Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 22, 2025, 18:53:08 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 30 31 [32] 33 34 35
  Print  
Author Topic: Стари фотографии  (Read 369711 times)
0 Members and 11 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #465 on: October 30, 2018, 12:26:49 PM »

Така увеличена добре се вижда, че и тогава е имало с провиснали бърни  eek Сега твърдят, че такива са мелези  hmm А дее, на кой да вярвам hmm На тоя дет ме убеждава или на очите си   lol_sign fuckoff lol_sign

На снимката е нормално типично породно куче с междинния тип глава, с широко теме, широко поставени бадемовидни очи, ниско поставено ухо. Бърните не провисват(въпреки тежненията на разни аборигени из фейса) и ясно се вижда долната челюст. Относно габаритите му трябва да се има предвид деформациите от лещите на обектива. Краката на човека са по средата на трупа на кучето, тоест автоматично не може да се сравняват размери на лапа или крак с главата, тялото или пушката на човека.  Сравнявайки с размера на пушката човекът излиза с ръст около 157см. Вземайки предвид преспективните изменения в пространството, преценявам, че кучето е било с ръст в холката в диапазона 63-65см. Една сравнително често срещана едрина при някогашните аборигенни представители на породата.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Ariman
Hero Member

« Reply #466 on: October 30, 2018, 14:34:30 PM »

Кольо, Кольо - сецнаха те в полет като щъркел в спалня, чак не успя да си развиеш конспиративната теория за едновремешните мамути. Да знаеш, прекаления слугинаж и на чорбаджиите не е драг. lol
Явно RAM-та идва малко...

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #467 on: October 30, 2018, 15:19:41 PM »

ХАХАаха. Искаш ли да те извозя с моята машина на времето до 1912 biggrin ако ли не, виж снимката. Няма козинка, а глава като на лъв. А за горната, че си има прояисване на долните джуки има. Ама ти кат нямаш собствено мнение- дрънкай biggrin
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #468 on: October 30, 2018, 15:46:26 PM »

Кольо, Кольо - сецнаха те в полет като щъркел в спалня, чак не успя да си развиеш конспиративната теория за едновремешните мамути. Да знаеш, прекаления слугинаж и на чорбаджиите не е драг. lol
От телефона ми е трудно да отговарям, но ще си направя труда заради теб  Wink Не знам колко ми е рам - паметта и оставям хората които ме познават да я изчислят. Конспиративните теории не са за мен. На база видяно, а то не е никак малко като обем и години  съм изградил собствено виждане за кучето и то не съвпада с доста от развъжданите в момента компаньони представяни, че така трябва да изглежда КК  biggrin Знам, че боли. Това е истината  biggrin Погледни пак снимката от 1912г.  biggrin
И не желая да ми пускаш тънки обиди за да не ревете пак,че ви обиждам! Мисля, че бях ясен!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #469 on: October 30, 2018, 15:48:46 PM »

Имало е и по масивни кучета, Да, но да се поставят подобни безпородни кучета като олицетворение на чистопородно куче от миналото, просто е глупаво!

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #470 on: October 30, 2018, 16:41:08 PM »

Ето за сравнение на типа

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #471 on: October 30, 2018, 16:44:54 PM »

И тук

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #472 on: October 30, 2018, 17:02:00 PM »

Ако чобаните от преди век време ходеха със смартфони, щяхме да имаме голям избор от фотосвидетелства за едри масивни, за по-дребни масивни, за едри скоклести, за по-дребни скоклести, за "чакали" и т.н. екземпляри. Свидетелствата предавани устно трябва да се приемат при съобразяване с редица условия. Но при липсата на масова интензивна селекция по конкретни показатели(стандартизация), както през XIX та до края на ХХ век, както и липсата на внос на сродни породи почти до края на 80те на ХХ век, можем с основания да смятаме, че типа на аборигенните породни кучета наблюдавани, фотографирани и измерени през 80-те и началото на 90-те не се е отличавал от този десетилетия преди това. Сред документираните екземпляри може да се види широка палитра на вариране в типа глава и общата масивност, окосменост. Това се дължи на нюансите в екстериорните изисквания на отделните животновъди към кучетата, които са им охранявали стадата. Едни са търсели по едри на ръст. Други са търсели тъпи муцуни с "бръндзи". Трети са наблягали на заперци или каврък опашка.
При сравняване на съвременни коректно/чистопородно/ развъждани представители на породата с аборигените от преди 30 години, е видно голямо сходство във всички параметри.

Екземплярът на снимката от 1912 има нормално за куче леко увисване на ъгъла на устата. В нета aborigen често коментира подобно отпускане като брънзи и неясно защо го квалифицира като признак за кръстоска.  Пускам снимка на вълк. При него ъгъла на устата също е маркиран, но доста слабо. Подобно на неговото се наблюдава само при част от кучетата в лупоиден тип. Останалите, включително и сред лупоидните се наблюдава добре маркиран ъгъл на устата както на кучето на черно-бялата снимка

p.s. Ariman, ако включване със заядливи подмятания и квалификации е най-съдържателното, с което можеш да участваш в дискусията, то по-добре си спести бъдещи усилия.
« Last Edit: October 30, 2018, 17:04:02 PM by KaraKitan » Logged

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
goce_07
Hero Member

« Reply #473 on: October 30, 2018, 17:07:15 PM »

Нека всеки си гледа неговия тип куче. Нали уж ценим породното разнообразие.
goce_07
Hero Member

« Reply #474 on: October 30, 2018, 17:12:03 PM »

Ариман може ли да ми кажеш защо някое от тези две кучета не е еталон в породата а сте избрали примерно Мечо Злия.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #475 on: October 30, 2018, 17:14:29 PM »

Нека всеки си гледа неговия тип куче. Нали уж ценим породното разнообразие.
Това е въпроса  :

Още едни пример на яко куче.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #476 on: October 30, 2018, 17:54:50 PM »

Ариман може ли да ми кажеш защо някое от тези две кучета не е еталон в породата а сте избрали примерно Мечо Злия.

Шарката на главата е изиграла основна роля, не че кучето не е било хубаво, но в самия момент шарката е била по предпочитана пред другите и пред тези двете на снимката.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #477 on: October 30, 2018, 18:11:10 PM »

Нещата са прости. Ако Драганов бе успял да купи други черношарени кучета вместо Мечо, Горан и Черни, то техните имена, снимки и наследници щяха да са известни. Така е и с други кучета в другите клубове. Или иначе казано, известни са аборигенните кучета, с които е развъждано под контрол на клубовете. А са стигнали до хората в клубовете, защото са били хем впечатляващи хем продадени от собствениците им овчари. Има и други известни кучета, които също са били впечатляващи, но не са били продадени от сайбиите им, но пък хората от клубовете са заплождали на тях или са придобили кутрета от тях. Съответно кучета от които не е било добито поколение, което да е било включено в породни регистри, са останали по-неизвестни.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #478 on: October 30, 2018, 20:45:10 PM »

goce_07 ето ти го и от друг ъгъл кучето , защото мисля ,точно заради това куче повдигна въпроса  cheers

На клипа е доста интересно и хубаво ,поне според мен куче , навярно ще има и такива на които няма да им се хареса ,но какво пък  smile
« Last Edit: October 30, 2018, 20:46:23 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #479 on: October 30, 2018, 20:50:07 PM »

Ето и още един архив , само че от друго населено място  smile

Pages: 1 ... 30 31 [32] 33 34 35
  Print  

Jump to: