Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на Каракачански кучета, 11 ноември 2023г. гр.Казанлък.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 06, 2025, 02:57:01 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 41
  Print  
Author Topic: Стари дъФчащи бонбонки - тема за изтъркани въпроси  (Read 269298 times)
0 Members and 12 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #180 on: July 12, 2011, 20:33:12 PM »

cheers
Абсолютно Ariman
« Last Edit: July 12, 2011, 20:34:13 PM by dandi » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #181 on: July 12, 2011, 20:38:00 PM »

Виж знам го това много добре, фактора за набеза си го обеснихме просто - единствено стадо в три околни села,  друга прехрана за такава бройка на този етап нямаше, за това явно се и осмелиха!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #182 on: July 12, 2011, 20:43:00 PM »

Ме бях помислил,за това:$

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #183 on: July 13, 2011, 09:29:15 AM »

Спорeд мeн рaзсъждaвaтe мaлко от човeшкa глeднa точкa...........

Това е точно така, много често хората са склонни да приписват на животни било те диви или домашни чисто човешки емоции и чувства. Народния фолклор е неизчерпаем извор на такива примери и това никак не е случайно. Мъдростта на народния гений насища и натоварва поведението и действията на животните с хуманност, чувства и емоции каквито обикновено липсват при хората в техния ежедневен живот и бит. Така въздействието и поуката са по-силни.
Подобен спекулативен с въздействието си върху човешката емоционалност подход е прилаган много често в художествената литература, театър, кино и въобще в изкуството, филми като Мечката, 101 далматинци и мн. др.

Ние малко или много сме любители, които ги обединява любовта към кучето. Стремежа към по-грамотно отношение и вникване в спецификата на материята, с която  сме се захванали може и ще ни бъде само от полза, иначе сме за никъде. Все пак живеем в ХХI век. 

А колкото до другото, горещо препоръчвам на феновете един разказ на нашия изключителен разказвач и белетрист Дончо Цончев, който за жалост неотдавна ни напусна. Сигурен съм, че който го прочете никога няма да го забрави. Въобще си струва да се изчете този автор.
   Разказът се казва "ЧОВЕКЪТ" от сборник разкази "ОКОТО" на Дончо Цончев.

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #184 on: July 13, 2011, 14:02:45 PM »

Според мен и двете страни в диалога между Оги и Дънди имат право, но не на 100%.
При хипотеза, че в страната не бе стартирало активно киноложко движение и не бяха навлязли чужди породи то аборигенната порода щеше да бъде перфектно съхранена от самите овчари в рамките на традиционните изисквания при развъждане и използване на каракачанското куче. Градските кучкари щяха да са малко малцинство от любители които отглеждат за хоби и нямаше да имат съществена роля в селeкцията на породата.

Но реалната ситуация  е друга. В страната от години са навлязли масово чужди породи. Доста овчари поради липса на информация или заради експеримента кръстосваха и кръстосват кучетата си. Има и такива, които държат на чистокръвността, но пък колко от тях документират изрядно кучилата си? Тези които го правят по един или друг начин са се свързали с други любители в рамките на организация. Същевременно стадата са мястото където най-верно може да се преценят работните характеристики на кучето. Та в тази ситуация нараства ролята и отговорността на развъдниците в градовете за съхраняване на чистокръвността. А на овчарите за съхраняване на работните качества. Фактически в момента основната част от чистопородните развъждания се правят в развъдници. Хубаво е че в рамките на МАКК имаме ползотворно сътрудничество и обмен между развъдчици -овчари и развъдчиците в града.
Дай боже в бъдеще все повече овчари да почнат да си водят стриктна документация. И същевременно дано в бъдеще все повече развъдници успеят да създадат условия за традиционно използване на разплодните им екземпляри като пазачи на стадо.  smile
« Last Edit: July 27, 2011, 11:23:42 AM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vlado
Full Member

« Reply #185 on: July 13, 2011, 14:21:35 PM »

Сигурно трябвa и мaлко рeклaмa ,нe овчaритe дa търсят МАКК .a виe тях.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #186 on: July 13, 2011, 14:32:15 PM »

Когато човек узрее за нещо - го търси и го прави. Насила да го караш не става. Така и по отношение на документациите и стадата.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #187 on: November 21, 2012, 14:58:43 PM »

naughty

Левски
Sr. Member

« Reply #188 on: November 22, 2012, 17:39:52 PM »

naughty

тошко това да не е било на фризиор
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #189 on: November 22, 2012, 17:45:05 PM »

naughty

И на това куче ли ще намерите косури? Нека е било на фризьор,това да му е косура Wink

Левски
Sr. Member

« Reply #190 on: November 22, 2012, 17:52:47 PM »

naughty

И на това куче ли ще намерите косури? Нека е било на фризьор,това да му е косура Wink

ако за тебе не е проблем къдраво куче, за мене е голям проблем твоя шабан такавали му е козината
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #191 on: November 22, 2012, 17:55:33 PM »

naughty

ако за тебе не е проблем къдраво куче, за мене е голям проблем твоя шабан такавали му е козината
Ми не мисля,че е чак такъв проблем Wink виждал си старите кучета,нали? нямало ли е и от тях къдрави?

Левски
Sr. Member

« Reply #192 on: November 22, 2012, 18:01:13 PM »

naughty

виждал съм кучета когато не си бил роден ,от старите изтински кучета нямаше нито едно къдраво

Ми не мисля,че е чак такъв проблем Wink виждал си старите кучета,нали? нямало ли е и от тях къдрави?

Admin: Потребител "Левски", внимавайте когато пишете. Правете го под чуждия цитат, а не вътре в него.
« Last Edit: November 26, 2012, 20:02:43 PM by KaraKitan » Logged
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #193 on: November 22, 2012, 18:04:52 PM »

naughty

виждал съм кучета когато не си бил роден ,от старите изтински кучета нямаше нито едно къдраво

аз съм чувал друго за старите кучета,ама знае ли човек.... Според мен това куче е от малкото останали типични и чисти!

Левски
Sr. Member

« Reply #194 on: November 22, 2012, 18:07:29 PM »

naughty

виждалсам ги даже когато не си бил роден и незнам нито едно къдраво

Admin: Внимавайте когато пишете. Правете го под чуждия цитат, а не вътре в него.
« Last Edit: November 26, 2012, 20:04:25 PM by KaraKitan » Logged
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 41
  Print  

Jump to: