DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #105 on: July 09, 2011, 13:52:16 PM » |
|
Просто пренареждане. Дискусията е запазена и преместена тук.  Разбрах,разбрах,просто изказах моментното си учудване,дали аз не съм по погрешка пуснал коментара не където трябва,но като го видях как се мести се сетих какво става,добро решение.
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
vlado
|
 |
« Reply #106 on: July 09, 2011, 13:58:52 PM » |
|
Администрaторa e кaто гръмотвeржeц зорко слeди и мeсти съдбитe нa хорaтa 
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #107 on: July 09, 2011, 13:59:34 PM » |
|
не отри4ам ку4етата в Смолянско или пък тези от района между Самоков и Костенец,но пак повтарям за неразбралите- основната 4аст от съвременната популация носи кръвта на ку4ета от посо4ените от мен райони и съответно развъдени от посо4ените от мен хора.Давам ви за пример Шабан на Славейко -неговите гени ,а и гените на ку4етата взети от Славейко от Разложко присъства сигурно поне в две трети от ку4етата в Костенско и Ихтиманско.Кашо в Самоков -на него баща муе якорудско ку4е и там същата работа.да не говорим за незнайните ку4ета откарани от хора от нашия край по цяла България.или пък ку4етат откарани от помаците ,които отиваха да ов4аруват къде ли не.пример Беловски Мурад.ами ку4етата откарани от Мето в пернишко или тези на М.Драганов и С.Янакиев в софийско а оттам по цялата страна .ку4етата от Сатов4а ,Доспат,Разлог,Банско откарани от 4илика и другите хасковалии,от караджаловския поп.тези взетите от Стефан Попов.тези откараните от Атанасови в Търговище.и Дънди аз прекрасно разбирам 4е тези ку4ета основно пазеха стадата и там е основната им селекция,но въпросът беше за произхода на тези ку4етата.и не аз деля развъждането на етно-религиозен принцип ,а вие.Сложете си ръка на сърцето и признайте 4е съвременната популация произлиза от ку4етата на хората които споменах аз ,а не от карака4аните.също така признайте 4е най-добрите екземпляри произхождат от посо4ените от ме места и хора .И Дънди ,според теб 4овек кйто иска да гледа КК или БОК трябва да си купи и стадо ли.това е несериозно.а колкото до борбеноста много от едновремешните екземпляри я има даже в излишък.не слу4айно в пекламата на сйта на М.Драганов срещу имената на Ме4о злия.Горан,4рния стоеше определението дед-гейм тест.Хайде стига толкова просветителска работа.  goce_07, безспорен факт е че преобладаващата част от кучетата с които се започна съвременното организирано развъждане произхождат от планинските райони на Южна България. И никой не е твърдял обратното. Просто именно там по-добре се запазиха условията за съхранение на тези кучета. НО забележи, че хората които си изредил по-долу/в цитата/ без изключение определяха тези кучета като КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ или КАРАКАЧАНСКА ОВЧАРКА. Защо? Ами защото като такива ги вземаха от самите овчари. А овчарите ги знаеха като такива от техните бащи и дядовци. Овчарски кучета много и различни ходеха със стадата. Но като питаш овчарите кой има каракачанско, той вече знае за какво точно иде реч и те насочва към човека който има такива. Та изброените от теб лица обикаляха овчарите в търсене на каракачански кучета. И като такива започнаха да ги отглеждат и развъждат. Така се създадоха първите групи от любители като Националния клуб Каракачанско куче в София, секция "Каракачанско куче" към Ловно-рибарското дружество в Пазарджик, групата любители на каракачанското куче в Хасково и т.н. Беловски Мурад.ами ку4етата откарани от Мето в пернишко или тези на М.Драганов и С.Янакиев в софийско а оттам по цялата страна .ку4етата от Сатов4а ,Доспат,Разлог,Банско откарани от 4илика и другите хасковалии,от караджаловския поп.тези взетите от Стефан Попов.тези откараните от Атанасови в Търговище. Та това са фактите от историята преди в развъждането на тези кучета да се намеси грубо политиканщината. Което ми напомня на лафа за трите дъски. И трите били прави като струна. Нещеш ли слънцето напекло и две от тях се извитлили(извили). Скоро извитлените взели да подхвърлят подигравателно на правата, че именно тя е крива щом не е като тях. Сещам се и за друга подходяща за случая сентенция: "Права линия е всяка крива линия успоредна на партийната." 
|
|
« Last Edit: July 10, 2011, 11:32:13 AM by KaraKitan »
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #108 on: July 09, 2011, 15:12:33 PM » |
|
4е аз не го нари4ам помашко .а не съм и помак ,ако си останал с такова впе4етление.а пък аз и хората в гоцедел4евския клуб с нищо не сме навредили на породата ,лека нощ на вси4ки.
А с какво толкова сте допринесли тогава за породата, че не се сещам  Кои линии сте запазили, как работите и съхранявате популацията  озапти се бе 4овек ,ако си търсиш заяждане намери си друг адресат.таман спора стана смислен и ти бързаш да се заяждаш. Каква е тая параноя от тебе  не се заяждам  Просто ти зададох въпрос, на който не отговори  Нали казваш, че вашия клуб не е навредил на кучетата, тогава разкажи как работите, с какви кучета, планове и т.н. 
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #109 on: July 09, 2011, 15:22:08 PM » |
|
напълно съм съгласен сус Симбен,макар 4е има и изклю4ения.и да не забравяме 4е първите омелезявания тръгнаха от ов4ари.също така ,ако един ов4ар има ку4е ,което е мелез ,но прили4а на нашите и е много добро работно ку4е в 80% от слу4аите ов4аря ще плоди на него.
Само не се сещам, къде от мелез е излязло добро работно куче  Ако е с азиат само ходи да се драчи с други кучета а стадото вълци го яли  Ако е с каваказец рискуваш да нахапе някой жестоко или самия стопанин, ама по добре стопанина защото какъв закон излезе мамата си трака  пък с другите тежки породи, само спинкат сладко и се тътрят подир стадото.
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
 |
« Reply #110 on: July 09, 2011, 17:14:04 PM » |
|
пример за добър работен мелез -Дорковския Караман.ку4етата на Владо Тушин в Банско.На Бината в Якоруда -имаше няколко братя по Пепеленовото,дето му ходеха добре с стоката.в едно от наще села имаше едно скопено дето бернето му ли4еше от километри пък ,беше страшен стокар.имаше и едно друго за съжаление нескопено ,дето развали ку4етата на един мой познат ов4ар ,на който джинса му беше от старите текезесарски ку4ета.вярно 4е след това в поколението мелеза се показва и много от приплодите не са стокари ,ама кат се обърни каруцата -пътища много.едно време непросветеноста на ов4арите е докарала вкарването на санбернарска кръв в Банско.там един от известните борци от нащия окръг (дали А.Томов,дали С.Щерев не съм сигурен)докарва една санбернарка и злото по4ва.банскалии имаха най-едрите 4обански ку4ета ,ама като видели женска 85 кг я заплодили и изкараха две ку4ила и 4ак след 4-5 години се усетиха 4е пове4ето ку4ета не стават за стока и са прекалено тромави и тежки.те и предитова имаха ку4ета ку4ета които ставаха огромни ама на 50 -едно .а след това от 50 излизаха 40 .но при пове4ето със слаби работни ка4ества,така 4е това за мелезите и работните ка4ества е малко сложна тема има си и мелези добри стокари.
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #111 on: July 09, 2011, 17:29:05 PM » |
|
Гоце, ако си питал стопаните не смятам, че някой ще ти каже, че не стават. Трябва да се види  Всеки си хвали стоката.  Аз съм на мнението, че мелезите не стават за нашите условия. Природата си е отредила, какво да бъде кучето по нашите земи  А ти виждал ли си дорковския Караман на живо казва, че е било много хубаво куче 
|
|
|
|
|
|
|
bobo
|
 |
« Reply #112 on: July 09, 2011, 17:36:29 PM » |
|
Наистина Караман на Раико беше красиво куче и не му личеше, че е мелез, а работата си я вършеше перфектно. Правеше му номера само за разгонени кучки.
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
 |
« Reply #113 on: July 09, 2011, 17:39:38 PM » |
|
отблизо на живо- не.на снимки и касети много пъти .много хубаво ку4е изглежда,не знам каво е давал в поколението.в един стар у4ебник по зоотехнология про4етох нещо интересно.според у4ените ако даден мелез се върти с 4исти жижотни от дадена порода то 5 или 6то поколение според у4ебника са практи4ески 4истопородни животни,които предават фенотипа на породата.може би затова някои кръстоски дават ку4ета дето не можеш да ги познаеш.мисля 4е е крайно време за генотест в породата.вместо държавата да дава субсидия за БОКилиКК както се писа по едно време ,да се дадат парите за генотестове.
|
|
|
|
|
|
|
vlado
|
 |
« Reply #114 on: July 09, 2011, 17:57:24 PM » |
|
С ДНК тeст можe дa сe устaнови сaмо дaли кучeто e кучe и нищо повeчe!
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #115 on: July 09, 2011, 18:28:35 PM » |
|
Провокиран съм обаче от изказването на Даниела за ролята на днешния български овчар за развитието на породата. Може да ви прозвучи изключително дръзко, но няма нищо подобно. Смолянският район не е България. Ако на няколко места се правят смислени опити за нещо, то в останалите 95% е пълно безобразие отношението към кучето и неговото положение. То просто е "стока" като останалите животни в кошарата, обърнете внимание на думата стока. Стоката се гледа за пари и се върти непрекъснато за някаква печалба. Пред всяка втора кошара има паркирана не каруца, а джип. При апекатата и текезесетата може да е било друго, но сега не е и това е факт. Който трудно се оправя и не му харесват доходите затрива "стоката" и изчезва в чужбина. Ако говорим за порода, а все ми се струва, че говорим за порода, за каква селекция и въобще за какво развъждане може да става дума при тези условия. Нито медицинско обслужване (защото струва пари, а по "стоката" не може да се харчи, трябва само да се печели), а за хуманно отношение и подход към животните и дума не може да става. Не искам да давам примери защото може да четат и деца. Повтарям за да бъда разбран правилно, това, че на няколко места не е така с нищо не променя картинката.
Така, че нека да бъдем малко по-обективни, ако тези кучета не бяха вкарани в организирано и контролирано развъждане преди 30-тина, а и повече години, едва ли днес щеше да ги има в този им вид и популация. Веднага уточнявам, говоря за правилно развъжданите кучета, с цел запазването и подобряването им, не за съпътстващия процес на хибридизиране, което в случая не ни интересува. Може да е малко крайно, но това е моето мнение и то не е изсмукано от пръстите Днешния овчар или овчарче -чирак,защото разликата Огняне е от тук до Марс,че и отатък. Отношението към кучето зависи от работата ,която върши и това от което пази. Кучетата в полето от какво пазят?Можеш с тях пък можеш и без тях.Ама по високото тук без тях си загубен.Можеш да останеш без стока,но те не са в списъка на стоката.
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #116 on: July 09, 2011, 18:41:24 PM » |
|
ПечалбА от стока?В днешно време?Това е меко казано смешно,пък камо ли печалба от кучета -чобански.-Това е факт,ако не вярваш Огняне,чети фермер.бг,там има форуми и виж какво се печели,пък ако искаш ще ти сметна нагледно какво печелиш и какво харчиш. Баш при работните условия е става селекцията Огняне,колкото и да не ти се вярва.Куче става куче там където има хищтници,само и единствено там може да покаже способностите си на пазач,може да покаже и колко има в главата и дали си струва да му продължиш кръвта или да го дадеш да лае в някой двор ,че куража му е толкоз(на синджир да лае или през оградата)
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #117 on: July 09, 2011, 18:54:04 PM » |
|
Огняне,не ви се ще никак ама да признаете ,че овчарската е селекция е дала легендитарните кучета.Сега легенди има ли?Има я.Но те не са нито в някой двор,нито в някой развъдник.Но нали има вече развъдници,от легендите никой не се интересува и никой не им търси кръвта,не се и знаят от кучкадарите.Обаче овчарите ги търсят и ще им запазят соя,защото си струва. За какво медицинско обслужване говориш?-Ти носил ли си куче на носилка от клони 4 км да го занесеш при ветеринар да го шие?
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #118 on: July 09, 2011, 19:12:20 PM » |
|
Така, че нека да бъдем малко по-обективни, ако тези кучета не бяха вкарани в организирано и контролирано развъждане преди 30-тина, а и повече години, едва ли днес щеше да ги има в този им вид и популация.
Нямаше да има тези "слонове" с крака с постановката на коза,дето два пъти ринг на изложба като обиколят и лигите им до земята стигнат и солука не могат да си вземат.Тия как да ходят със стока,че и да я пазят.Овчарите трябва брадви да носят та просеки да им правят в гората да могат да следват стадото. Нямаше да ги има и хунтовете и мотористите,голдо носещи името Български,ама българското само в името им останало.
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #119 on: July 10, 2011, 09:58:19 AM » |
|
 Няма какво да ти кажа, Даниела, освен да повторя: "Ако на няколко места се правят смислени опити за нещо, то в останалите 95% е пълно безобразие отношението към кучето и неговото положение............................. Ако говорим за порода, а все ми се струва, че говорим за порода,............нека да бъдем малко по-обективни, ако тези кучета не бяха вкарани в организирано и контролирано развъждане преди 30-тина, а и повече години, едва ли днес щеше да ги има в този им вид и популация. ...... говоря за правилно развъжданите кучета, с цел запазването и подобряването им, не за съпътстващия процес на хибридизиране, което в случая не ни интересува."А колкото до другото, живот и здраве пролетта с удоволствие бих ти изпратил две млади мъжки кучета, с които да заработиш и след две годино ще коментираме пак за " соя и селекцията".
|
|
« Last Edit: July 10, 2011, 10:00:00 AM by SIMBEN »
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
|