все едно след като се преместят в нова степ, хората ще станат други? Или камъните, които са свалили от кулите на старата крепост и са качили на седлата си ще лягат по-добре като основи на нова юрта? Същите камъни са си. От покрива на кули, а не от основи.

Казваш всеки е бил обругаван, оплюван, неискан. Защо? Заради личните му качества. Или въпреки тях. Или заради нечии амбиции и его. Не че амбициите и егото сами за себе си са лошо нещо. Когато са канализирани в рамките на нормалните обществени правила и морал те са двигател на прогреса. И обратното, те са разрушителни, когато за задоволяването им се погазват правила и етика.
Да бъдем конкретни. Ръководството на МАКК е избрано през 2013г. с гласовете и на хора, които ни напуснаха. Ако тогава са били недоволни от това ръководство защо са го преизбрали? Ако след преизбирането са били недоволни имаха предостатъчно възможности да го заявят по разписания в устава ред. Включително и на последното Общо събрание на 18.02.2017г. Но не го направиха. Освен това предстои редовно изборно общо събрание през 2018г. където можеха(а и мнозина в МАКК очакваме) да се кандидатират нови хора. Но вместо да представят пред членовете на МАКК свои предпочитани кандидати, вместо тези кандидати да ни представят визията си за развитие, вместо заедно да тръгнем към плавно предаване на щафетата, вместо да е подчинено егото на всеки от нас на обща идея, цел и посока, бяхме свидетели на неколегиална партизанска акция.  Делата показаха, че избягалите от МАКК не смятат разписания в устава ред за избор на ръководство за удволетворителен.  Което е мееееко казано притеснително. (Впрочем това е стандартен ред при юридическо лице с нестопанска цел.) А на фона на демонстративното игнориране на правилата, да претендираш за нов и по-чист морал в новото НОКК е някак странно. Не осъзнават ли тези колеги борци за свобОда, че не правят нищо ново. Просто последваха една крайно нездрава и недалновидна тенденция от последните години на роене. Тя се наблюдава активно в средите на БОК. От НКБОК на Ст Попов първо се отлюспиха БККзаБОК на А.Петков. След кoeто А.Петков почна да си създава(с държавна поддръжка) разни национални и световни федерации БРКС, IKU, FCI(фалшива), Alianz и т.н...., които да му "признават" "породата". Oт там първо се отделиха СРОК, след тях П.Митрев си направи БОКС/IKU. Сравнително скоро се пръкна поредната селска изложбена федерация с гръмко име "Федерация по кинология за Европа(FCE)", показно раздаваща брички. В чиито пошли представления за съжаление съучастват МОКК и новосъживеният клуб Бг Горан. Изложби вървят и под егидата на някакво си БОСЕК.
Този театрален мизансцен наподобява много силно вече наблюдаваното люспене на голямото СДС на партийки и фракцийки, коя от коя по-морални, по-десни, по западнофилни и русофобни. И в крайна сметка с все по съмнително политическо влияние.
Който твърди, че разцепването е прогрес, му предлагам да вземе да си клъцне два пръста от дясната ръка за да я направи по-прецизна, по-силна и по-функционална. Здравомислещите ще отвърнете -абсурд!
И аз това казвам. Но българина има тази лоша черта да не иска акъл ни от старило ни от патило. А често и от собствените си грешки не се учи. И след поредния сакатлък, като му попремине острата болка, почва отново да му бръмчи "мухата", че ако клъцне още един пръст, този път ще му се получи.  no

Казваш, НОКК имала уникален шанс, щото нашите "стари", "безперспективни" персони не били там. Шанс за какво? За строеж на нова юрта на гола поляна? За зидане на нови основи с тикли от покрива на напуснатата крепост? Какво ново полезно за породата направиха до тук? Нищо по различно от това което правиха и в МАКК? Но отхвърляйки основите иззидани преди тях, сега се стремят да правят свои. Не е сложно да се предвиди, че починът им на свой ред ще застигне скоро и техния строеж. Заразно е. Тамън ще са положили някой камък в зида и едни нови борци за свобОда ще се отцепят на свой ред в поредна фракция. Отново с революционни песни на уста и заявления, че вече всичко ще е по ново му и найнай-справедливо. Ами и на тях да им дадем шанс... И на тези, които на свой ред ще се отцепят от тях... И така нататък... А какво неполезно за породата направиха до тук? Учудвам се, че симпатизиращият им аналитичен thing-tank се прави, че не го забелязва. Ами да почнем от това. Съчиниха си вътрешно синдикална версия на стандарт с фактологически грешки и откровени недомислици. С миловидното обяснение, че видите ли били едва ли не принудени, щото официалния стандарт бил с авторски права, та те взели го пренаписали като техен си нов. Ама новия е с анонимен автор. Що ли? Паднал е свише? Или авторите имат притеснения? Ама фактът, че никой не им е забранявал да ползват официалния стандарт - се пропуска. Ама, че никой не си е и мислил да им го забранява - и това старателно се игнорира. Да не говорим, че когато на човек нещо не му е ясно е жест на елементарна вежливост и колегиалност да се обади и пита. Включително за това дали закона разрешава да се пренаписва текст на друг автор.  Да продължим и с това. Съчинява се нов регистър пълен с  ...
Както повечето алтернативи, и те се стремят да се идентифицират пред публиката като различни от организацията майка, чрез подхвърляне на отрицателни послания спрямо нея и чрез пренаписване на вече създадени материали. Настройването на доскорошни колеги и приятели в лагери с всички отрицателни последствия от това дали е от полза за кучетата? Очевидно не. Но тях пък кой ли ги пита. Има и колеги, които за да не изгубят приятелствата си с хора от двата лагера решиха да се отдръпнат встрани. И това ли е от полза за породата?
Наистина ли още смяташ, че роенето на алтернативи е от полза за породата и на хората занимаващи се с нея?

p.s. Благодаря за честния отговор. Надявам се, че след този опит си помъдрял и следващия път като срещнеш мотика на пътя, просто ще я заобиколиш от разстояние. Wink
« Last Edit: October 29, 2017, 04:17:28 AM by KaraKitan » Logged

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #221 on: October 29, 2017, 04:10:52 AM »

Дълго не си позволявах да изказвам мнение тук. Причината е, че не виждам решение на казуса за Каракачанското куче,  във формите на управление които се предлагат от различните организации. Както Атила спомена по- горе, проблемът ни е, че всички искаме да сме ханове. Така, че мнението ми е, че ако няма организации от типа, в който съществуват в момента, имаме много по- голям шанс в общото дело- запазването на тази древна порода, свързана, и до голяма степен определяща бита на българина в миналото. Не съм съгласен с идеята, че тази черта на характера на българина, прекалено голямото его, е деградивна. Напротив, историята на рода ни доказва обратното. Хора с нашия ген са носител на светлина и цивилизация в продължение на хиляди години. Произведенеията на старите ни майстори са уникални дори в дните на развитите технологии.
Това което се опитвам да кажа е, че е крайно време да помислим за форма на управление, която да отговаря на манталитета ни. Следвайки англо-саксонския модел като форма на управление ни води до задънена улица.
Сашо, решения бол, стига да има желание да се премине на следващото стъпало от стълбата по която вървим.
Формите на организации са разписани в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. МАКК е надлежно регистрирана по този закон. Не знам това ли имаш предвид под англосаксонски модел.

Извън тази овертюра, която ти направих, признавам си че не мога да разбера какво точно предлагаш. Да опазваме породата без организация, като свободни електрони?
Коя е тази форма на управление която да отговаря на манталитета ни?

Впрочем вече 10 години електората избира упорито една форма на пирамидално популистко еднолично управление. Този модел беше развиван с видим голям "успех" вече от Ст.Попов в НкБОК и от Д.Драганов в НККК>НКбгГ.
Определено добре сработва като финансов модел при Литов в БРФК.
Актуален,подходящ за манталитета на масите модел има и в БККзаБОК: главата на държавата налива пари за да има за екипи, знамена, цървули, ремаркета, разходки по чужбина, световни купи на Антарктида в курорт Горно нанадолнище и т.н. Народа доволен, бащицата доволен, назначеният от него за кинолог бай Ганьо и той доволен. Като се появи наченка на бунт, той се потушава с височайша депеша от бащицата и заплаха за орязване на гореизброените радости за разбунтувалите се маси.  Модела е желуезен докато бащицата държи кранчето на държавата и докато назначеният от него главен кинолог послушно и раболепно служи.

Аз лично не се виждам като част от такъв модел. И все си мислех, че и останалите в МАКК са тук защото не се виждат в горния модел. Но съм любопитен да представиш по-подробно какво точно имаш предвид.

Относно голямото его, коментирах в предния си пост. Голямо его има Кристо(Христо Явашев). Но то е подчинено на цел, идея и не му пречи да организира хиляди хора при осъществяване на световно значими произведения. Но за онова другото псевдоголямо его иде реч. Това, което замъглява преценките. Което кара хората да смятат, че прочитайки два реда за теорията на Айнщайн са вече поне равни по способности с Айнщайн и нямат намерение да се съобразяват със старчок като него.
Хубаво е да имаме реалистична оценка и за собственото ни минало и културен принос към световната цивилизация. Да, имаме своите върхове и постижения. Но нека бъдем реалисти. Те са епизодични. Като отделни капки. Няма дъжд, няма порой. Няма и река.
Има редица народи постигнали много повече от нас. Отиди в една Италия. Във всяко градче и дори село има културно-исторически паметници от векове с висока стойност. Това е НАТРУПВАНЕ, НАДГРАЖДАНЕ  година след година, поколение след поколение, векове.  Колко са българите с реален признат световен принос? Броят се на пръсти. Повечето са се реализирали извън страната. И все са в индивидуални дисциплини - оперно пеене, скулптура, борба, щанги...
За съжаление нямаме своя Моцарт, Бетовен, Вивалди? Нямаме своя Бернини, Леонардо да Винчи, Гауди?  Нямаме своя Нютон, Дарвин, Тесла?
Имаме прекрасни образци от старите ни майстори, но нито едно произведение, което да може да се доближи до Микеланджеловата Пиета. А за се роди Микеланджело е нужно да се култивира обществена необходимост.  
Да, имаме стратези с визия за бъдещето като Борис I,  Симеон. Имали сме златен век на книжнината.
Имаме В.Левски и Хр.Ботьов. Но ако не бяха загинали и се превърнали в символи и икони, то след освобождението щяха да бъдат разпнати и унищожени. От същите сънародници, за чиято свобода се бяха борили. Историята на поборника Петко Киряков(капитан Петко Войовода) е изключително показателна.

Впрочем замислял ли си се защо едни от най-тачените, легендарни герои в българското народно съзнание са Крали Марко и Индже Войвода?
В реалността Марко е бил васал на султана и участва в битката при Косово поле на страната на османските нашественици... Дали отговора не е и отговор на други подобни ситуации от нашето съвремие.
« Last Edit: October 29, 2017, 04:23:57 AM by KaraKitan » Logged

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Пеньо
Hero Member

« Reply #222 on: October 29, 2017, 05:33:18 AM »

Каракитане, в изречението ти "Има колеги, които за да не изгубят приятелството си с хора от двата лагера ...." усещам хвърлени камъни в моята градина. Потресен съм. Ти поддържаш теорията на Трайко по този въпрос. Да припомня: не членувам в НОКК, защото не бях съгласен с прибързаното решение за отделяне. Все още мисля, че имаше друг начин за справяне със ситуацията.
А да припомня ли, защо не искам да членувам в МАКК? Писал съм го тук във форума и съм ти го казвал лично, в прав текст в телефонен разговор.
Напоследък причините даже се множат.

ПП. И за да сте спокойни с Трайко, нека се знае, че приятелството ми с хората от двата лагера не е същото, като преди.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #223 on: October 29, 2017, 06:38:30 AM »

Пеньо не съм имал предвид теб в конкретния пасаж, така че ревизирай си усещането. Wink
Има и други хора, които в създалата се конфузна ситуация се отдръпнаха  и стоят някъде между двата лагера объркани и погнусени.
И може ли да водим разговор без да вкарваш в него обезателно и своя любимец. Фиксацията върху някого винаги го прави по-значим от колкото е всъщност.

Знам причината за нежеланието ти да останеш в  МАКК. Тази която си споделил. Но не мога да се съглася, че несимпатията ти към едно лице на изборна длъжност може да е основание да обърнеш гръб на цяла организация(респективно всичките и членове). Аз не разбирам така нещата. И съм ти го казвал. Ако действах с подобен аршин много неща в историята щяха да имат доста драматичен и нелицеприятен развой
С ултимативен черно-бял тон в стил "или аз или той" нито се прави, нито се разширява организация.  Смяташ ли, че в немския клуб за ротвайлер всички са първи дружки, обичат се безгранично и всяка вечер са на седянка заедно? Или в друг голям клуб за порода с няколко стотин или няколко хиляди членове. Но това не им пречи да са в един клуб, да развъждат една порода и по отношение на това хоби да са в една лодка. Разбирането че всички трябва да сме супер добри приятели е добро пожелание, но е невъзможно на практика. В крайна сметка след като си недоволен от ръководството можеш на предстоящото Общо събрание да издигнеш други кандидатури, включително своята. Ще ми е любопитно друг екип да е ръководство, а аз да стоя като редови член, да изисквам, да критикувам и понякога да му запъвам дамата със заявления "този не ми харесва, според мен уронва престижа, ако не го изгоните аз напускам".

======================================

p.s. off topic: Като се замисля за последните 13 години колко от личното си време съм изгубил за да пиша и обяснявам по NхNx1000 -броя пъти едни и същи работи из разни форуми.  В началото в dog.bg хиляди пъти трябваше да се обяснява и показва с факти защо кучето се нарича Каракачанско куче, а не с някое новосъчинено уж патриотарско име. Тогава vano бе един от тези, с които дълго спорехме от различни страни на барикадата. След това във форума на marten.bg,  същата работа отново спорове, отново обяснения, простотии, писане, писане до писване. През 2008г. стартирахме този форум. В началото отново спорове за името, отново за типа, за кръстоските, наливане в бездънни каци... Десет години по-късно историята продължава. На вече не спорим с бокаджии, а енергията изливаме помежду си, със завидна безкомпромисност. Все едно до вчера не бяхме заедно. Забравили какво ни събра - съхранението на породата. Отново си обясняваме очевидни неща.
Направо си се чудя на търпението, с което продължавам да отговарям на всеки, независимо дали ми е симпатичен или не, дали ме счита за приятел или враг. 

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member

« Reply #224 on: October 29, 2017, 07:05:12 AM »

Атила, благодаря за ироничното определение. До мозъчен тръст не съм я докарал, но в интерес на истината в професионален план вече 15 години се занимавам единствено и само с анализ на бази данни. Всеки работен ден, по цял ден. В резултат на което смея да твърдя, че в сравнение с болшинството от пишещите тук, материята ми е доста по-позната. Както и че анализирайки базата с кучета много пъти по повод на различни извадки, я познавам в детайли, под много различни ъгли. Като същевременно никога не съм си позволявал да говоря за неща, с които нямам реален досег и в области, които не са „моя територия”. Както и да е.
     Смятам, че много по-приятелски настроен е човек, който ти казва това, което наистина мисли. Без значение дали ще приемеш неговото мислене като аматьорско, некомпетентно или въобще ще го приемеш. Отколкото да говоря нещата така, както отсрещната страна ги мисли и аз знам, че му стане приятно да ги чуе от моите уста. Познавам те повече от 10 години (макар и задочно) и мисля, че е редно да ги кажа по този начин.    
     Относно симпатизирането – винаги ми се е искало нещата най-накрая да се случат по правилния начин. Да се работи професионално и да се счупи българския карък, по силата на който всичко е обречено и всичко накрая се разпада. Защо се получи този моментен срив в МАКК – моето мнение ти го казах преди. Но НОКК не е края на МАКК. Това е едно ново начало, в което няма нищо лошо – така мисля аз, без да се правя, че нещо не забелязвам. Най-малкото защото нямам никаква лична изгода от този или онзи проект. Не притежавам кучета, не ги натискам за шампиони, не членувам никъде, не се боря за постове. Затова нямам и врагове. За приятели не знам, но ми се иска поне да са останали добри познати.  smile

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 18
  Print  

Jump to: