Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 22, 2025, 18:48:25 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 35
  Print  
Author Topic: Стари фотографии  (Read 369708 times)
0 Members and 8 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #450 on: October 30, 2018, 06:35:01 AM »

Мине не мине време и пак драскаме върху старата тенекия! Трябва да се проумее едно -  всяко куче кипрещо се на старите фотографии трябва да се определи най напред какво е - каракачанско,граничарска кръстоска  или просто дворно бубарачесто куче....
при дискусия преди време се постави въпроса за типа на кучетата в миналото и до колко те са били еднакви. Ето малко по друг поглед на стари снимки от края на 60-те до средата на 70-те години. Видно е запазеното разнообразие в типа на главата - от типично молосоподобни, до подчертано лупоидни, а също и междинни типове (както ги определяме днес). В цветовата вариация също може да се ориентира човек, въпреки чернобелите фотографии.

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #451 on: October 30, 2018, 06:41:25 AM »

Снимката на това известно и знаково куче , беше качена на няколко места в нета от където  я имам . Може да се види че главата никак не е лека ,а напротив доста груба , каквато е характерна и за доста от наследниците му .

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #452 on: October 30, 2018, 07:41:25 AM »

Мине не мине време и пак драскаме върху старата тенекия! Трябва да се проумее едно -  всяко куче кипрещо се на старите фотографии трябва да се определи най напред какво е - каракачанско,граничарска кръстоска  или просто дворно бубарачесто куче....
Не става въпрос за това. Подтекста е съвсем  друг и сега ще го обясня. Зачекнах темата в форума защото смятам, че тук може нормално да се коментира с хора които са  запознати в детайли с породата.   
Отново в интернет пространството се пускат подбрани снимки от минало време, на които се виждат кучета в определен- близък тип. Отново се внушава на аудиторията, че така е било и сега трябва да бъде. Нямало екземпляри с тежки глави и масивни кости, а снимките го доказват. Имало е и то доста внушителни. Против съм насаждането на грешно мнение в хората. Разбира се, че е имало и бубмараци и други с неопределена породност, но е имало и разнообразие при популацията. Не прави чест на някой хора дето "уж" запазват разнообразието да вменяват у хората мнение, че само определен тип е породисто каракачанско куче  Wink Надява се, че сега си ме разбрал  Wink
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #453 on: October 30, 2018, 07:49:34 AM »

От известно време може да се наблюдава и идването на нова теза , която на мен лично ми е доста интересна  , а именно, че трябва да гледаме и да вярваме на снимките от периода преди 1949г. , защото след това вече кучетата били други и неможело да има съпоставка по никакъв начин .
Значи тая от 1912 г трябва да е еталон  biggrin
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #454 on: October 30, 2018, 07:54:56 AM »

Разбирам аз.  lol
Ама и помня онези кучета които видях за пръв път със стадата които водеха помаците във Величково. Как пък едно нямаше в типа на тези като на последната снимка с войника?
no member
Newbie
*

« Reply #455 on: October 30, 2018, 08:00:28 AM »

... а и човека е висок като го сравнявам с карабината с щика.

Въоръжението на войника е пехотна пушка "Манлихер" 8мм, образец 1895г., чиято дължина е 1272мм без щика. Щикът е с обща дължина 35см, като дръжката до края на гарда е 11,5-12см, а дължина на острието -25,4см. Ръчната граната тип "палка" или "бухалка" е М24, или М39, но по-скоро първата. И двете са с дължина 35,6см. Така всеки може да прецени колко е висок човекът от снимката.
« Last Edit: October 30, 2018, 08:05:47 AM by no member » Logged
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #456 on: October 30, 2018, 09:03:47 AM »

Може може. А без да мерим главата на кучето е по обемна от човешката. Лапата на кучето е по голяма от ръката на човека и от гранатата в най дебелата си част  biggrin Я кажи за тая от 1912г. на какво ти прилича? Лъв ли е чакал ли е ?  biggrin
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #457 on: October 30, 2018, 09:24:53 AM »

Извинява, ако имаш възможност и желание може да коментираш и бърните.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #458 on: October 30, 2018, 10:44:34 AM »

Quote from: na Brad

[IMG

Нищо и на масивността на този екземпляр от едно време. Плюс това кучето се вижда ясно че е в рижо-бяла окраска.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #459 on: October 30, 2018, 10:57:44 AM »

Ето   една снимка от групите във фейса ,собственост на момче от Банско .

и за да не се спекулира , че кучетата са на заден план ,ето и другата снимка на кучетата изцяло до самите хора Smiley

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #460 on: October 30, 2018, 11:04:40 AM »

още един доста груб и хубав   smile

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #461 on: October 30, 2018, 11:08:29 AM »

Ето   една снимка от групите във фейса ,собственост на момче от Банско .

и за да не се спекулира , че кучетата са на заден план ,ето и другата снимка на кучетата изцяло до самите хора Smiley

В бързане съм допуснал и грешка в изказа за спекулирането , имах в предвид - за да не се спекулира че кучетата са на преден план и се създава илюзия за по големи отколкото са слагам и втората снимка  -  cheers
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #462 on: October 30, 2018, 11:16:12 AM »

Божко, на таз последната кучето има провисване на бърните  Wink Не стаа  biggrin А на горните хората са лилипути  biggrin Кенеле, тоз пък екземпляр му е голяма глъвъта  biggrin Виж, че е по голяма от овчаря. Също не стаа biggrin
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #463 on: October 30, 2018, 11:17:09 AM »

В синхрон със качените няколко от многото подобни снимки на едри и груби кучета ,можем да сложим и такива на противоположни екземпляри които са  по дребни и по леки ,които също са се срещали и които също са си вършели работата идеално ..... та мисълта ми е защо се спори изобщо по този въпрос и защо трябва да се налага мнение че са се срещали  само едните или само другите . Не мисля че е грешно или лошо човек да харесва едните или другите и не случайно са описани както типове глави ,така и физически характеристики и всеки може да се развива спокойно в посоката на това което сметне за добре ,без обезателно да налага че неговото виждане е по по от на другия .  cheers  
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #464 on: October 30, 2018, 11:20:46 AM »

Божко, на таз последната кучето има провисване на бърните  Wink Не стаа  biggrin А на горните хората са лилипути  biggrin Кенеле, тоз пък екземпляр му е голяма глъвъта  biggrin Виж, че е по голяма от овчаря. Също не стаа biggrin

Според мен всичко основно си зависи от снимката (положението на самото куче в самия кадър ), както и от самата възраст на кучето. Провисвания се получават нормално след определена възраст ,както при хората ,така и при кучетата   biggrin
Pages: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 35
  Print  

Jump to: