пп оставая с впечатлението че много пририродолюбителско гледате на развъждането на чобански кучета ,едва ли не кучетат се гледат за да не се трепят вълците ,то верно че идиректно е така ,ма аиде малко по чобанската ,не е толкоз благородно наистина
----------------------------
Така и трябва да се гледа на нещата понеже са дълбоко свързани.Ако ги няма едрите хищници не само че ще изгубим тях самите-а те са на истина Велики творения на които само може да се въсхищаваме но ще се поболее още повече и необратимо така или иначе болната екосистема и не на последно място за какво са ни чобански кучета ако средата е стерилна-без хищници.Та нали точно те са направили и правят от тези кучета това заради което им се възхищаваме-истински кучета.И за да има истински каракачански кучета трябва да има стабилна популация на едрите хищници!
Гару ако екосистемата ни е болна или здрава то вина нямат чобаните за това ,по скоро земеделието и урбанизацията туризма и какво ли не но не и чобаните те по скоро помагат ...еле келешите от баирите ,поставени в днешната икономичекса ситуация ,ще ти дам пример ,аз имам да речем 100 говеда отглеждани краино екстензивно тоест целогодишно на къра и от порода родопска превъзходна не се дои а ражда по едно калпаво теле ,такава крава нямаш сметка да я продаваш нито мляко дава нито месо (то даже и няма да ти я купят)умира от старост на къра и става храна не само за едрите хищници а и за дребните и за лешоядите , според мен именно това е и причината да има стабилна популация(даже свръх според мен) на вълци и лешояди в кж.
какво става когато има свръх популация в нормална екосистема ,едрите хищници или умират от глад или не могат да отгледат малки или се саморазселват ,в родопа например къде да се саморазсели? нито в горна тракия нито в беломорска ....няма накъде защото това са раиони зассяти със зърно където животните са в селата ,няма ни къде да се скрие нито да роди ,би намалял обаче тогава дефакто чобанина помага защото започват да ядът животните му ,на вместо да умрът и така свръх популацията се запазва .къде видя това незнам-"ако ги няма едрите хищници"
И да да речем ,че точно те(вълците) са направили каракачанското куче ,аз а това искам да са в стада и взаимно свързани в селекцията. обаче други си мислят че чобаните са прости и не разбират от кучета затва да се произведат кучета дето там в единоборство да оцеляват та да не ги изядът и тях вълците.те за вълци ли милеят??? епа заприличва ми на ония проект с мечките дето раздават палета ,за кои ги раздават ? задвал ли си си въпроса ,за чобанина ли ? не -раздават ги за мечките даже за тях си ,сега и тук излиза че се развъждат за вълците.в първия случаи ги разбирам имат проект трябва нещо да направят инак нема пари .ама в този саит ...
тва не е африка и гепард . там въобще са нямали традиция и кучета , за разлика от там чобаните тук никога немогат да намалят популацията на вълци ,ако гепарда е застрашен от изчезване то вълците са разрешени за разстрел даже целогодишно забележи ,да са успяли да ги избият?? и то чобани

? даите малко по земно и реално да гледаме на нещата
за да селектираш чобанско куче .трябва да разбираш и как дефакто пази повечето не знаят разбират му екстериора ,не и работата разбират и от вълци ама от приказки на природолюбители ,и от чобани амаа не като каракачаните а от някои пиян чичка (то верно такива останахме вече щото туи не е занаят а нежелана професия подложена на икономически репресии)
може би вано бе наи прав които иска да съхрани кк да направи опит за запазване на стада в подходящите раиони ,а не за екосистеми да говорим поне в този саит колкото и да свързани акцента трябва да е другаде
нещо дето не исках да казвам на симбен в неговата тема ,каракачанското куче е изържливо и на болести ,как го селектира това ...с ваксинации ? то е издържливо на лоши климатични условия как го селектира това в клетка дето може да умре от студ ама къде да иде? .ако едно куче не понася с лекото лошите условия 24 часа то не би вършило работа ,неможеш зорлем да го мъкнеш със синджира ,ще и де ще легне в сеновала издържа и на глад и лоша храна това как го селектира?
дисплазии разни чета кучетата едва ли не не могат да ходят ,това куче селектирано в стадо няма как да го има ,отпада веднага
винаги съм казвал че напърво място е да върви със стадото нон стоп само наличието му там е поне половината от успеха обаче не е толкова лесно това ,освен учене си иска и възможности ,давал съм примери с ловно научено да върви със стадо не седи да трепери на чобанските съм виждал масирите замръзнали и като ходи дрънка като кеистален полюлеи просто не му е студено ловното бяга търчи ама спре ли търси сухо и топло да поспи ,сетих се и за друго липста на ловен инстинкт също е важна ,това е и причина да гонят било то и вълци .абсолютна грешка .после вълка ги бил мамил и прочее щуротии .
засега се селектират кучета които са издържали тази селекция защото всичките ,ако са чисти го имат в предците си ,но не вървят ли заедно ще изчезне защото това е неспирен процес ,така както може да се роди куче с лош ектериор така се ражда и куче кото няма тази издържливост обаче нея не могат да я видят ,може ектериора да го разбират по добре от простите чобани ,но другото не просто то се вижда по друг начин ,и чобаните не го виждат на теория обаче виждат краиния резултат- става или нестава
......пък които разбрал разбрал повече няма говорим по темата ,че не мога да се изразявам добре ,и съсвем друго излиза