Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 11, 2025, 11:21:05 AM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Неслушащо куче  (Read 10941 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Yordan
Newbie
*

« on: October 29, 2019, 19:02:55 PM »

Здравейте, моля за съвет тъй като съм нов в занаята.

Отглеждам две кучета едното е на година и четири месеца другото е на 5 месеца.
Често ги разхождам в лозята и полето около селото.
Голямото лае и гони почти всички животинки които види - кози, коне, таралежи, чакали, котки и най-много зайци.
Хората рядко ги отразява като най-много да залае, но днес тъкмо се беше стъмнило и излезнах на разходка, голямото вървеше на стотина метра напред когато забелязах човек на пътя, кучето го подуши и подмина, но след като се приближихме с малкото то се върна човекът направи някакво рязко движение и кучето скочи да го хапе и лае ( не знам дали е заради малкото ), затичах се и го вързах, ядосах се то се снижи на земята и се опитваше да се махне от мен сдържах се да не го удрям.
Извиних се на човека няколко пъти, но бях ядосан и ми беше криво.
Това е първият такъв случай повечето пъти ме чува като кажа спри, когато се отнася за хора.

Направи ми впечатление, когато вземах и двете кученца от овчарници членове на МАКК и в двата овчарника имаше много пуснати кучета, но освен подушване не е имало ръмжене и лай, въпреки че бяхме в тяхната територия.
При мен ако кучето не харесва човека и той е в двора ръмжи постоянно без значение дали съм там.

Как да науча кучетата когато кажа спри или стой да ме слушат било за хора било за животни.
Искам да продължавам да ги разхождам но без да правят проблеми, но трябва да ги науча на ме слушат.

trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1 on: November 05, 2019, 08:46:47 AM »

Здравей Данчо,

Както виждаш от съветите на колегите, случаи и начини много.

Това, което аз правя е да респектирам кучетата си по различни начини. С тояшка, с лакомства, с хранене и така нататък. Важното е, като подвикнеш или подсвирнеш веднага да се връща при теб и да преустановява започнатата атака. Кучетата, особено мъжките искат да се налагат над останалите мъжки и на теб. Твоето възпитание ще покаже дали ще успеят. При овчарниците е друго. Първо там играе сопата и няма това-онова. Второ възрастните, възпитани кучета вече знаят какво може и какво не може. Тъй, че не можеш да ги сравняваш. Успех във възпитаноето!

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Yordan
Newbie
*

« Reply #2 on: November 05, 2019, 19:48:19 PM »

Благодаря за съвета  smile
Pages: [1]
  Print