Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на български породи кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 05, 2025, 19:01:40 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 41
  Print  
Author Topic: Стари дъФчащи бонбонки - тема за изтъркани въпроси  (Read 269109 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
goce_07
Hero Member

« Reply #90 on: July 08, 2011, 20:22:48 PM »

пак -за кой ли път -повтарям 4е не искам самопризнания или нещо друго.искам само хората да знаят 4е в основата на на шето ку4е не са само карака4аните .тяхният принос в ку4етата които се развъждат днес не е голям, а при доста ку4ета и никакъв.а за името пак казвам(за трети или 4етвърти път)нека всеки го нари4а както иска или както го нари4ат в техния край.а това за агресията не го знаеш само ти.и аз знам какво става с ку4етата ,които преси4ат (така казваме при нас)останалите ку4ета в стадото и отношението на ов4арите към тях.знам и какво става с прекалено злобните и агресивни ку4ета ,които гонят вълка(може би е по-правилно да се каже вълците ,тъй като обикновено за такава ситуация става въпрос)много хазартно и много надале4.знам 4е никой ов4ар не иска ку4е ,което да му разваля ку4ешкия колектив.а колкото до битките там най-добри  в пове4ето слу4аи са уравновесените екземпляри които нямат хазартно поведение и умеят да раз4етат и запазят силите си.а тези двете неща са важни и в балкана.
goce_07
Hero Member

« Reply #91 on: July 08, 2011, 20:35:39 PM »

и още едно важно ка4ество на работното ку4е ,което трябва да споменем и което май забравяме -добрият нюх.много ми хареса какво каза един път Владо Фифи от Банско,,ако към 5-я месец не земе да фаща и души  някоя следа .ако ще и да е на мишка трудно ще стане добро 4обанско ку4е,,.Тъй 4е работното ку4е трябва да е комплексно и така да са подбрани по възможност ку4етата в стадото 4е едните да  покриват недостатъците на другите ,тъй като идеални ку4ета няма,така 4е наистина не е лесно да направиш добър отбор ,който да ти пази стадото.
Ariman
Hero Member

« Reply #92 on: July 08, 2011, 20:57:56 PM »

Последните два поста чудесни, но преди това - хем всеки да го наричка както си иска, което не е добър вариант, хем да не е каракачанско, че и "нашето" се прокрадва някъде, само да не започнеме да слагаме и тука трибагреника след всяка дума, като на едно друго по - хубаво място, къде думата "българско" започна да ми звучи някак не добре! Аз ще ти кажа следното кучето, овчарското или както там го наричате, го е имало и го има там, където има работа за него, така че колкото не искаш да го наричаш каракачанско, толкова и аз не искам да го наричаш помашко, да българско е, да съвкупност от труда и поминака на всички тези етноси е, но пак казвам центъра на българското се изкриви и започна да става синоним на нещо съмнително!(аз вина за това нямам , вие разбиращите и можещите кучкарите си го докарахте до главата, ние реалистите само наблюдаваме)

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
goce_07
Hero Member

« Reply #93 on: July 08, 2011, 21:12:24 PM »

4е аз не го нари4ам помашко .а не съм и помак ,ако си останал с такова впе4етление.а пък аз и хората в гоцедел4евския клуб с нищо не сме навредили на породата ,лека нощ на вси4ки.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #94 on: July 09, 2011, 09:40:04 AM »

4е аз не го нари4ам помашко .а не съм и помак ,ако си останал с такова впе4етление.а пък аз и хората в гоцедел4евския клуб с нищо не сме навредили на породата ,лека нощ на вси4ки.
А с какво толкова сте допринесли тогава за породата, че не се сещам  confused Кои линии сте запазили, как работите и съхранявате популацията  confused
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #95 on: July 09, 2011, 10:29:28 AM »

Бре ти още малко ще изкараш,че добре че били тия дето си споменал в горните редове,че да ги има кучетата.Те ги били разкарвали и раздавали...Те Гоце колкото поразия са сторили за овчарските кучета и комунистите като ги трепеха не могат да ги бият.И Е ВИДНО И ЗА СЛЕПИТЕ.
И Дънди ,според теб 4овек кйто иска да гледа КК или БОК трябва да си купи и стадо ли.това е несериозно.а колкото до борбеноста много от едновремешните екземпляри я има даже в излишък.
Що да си купи стадо?И да купи стадо от всяко дърво свирка не става Гоце.(ако разбираш какво искам да ти кажа).Но на куче което не е в естествената си среда можеш да познаваш не повече от 20% от възможностите  и характера му.А и вързано куче не може да развие интелекта на пуснато със стадото,по простата причина че вързаното не се развива,т.е. не му се налага да мисли как да оцелее всекидневно.

Безмисленият спор за името, на който мястото едва ли е в тази тема, според мен отдавна е изяснен и е намерено соломоновско решение, просто има официална регистрация на овчарски породи кучета в България и с двете имена. Дали това решение е правилно, полезно за кучето и далновидно е друга тема. Факт е, че няма българска порода овчарско куче призната в нито една престижна световна киноложка организация.
Какви са причините българската кинология да е на това дередже, е съвсем друг въпрос.

Провокиран съм обаче от изказването на Даниела за ролята на днешния български овчар за развитието на породата. Може да ви прозвучи изключително дръзко, но няма нищо подобно.
Смолянският район не е България. Ако на няколко места се правят смислени опити за нещо, то в останалите 95% е пълно безобразие отношението към кучето и неговото положение. То просто е "стока" като останалите животни в кошарата, обърнете внимание на думата стока. Стоката се гледа за пари и се върти непрекъснато за някаква печалба. Пред всяка втора кошара има паркирана не каруца, а джип. При апекатата и текезесетата може да е било друго, но сега не е и това е факт. Който трудно се оправя и не му харесват доходите затрива "стоката" и изчезва в чужбина.
Ако говорим за порода, а все ми се струва, че говорим за порода, за каква селекция и въобще за какво развъждане може да става дума при тези условия.
Нито медицинско обслужване (защото струва пари, а по "стоката" не може да се харчи, трябва само да се печели), а за хуманно отношение и подход към животните и дума не може да става. Не искам да давам примери защото може да четат и деца.
Повтарям за да бъда разбран правилно, това, че на няколко места не е така с нищо не променя картинката.

Така, че нека да бъдем малко по-обективни, ако тези кучета не бяха вкарани в организирано и контролирано развъждане преди 30-тина, а и повече години, едва ли днес щеше да ги има в този им вид и популация.
Веднага уточнявам, говоря за правилно развъжданите кучета, с цел запазването и подобряването им, не за съпътстващия процес на хибридизиране, което в случая не ни интересува.
Може да е малко крайно, но това е моето мнение и то не е изсмукано от пръстите.
« Last Edit: July 09, 2011, 10:32:37 AM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
STARTER
Hero Member

« Reply #96 on: July 09, 2011, 11:33:21 AM »

Гоце, искаш отговори на въпроси дето никой не знае отговора. Овчарската селекция, трудно можеш да я проследиш 1-2 поколения, па камо ли повече. Във всичките тези райони са пасли и каракачани. Това, че не са пасли стада там не е вярно. Предостатъчно исторически источници има отпреди да почнат безмислени дискусии. Примерно:

И без  да влагам сарказъм, нали знаеш какво отговорила блондинката, като я питали какъв е шанса да се види бяла мечка в София?
Казала, че е 50%. Или ще види или не.
vlado
Full Member

« Reply #97 on: July 09, 2011, 12:13:21 PM »

Родопa рaждa итински хорa зaщото нe можe дa нe бъдeш чeстeн с тaзи плaнинa!
goce_07
Hero Member

« Reply #98 on: July 09, 2011, 12:23:51 PM »

А с какво толкова сте допринесли тогава за породата, че не се сещам  confused Кои линии сте запазили, как работите и съхранявате популацията  confused
озапти се бе 4овек ,ако си търсиш заяждане намери си друг адресат.таман спора стана смислен и ти бързаш да се   заяждаш.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #99 on: July 09, 2011, 12:31:35 PM »

Бре ти още малко ще изкараш,че добре че били тия дето си споменал в горните редове,че да ги има кучетата.Те ги били разкарвали и раздавали...Те Гоце колкото поразия са сторили за овчарските кучета и комунистите като ги трепеха не могат да ги бият.И Е ВИДНО И ЗА СЛЕПИТЕ.
И Дънди ,според теб 4овек кйто иска да гледа КК или БОК трябва да си купи и стадо ли.това е несериозно.а колкото до борбеноста много от едновремешните екземпляри я има даже в излишък.
Що да си купи стадо?И да купи стадо от всяко дърво свирка не става Гоце.(ако разбираш какво искам да ти кажа).Но на куче което не е в естествената си среда можеш да познаваш не повече от 20% от възможностите  и характера му.А и вързано куче не може да развие интелекта на пуснато със стадото,по простата причина че вързаното не се развива,т.е. не му се налага да мисли как да оцелее всекидневно.

Безмисленият спор за името, на който мястото едва ли е в тази тема, според мен отдавна е изяснен и е намерено соломоновско решение, просто има официална регистрация на овчарски породи кучета в България и с двете имена. Дали това решение е правилно, полезно за кучето и далновидно е друга тема. Факт е, че няма българска порода овчарско куче призната в нито една престижна световна киноложка организация.
Какви са причините българската кинология да е на това дередже, е съвсем друг въпрос.

Провокиран съм обаче от изказването на Даниела за ролята на днешния български овчар за развитието на породата. Може да ви прозвучи изключително дръзко, но няма нищо подобно.
Смолянският район не е България. Ако на няколко места се правят смислени опити за нещо, то в останалите 95% е пълно безобразие отношението към кучето и неговото положение. То просто е "стока" като останалите животни в кошарата, обърнете внимание на думата стока. Стоката се гледа за пари и се върти непрекъснато за някаква печалба. Пред всяка втора кошара има паркирана не каруца, а джип. При апекатата и текезесетата може да е било друго, но сега не е и това е факт. Който трудно се оправя и не му харесват доходите затрива "стоката" и изчезва в чужбина.
Ако говорим за порода, а все ми се струва, че говорим за порода, за каква селекция и въобще за какво развъждане може да става дума при тези условия.
Нито медицинско обслужване (защото струва пари, а по "стоката" не може да се харчи, трябва само да се печели), а за хуманно отношение и подход към животните и дума не може да става. Не искам да давам примери защото може да четат и деца.
Повтарям за да бъда разбран правилно, това, че на няколко места не е така с нищо не променя картинката.

Така, че нека да бъдем малко по-обективни, ако тези кучета не бяха вкарани в организирано и контролирано развъждане преди 30-тина, а и повече години, едва ли днес щеше да ги има в този им вид и популация.
Веднага уточнявам, говоря за правилно развъжданите кучета, с цел запазването и подобряването им, не за съпътстващия процес на хибридизиране, което в случая не ни интересува.
Може да е малко крайно, но това е моето мнение и то не е изсмукано от пръстите.
Напълно съм съгласен с мнението на Симбен относно израза "стока",търговията,хуманното отношение(по-точно неговата липса) и гоненето само на печалба.Това е нещо съвсем типично по моя край-само да върви търговииката и да не се охарчат докато продадат даденото животно,всеки е по-джамбазин от другия и е едно надлъгване,едно чудо!Колкото до хуманизма и отношенията между човек/животно(каквото и да е то) принципът е : "Аз съм с лопата,ти си на синджир"...кой ли ще се наложи?
Та така,ако въобще се гледат кучета(щото ядът много,пък файда от тях няма кой знае каква)то е или за да се продават малките или за да се хвалим помежду си чие е по-зло,повече синджири скъсало,по-голямо и т.н. Затова нито селекция има,нито истински мераклии,нито нищо...
« Last Edit: July 09, 2011, 12:39:12 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
goce_07
Hero Member

« Reply #100 on: July 09, 2011, 12:39:54 PM »

напълно съм съгласен сус Симбен,макар 4е има и изклю4ения.и да не забравяме 4е първите омелезявания тръгнаха от ов4ари.също така ,ако един ов4ар има ку4е ,което е мелез ,но прили4а на нашите и е много добро работно ку4е в 80% от слу4аите ов4аря ще плоди на него.
Светла
Sr. Member

« Reply #101 on: July 09, 2011, 13:02:46 PM »

......
Напълно съм съгласен с мнението на Симбен относно израза "стока",търговията,хуманното отношение(по-точно неговата липса) и гоненето само на печалба.Това е нещо съвсем типично по моя край-само да върви търговииката и да не се охарчат докато продадат даденото животно,всеки е по-джамбазин от другия и е едно надлъгване,едно чудо!Колкото до хуманизма и отношенията между човек/животно(каквото и да е то) принципът е : "Аз съм с лопата,ти си на синджир"...кой ли ще се наложи?
Та така,ако въобще се гледат кучета(щото ядът много,пък файда от тях няма кой знае каква)то е или за да се продават малките или за да се хвалим помежду си чие е по-зло,повече синджири скъсало,по-голямо и т.н. Затова нито селекция има,нито истински мераклии,нито нищо...

Може и така да е например за ... 50%.
Но за мен и останалите 50%, кучетата са домашни любимци, членове на семейството, приятели...Те не са на синджир, а свободно пуснати; те те посрещат, ако си отсъствал известно време така, както никой друг; с тях, ако се наложи ще разделиш и последния си залък хляб.
Това го пиша не за да противореча на някой, не за да споря. Няма и да го направя, дори да бъда предизвикана.
А ... който както иска, така да ме разбира!

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #102 on: July 09, 2011, 13:14:51 PM »

Спор няма,че не за всички кучето е само обект на печелба,но според мен процента е далеч по-голям от 50,което е жалкото в случая no

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #103 on: July 09, 2011, 13:25:51 PM »

А,това е друго нещо smile
Брех, гледам как коментара ми прескача като луд по темите и се чудя какво става,какви са тия рокади lol

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #104 on: July 09, 2011, 13:28:46 PM »

Просто пренареждане. Дискусията е запазена и преместена тук.  smile

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/