na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #180 on: October 06, 2017, 08:10:27 AM » |
|
Аз се престраших  Прочетох предните постове, без изтритите от админа всъщност. Не знам какво е писано в тях и така. Много ми хареса интерпретацията на Каракитан за „некадърниците” и анализите на Рекс. Реших и аз да анализирам ситуацията по мое си виждане на човек вън от организации. Следвайки хронологията стигнах до моя си извод:  1. „Некадърниците”, да ме извиняват събираха от много години информация, кучета, линии я обобщиха в голям обем в МАКК. Тук спор няма и никой няма да го отрече. 2. Някой от членовете жадно попиваха от информацията, развиваха линии и се снабдиха- уредиха с кучета от каквито нямаха и желаеха. 3. Тогава тези членове станаха много амбициозни и започнаха да искат още и още, но не можеше да им се даде. „Некъдърниците” бяха тотално изморени. 4. Решиха и направиха нова фирма с комунистически наченки и заводски цели. За целта се чертае и плана за петилетка напред. 5. И тъй най просто казано „тарикатите” искат да прецакат „некадърниците”.  А дали това не е било цел от самото начало? Истината е някъде там. 
|
|
« Last Edit: October 06, 2017, 08:11:11 AM by na Brad Pit- brat my »
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #181 on: October 08, 2017, 10:43:16 AM » |
|
ОК Ники. Ще продължим след няколко дни.  Междувременно групата на читателите, да се надяваме, че ще набере кураж да влезе в разговора. Включвам се, защото ти бях обещал. С този поуст обаче наистина мисля да приключвам, тъй като както вече казах няколко пъти, държах да споделя някои неща, смятам че могат да ти бъдат полезни като странично мнение. От тук нататък нито съм упълномощаван, нито мога, нито пък желая да бъда медиатор между хора с различни мнения по някои въпроси. Искам да внеса едни последни щрихи по кондурджийските си разбирания за нещата. Не мисля, че стратегията с отделните инбредни гнезда работи удачно към настоящия момент. Чепик-анализите показаха още преди година, че няколко малобройни линии затихват в една голяма. Временно привнасяйки свежа кръв, но само в краткосрочен план. И особено при днешната окомплектовка на МАКК, дано да съм лош пророк, но смятам че до броени години 90 % от кучетата в асоциацията в една или друга степен ще носят кръвността на тази линия "канибал". Това до голяма степен и съвсем резонно е резултат от виждането на хората, работещи с породата. И до колко те осъзнават какво реално правят с избора си на разплодни животни, колко дълъг хоризонт на работа осигуряват за себе си и съответно за породата. Елементарен преглед на регистъра дава много нагледна представа чия селекция какъв набор от кръв въплъщава, какво се цели и накъде се върви. И съответно как има развъдчици, които са си осигурили собствена база с поне 10-годишен потенциал за работа, и други които още за втората им въобще връзка ще им потрябва освежаване. Не мисля, че развъждане от типа на второто е далновидно, тъй като постоянен (или поне системен) приток на "свежи" кучета няма как да бъде осигурен, а от друга страна това пък води до периодичното припознаване на все нови и нови неизвестни и на практика непроверими животни. Във връзка с горното не смятам, че говоря за събития на едно микрониво, а за тенденции малко или много касаещи породата. Както и хората, работещи с нея, тъй като тези два фактора са единствените предпоставки дали нещата ще се случат по правилния начин или не. Т ук с пълна сила важи желязната максима, че един отбор е толкова силен, колкото е силен най-слабия му играч. А когато този играч е изключително далеч от най-добрия, отбора започва да куца. Като при първите фалшиви тонове, трябва да се вземат мерки баланса да бъде възстановен. Тук според мен МАКК изключително много сгреши, след като подцени този момент. Още преди няколко години асоциацията беше постигнала отлична окомплектовка от кучета и развъдчици и само трябваше да постави едно входно ниво, което щеше да гарантира приема единствено на качествени хора. А не буквално всеки, който има желание и възможност да заплоди две чистопородни кучета в двора си. Любимият ми пример в тази насока (за жалост и на много други) го знаеш и не мисля да го цитирам за н-ти път поименно. Знам, че си на друго мнение, но занемаряването на форума, безнаказаното му опростачване (на практика от една персона), както и разделянето му на две части, не е плюс за породата, а още по-малко за колектива. Атестат за всичко това е факта, че плодотворните дискусии трайно изчезнаха - вярвам тук ще се съгласиш, че няма две мнения по въпроса. Иска ми се това да е последния ми поуст тук, поне на този етап. Надявам се, че няма да приемеш това като неглижиране на проблем или опонент в дискусията, ако се изключа от по-нататъшно обсъждане. Пак ще кажа, че нямам желание да споря, а да изложа собственото си мнение. Което се надявам да е прозвучало конструктивно. Поздрави,
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
goce_07
|
 |
« Reply #182 on: October 08, 2017, 12:33:58 PM » |
|
Rex уважавам анализите ти но искам да те питам нещо. Знаеш че реално съм противник на името каракачанско куче и не съм по никакъв начин заинтересован от роенето във вашите организации. В последния си пост ти казваш за вкарването на нови животни които са непроверими. А по какъв начин мислиш са проверявани родоначалниците на линиите. Или кучките които те са плодели. Разберете това го знаят само хората по местата на произход на породата. Няма как примерно в София или Северна България да знаят откъде излизат кучетата като те са основно от районите на Македонския край и Велинградския край. Как си представяш примерно М.Драганов който открадва кучето Черния от Сабрията в Доспат и след това отива при собственика и той благонамерено му разкрива произхода на сучето. Нали ако се случи на мен или на теб ще му скъсаме главата камо ли да му давам информация.
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
 |
« Reply #183 on: October 08, 2017, 12:43:17 PM » |
|
Друго също да ти кажа не винаги овчарите знаеха кое куче е заплодило кучката и затова не винаги от кучетата в поколението не се получава това което очакваш. Освен това се знаеше по места кой какви кучета гледа и предпочита и затова по места най добре се знае при кой има промяна в типа на кучетата. И промяната в този тип идва най често от това че някое друго куче най често полубрат на разплодника (или син с кръв от друга линия) е заплодил кучката. Така че нещата са много сложни още от началото.Често пред различни хора собствениците на дадени кучета дават различни версии за произхода им.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #184 on: October 26, 2017, 09:16:14 AM » |
|
 Колеги, какво наложи да бъдат правени промени в стандарта на КК и в крайна сметка какви са те? Прави впечатление "опубличването" два месеца след това и то едвам доловимо? Все съм си мислил, че това са сериозни неща, които изискват своята официалност и гласност.
|
|
« Last Edit: October 26, 2017, 09:18:41 AM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #185 on: October 26, 2017, 10:02:46 AM » |
|
 Колеги, какво наложи да бъдат правени промени в стандарта на КК и в крайна сметка какви са те? Прави впечатление "опубличването" два месеца след това и то едвам доловимо? Все съм си мислил, че това са сериозни неща, които изискват своята официалност и гласност. Е то, какво ще излезе в крайна сметка, с колко стандарта ще се развъжда Каракачанското куче!?! Или всяка група събрала се по интереси и симпатии за това куче си прави стандарт..... Нали поне в България е признато като порода 2005 на базата на вече утвърден стандарт. Няма лошо, нека са и 20 клуба, организации, асоциации и т.н. за селекция и развъждане на това куче, но защо с различни стандарти, това е несериозно...
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #187 on: October 26, 2017, 10:44:26 AM » |
|
Оги, в контекста на поста ти се разбира че мислиш в логична посока която, по мое лично мнение,считам за абсолютно правилна. Ето извадка от стандарта:
"Приет на 10.08. 2005г. от Държавната комисия по породи животни към Министерство на земеделието и горите на Република България.
Синоними: Овчарско куче, Чобанско куче, Вълкодав, Влашко куче, Тракийски молос, Karakachan Dog, Karakatschan Hund, Chien Karakatchan, Thracian Mollos,
Автори на стандарта: В. Динчев, С. Седефчев, А. Седефчев, С. Стоев - 14.01.2000 г. (с изменения)
Произход: България
Дата на публикуване на първия оригинален стандарт: 26.06.1991 г. “Тракийски университет” - Стара Загора"
В Стандарта на МАКК, ясно е посочено че това е първият (1991 г.), официално признат стандарт на породата Каракачанско куче, преминал през гласуване на Държавна комисия по породи животни от 21 членове, хабилитирани лица по животновъдство, воглаве с единствения академик по животновъдство в България - Цено Хинковски. Решението на комисията по признаване на породата е единодушно "За". Освен това, същият този стандарт е преминал успешно и през Патентно Ведомство на Република България с издаден патентен сертификат който тогава беше изискуемо условие за признаване на развъдна програма. Всички останали написани впоследствие "стандарти" за породата (както и производни на нея), са изплагиатствани в една или друга степен от този стандарт. По правото за авторска оригиналност, се изисква ако се използват изречения, или пасажи, или тескт с разместен словоред, да се цитира авторите и източника от където са взаимствани. Ако това не изрично упоменато се счита за плагиатство и е подсъдно по закона за авторското право.
|
|
|
|
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #188 on: October 26, 2017, 10:58:55 AM » |
|
 Колеги, какво наложи да бъдат правени промени в стандарта на КК и в крайна сметка какви са те? Прави впечатление "опубличването" два месеца след това и то едвам доловимо? Все съм си мислил, че това са сериозни неща, които изискват своята официалност и гласност. Е то, какво ще излезе в крайна сметка, с колко стандарта ще се развъжда Каракачанското куче!?! Или всяка група събрала се по интереси и симпатии за това куче си прави стандарт..... Нали поне в България е признато като порода 2005 на базата на вече утвърден стандарт. Няма лошо, нека са и 20 клуба, организации, асоциации и т.н. за селекция и развъждане на това куче, но защо с различни стандарти, това е несериозно... Стандартът не е ли нечия собственост и няма ли да те пляскат през ръцете, ако го ползваш без позволение?
|
|
|
|
|
|
|
skolev
|
 |
« Reply #189 on: October 26, 2017, 11:05:18 AM » |
|
На някои хора им е много широко около врата, обаче непознаването на закона на ги оправдава...
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #190 on: October 26, 2017, 11:17:36 AM » |
|
Оги, в контекста на поста ти се разбира че мислиш в логична посока която, по мое лично мнение,считам за абсолютно правилна. Ето извадка от стандарта:
"Приет на 10.08. 2005г. от Държавната комисия по породи животни към Министерство на земеделието и горите на Република България.
Синоними: Овчарско куче, Чобанско куче, Вълкодав, Влашко куче, Тракийски молос, Karakachan Dog, Karakatschan Hund, Chien Karakatchan, Thracian Mollos,
Автори на стандарта: В. Динчев, С. Седефчев, А. Седефчев, С. Стоев - 14.01.2000 г. (с изменения)
Произход: България
Дата на публикуване на първия оригинален стандарт: 26.06.1991 г. “Тракийски университет” - Стара Загора"
В Стандарта на МАКК, ясно е посочено че това е първият (1991 г.), официално признат стандарт на породата Каракачанско куче, преминал през гласуване на Държавна комисия по породи животни от 21 членове, хабилитирани лица по животновъдство, воглаве с единствения академик по животновъдство в България - Цено Хинковски. Решението на комисията по признаване на породата е единодушно "За". Освен това, същият този стандарт е преминал успешно и през Патентно Ведомство на Република България с издаден патентен сертификат който тогава беше изискуемо условие за признаване на развъдна програма. Всички останали написани впоследствие "стандарти" за породата (както и производни на нея), са изплагиатствани в една или друга степен от този стандарт. По правото за авторска оригиналност, се изисква ако се използват изречения, или пасажи, или тескт с разместен словоред, да се цитира авторите и източника от където са взаимствани. Ако това не изрично упоменато се счита за плагиатство и е подсъдно по закона за авторското право.
Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ стандарт за породата Каракачанско куче, който е признат от оторизираните държавни институции в лицето на Държавната комисия по породи животни към МЗХ и Патентно ведомство на Република България. Всъщност това е и единствения стандарт за българска порода куче, който е признат от Държавната комисия по породи животни. Логично и нормално би било развъдчиците на породата, както и сдруженията на такива лица да се съобразяват с този факт, да спазват закона и използват в работата си официално признатия стандарт на Каракачанското куче.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #191 on: October 26, 2017, 12:01:42 PM » |
|
 Колеги, какво наложи да бъдат правени промени в стандарта на КК и в крайна сметка какви са те? Прави впечатление "опубличването" два месеца след това и то едвам доловимо? Все съм си мислил, че това са сериозни неща, които изискват своята официалност и гласност. Е то, какво ще излезе в крайна сметка, с колко стандарта ще се развъжда Каракачанското куче!?! Или всяка група събрала се по интереси и симпатии за това куче си прави стандарт..... Нали поне в България е признато като порода 2005 на базата на вече утвърден стандарт. Няма лошо, нека са и 20 клуба, организации, асоциации и т.н. за селекция и развъждане на това куче, но защо с различни стандарти, това е несериозно... Стандартът не е ли нечия собственост и няма ли да те пляскат през ръцете, ако го ползваш без позволение? Да Пена, официалния стандарт е изключителна интелектуална собственост на авторския колектив който го е написал. За това казвам че в такъв род разработки ако са взаимствани текстове, е нужно да се цитират авторите и източниците които са ползвани. Иначе се трактува за плагиатство.
|
|
|
|
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #192 on: October 26, 2017, 12:14:51 PM » |
|
 Колеги, какво наложи да бъдат правени промени в стандарта на КК и в крайна сметка какви са те? Прави впечатление "опубличването" два месеца след това и то едвам доловимо? Все съм си мислил, че това са сериозни неща, които изискват своята официалност и гласност. Е то, какво ще излезе в крайна сметка, с колко стандарта ще се развъжда Каракачанското куче!?! Или всяка група събрала се по интереси и симпатии за това куче си прави стандарт..... Нали поне в България е признато като порода 2005 на базата на вече утвърден стандарт. Няма лошо, нека са и 20 клуба, организации, асоциации и т.н. за селекция и развъждане на това куче, но защо с различни стандарти, това е несериозно... Стандартът не е ли нечия собственост и няма ли да те пляскат през ръцете, ако го ползваш без позволение? Да Пена, официалния стандарт е изключителна интелектуална собственост на авторския колектив който го е написал. За това казвам че в такъв род разработки ако са взаимствани текстове, е нужно да се цитират авторите и източниците които са ползвани. Иначе се трактува за плагиатство. На мен ми е ясно. Въпросът ми беше към Огнян.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #193 on: October 26, 2017, 13:29:51 PM » |
|
Казаха се много и интересни неща, въпреки че не се отговори конкретно какви са промените и какво ги е наложило.
Но след като се разбра, че стандарта е изключителна интелектуална собственост, това значи ли че МАКК не е собственик на стандарта, който ползва, а че той е собственост на физическо/ки лице/а? С какво е определено ползването на стандарта от МАКК? С договор ли?
В такъв случай, следвайки здравата логика - кой може да прави промени по стандарта ? – неговите собственици. Т.е. работната среща на 05.08.2017г. е само между собствениците на стандарта ли? Къде остават развъдчиците в този случай, а техният глас?
И след като явно има промяна, пък стандарта е приет от единствените оторизирани ДКПЖ към МЗХГ и Патентното ведомство (въпреки, че патентите отпаднаха) – може ли стандарта да бъде променян и изискава ли се разрешение от същите тези лицензионни органи?
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #194 on: October 26, 2017, 13:55:10 PM » |
|
"Стандарта на МАКК ",Ариман, е с автори които са и учредители на същата организация. Естествено че е написан за хората които работят в МАКК, но и не само! Не само защото това е първият стандарт за породата и хора които имат за цел да се занимават с тази порода трябва да се съобразяват с това а не безогледно да преписват и гордо да се пишат "автори". Всъщност промените, които са направени впоследствие, както беше обяснено по рано, не променят основната концепция на стандарта. Напротив, съобразени са условия които по скоро разширяват рамките отколкото да ги свиват, без това да е в ущърб на породата като цяло. И да, естествено че актуализирания вариянт ще се приеме от съответните лицензионни органи.
|
|
|
|
|
|
|
|