dandi
|
|
« Reply #135 on: July 11, 2011, 07:44:04 AM » |
|
Нашите в момента са 12,но с овцете пускаме 3 и кутре,а стадото в момента е 297 бр. Наколо всички гледат по повече кучета ,но не пускат всичките,казах защо. А и много пуснати кучета работа не вършат,макар че нашите примерно са много добре сработени.
Наскоро мечка с 2 малки отрепа на познат и 3-те кучета.Остана си с едно кутре на 2 месеца.Взе от приятел 2 и една женска ,той имаше 9,но и той пуска пред деня 2-3,през нощта понякага всичките,тогава няма двукраки,но 4-краки не липсват.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
|
« Reply #136 on: July 11, 2011, 11:06:22 AM » |
|
Данди, за пореден път се възхищавам, като чета мненията ти! Твърдо разбиваш на пух и прах тезата за непросветената чобанска селекция, която едва ли не произтича от самосебе си и кучетата си се селектират, докато овчарят си пасе стадото покрай тях. По-истинска от тази селекция, за която ти говориш – здраве му каже. Ако се изразяваше префърцунено (а не чистосърдечно и директно), сигурно постоянно щяха да те цитират за „исконните ти методи на селекция“ и „огромна база данни, която трупаш и систематизираш на база богатия ти личен опит“ примерно. А по отношение на това, за което ти говориш като селекция, за мен няма аналог, просто няма. И преди ако се сещаш беше ми описвала надълго и нашироко какъв път извървява кутрето, докато стане работно куче – нещо немислимо, а и практически невъзможно в „питомникова“ среда. Те карат за Багдад, пък ти цепиш за Широка лъка, както казва Хайтов. Със скромното си мнение те подкрепям напълно, че без ИНДИВИДУАЛНА проверка по качества, едно куче не може да се определи като работно. Отбор, но и подбор. Пак ще кажа – лично мнение, но иначе се изпада в една доста рискова за мене обстановка - 20 примерно поколения да развъждаме наследници на легендарно куче, които да ползваме само като едни кръвни банки и нищо повече на практика. Ама дето ти каза от всяко дърво свирка не става – от 150 кутрета колко ще унаследят читави качества, кой може да каже без кучето да работи? Отделно философски погледнато все едно да развъждаме нещо, което знаем, че никога няма да ползваме по предназначение. Малко като да произвеждаш ловни пушки, без никога да ги прострелваш и ползваш за лов нали ... Но мисля, че и без развъдниците няма да стане, ако целта е да се запази породата като порода. Ти си реалист човек и виждаш колко сте малко истинските „истински селекционери“ така да го кажа. И ако държавния апарат не направи нещо по въпроса за „многостта“ ви, ще ставате все по-малко. Та от тази гледна точка развъдниците могат да запазят типа на кучето според приетите стандарти. Могат да запазят породата и при сценарий, когато за жалост стада въобще няма да има (дано не се развива такъв сценарий де). Така си мисля аз поне. А съвсем отделен въпрос е колко допирни точки има твоята селекция и селекция на развъдник, чиито кучета няма никога да видят стадо и овца, нито пък собственика им ще види мляко във ведро. Адмирации за обоснованото и откровено мнение! Поздрави
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
Xaramiata
Jr. Member
|
|
« Reply #137 on: July 11, 2011, 14:02:42 PM » |
|
Нашите в момента са 12,но с овцете пускаме 3 и кутре,а стадото в момента е 297 бр. Наколо всички гледат по повече кучета ,но не пускат всичките,казах защо. А и много пуснати кучета работа не вършат,макар че нашите примерно са много добре сработени.
Наскоро мечка с 2 малки отрепа на познат и 3-те кучета.Остана си с едно кутре на 2 месеца.Взе от приятел 2 и една женска ,той имаше 9,но и той пуска пред деня 2-3,през нощта понякага всичките,тогава няма двукраки,но 4-краки не липсват.
данди
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
|
« Reply #138 on: July 11, 2011, 23:35:17 PM » |
|
А колкото до другото, живот и здраве пролетта с удоволствие бих ти изпратил две млади мъжки кучета, с които да заработиш и след две годино ще коментираме пак за " соя и селекцията". Няма проблем,но аз кучета си имам в излишък,както се казва.Всяко от тях познавам може би по добре от мен самата.Става въпрос за качествата им на работни кучета и това което са те го дават и в поколенията си.Знам ,че кутре от Шабан ще постъпи по умно и няма да тръгне като кон с капаци да се бие или хапе с всичко което му е на пътя,за разлика от такова от Балабан с което ако не внимаваш и си го загубил на 100% защото не мисли и по късно съзрява.Така с по едрите от тях,с хората точно обратното.И това в 90% от поколенията.От там насетне се знае какво да очакваш от дадено кутре,какво да парираш и какво да стимулираш. Ти ще ми докараш млади кучета,знаеш ли какво да се очаква от тях като работни качества,че от всяко дърво свирка не става. Даниела, не говорим по принцип и въобще за дърво, а за дърво подходящо и отговарящо на условията за направата на свирка. Колкото до младите кучета, да знам какво може да се очаква от тях и на какво биха били способни. А от теб си зависи как ще ги овладееш, какъв контакт ще изградиш с тях и как ще ги насочваш като поведение в реална работна среда. Тези кучета не са селекционирани за лов на диви патици, а да съпровождат и охраняват стада..... И не става дума за двумесечни кученца, а за кутраци на по 8-9 месеца, заявили необходимите данни и качества......и сега само не ми развивай теорията, че кутрето трябва от 45-тия ден да яде овчи лайна за да стане чобанин. А колкото до Шабанко, той не постъпва умно, за ум при куче е смешно да се говори, а по скоро по силата на придобития инстинкт. Вродения инстинкт го кара да се бие с всичко, което му се изпречи на пътя и сигурно в началото се е опитвал, но впоследствие кучето е придобило инстинкт за самосъхранение и избягва единоборствата защото не побеждава. Ако някоя нощ кумчо вълчо дойде, работа ще ти свърши Балабан, ако е вярно това, което казваш за него, а не Шабан. Но в крайна сметка вие си правите ваша селекция. " Каракачанското куче или побеждава или не се връща"
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
Светла
|
|
« Reply #139 on: July 12, 2011, 03:19:51 AM » |
|
.... А от теб си зависи как ще ги овладееш, какъв контакт ще изградиш с тях и как ще ги насочваш като поведение в реална работна среда. Тези кучета не са селекционирани за лов на диви патици, а да съпровождат и охраняват стада..... ....
Мисля, че тук SIMBEN е абсолютно прав. Прав е, че тези кучета са селекционирани да пазят, и е прав, че много зависи от контакта, който имаш с тях. Нямам стада, за да претендирам за големи познания по отношение характера на нашите кучета в естествената им среда, но ми се иска да разкажа един дребен на глед случай с моето мъжко куче Зоро, който много ме впечатли. Беше съвсем малък, на 3-4 месеца и бяхме излезли на разходка. На около 50, 60м пред нас внезапно се появи човек. Зоро видя някаква заплаха в него, застана пред мен, защитавайки ме с малкото си телце и започна да лае. Тогава за първи път чух гласа му: нисък, мощен, излъчващ респект. Вече е на 2,5 години. Когато мине покрай двора нещо подозрително според него, тича към оградата и лае. Но навън ли сме, спира и преценява, преди да реши какво да прави. И това се вижда, и не може да се отрече по никакъв начин.
|
|
« Last Edit: July 12, 2011, 03:20:46 AM by Светла »
|
|
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #140 on: July 12, 2011, 04:33:37 AM » |
|
.... А от теб си зависи как ще ги овладееш, какъв контакт ще изградиш с тях и как ще ги насочваш като поведение в реална работна среда. Тези кучета не са селекционирани за лов на диви патици, а да съпровождат и охраняват стада..... ....
Мисля, че тук SIMBEN е абсолютно прав. Прав е, че тези кучета са селекционирани да пазят, и е прав, че много зависи от контакта, който имаш с тях. Нямам стада, за да претендирам за големи познания по отношение характера на нашите кучета в естествената им среда, но ми се иска да разкажа един дребен на глед случай с моето мъжко куче Зоро, който много ме впечатли. Беше съвсем малък, на 3-4 месеца и бяхме излезли на разходка. На около 50, 60м пред нас внезапно се появи човек. Зоро видя някаква заплаха в него, застана пред мен, защитавайки ме с малкото си телце и започна да лае. Тогава за първи път чух гласа му: нисък, мощен, излъчващ респект. Вече е на 2,5 години. Когато мине покрай двора нещо подозрително според него, тича към оградата и лае. Но навън ли сме, спира и преценява, преди да реши какво да прави. И това се вижда, и не може да се отрече по никакъв начин. „ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон П.С. Светла, що не прочетеш пак разказа на отчето!??!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Светла
|
|
« Reply #141 on: July 12, 2011, 05:10:27 AM » |
|
Мисля, че тук SIMBEN е абсолютно прав. Прав е, че тези кучета са селекционирани да пазят, и е прав, че много зависи от контакта, който имаш с тях. Нямам стада, за да претендирам за големи познания по отношение характера на нашите кучета в естествената им среда, но ми се иска да разкажа един дребен на глед случай с моето мъжко куче Зоро, който много ме впечатли. Беше съвсем малък, на 3-4 месеца и бяхме излезли на разходка. На около 50, 60м пред нас внезапно се появи човек. Зоро видя някаква заплаха в него, застана пред мен, защитавайки ме с малкото си телце и започна да лае. Тогава за първи път чух гласа му: нисък, мощен, излъчващ респект. Вече е на 2,5 години. Когато мине покрай двора нещо подозрително според него, тича към оградата и лае. Но навън ли сме, спира и преценява, преди да реши какво да прави. И това се вижда, и не може да се отрече по никакъв начин. „ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон П.С. Светла, що не прочетеш пак разказа на отчето!??! Много пъти прочетох разказа и не крия, много ме развълнува историята на Балабан!!! Но тази публикация нещо не мога да я разбера?! Нещо нередно ли има случая с моя Зоро, проявил се като пазач и защитник още като бебе или какво? П.П. = P.S./postscript/ и означава послепис. А аз не видях нищо написано, освен цитат на моя пост.
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #142 on: July 12, 2011, 05:27:13 AM » |
|
Имах в предвид съгласието ти с Симбен за това че при кучетата не може да се говори ум. Какво е интелект? Глобално познание за заобикалящия ни свят. Е, ти си отговори на въпроса кое куче е по интелигентно, това което е отрасло в двора ти или в клетка както е в случая с мойте или това което всеки ден навърта по педесеттина километра из дебрите на Родопа. Това което твърди Симбен че Шабан няма да свърши работа с вълка, абсолютно не съм съгласен. То е като при хората има по кибритлии и по спокойни. Не значи обаче че ако има кауза Шабан няма да е по добър боец от Балабан.
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
goce_07
|
|
« Reply #143 on: July 12, 2011, 06:40:55 AM » |
|
Имах в предвид съгласието ти с Симбен за това че при кучетата не може да се говори ум. Какво е интелект? Глобално познание за заобикалящия ни свят. Е, ти си отговори на въпроса кое куче е по интелигентно, това което е отрасло в двора ти или в клетка както е в случая с мойте или това което всеки ден навърта по педесеттина километра из дебрите на Родопа. Това което твърди Симбен че Шабан няма да свърши работа с вълка, абсолютно не съм съгласен. То е като при хората има по кибритлии и по спокойни. Не значи обаче че ако има кауза Шабан няма да е по добър боец от Балабан.
тва за 50-55 км на ден ми идва в пове4е :biggrin:а колкото до битките това 4е едно ку4е е добър боец с ку4ета не озна4ава 4е ще е добро и с вълците .товас съм го 4увал и от тур4ин който се занимава само с бойни кангали.но -има едно но -това важи за ку4ета от малки отгледани за битки ,тъй като не се знае как ще реагират на хищника.за ку4ета които си работят със стадото тва което си е борбено по рождение в огромна 4аст от слу4аите ще си върши и задълженията срещу вълка. и друго- тези борбените са подобрители на характера в поколенията.друг е въпроса 4е борбеното ку4е ти създава пове4е главоболия сколегите на които ма4ка ку4етата.пове4ето извесни ку4ета в породата са били мног агресивни срещу 4ужди (под4ертавам -4ужди )ку4ета.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #144 on: July 12, 2011, 06:49:05 AM » |
|
Знам ,че кутре от Шабан ще постъпи по умно и няма да тръгне като кон с капаци да се бие или хапе с всичко което му е на пътя,за разлика от такова от Балабан с което ако не внимаваш и си го загубил на 100% защото не мисли и по късно съзрява.Така с по едрите от тях,с хората точно обратното.И това в 90% от поколенията.От там насетне се знае какво да очакваш от дадено кутре,какво да парираш и какво да стимулираш.
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #145 on: July 12, 2011, 06:58:05 AM » |
|
Аз не съм сигурен,че сте прочели поста на dandi внимателно..... Знам ,че кутре от Шабан ще постъпи по умно и няма да тръгне като кон с капаци да се бие или хапе с всичко което му е на пътя,за разлика от такова от Балабан с което ако не внимаваш и си го загубил на 100% защото не мисли и по късно съзрява.Така с по едрите от тях,с хората точно обратното.И това в 90% от поколенията.От там насетне се знае какво да очакваш от дадено кутре,какво да парираш и какво да стимулираш.
Никъде не пише,че Шабан не влиза в единоборства,а само че не е излишно агресивен...... И щом си гледа кучето и негови наследници,дали не върши работа? goce_07 какво разбираш от много агресивни към чужди кучета??? Доклкото съм се сблъсквал с работни кучета,всяко е било агресивно,срещу непознати,все пак това му е работата.... Но тук идва момента на контрола от страна на овчаря и на кое може да му се има доверие и може да бъде контролирано,защото,ако не можеш го озаптиш почти е сигурно как ще свърши,я с коршум,я разкъсано от повече куета,я отровено..... И не съм съгласен със SIMBEN,кучето си има ум,смешно е да твърдиш,че постъпва по инстинкт,а как постъпва като го вкараш в непозната обстановка?За там няма инстинкт,няма опит натрупан,има мисъл която вкарва в действие,за постъпките си
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца
|
|
|
Светла
|
|
« Reply #146 on: July 12, 2011, 08:46:57 AM » |
|
Аз съм цитирала точно думите, с които съм съгласна със SIMBEN: "А от теб си зависи как ще ги овладееш, какъв контакт ще изградиш с тях и как ще ги насочваш като поведение в реална работна среда. Тези кучета не са селекционирани за лов на диви патици, а да съпровождат и охраняват стада".
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
|
« Reply #147 on: July 12, 2011, 09:22:59 AM » |
|
Кой каквото и да говори, опита си е опит, личните наблюдения са си лични наблюдения. А пък предположенията и теориите са си предположения и теории. Едното си го видял и проверил, за другото предполагаш. Как да не вярвам на Данди?
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
Светла
|
|
« Reply #148 on: July 12, 2011, 10:24:37 AM » |
|
Кой каквото и да говори, опита си е опит, личните наблюдения са си лични наблюдения. А пък предположенията и теориите са си предположения и теории. Едното си го видял и проверил, за другото предполагаш. Как да не вярвам на Данди?
Ех, rex, Теория без практика не съществува. Ти имаш ли представа през колко стаж трябва да мине един студент, за да получи диплома на инженер или лекар. Освен ако не си купува дипломата. Даже в чисто теоретичната наука математика, ако не решаваш задачи, си загубен. Колкото до Данди, доколкото разбирам, чете книги и знае английски. А това натрупва доста познания и те съвсем не са без значение ... ако разбираш какво искам да кажа.
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #149 on: July 12, 2011, 10:41:31 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|