dandi
|
 |
« Reply #45 on: September 20, 2008, 14:27:15 PM » |
|
Защим ме й мене да живам на сая диньо лажовна, га нема в сарай да седя, га немам любе да любя. Походи, либе, лефтеро, барем си мома йотбереш. Да не е йот мен нагоре, да не е йот мен надолу.
Защим ме й мене да живам на сая земя лажовна, ага ма севдьо остави и надалечко отиде. Походи, либе, лефтеро, барем си мома йотбереш. Да не е йот мен нагоре, да не е йот мен надолу.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #46 on: September 20, 2008, 14:29:28 PM » |
|
Бела съм, бела, юначе, цела съм света йогрела. Един бе Карлък останал и той не щеше остана, /2/ ам беше в могла утонал. В моглона нищо немаше, сал едно вакло овчарче. Сиво си стадо пасеше, с медно кавалче свиреше, /2/ с кавалан дума думаше: "Галени га са ни зьомат, технону бално колко е !"
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #47 on: September 20, 2008, 14:36:35 PM » |
|
Излел е Делю хайдутин, хайдутин янкеседжия с Домбровци и Караджовци. Оттам си Делю зароча деридеремскем айяне, айяне, кабадаие: - Две лели имам в селоно, да ми ги не потурчите, да ми ги не почорните че кога слезам в селоно, мночко щат майки да плачат по-много млади невести, дете ще в корем поплака. Гюлсюме Делю зароче: - Варди са, Делю, чувай са, че ти са канят, Делю лю, деридеренски айяне, айяне, кабадаие: сребърен куршум ти леят, та ще та, Делю, прибият. - Гюлсюме, любе Гюлсюме, не са е родил чилякън, дену ще Деля убие.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #48 on: September 20, 2008, 14:50:38 PM » |
|
Йегне,вакло йегне оти ми чостиш поблейнуваш майка ли си загубило или сюрия приделило? Бре овчерю,мой сайбию ни сом сюрия приделило ам сам майка загубило в чоста гора,тьомна гора
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #49 on: September 20, 2008, 14:55:27 PM » |
|
Торнали са три сюрии от полено нах горана порвана е баш агова вторана е кехайова третана е овчерюва В овчерюва йегне блее желно плаче,майка троси Мольчи йегне,нимой плака ше ти найдим друга майка Йе си ищам мойна майка йот как мен си нахранеше ведро пресник надоеше.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #50 on: September 22, 2008, 10:08:09 AM » |
|
Бре Сево,бре янкехая! Сево е майка главила в селоно за баш момана за чорбаджийска дощера. снощи го майка главила заран му хабер допадна от поле,от овчарене Тьовна е могла паднала силни са дожде летнали бял ми е Дунав препликнал та му стадото заптисал. Стана ми Сево отиде. Ага и тамо отишъл Сево Карагьоз думаше -Карагьоз вакъл каматън, рипни Карагьоз в Дунава и брат ти Белчин след тебе дребни шилета след него да ми стадото изведеш! Карагьоз дума на Сева: -Бре Сево,бре янкехая, не мога вече да плувам алоци ми се напиха дунавска вода студена.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #51 on: September 22, 2008, 10:15:00 AM » |
|
Пазарил са е Караджа за четиридесет овньове девет хиляди да пасе по тия чуки високи Случи се лято обсушно та ми тревона изгоре и ми водоно прикапчи стадото му се приполви. Седнал Караджа да плаче Вакъл го овен гльодаше и на Караджа думаше: -Молчи сайбийо,не плачи, летнат ще силни дождове текна ще вода студена стана ще трева зелена стадото ще се напасе.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #52 on: September 25, 2008, 11:13:23 AM » |
|
-Пиле,пиле,постро пиле кайно форкаш нависоко и си гльодаш нависоко не виде ли нейде некво? -Видех,видех бре юначе в среде гора,до три огне край огньове върли турци печаха си моско дете. баща му са нагодили да му върти шишовене майка му са нагодили да събира сухи дърва и да кладе огньовене брате му са нагодили да му свирет със кавали сестри му са нагодили да му пеят жални песни.
|
|
|
|
|
|
|
AZIA
Newbie

|
 |
« Reply #53 on: September 25, 2008, 13:47:12 PM » |
|
Когато слушам музиката или чета текстовете,цялата настръхвам,от глава до пети,защото песните отразяват тежкия живот на един измъчен,отруден,безкрайно беден народ,толкова е силна,че ни оставя без дъх,че неволно очите ни се пълнят със сълзи и сърцата тръпнат от завладелите ни страшно силни чуства.
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #54 on: September 25, 2008, 14:07:07 PM » |
|
Когато слушам музиката или чета текстовете,цялата настръхвам,от глава до пети,защото песните отразяват тежкия живот на един измъчен,отруден,безкрайно беден народ,толкова е силна,че ни оставя без дъх,че неволно очите ни се пълнят със сълзи и сърцата тръпнат от завладелите ни страшно силни чуства.
;Dбраво на автора ,те тва е целта при писнето на тези песни да съхрани история ,или събуди чувства .тази предполагам е за второто .все пак не ми се вярва турците да са яли хора ,канибализма не е известен по нашите земи данди песента е родопска преполагам ,нашите са все тъжни ,не мислиш ли ?
|
|
|
|
USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #55 on: September 25, 2008, 15:06:10 PM » |
|
Пенчо,родопска е песента.Изпята е от Неделя Будева (род. 1907) и е записана през 1940г
|
|
|
|
|
|
|
AZIA
Newbie

|
 |
« Reply #56 on: September 25, 2008, 15:08:40 PM » |
|
Песните са ни тъжни,защото е бил тъжен поробения народ,защото бита им е залят с кръв,не само тук в Родопа,а в цяла България
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #57 on: September 25, 2008, 15:17:13 PM » |
|
Има и хумористични Родопски песни,ето една от тях:
Тьодю,лелин Тьодю китка панагирска не находи ли са Тьодю по два ,по три деня по цала неделя. ходих лелько,ходих все по малки моми и сега зафатих лелько по млади невести и сега зайедах лелько дренови тойеги.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #58 on: September 25, 2008, 15:22:29 PM » |
|
 Гльодай ма гльодой юначе гльодай ма та са нагльодай мен майка на теб не дава оти си още разсурнат и си гулема будало Как да та моме не галям на сорце си ми легнала кайно на муле нов самар и на магаре попреган.
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #59 on: September 25, 2008, 15:27:27 PM » |
|
единия ми дядо лека му пръст все пеееше няква
кацнал бръмбар на трънка и започнал да друнка ,дочула го мушица ...с няква там душица ,някои зне ли я
|
|
|
|
USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
|
|
|
|