Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 11, 2025, 12:24:51 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Print  
Author Topic: БФК и БРФК -фактите!  (Read 119974 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #60 on: March 06, 2009, 20:15:10 PM »

Какво общо имат чобанските породи кучета с ФЦИ и тем подобните й? И защо все отива на там тоя пуст мерак?

Че са кучета. Следователно са обект на кинологията, а тем подобните организации се титулуват киноложки. Wink
« Last Edit: March 06, 2009, 20:49:31 PM by vano » Logged
Mad Max
Hero Member

« Reply #61 on: March 06, 2009, 20:17:05 PM »

Какво означава кинология?

vano
Guest
« Reply #62 on: March 06, 2009, 20:26:18 PM »

Кинология – (от грц., kyon, kynos – куче, и logos - наука) – наука за кучето, изучаваща произхода, породите, развъждането, отглеждането, храненето, обучението, анатомо-физиологичните особености, болестите и използването му
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #63 on: March 06, 2009, 20:48:18 PM »

Какво общо имат чобанските породи кучета с ФЦИ и тем подобните й? И защо все отива на там тоя пуст мерак?

ето вече даденият отговор:
Какво общо имат овчарските кучета с FCI? Не по-малко от това което имат породите хрътки или пък северните впрегатни кучета. Дали на някой му харесва или не FCI съществува и за една голяма част от кучелюбителите е важно да могат да са в тази световна мрежа. На мен лично не ми е тръпка типа изложби в рамките на тази система. Други неща ме интересуват и с работа съм показал насоката. Но пък собствениците на каракачански кучета са различни хора живеещи в различна житейска среда. Породата не губи ако  стане част от породите във FCI. Tова не пречи на нейната традиционна ползвателност със стадата животни.

p.s. От последното ти изречение имам чувството че си представяш евентуалното регистриране в FCI като самоцел пред нас. Ако се обърнеш назад в историята и проследиш стъпките на хората от ядрото на МАКК ще разбереш че гледаме на FCI само като на едно от сечивата за работа по основната ни цел -съхраняване на Каракачанското куче.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #64 on: March 06, 2009, 20:49:47 PM »

Кинология – (от грц., kyon, kynos – куче, и logos - наука) – наука за кучето, изучаваща произхода, породите, развъждането, отглеждането, храненето, обучението, анатомо-физиологичните особености, болестите и използването му

Какво общо има науката за кучетата с ФЦИ?

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #65 on: March 06, 2009, 20:53:19 PM »

Всъщност кинолозите не се занимават с наука за кучето. Тях ги интересува кучето на фенско-любителско ниво.
А с наука касаеща кучето се занимават зоолози, генетици, етолози.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vano
Guest
« Reply #66 on: March 06, 2009, 20:53:40 PM »

Какво общо има науката за кучетата с ФЦИ?

Името - Международна федерация по кинология или ако ти харесва Fédération Cynologique Internationale
Mad Max
Hero Member

« Reply #67 on: March 06, 2009, 20:57:26 PM »

От последното ти изречение имам чувството че си представяш евентуалното регистриране в FCI като самоцел пред нас. Ако се обърнеш назад в историята и проследиш стъпките на хората от ядрото на МАКК ще разбереш че гледаме на FCI само като на едно от сечивата за работа по основната ни цел -съхраняване на Каракачанското куче.

Просто ми се струва че прекалено много внимание се отделя на ФЦИ и т.н. В един момент заприличва на най-често ползваното сечиво..

Ако постоянно показваме колко некачествен е метала на това сечиво, разсичайки го със самурайския меч - това се превръща в самоцел.
Има хиляди други начини да се показват качества.
Първо на първо - всяко оръжие само по себе си говори достатъчно за тях, погледнато в ръцете на човека.

пс, И няма нужда да подскачаш при сблъсъка..

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #68 on: March 06, 2009, 21:01:50 PM »

Иначе казано науката Кинология е всъщност претенциозно название за хобистичните занимания с кучета. В този ред на мисли FCI е федерация за хора с хоби-кучетата. И така стигаме до това че хората, чийто хоби е отглеждане ex situ на овчарски кучета за охрана на стада, се стремят да общуват помежду си в сдружения и федерации чиято цел е кучетата като хоби. Хобито е занимание за удоволствие и себедоказване в извън работно време.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vano
Guest
« Reply #69 on: March 06, 2009, 21:03:06 PM »

Просто ми се струва че прекалено много внимание се отделя на ФЦИ и т.н. В един момент заприличва на най-често ползваното сечиво..

Ако постоянно показваме колко некачествен е метала на това сечиво, разсичайки го със самурайския меч - това се превръща в самоцел.
Първо на първо - всяко оръжие само по себе си говори достатъчно за тях, погледнато в ръцете на човека.

Аз пък си мисля, че никакво внимание не се отделя на ФЦИ. Чисто и просто се спекулира, като по този начин  асоцираната членка БРФК залъгва многото почитатели на БГ породи, видители че остава само малко и породите ще бъдат признат. А като не се признаят - колко много пречат алтернативните организации. Ако не бяха те - досега 1000 пъти да ни бяха регистрирали породите.
Просто ФЦИ е един инструмент в ръцете на тези, които могат умело да боравят с него.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #70 on: March 06, 2009, 21:10:23 PM »

От последното ти изречение имам чувството че си представяш евентуалното регистриране в FCI като самоцел пред нас. Ако се обърнеш назад в историята и проследиш стъпките на хората от ядрото на МАКК ще разбереш че гледаме на FCI само като на едно от сечивата за работа по основната ни цел -съхраняване на Каракачанското куче.

Говориш за самурайския меч. Отлично острие, но...
Но преди Европейците да бяха доплували до Япония с корабите си, в стария свят никой не е знаел за съществуването на самураи, камо ли за техните мечове. Например в Българските народни песни се говори не за самурайски мечове, а за сабии дамаскини. И то не защото вторите са по-добри от самурайските мечове, а защото информационният свят на нашенеца е стигал до оръжията ковани в Сирия. Та FCI е информационна мрежа за породите кучета в света. Помисли си преди години дали си имала и идея че съществува порода алабай? Но за Доберман, Пудел, Кавказка овчарка, Коли, НОК си чувал и чела, нали.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #71 on: March 06, 2009, 21:11:35 PM »

Аз пък си мисля, че никакво внимание не се отделя на ФЦИ. Чисто и просто се спекулира, като по този начин  асоцираната членка БРФК залъгва многото почитатели на БГ породи, видители че остава само малко и породите ще бъдат признат. А като не се признаят - колко много пречат алтернативните организации. Ако не бяха те - досега 1000 пъти да ни бяха регистрирали породите.
Просто ФЦИ е един инструмент в ръцете на тези, които могат умело да боравят с него.

Какво еднообразие е настъпило в тая държава..
Навсякъде всичко е еднакво. Изключенията са все по-голяма рядкост. Май сме си чисти европейци вече  lol с балкански отлик..

Mad Max
Hero Member

« Reply #72 on: March 06, 2009, 21:23:09 PM »

Та FCI е информационна мрежа за породите кучета в света.

Значи ФЦИ разпространява информация.
Ние каква информация можем да й предложим?

Помисли си преди години дали си имала и идея че съществува порода алабай? Но за Доберман, Пудел, Кавказка овчарка, Коли, НОК си чувал и чела, нали.

За алабай не съм..

По отъпкана пътека вървим.
От сега е хубаво да си помислят хората занимаващи се с тази порода историята на братските /кангал, кавказец, шарпланинец, кк, до ки и др./ и да се определят. За себе си.
За тези с нашите кучета също не е късно.
« Last Edit: March 06, 2009, 21:50:17 PM by Mad Max » Logged

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #73 on: March 06, 2009, 21:24:54 PM »

vano, всъщност у нас трибуквието "FCI" се използва за:
1. Сплашване на раята, когато се опитва да мисли със собствената си глава
2. Вдигане на собствените акции на фци-помазаните босове пред раята
3. Извинение за пред раята за калпаво свършената работа от босовете

Регистрация на порода в FCI далеч не е някаква гигантска цел или мисия невъзможна. Бедата е че българските кучелюбители сами си мътят водата и превръщат простата и изпълнима задача във вонещо блато.

п.п. Всъщност дали пък това не се дължи на факта, че повечето ни киноложки светила са изкарали онези митични курсове за съдии в курорта "Вонеща вода"  naughty lol

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member

« Reply #74 on: March 06, 2009, 21:27:13 PM »

"...
- К'во правиш? - попитал малкият принц.
- Ми пикая в локвата. - отговорил възрастният.
..."

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Print  

Jump to: